Svenska Elnätsupproret

Sverige har naturligt 4 årstider. Huvudsakliga delen av året kräver mycket energi för uppvärmning av boenden och arbetsplatser. Vårt avlånga land har långa transportsträckor och geografiskt med vatten som naturligt handelshinder, vilket sammantaget fördyrar vår export avsevärt. Riklig tillgång till ren och billig el har varit en viktig motfaktor, som bidrog till att Svensk industri kunde hävda sig i den globala konkurrensen, och utvecklas till en framstående industrination. 

I samband med avregleringen av den svenska elmarknaden 1996, hamnar "handelsvaran" el på en konkurrensutsatt marknad. Samtidigt beslutas att all verksamhet för nät och överföring skall läggas i separata bolag. Ägarna till nätbolagen hittar här nya vägar till god lönsamhet. Efter avisering 2009 från monopolföretagen,  om kraftiga prishöjningar för nät och överföring, samtidigt som Sverige just gått in i den största lågkonjunkturen sedan 1929, var måttet rågat.

På initiativ av Lars Jacobsson, Bredaryd, kallades i juni 2010 Näringslivsorganisationerna i Gnosjöregionen till gemensamt möte med ledningen för Eon, som där skulle ges möjlighet att förklara sig. Mötesdeltagarna upplevde emellertid en arrogans från Eon's sida, som slog ifrån sig och refererade till regelverket som Energimarknadsinspektionen (Ei), enligt politiskt fastslagna direktiv, hade satt upp för nätbolagen. Man motiverade prishöjningarna med nödvändiga investeringar påkallade efter sviterna från stormarna Gudrun och Per. E.ons bokslut sade dock något helt annat. Över 70 % av omsättningsökningen kunde hittas i deras rörelseresultat. 

Mötet renderade i att några deltagare tog initiativet att organisera krafter för att, med stöd från Gnosjöregionens näringslivsföreningar,  försöka råda bot på den orimliga kapitalförflyttningen från svenska elkonsumenter till det skyddade monopolets ägare.
Svenska Elnätsupproret föds med syftet att slå vakt om konkurrenskraften för Svensk industri i allmänhet, och för regionens näringsliv i synnerhet.
För att inte tappa privatkonsumentens intressen beslutades att våra aktiviteter i största möjliga utsträckning skall samordnas med etablerade konsumentorganisationer.

Organisationen är politiskt obunden och tar heller inte ställning för, eller mot, något alternativ till energiproduktion, bara den är ekonomiskt försvarbar och till gagn för Sverige.

Vill du veta mer, och/eller har du något vi behöver veta?
Hör av dig till;

Svenska Elnätsupproret
Gnosjöregionens Näringslivsbälte
Box 10, SE-334 21  ANDERSTORP

Mobil: +46 70 5617139  Mail: info@elnatsupproret.se
www.facebook.com/eluppror         www.twitter@elnatsupproret