Är du nyfiken på autistiska perspektiv?

När jag var 23 år gammal fick jag diagnosen Aspergers syndrom. Det var 14 år sedan. Mycket har hänt på vägen och jag har mycket att säga om autism, tillgänglighet, funkofobi och funktionsrätt. Utöver mitt eget perspektiv har jag mycket goda kunskaper om andras autistiska perspektiv genom min utbildning i beteendevetenskap, mitt arbete som jämlikhetskonsult samt engagemang inom autismcommunityn.

För att sprida kunskap om autistiska perspektiv och främja inkludering föreläser jag och arbetar som konsult.

Vad föreläser jag om?

Funkofobi

Den tycks sippra fram ur precis alla skrymslen: i kontakt med myndigheter, inom vården, i familjerelationer, när du söker jobb. Vad är funkofobi? Vilka hinder möter autister i samhället? Vilka fördomar finns, och hur skadar de autister?

Psykisk ohälsa

Det är oerhört vanligt att autister, framför allt kvinnor och icke-binära, också har psykisk ohälsa. Vad beror detta på, och vad vet vi om psykisk ohälsa hos autister? Hur kan man ge stöd till en autistisk person som har psykisk ohälsa?

Sex och relationer

Detta är områden där det kan vara extra kämpigt för autister. Vilka svårigheter brukar autister stöta på när det kommer till sex och relationer? Hur kan man stötta sin autistiska partner? Finns det några tips och tricks för autister?

Selfcare

När jag säger selfcare tänker du kanske på levande ljus och bubbelbad, men det kan vara mycket mer än så! Hur kan du som autist utgå från dina känslor och behov, visa självmedkänsla och hitta strategier för att ta hand om dig själv?

Känslor

Många autister har alexitymi, alltså svårigheter att förstå och sätta ord på egna och andras känslor. Hur kan detta ta sig uttryck? Vilket stöd kan autister behöva när det kommer till känslor? Hur kan du som autist utveckla din känslomässiga kompetens?

Autism på jobbet

Ofta finns en osäkerhet kring att ha autistiska medarbetare eftersom man upplever att man saknar den kompetens som behövs för att ge rätt stöd. Hur är det egentligen att vara autistisk och jobba? Vad brukar autister behöva på jobbet?

Vad får ni ut av att jag föreläser för er?

Kunskap om autism är viktigt om ni vill driva en verksamhet som välkomnar olika människor. Det räcker inte med att säga att alla är välkomna och mena väl, ni behöver även kunskaper om vilka behov som finns. Det är alldeles för vanligt att välmenande människor ändå gör fel på grund av att det saknas kunskap.

Detsamma gäller om ni vill ha mångfald på arbetsplatsen. Autister kan vara oerhört uppskattade, kompetenta och pålitliga medarbetare, men för att vi ska kunna vara allt detta behövs förståelse och vissa anpassningar från arbetsgivarens sida.

Även du som är anhörig behöver lära dig om autism för att kunna stötta din autistiska närstående på ett bra sätt.

Sist men inte minst tycker jag att det är viktigt att hålla föreläsningar för andra autister. Det är viktigt att vi får lära oss om hur vi fungerar och om olika strategier för att må bra och kunna leva ett liv som vi trivs med.

Utöver att hålla föreläsningar arbetar jag som konsult. Behöver ni en utvärdering av ett projekt, eller en genomlysning av verksamheten ur ett autismperspektiv? Då har ni hittat rätt.

Några av mina erfarenheter

  • Kandidatexamen i beteendevetenskap och masterexamen i sociologi.

  • Driver företaget Inclusive Insights som arbetar med jämlikhet och inkludering sedan 2017. Bland annat har jag gjort kartläggningar och utvärderingar.

  • Som anställd på Riksförbundet HOBS arbetar jag med frågor om NPF-diagnoser och obesitas (fetma). Här kan du lyssna på mig när jag pratar om ämnet i En Tyngre Podd.

  • Varit ledare för digital stödgrupp om autism och känslor. I gruppen deltog kvinnor och icke-binära autister.

  • Kontot autistiskselfcare på Instagram, där jag delar tips för autistisk selfcare och även anonyma tips och berättelser från andra autister.

  • Stort intresse för frågor som rör sexualitet, framför allt med ett funkisperspektiv. Sitter i styrelsen för RFSU Malmö.

  • Lång erfarenhet av att hålla föreläsningar och workshops, både digitalt och fysiskt. Föreläsningarna skräddarsys utifrån de behov som finns.

Intresserad?
Hör av dig!

Jag tar gärna emot förfrågningar och är alltid öppen för nya projekt som handlar om att öka inkluderingen av autister i olika sammanhang.

Skicka ett mail till charlotte[@]inclusiveinsights.se.

I menyn ovan kan läsa om mina övriga tjänster som är inriktade på jämlikhet och statistik.