Bokens framtid

Läsupplevelsen

 

Det är inte konstigt att man idag undrar lite över bokens öde. I hastigt tempo digitaliseras läsupplevelsen och det för såklart med sig både goda och dåliga konsekvenser. De som föredrar den fysiska boken hävdar att det ger en annan upplevelse. De som redan föredrar att läsa böcker på läsplattor, i telefoner eller i ljudformat tycker att man ska ta vara på fördelarna som kommer med denna tillgänglighet. Det är svårt att placera de olika formerna i rätt och fel, utan är väl mest bara personliga uppfattningar. Läsupplevelsen fortsätter att möjliggöra resor till andra tider och platser - och det är dess viktigaste roll.

Fördelar med digitalisering av böcker

 

Genom att ha böcker så lättillgängliga som de är tack vare digitaliseringen av de, - och dessutom i flera olika format - så når läsupplevelser ut till en mycket bredare massa. Det är inte bara intellektuella och utbildade människor som får tag på litteratur idag, utan alla och envar. Det måste ju ändå ses som något positivt! Miljöfaktorn är en annan positiv aspekt av böckerna digitalisering - färre träd behöver skövlas och en hel del fabriksproduktion stannar av.

Denna blogg handlar om böcker - deras historia, roll och framtid. 

 

Många goda anledningar att läsa böcker

4 May 2023

Det är många som säger sig att de vill läsa mer. Det är inte fel att göra slag i saken och ta tag i det, för läsning, det har många fördelar!

1. Läsning är bra för din hjärna

"Läsning är för sinnet vad träning är för kroppen." Joseph Addison skrev detta citat för ungefär 300 år sedan, innan modern vetenskap och forskningsutrustning kunde backa upp hans påstående. Idag visar dock vetenskapliga studier att läsning gör dig smartare. Att läsa en roman ökar till exempel blodflödet och förbättrar anslutningsmöjligheterna i hjärnan.

2. Läsning introducerar dig för nya idéer och inbjuder dig att lösa problem

Har du någonsin löst ett fall i en mysteriebok innan du läst slutsatsen eller förutspått en händelseutveckling i en roman? Ditt analytiska tänkande stimulerades bara genom att läsa. Läsning hjälper dig att upptäcka mönster, lösa problem och tillgodogöra dig ny information som om du levde i karaktärernas skor.

3. Att läsa gör dig till en bättre författare

När du läser absorberar din hjärna bra skrivteknik och ordförråd. I ditt eget skrivande kommer du omedvetet att kopiera skrivstilarna i böcker som höll din uppmärksamhet. Läsning förbättrar också ditt ordförråd och din stavning. Nya ord dyker upp i sitt naturliga sammanhang och du kan härleda mening från de omgivande orden, samtidigt som du visuellt präglar deras stavning för korrekt återkallelse.

4. Läsning förbättrar dina konversationsförmåga

Eftersom läsning ökar ditt ordförråd och din kunskap om hur du använder nya ord korrekt, hjälper läsning dig att tydligt formulera vad du vill säga. Kunskapen du får genom att läsa ger dig också mycket att prata om med andra. Jag älskar att prata med människor - särskilt små barn - som läser mycket. Deras samtal tenderar att vara djupt, och det får mig att flina när små barn använder tjusiga ord de hittat i en bok.

5. Läsning stärker världsbild och övertygelse

När du läser en bok med en samstämmig världsbild förstärker den din övertygelse. Om du läser en bok med en motsatt världsbild vidgar den ditt perspektiv och får dig att undersöka din tro och söka efter sanning.

6. Läsning förbättrar din självdisciplin och konsekvens

Med den moderna störtfloden av media och omedelbar teknisk information blir vår uppmärksamhetsförmåga kortare och kortare. Att läsa en bok, till skillnad från att skumma en webbsida, tvingar dig att fokusera. För att få ut det mesta av en berättelse måste du fixera vid handlingen och slutföra boken. Genom att göra detta bildar din hjärna djupa kopplingar och övar koncentration.

