Kvinnans väg till extas

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-04-29

Var femte kvinna har svårt för att få orgasm. Men det behöver inte vara så. Alla kan få multiorgasmer det hävdar Sveriges orgasmexpert Ylva Franzén. Här är Ylvas sjustegsmetod som hjälper dig att uppleva extasen.

Ylva Franzén menar i sin nya bok, Orgasmera mera, att den kvinnliga njutningen fortfarande är ett okänt område.

 Om kvinnor och män hade ägnat sig mer åt klitoriskyssar, slicklekar, tung-ABC, eller La bella loca – (G-punkten) som gör en kvinna vild och galen, hade statistiken för den kvinnliga orgasmen kanske inte sett så dyster ut. Enligt undersökningar har var femte kvinna i Sverige svårt att få det att gå, många fejkar och en del vet inte om de har fått orgasm överhuvudtaget. Missuppfattningen och okunskapen om den kvinnliga sexualiteten är enorm, menar Ylva Franzén, 58, som är aktuell med boken Orgasmera mera – En handbok för kvinnor och män i konsten att få kvinnor i extas.

Franzén menar i sin bok att den kvinnliga njutningen fortfarande är ett okänt område. Manliga experter har genom årtusenden försökt tygla kvinnors lust genom att nedvärdera kvinnokroppen och kvinnans möjlighet till njutning.

– Idag är kroppsfixeringen och tonvikten på utseende större än någonsin. Kvinnor lider av dålig självkänsla och har samtidigt dålig kunskap om hur den egna kroppen fungerar, säger Franzén. Dessutom menar hon att det än idag råder stora missuppfattningar och okunskap om hur exempelvis klitoris ser ut och fungerar.
Många tror att klitoris bara är en liten ärta

– Många tror att klitoris bara är en liten ärta som ligger utslängd på det kvinnliga underlivet. Men faktum är att klitorisnerverna går 12–14 centimeter ner i låren. Dessutom tillkommer 8 000 känselnerver på själva klitoristoppen vilket är dubbelt så många som ollonet på penis har. Men detta upptäcktes av en slump, då en australiensisk kirurg obducerade en kvinnas underliv. Hon trodde att kvinnan var missbildad, men efter att hon undersökt ett tjugotal kvinnor till kunde hon konstatera att alla såg ut på samma sätt. Detta hände 1998, förklarar Ylva.

Hon menar att alla kvinnor har en G-punkt. Alla kvinnor har förmåga att få multiorgasmer. Alla kvinnor kan hamna i extas. Bara de vet hur.

– Den manliga orgasmkurvan har alltid använts som norm när man ska beskriva den kvinnliga orgasmen, men de har inte så mycket med varandra att göra. Man har helt enkelt inte brytt sig om att ta reda på vilka enorma orgasmtalanger en kvinna har.

Att genomsnittslängden för det västerländska samlaget är tolv minuter, är ett exempel på att sexualiteten inte alltid varit på kvinnans villkor, menar Ylva. Kvinnor behöver tid.

– Fokuseringen på penetreringen gör att många kvinnor fortfarande inte varit i närheten av någon orgasm. Penetrering i sig själv är oftast inte alls tillräckligt för en kvinna, säger Ylva. Det vanligaste hindret för orgasm är att både män och kvinnor tar i för mycket.

– Man gnuggar för mycket, för hårt, för snabbt. Det räcker med en fjäderlätt beröring på toppen, säger Ylva. Dessutom har många kvinnor svårt att släppa kontrollen.

– Sex handlar om att både ha kontroll och kunna ge upp den. Att överlämna sig naken till en man är inte alltid så lätt. Men man måste ta itu med sina rädslor och våga släppa på hämningar och ge sig hän.

Franzén menar att många kvinnor runt 30 har satsat på karriären. De har kanske doktorerat men har ingen aning om vad de ska göra med en man, ännu mindre vad en man ska göra med dem. Många kvinnor har helt enkelt bortprioriterat sex och det är oerhört synd, säger Ylva.

– Ett bra sexliv påverkar hela kvinnan. Om hon är tillfreds sexuellt får hon en mer positiv självkänsla. Hon får mer kraft och känner en större harmoni. Dessutom leder det till att hon får en fördjupad och lyckligare relation till mannen.

Åsa Lekberg (sondag@aftonbladet.se)