"Min son föddes med kemikalier i kroppen"

Uppdaterad 2011-09-14 | Publicerad 2010-04-23

Eva Röse chockas av höga halter kemikalier i blodet.

Vad utsätts våra kroppar för i ett kemisamhälle? Den frågan ställer dokumentärfilmen ”Underkastelsen”, som har biopremiär i dag. Gravida skådespelerskan Eva Röse låter sig testas – och kemikalierna som lagrats i hennes kropp blev en chock. Kunde de vara så många? Påverkade det hennes då ofödda son?

Skådespelerskan Eva Röse berättar att hon blev både arg och ledsen när hon fick reda på alla de giftiga kemikalier hon fått i sig och som hennes barn fått ta del av under graviditeten. Bland annat var halten flamskyddsmedel väldigt hög, något som forskaren i filmen antar kan bero på hennes teatermiljö.

– Det är inte den första gåvan man vill ge till sitt barn, säger Eva Röse med allvarlig röst och berättar om hur ämnet överförts via navelsträngen och modersmjölken till sonen Rocky Flynn som nu är ett år gammal.

– Och detta utan att man ens vet om det själv. Varför underkastar vi oss? Vi tror att saker inte är farliga för oss, och att någon vakar över detta. Fel!

Alla bär på kemikalier

Vi bär alla på dem – kemikalierna. Bekämpningsmedel, hormonstörande ämnen och syntetiska kemikalier som forskarna fortfarande inte vet konsekvenserna av. Okunskapen är stor.

Eva Röse medverkar i vännen Stefan Jarls nya dokumentär ”Underkastelsen”, som handlar om vad de 100 000-tals kemikalier vi dagligen använder gör med vår hälsa. Stefan Jarl sökte svar om kemisamhället med hjälp av 23 världsledande professorer från hela världen. Eva – som är nyfiken av sig – tackade ja till att medverka. Hon såg det som en unik chans att få ta prover som ledande experter analyserade. I filmen är Eva gravid och när hon fick reda på vad som flöt i hennes blod valde hon att tacka nej till provsvaren från nästa testomgång. Hon ville inte veta.

– Stefan Jarl föddes kanske kemikaliefri, men det gör inte barnen i dag och det gjorde inte mitt barn heller – och det är inte så många år som har gått däremellan. Min son hade fått i sig alldeles för mycket innan han ens var född.

Bytt till ekologiska produkter

Att få reda på vad hon bar på påverkade Eva som redan tidigare levde miljömedvetet.

– Nu är jag en mycket mer krävande konsument och jag har blivit stärkt i min tro att köpa Krav-märkt. Om jag någon gång tvekar så har det vägt över – och det handlar om alla typer av varor, som att köpa second hand-kläder till barnen. Det är bättre när gifterna är urtvättade. Jag köper inte heller konstiga barnprodukter med rosa prickar i. Olivolja får det vara både till mig och barnen.

Eva har bytt ut sina hudprodukter till ekologiska och naturliga produkter. Hon köper inga nya plastleksaker till barnen – de har begagnade leksaker och en del i trä. Stefan Jarl coachade henne under graviditeten att byta till giftfritt. Det första Stefan Jarl sa till henne var ”du använder väl inte deo med aluminium”? Nej, inte nu längre.

Fällorna är många och kunskapen är låg:

– En expedit sa att det var en helt naturlig kräm, men hemma så såg jag att det var fullt av grejor jag inte ville använda, konstaterar Eva som numera läser innehållsförteckningarna noga även om hon inte alltid förstår allt. Ju kortare innehållsförteckning desto bättre. Hormonstörande parabener väljer hon bestämt bort.

– Allt du smörjer in dig med går in i huden och om du ammar går det även ut till barnet. Man blir motiverad.

Stefan Jarl kallar ”Underkastelsen” sin viktigaste film. Under andra världskriget användes 1 miljon ton kemikalier per år. Idag används 500 miljoner ton. Många kemikalier har aldrig funnits tidigare. Det är mjukgörare som ftalater som oftast återfinns i plastleksaker och plastnappflaskor, hormonstörande parabener som kan finnas i bland annat kosmetika, flamskyddsmedel i elektroniken, bekämpningsmedel i vår mat och ytbehandlingsmedel i hamburgerpappret så vi inte blir flottiga om fingrarna. Några kemikalier har visat sig vara fertilitetsstörande och andra ge upphov till ADHD enligt de 23 forskarna i filmen. De ofödda och de för tidigt födda barnen är de mest utsatta.

Hur påverkar kemikalierna?

Eva blir upprörd när hon pratar om att forskarna är eniga om att de inte vet vad cocktaileffekten – kombinationen av olika kemikalier – kan ge upphov till.

– Man vet ju inte hur kemikalierna påverkar oss och man hinner inte forska på alla nya kemikalier som pumpas ut varje år. Ingen har riktig koll på den här explosionen. Det tycker jag är alarmerande.

Eva hoppas det kommer att bli en debatt om kemikalierna, på samma sätt som Mats-Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” gav upphov till när det gäller onödiga tillsatser och fusk med maten.

– Även om man inte orkar bry sig för sin egen del så bry dig för dina barns skull. Tappa inte hoppet, man kan påverka.

Ewa Jacobsson