7. Läsning ökar din kunskap om historia

Läsning kan lära dig historisk politik, seder, kulturer, ekonomi och intellekt. Ofta sätts dessa fakta i ett sammanhang av en berättelse, vilket gör historien lätt att komma ihåg. När jag gick i mellanstadiet var historia inte mitt favoritämne. Datumen och händelserna fångade inte min uppmärksamhet när de kom från en historiebok. Historisk skönlitteratur var dock en annan sak. Jag älskade att läsa om det förflutna i berättelseform, och jag lärde mig utan ansträngning historiska fakta och begrepp medan jag läste. 

8. Läsning ökar kulturell kunskap (utan en dyr flygresa)

Att läsa böcker som utspelar sig i kulturer som skiljer sig från vår egen ger kunskap om dessa kulturer och de känslomässiga och andliga liven för människorna som bor där. Jag hoppas kunna resa jorden runt en dag, men fram till dess utforskar jag genom böcker. Jag har fått en djupare förståelse för kulturer genom att läsa: berättelser om hängmatta sängar, kannibaler, burka och Ugandas röda smuts framträder skarpt i min hjärna. Jag har ännu inte varit i dessa kulturer, men jag förstår dem bättre på grund av läsningen.

9. Läsning utmanar din fantasi

När du läser sätter du dig själv i karaktärernas skor. Din hjärna går bortom orden på sidan och föreställer sig detaljer som utseende, känslor och omgivning. William Styron skrev: "En fantastisk bok bör lämna dig med många upplevelser och lite utmattad i slutet. Du lever flera liv medan du läser.”

10. Läsning ökar din skicklighet inom ett intresseområde

Att läsa om ditt specifika område eller dina intressen kan förbättra din framgång inom ditt område. Du får faktakunskap och lär dig av andras experiment och misstag. 

11. Läsning inspirerar dig

Att läsa en bra bok är som att vara runt en inspirerande person. Du observerar inspirerande handlingar, känner smittande passion och önskan att leva ett bättre liv.

12. Läsning minskar stress

Att läsa om något du tycker om eller att förlora dig själv i en bra roman är ett utmärkt sätt att koppla av. Det kan lindra spänningar i dina muskler och hjärta samtidigt som du låter din hjärna vandra till nya idéer och leva i någon annans skor. Läsning är en minisemester för din hjärna!

Som du kan se är läsning bra för dig – väldigt, väldigt bra för dig. Det kan förbättra ditt akademiska, sociala, fysiska och mentala liv. Med dessa övertygande fakta som rinner igenom ditt sinne är det den perfekta tiden att dyka in i ditt nya års läsmål! 

Tips för att komma igång:

  • Hitta en läskompis. Utmana, uppmuntra eller till och med tävla för att hålla varandra på rätt spår.
  • Välj en viss tid på dagen och gör det till en vana att läsa under en viss tid.
  • Gå med i en bokklubb med möten varje månad och diskutera böcker tillsammans
  • Gå med i en intressegrupp på Facebook för folk som gillar att läsa

Viktigt anpassa inredningen i skolorna

30 Sep 2022

Att inreda ett klassrum är inte alltid så enkelt som man kan tro. Det är en miljö som ska passa alla, samt att det sker en mängd olika aktiviteter där. Inredningen kan ha en del påverkan på inlärningsprocessen, allt från ljud, ljus, flexibilitet och material kan spela en roll. Det är bra att satsa på bra skolmöbler, köp era skolmöbler av Cadiform. Viktigt att tänka på då ett klassrum ska inredas är att man går efter  elevernas ålder och ämne. Ett klassrum ska stimulera till både grupparbeten och enskilda arbeten. Därmed är det bra att flexibla möbler som gör att det snabbt går att göra om i klassrummet. 

Inreda ett klassrum

Det är inte bara vad man har för möber som är viktigt i ett klassrum. Att ha rätt färg på väggarna kan påverka en del. En del färger är bättre än andra att ha. Det sägs att vissa färger hjälper eleverna att känna sig trygga och avslappnade medan andra färger kan få elever att känna sig ängsliga. Bra färger är blått eller gult. 

