Dumpa dina falska polare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2001-05-18

Så vet du om det är dags att avsluta vänskapen

Nonchalanta, elaka och falska.

En del så kallade vänner beter sig nästan som fiender.

Hälsa tipsar när det är dags att "göra slut" med din okamratliga kompis.

Det är lördagskväll och du ska träffa din gode vän på krogen. Nu väntar en helkväll med god mat och dans.

Trodde du, ja.

Kompisen dyker upp en timme försenad, loj och grinig. Efter att ha gnällt om sitt jobb under hela middagen visar hon sig ha glömt plånboken hemma. Oj då, det blev visst du som får betala. Sen skyller hon på trötthet och ställer in festandet för att "åka hem" i stället.

Senare får du veta att hon åkt till en fest och partajat hela natten.

Öga mot öga är bäst

- Känns vänskapen helt omöjlig kan det vara lika bra att droppa vännen. Men om personen är viktig för en är det bättre att först konfrontera honom eller henne, säger Jan Wessman, psykolog och verksamhetsledare för socialpsykologiska institutet i Stockholm.

- Att göra det ansikte mot ansikte är nästan alltid bättre än via brev eller telefon.

Vänskap kan jämföras med relationen mellan två personer i ett kärleksförhållande. Också vänskap bygger på att ömsesidigt ge och få, även om krav och förväntningar vänner emellan vanligtvis är lägre. Varningssignaler är när du blir illa till mods med din vän och upprepade gånger känner dig otrygg, besviken eller osäker när ni ses.

- I vänskap tar vi ofta varandra för givna. Detta stärker lojaliteten hos vissa, medan andra blir nonchalanta, säger Jan Wessman.

Vi människor är sammansatta varelser med otaliga personlighetsdrag. När du blir vän med någon är det för att ni attraheras av vissa sidor hos varandra. Med tiden kommer sannolikt också andra karaktärsdrag att göra sig gällande - bra lika väl som dåliga. Om det goda i er vänskap kvävs av negativa beteenden kan det vara dags att omvärdera vänskapen. Kanske var det du som trodde, eller hoppades, för mycket på vännen.

Ge inte för mycket

- En gyllene regel i vänskap är att inte ge mer än du har råd med och inte begära mer än du kan få. Då behöver ingen bli besviken eller tära på någon, säger Wessman.

Det kan vara bra att fråga sin okamratlige vän hur det är fatt. Kanske har han eller hon privata problem som du inte kände till, vilket påverkat humöret. Frågan är också ett sätt att markera hur man själv vill ha vänskapen.

Tänk också på att rannsaka dig själv. Har du själv uppträtt okamratligt utan att tänka på det? Kanske har du en tendens att skuldbelägga din kompis, på ett vis som förgiftar er vänskap. Att tala ut är alltid det första steget. Hjälper inte det är det kanske lika bra att "göra slut" med kompisen.

Finns din kompis blandde här typerna - GÖR SLUT!

Gyllene regler för vänskapen

Johannes Lundborg