Djurparksguiden

World Animal Protection arbetar för att vilda djur ska få leva fritt i sina naturliga livsmiljöer utan att utnyttjas av människor på något sätt. Att visa upp vilda djur för att tjäna pengar på dem är helt oacceptabelt. För vilda djur som av någon anledning har svårt klara sig i naturen kan djurvänliga reservat och djurparker vara ett alternativ. I så fall måste djuren behandlas med respekt och ha bra förutsättningar att kunna bete sig naturligt.

Jämför i guiden

I vår djurparksguide kan du läsa om djurens situation på de större djurparkerna i Sverige. Utifrån guiden kan du sedan lättare avgöra om du vill besöka en djurpark. I stället för ett djurparksbesök kan du upptäcka vilda djur i frihet i naturen – självklart på ett djurvänligt sätt så att du inte stör dem. Helt enkelt djurvett och etikett.

Om du vill läsa mer om djurvett & etikett och vilka alternativ som finns kan du göra det här.


img

Ta djurparkssnacket!

Nu stundar den efterlängtade sommaren, och för många är besök på djurpark ett självklart inslag på semestern. Men tyvärr är inte alla djurparker i Sverige en bra plats för djuren att bo på. Vi tror att de flesta människor vill djuren väl, men att det ibland blir fel ändå. Det faktum att man själv gick på djurpark som liten gör att man fortsätter med detta förlegade semestermål. Därför vill vi uppmuntra till att ”ta djurparkssnacket”! Genom att prata med nära och kära om djurens situation på svenska djurparker ökar medvetenheten och fler kan välja djurvänliga alternativ. Se våra tips nedan – varje djurparkssnack ger ringar på vattnet och bidrar till en bättre situation för djuren!

Med önskan om en glad och djurvänlig sommar,
World Animal Protection Sverige

Tips för ett bra snack

Åka bil utan bilbälte, elefanter på cirkus och hälla skräp i havet har vi slutat med. Att besöka djurparker som inte värnar om djuren borde kännas lika förlegat.

Har du nära och kära som går på djurpark som inte värnar om djuren? Här är argument att använda när du tar djurparkssnacket.

Påtvingad närkontakt och djurshower
Påtvingad närkontakt mellan djur och besökare som att klappa, rida eller fota, stressar djuren och innebär risk för skador och sjukdomar både för djur och människor. Många vilda djur mår dessutom psykiskt dåligt av att tvingas underhålla besökare med shower.

Svenskt klimat är onaturligt
På svenska djurparker finns många vilda djurarter som egentligen är anpassade för ett liv på stekheta savanner eller i fuktiga regnskogar – långt borta från Nordens minusgrader. Att skapa en trivsam och stimulerande miljö för dessa djur är en stor och kostsam uppgift som svenska djurparker har svårt att leva upp till.

Lönsamhet i stället för skyddsbehov
Det är de mest exotiska djuren, såsom elefanter, tigrar, gorillor och delfiner, som väcker störst nyfikenhet hos allmänheten och som djurparkernas ägare kan tjäna mest pengar på. Djurens välfärd och skyddsbehov är det som egentligen borde avgöra vilka djur som finns i djurparker.

Ta gärna hjälp av Djurparksguiden!
Här kan du enkelt se hur djuren har det på olika svenska djurparker. Vissa djurparker är bättre än andra, och guiden hjälper till att göra djurvänliga val.

Djurparkerna i guiden

Se alla djurparker >

Spread the word!

Dela gärna vidare på sociala medier så att fler kan ta djurparkssnacket.