En annan sak att ha i klassrummet, det är bra förvaringsmöjligheter. Är det material som används ofta är det bra att lätt få fram det.

Lite dekoration är inte fel det heller, det är något alla elever brukar uppskatta, så ta in lite växter tavlor och annat.

Skärväggar är bra det med, om man vill kunna dela av klassrummet ibland. Sedan, satsa på  hjälper kroppen att undvika onödig belastning. Det är bra ifall möblerna går att anpassa efter varje individ, till exempel med höj- och sänkbara bänkar och bord.

Att lyssna på ljudbok

19 Apr 2022

Något som gör mycket för upplevelsen att lyssna på en ljudbok, det är vem som läser in boken. Idag finns det många kända personer, som vi är vana att se i andra sammanhang som även är inläsare av olika böcker. 

En riktigt bra uppläsare kan göra att en relativt platt bok med platta karaktärer kan bli spännande och resultera i en sträcklyssning. En dålig uppläsare kan dock förstöra boken totalt och göra att hela upplevelsen bara blir dålig.

Det de flesta av oss vill ha en, det är en uppläsare som har bra inlevelse, kan porträttera dialoger mellan karaktärer på ett naturligt sätt i ljudbilden. Hastigheten är även något som spelar roll, läser personen väldigt långsamt så tappar man snabbt intresset för berättelsen.

Tips: Är uppläsaren bra överlag men läser långsamt? De flesta ljudboksappar låter dig snabba upp uppläsaren så du kan få det uppläst snabbare.

Själv föredrar jag bland annat dessa som inläsare:

  • Stefan Sauk
  • Magnus Roosman
  • Jonas Malmsjö
  • Gunilla Leining
  • Björn Bengtsson

Vilka fönster vill du byta till?

11 Apr 2022

Har du insett att det är hög tid att byta fönster? Du vet väl att du kan få hjälp med att byta fönster i Jämtland? Men före det, så kan det vara bra att fundera på vilka sorters fönster du ska ha. Idag är det ju så att det finns många olika fönster att välja på. De tre vanligaste är dock trä, aluminium och PVC.

Det du bör fundera på är hur mycket du vill underhålla dina fönster framöver, om de ska gå att måla om samt att det även är bra att fundera på saker som energieffektivitet och ljudisoleringsförmåga.

Hitta rätt sorts fönster

Det är ju rätt viktigt att välja fönster som passar in i just ditt hus. Om du väljer träfönster, så är dessa oftast en typ av fönster som passar de allra flesta hus. De är ganska billiga att köpa samt att de går ju att måla dem i valfri färg. Till deras nackdel finns dock att de kräver en hel del underhållsarbete samt att de kan variera en hel del i kvalitet. 

Om man kikar på aluminiumfönster, så är dessa bra, då de står emot väder och vind samt är i princip underhållsfria. Sedan har de en god isoleringsförmåga, vilket minskar husets energiförbrukning. Till dess nackdelar finns att de är något dyrare att köpa än trä eller pvc samt att de passar inte in i alla hus, samt att de är svåra att måla om.

När det gäller pvc-fönster, så är dessa bland de billigaste fönster idag, de har en god isoleringsförmåga samt står emot väder och vind. Till nackdelarna finns att de inte passar alla hus samt är svåra att måla om.

Skattelättnad för förmånscyklar

12 Jan 2022

Det har ju varit lite olika regler kring detta med förmånscyklar. En förmånscykel har ju en arbetsgivare kunnat ge sina anställda och det med vissa avdrag. Nu har Riksdagen beslutat att cyklar med ett förmånsvärde på högst 3 000 kronor inte ska tas upp till beskattning. De nya reglerna trädde i kraft 1 januari 2022.

