Skrivet av: Earl Wolfgang Grey | september 23, 2007

Introduktion till survivalism

Survivalism handlar om att vara förbered inför avbrott i det normala livet. Det kan röra sig om vitt skilda företelser: allt från kortvariga strömavbrott eller kravaller och upplopp, till det civiliserade samhällets totala kollaps. Det som förenar alla survivalister är viljan att överleva vad helst ödet slänger emot dem och övertygelsen om att individuella förberedelser är nödvändiga för att åstadkomma detta.

Exakt var man ska börja med att beskriva survivalismens urpsprung är en svår fråga, men ofta börjar man i USA under 60-talet, då risken för ett globalt kärnvapenkrig var överhängande. Många amerikaner byggde då skyddsrum för att kunna fly undan den radioaktiva strålningen vid en eventuell kärnvapenattack. Denna typ av förberedelser uppmuntrades även på många håll av myndigheterna. 1970-talets oljekris gjorde att många människor även började oroa sig för en stundande total samhällsekonomisk kollaps. Det var i den tidsandan som Kurt Saxon påbörjade sina publikationer, främst genom nyhetsbrevet The Survivor men också genom en rad andra publikationer som ofta var i skönlitterär form. Det är nu man börjar tala om survivalism som en rörelse eller subkultur som förbereder sig på det moderna samhällets kollaps. Flera av Saxons längre publikationer kan man hitta här, men det kan vara lite bökigt att hitta på sidan.

Saxon hade en politisk-filosofisk övertygelse som gick ut på att inget samhälle som tillåter de improduktiva att leva på de produktivas bekostnad kunde bestå, och menade därför att USA med nödvändighet måste gå under. Han angav själv att Ayn Rands ”Atlas shrugged” (utgiven med titeln ”Och världen skälvde” i Sverige) var en stor inspirationskälla. Detta har gjort att surivaliströrelsen har burit med sig starka politiska undertoner. Flera högerextrema rörelser i USA har även haft inslag av survivalism, vilket Richard G. Mitchell Jr tar upp i sin bok ”Dancing at Armageddon”. Detta har gjort att survivalism, i onödan, ofta förknippas med vissa politiska värderingar. Survivalism är på intet sätt begränsat till vissa politiska grupperingar utan omfattar alla människor som inser att deras överlevnad och välbefinnande är deras eget ansvar. Eller som Kurt Saxon valde att uttrycka det: “A Survivalist is one who expects the collapse of the system and prepares to survive it. The word has nothing to do with political, racial or religious solutions.”

Parallellt med survivalism uppkom ett annat namn på fenomenet, nämliget begreppet ”retreaters”, vilket syftade på de människor som vid en stundande kris drog sig ut ur städerna för att fly mot landsbygden. Vissa vill mena att dessa begrepp är synonyma, men många survivalister skulle säkert inte hålla med utan vänder sig just mot den sortens överlevnadsstrategier och dömer ut dem som orealistiska. Begreppet retreaters används mycket sällan idag och survivalism har kommit att stå för även den sortens överlevnadsstrategier, oavsett vad många survivalister själva tycker om den saken.

På samma sätt som 70-talets ekonomiska kris inspirerade till en våg av survivalism kom attackerna mot WTC och Pentagon att inspirera 2000-talets survivalistvåg. Storskaliga terrordåd sågs nu som det främsta hotet. Flertalet allvarliga väderfenomen, stormen Gudrun i Sverige, tsunamin i Thailand och kanske inte minst den omdebatterade globala uppvärmningen har gett ytterligare näring åt survivalistiska tankegångar sedan dess.

Ytterliggare ett begrepp bör nämnas i en grundläggande artikel om survivalism, nämligen urban survivalism. Den förhärskande åsikten hos survivalister var länge att man till varje pris skulle undvika att bo kvar i städerna om samhället kollapsade. Många menade att en viktig förberedelse var att redan på en gång lämna tätbefolkat område. Många människor har av olika skäl inte möjlighet att lämna städerna, kanske inte minst för att försörjningsmöjligheterna är små i glesbygden. Åter andra vill inte lämna städerna och den livsstil som är möjlig där. Inom survivalismen uppstod därför en urban gren som tar itu med de mycket speciella förhållanden som föreligger om man väljer att bo kvar i urbaniserade områden. Douglas P. Bell har skrivit en artikel om urban survivalism som kan var en bra start, även om vissa bitar är väldigt specifikt amerikanska, särskilt detaljerna kring vapen. Ni finner artikeln här (del 1) och här (del 2).

Förhoppningsvis kommer det inom kort att finnas bättre artiklar kring ämnet utifrån svenska förhållanden på den här bloggen.

Det som fick mig att bli intresserad av survivalism var främst de strömlösa dygn jag tillbringade på den småländska landsbygden efter stormen Gudrun. Jag såg hur sårbart elnätet är och hur allvarliga konsekvenser ett strömavbrott vintertid kan få. Samtidigt inspirerades jag av hur förberedda många var på strömavbrott och hur snabbt privatpersoner med motorsågar kan göra en två mil lång väg farbar igen efter en storm som förvandlat ett stort skogsområde till ett gigantiskt plockepinn. Survivalism handlar inte om pessimistiskt domedagsprofeterande, det är istället en optimistisk övertygelse om att det går att överleva om man gör en realistisk bedömning av vilken hotbild som finns och förbereder sig för den. Min förhoppning är att du som läser den här texten ska vilja lära dig mer om survivalism och hur man kan förbereda sig för framtida oroligheter. Nedan har jag lagt in några länkar som är en bra plats att börja leta för den som vill veta mer om survivalism och inte kan vänta tills nästa uppdatering av den här sidan.

Tills nästa gång, lev väl!

Zombie Squad är en organisation som med hjälp av humor och referenser till zombiefilmer försöker sprida kunskap om katastrofberedskap. De driver ett forum med flera kompetenta skribenter. Framför allt en bra plats att hämta inspiration från.

http://zombiehunters.org/index.php

Följande länk går till en samling med texter kring survivalistrelaterade ämnen. Texterna är från åttiotalet men innehåller en del som fortfarande som är användbart.

http://www.textfiles.com/survival/

Ett annat bra ställe att börja på är survivalblog.com som vid det här laget har ett stort antal survivalistrelaterade artiklar.

http://www.survivalblog.com/

Ytterligare en bra resurs finner man i artikelsamlingen buildanark.net. Jag kan särskilt rekommendera artiklarna under rubriken ”Argentinean Perspective”.

http://www.buildanark.net/index2.html


Lämna en kommentar

Kategorier