Start

Genuina tidlösa oslagbart effektiva

Ekonomkas uppvärmningsspisar har högsta systemverkningsgrad på marknaden och miljövänlig förbränningsteknik.


Vi använder oss av ” Free gas movement” i våra spisar. Detta system gör att spisarna blir varmast från golv nivå upp till ca 140 cm, värmen kan då sprida sig mycket lättare till andra rum i huset. Systemverkningsgrad upp till 95%.

Ekonomkas murspisar är byggda för att släppa så mycket värme som möjligt till huset sakta under många timmar efter du eldat färdigt. Om du eldar en till två brasor /dygn så kommer spisen att avge värme dygnet runt.

Våra spisar är undantagna kravet på CE märkning. Eftersom de är platsbygda och räknas som del av byggnad.

Kort torktid ca två-tre veckor med hjälp av små torkbrasor. En stor fördel för dig är att om olyckan skulle vara framme och ett tegel spricker (har inte hänt på över 80 av oss utförda spisar) det är ingen fara teglet är lätt att byta utan att plocka ner spisen. Det tar ca 20 minuter. Lerbruket är lätt att såga ur. Detta gör att du slipper eldavbrott. Spisen kan användas direkt.


Material som används till spisarna: tegel, chamotte tegel, lerbruk och gjutjärn. Den långa livslängden 60-70 år gör att totalekonomin för din uppvärmning blir oslagbar.

Ekonomka murspisar för alla behov

Tekniken är hundratals år gammal. Livslängden är 60-70 år minst på en murspis, om man använder de på rätt sätt. Vi använder material av allra högsta kvalitet med speciella egenskaper som är lämpade för den här typen av eldstäder. Beprövade under många år. Eldning och skötsel är inte svårt eftersom vi alltid lämnar till våra kunder en detaljerad bruksanvisning. 

Vi är mycket glada för det här priset.

Ett stort tack till Juryn och alla inblandade på ALMI.



Mycket god mat har vi lagat i vår ugn.

 

Bröd, piroger, kött, fisk, tjälknöl, alla möjliga soppor och grytor!

 

Hela stora familjen samlades i vårt hus och bakade pizza många gånger.

 


Med den höga vikten så kan spisen hålla värmen mer än 24 tim på en brasa. Din skorsten finns ju ingen anledning att värma i onödan. Det är ju i huset du vill ha värmen. Vår och höst kan du elda var annan dag, eller efter behov. Du eldar hela dygnsbehovet på ca 1,5 timme, under den tiden matar du brasan 2-3 gånger sedan är det klart. Eldar du på kvällen så har du värme hela natten och ända fram tills nästa kväll. Fantastiskt eller hur?


Alla har väl bråttom på morgnarna, när du har en Ekonomka murspis hör du till dem som kan ligga kvar en stund till i sängen. Det är ju inte kallt i huset. När du kommer hem på kvällen så behöver du inte kasta dig över eldandet. Ditt hus har inte tappat många grader. Vill du vara rationell? Du får lägsta möjliga förluster när du placerar din uppvärmningskälla i huset. Du behöver inte bygga ett separat rum för typ vedpanna, samtidigt så behöver du inte gå ut och elda.


Här sparar du också pengar på att inte behöva någon extra skorsten eller eldstad för mysbrasor.

Allt är skrivet av egen erfarenhet. Vi har haft vår egen murspis (modell 6) sedan 2006och kan inte tänka oss något annat. Strömavbrott blir inte längre något dramatiskt, du både lagar mat och värmer huset lika bra ändå. Du kan också skaffa dig en likadan! Varför inte?


Läs vad våra kunder skriver.

Murspis modell 6

  Ekonomka Ryska Murspisar®


Varumärke registrerat i Sverige 2010


Många gånger har vi hört folk säga ”vad synd att jag inte visste om ert sätt att lösa uppvärmningen, jag skulle absolut ha valt detta!”


Varför känner dem så? Vilka hemligheter har detta murverket som håller värme i flera dygn efter en brasa och förtrollar nästan alla som får uppleva det i verklighet? Varför blir människor i olika länder förälskade i dem Ryska murspisarna? Svaret är båda enkelt och svårt. Enkelt för att ryska murspisar är överlägsna: de ger mer värme och håller den längre än alla andra eldstäder gör. Svårt för att det går inte att förklara varför man bli kär. Varför blir man det? Kan du förklara?