Denna skattelättnad för förmånscykel gör det nu lite lättare och billigare för både arbetsgivare och anställd att satsa på detta! Det gäller då en arbetsgivare tillhandahåller cyklar för privat bruk till sina anställda, både under en längre sammanhängande period och mer sporadiskt.

Skattelättnaden gäller både vanliga cyklar och elcyklar, däremot inte elsparkcyklar.

Satsa på elcyklar

Tack vare att det numera är nya regler för förmånscyklar, så kanske det är något för dig och din arbetsplats? Eftersom att det gäller både vanliga cyklar och elcyklar, varför inte då satsa på just elcyklar till företaget? Om du är den som är chef, så är det ju smart att erbjuda dina anställda denna möjlighet.

Är det så att du är arbetstagare och tycker din chef ska satsa på förmånscyklar till företaget och då i form av elcyklar, se till att övertyga honom eller henne. 

Det finns många fördelar att välja en elcykel framför en vanlig. En stor fördel är just att du inte alltid måste använda fötterna för att trampa. Det då du kan koppla på den lilla elmotorn för att få extra fart. Särskilt bra uppför eller i motvind.

Ha respekt för elen

16 Oct 2021

Du kanske är i renoveringstagen hemma, läst en massa böcker i ämnet, samt kollat på massa forum. Grejen är ju att när det kommer till el och elarbeten, så finns det strikta regler att följa. Många elarbeten måste göras av en behörig elinstallatör som en elektriker Gävle till exempel. Det är viktigt att respektera det, för din egen säkerhets skull, samt även för att slippa tråkiga försäkringsbesked och skador.

5 saker du inte kan – eller får – fixa själv

1. Utförande av fasta installationer.

2. Installation av golvvärme och värmekabel.

3. Byte av ojordat vägguttag (eller stickpropp) mot jordat.

4. Förläggning av kabel i mark.

5. Installera fast utomhusbelysning.

Vissa saker får du göra

En del saker med el, är saker du får göra. Men du ska vara aktsam samt ha koll på hur man gör. Bland annat får du göra detta:

1. Byta fast installerade strömbrytare och vägguttag (högst 16 ampere).

2. Byta fast ljusarmatur. 

3. Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Om en sladd har gått av eller om isoleringen har skadats får du inte laga den. Däremot kan du kapa av den trasiga delen. Men tänk på att du bara får ersätta sladd, stickpropp och skarvuttag med samma slags material som tidigare. 

4. Montering av skarvsladdar. 

5. Belysning ute – med lågspänningssystem. Det finns belysning som du får installera själv. Kontrollera att de är anpassade för utomhusbruk (och klarar fukt, kyla, värme och sol) genom att titta efter märkningen ”IP” med det lägsta värdet 44. Nyare armaturer ska också vara CE-märkta.

Tips på bra böcker för sommaren

14 Jul 2021

Att läsa böcker, det är ju något som går göra året om. Många gånger är det ju så att barn i skolan får ett viss antal böcker som "måste" läsas. I skolan är det viktigt med bra skolmöbler, läs mer om det på www.cadiform.se. Under sommaren kanske en del barn inte alls vill läsa, medan andra passar på att läsa ännu mer än vad de måste. Sen är det ju inte fel att även som vuxen passa på att läsa lite böcker.

Bra böcker för barn

Tre bra böcker för barn mellan 5-9 år:

”Ett rum till Lisen” av Elin Johansson, Ellen Svedjedal och Emma AdBåge. En underbar sommarlovsbok om den första kärleken, käpphästar och glesbygd.

”Paola Persson Peroni -Skrattar sist” av Emi Guner och Maja Säfström. Allvetande Paolas kunskapstörstande liv fortsätter och den här gången involverar det både mormor, bockstensmannen och spirande kärlek.

”Judit och Tant Harriet” av Charlotta Lannebo. Om Judits sommarlov med hemliga tant Harriet, 96 år, som bjuder på möglig saft och berättar om allt hon varit med om.

Bra böcker för vuxna

Tre bra böcker för vuxna i sommar:

"Döden går på visning" av Måns Nilsson och Anders de la Motte. Detta är första delen om den något bufflige kommissarien Peter Vinston som är på besök i trakten men dras in i utredningen.