Vi blev förälskade i vår murspis från första ögonblicket. Vill du veta hur det gick till när vi som bor på Gotland byggde en rysk murspis?


Det var år 2004 när vi planerade att bygga vårt hus? Svårast var att bestämma vilken uppvärmning vi skulle ha. En modernvilla på 140 m2 med 2,6 m takhöjd behöver ganska mycket värme. Det skulle vara effektivt, enkelt, billigt i drift och estetiskt!


Vedpanna? Dyra installationer, behöver extra utrymme, värme tappas via ledningar.
Luftvärmepump? – relativt billigt vid 0 grader, går då hela tiden på el, vid några minusgrader slås den av och huset värms direkt av el. Låter mycket och krånglar ofta.Jord- eller bergvärme? – dyrt att installera, drivs på el, blir det riktigt kallt då är det el som värmer. Vid elavbrott har man ingen värme alls.


Var och en av dessa alternativ skulle i alla fall kompletteras med en eldstad inom hus, typ kamin eller kakelugn, plus en skorsten. Någon typ av eldstad inne vill ju alla ha. Ingenting passade oss riktigt. Känner du igen läget? Till slut bestämde vi oss för att bygga en i Sverige ovanlig, men i Östeuropa traditionell murspis med alla funktioner vi behövde.

Första vintern var spännande: hur kommer spisen att klara uppvärmningen? Det första året förbrukade vi bara 6 m3 ved. Kändes osannolikt – vi hade ju 20-22 grader inne med bara en brasa per dygn. Ingen som helst elförbrukning till uppvärmning. Vintern var ganska mild då och vår uppvärmningskostnad blev bara 15 kr/m2 per år!


En kall vinter förbrukar vi 10-12 kubik meter stjälpt ved.

   Nu har vi murat färdigt våra spisar i Sverige. På grund av ålderskäl så räcker det med de drygt 80 spisar vi gjort.  Efter ett antal workshops och distanshjälp via nätet både i Sverige och utomlands så är jag van att beskriva hur det går till att mura våra spisar. Efter noga funderande hur vi skall göra med de kunskaper vi har inom Ekonomka murspisar så har vi beslutat att ge ut en bok. Till en början en E-bok sen får vi se.

   

Boken riktar sig till både professionella murare men även privatpersoner som med våra fina/tydliga arbetsritningar och instruktioner kan klara att själv mura en Ekonomka murspis. I boken finns det  materielspecifikation till varje modell och våra leverantörer med kontaktuppgifter. Vi hoppas boken skall ge många glädje och nytta nu i dessa tider elen blivit så dyr. I boken ingår det tre stycken olika arbetsritningar på spisar med beskrivning steg för steg så som jag själv arbetat.


E-boken kostar 1190 kr inklusive moms. Den finns i PDF och EPUG nerladdningsbar filformat. Skicka beställning till e-post: kontakt@ekonomka.se


De är viktigt att spisarna utförs enligt ritningarna och arbetsbeskrivningarna. Alla modeller vi murat på olika ställen i Sverige har godkänts av de lokala brandförebyggarna men vi rekommenderar alltid att kontakta ditt brandskyddskontor/sotare innan du börjar med ett projekt.

E-bok


Ritningar och arbetsbeskrivningar på de här tre modellerna ingår i e-boken

1.


Modell Herrgård är en av de mest eftertraktade och populära. Ger bra värme och har bak och matlagningsmöjligheter, håller värmen länge tack vara effektiv förbränning och stor massa, ger värme dygnet runt med en till två brasor per dygn.

2.


Massiv köksspis med stor gjutgjärns häll och mycket bra ackumulerande effekt. Men det finaste av allt värmen finns kvar även på morgonen tack vara det kraftiga murade massivet som lagrar värmen mycket bra.

3.


Ett bra komplement till en kamin eller vedspis är ackumulerande värmevägg. Gjutjärnsspis eller kamin ger snabb värme men rökgastemperaturen är hög och värmen försvinner efter några timmar. Har ni möjlighet att koppla en kamin till en sådan murad värmevägg ökar ni effekten väsentligt, sparar ved, tid och värme inomhus längre.