"Medan världen ser på" av Anna Larsson. Handlar om Sara, som är på tjänsteresa i Hollywood och där träffar på en stjärnskådis som hon inleder en hemlig relation med.

"Där isarna råmar" av Jennie Lundgren och Ulrika Lundgren Lindmark. Är en spännade polisroman med handing i Kalix.

Så flyttstädar du

22 Sep 2020

Om det är så att du ska flytta till en ny bostad, så får du inte glömma det att du även ska flyttstäda efter att du har flyttat ut. Det går att anlita flyttstädning, så väl som du kan göra det på egen hand. Om du ska göra det själv, se till att du har gott om tid, samt alla saker du behöver. Det innebär att du måste lämna dammsugaren och rengöringsmedel med mera kvar, då du flyttar. Det så att du kan städa på ett bra sätt. Ha även kvar verktyg samt en pall eller liknande. Det så att du kan ta bort spikar och krokar, samt nå upp överallt. 

Städa noga

En flyttstädning är viktigt att det görs noga och ordentligt. Det i alla skrymslen och vrår. I badrummet ska du göra rent allt porslin, putsa spegeln, rensa golvbrunnen med mera. I köket ska du göra rent kyl, frys, ugn, filter. Sedan i alla rum är det golv, väggar, tak och allt däremellan. Det bästa du kan göra är att skaffa dig en checklista. Där står det ofta allt du behöver städa. Det så att du inte missar något. Du kan städa rum för rum sen stänga dörren då du är klar. Missa inte att du ska städa biutrymmen som källare, förråd, garage, balkong med mera. Se till att lägga minst en dag på att flyttstäda, kanske mer om det är en stor bostad som ska göras ren.

Läs för barnen

10 Dec 2019

Den som blir förälder får väldigt många goda råd och visst kan man bli trött på dem. Det stoppar inte oss från att också komma med ett: läs för ditt barn! Det finns få saker som ger dem en så påtaglig skjuts i utvecklingen, på flera olika plan, som att läsa för dem. Flickan i filmen förklarar saken alldeles strålande bra!

Så placerar du åtelkameran på rätt sätt

5 Dec 2019

åtelkamera

När det är dags att placera ut en åtelkamera, så ärt det bra att tänka på en del saker. Om du inte har en, så kan du köpa åtelkamera på Prylstaden. För att få ut det maximala av just din åtelkamera, följ dessa tips.

Misstag som är vanliga att man gör

Det finns en del misstag som är vanliga när man placerar ut åtelkameran. Bland annat att man sätter den i öster och väster. På så sätt kan en lågt stående sol skina in på åtelkamerans detektor och lura åtelkameran att ta massa tomma bilder. Det är därmed bra att tänka på hur ljuset faller när du sätter ut den. Det är även ofta då solen går upp eller ner som djuren är mest aktiva. 

Etta annat vanligt misstag är att man försöker gömma den mer än vad man måste. Det är inte ett måste att ha massa löv och kvistar framför den. Det är onödigt och kan göra att det stör vid fotograferingen. 

Gör så här

Du bör placera kameran nära en gran, då den kan skydda kameran på ett bra sätt, det från både regn och fukt. Det finns även smarta boxar att placera dem i, med lås, så att de får vara ifred från både tvåbenta och fyrbenta! Alternativt sätta den i ett stabilt träd, en bit upp. Om du använder åtelkameran under den kalla delen av året bör du använda litiumbatterier och se till att du köper en kamera som kan använda den typen av batterier. Litiumbatterier håller nämligen mycket längre i kyla

 

 

Papper vs. skärm

10 Nov 2019

De allra flesta tycker om att läsa, oavsett om de erkänner det eller ej. Läsning är, när man väl lärt sig att läsa, lika automatiskt som att gå. Själva processen kräver nästan ingen tankeverksamhet. Annat är det förstås med innehållet och förståelsen av den. Idag läser allt fler från digitala medier - telefoner, läsplattor och surfplattor. Man laddar ner sin litteratur och bär alltid med sig sin bok. Få är de som fortfarande läser böcker - i alla fall här i Sverige.

Läsplattor är idag så väl utformade att man inte kan påstå att de medför något negativt i jämförelse med en riktig pappersbok. Annat är det med surfplattor och telefoner som faktiskt tröttar ut ögat mer.

Vad använder du för läsmedia?

Plugga teori för körkortet

7 Nov 2019

En bok som de allra flesta kommer i kontakt med, det är teoriboken när det är dags att ta körkort. Det är en god idé att använda den så mycket du bara kan, för att lära dig allt du behöver veta för att klara av teoriprovet. Nu består inte körkortet bara av teori, men lär du dig den först så vet du hur du ska agera ute i trafiken när du kör. 

Steg för att ta körkort

Det första du måste göra är att göra en synundersökning samt skicka det och en ansökan till Transportstyrelsen att du vill ha ett körkortstillstånd. När du har fått det, då kan du börja övningsköra. Det kan du göra på en trafikskola. Om du vill köra privat, helt eller som komplement, så måste du och personen som ska handleda gå en handledarkurs tillsammans. Du kan även välja att göra allt på en intensivkurs. I en körkortsutbildning ingår det även teorilektioner. Du kan göra test-prov på datorn, samt plugga det som står i boken. Det finns även två obligatoriska moment att genomföra. Det är riskettan och risktvåan. Första delen är om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden. Del två, kallas även för halkbanan, boka halkbana Uppsala om du vill. Halkbanan handlar om säkerhet, hastighet och körning under särskilda förhållanden.

Efter att du klarat av det, och känner dig redo så kan du boka teoriprov och uppkörnming. Du gör teorin först, sedan uppkörning och det även om du inte klarar teorin. Du måste klara båda inom 2 månader, annars göra om båda igen.

Snabbläsning

5 Nov 2019

Det finns en teknik för att läsa böcker riktigt fort och det kallas snabbläsning på svenska och "speed reading" på engelska. Folk som studerar på hög nivå lär sig ofta speed reading som studieteknik, men man kan faktiskt nyttja tekniken lika väl privat när man läser romaner och annan lektyr. 

I klippet förklaras ganska ingående hur speed reading fungerar och även om mannen i klippet till en början verkar lite tramsig så är innehållet av substans. Helt klart värt att testa!

 

Öva upp dina kunskaper inför högskoleprovet

30 Oct 2019

göra högskoleprovet

Att skriva högskoleprovet ökar dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå. Om det är så att  ett urval måste göras till en utbildning, om det finns fler behöriga sökande än platser, kan du konkurrera i både betygsurvalet och provurvalet om du gör högskoleprovet. När ett urval görs så fördelas platserna med minst en tredjedel på grundval av betyg, minst en tredjedel på grundval av resultat från högskoleprovet och högst en tredjedel på grundval av högskolan bestämda urvalsgrunder. Att kunna konkurrera i flera urvalskategorier är därmed bra att göra. Högskoleprovet hålls två gånger per år. En gång på våren en gång på hösten. Du kan öva inför högskoleprovet. Det genom att skriva gamla prov eller köpa övningsböcker.

Bra att förbereda dig

Högskoleprovet är inte som ett "vanligt" prov. Det finns inte så att du kan öva på specifika frågor. Frågorna är mer av allmän kunskap, inom ordförståelse eller matte till exempel. Det är bra att ha en ganska bred kunskap inom de ämnen som är med i högskoleprovet. Dock kan du som sagt förbereda dig genom att öva på gamla prov, så att du ser hur provet är upplagt och vad det kan komma för slags frågor. Sen är det bra att förbereda dig inför dagen med, som du ska skriva det. Du kommer att sitta många timmar. Så se till att ha fått ordentligt med sömn, ät en bra frukost och ta med dig saker att tugga på!

 

 

Missa inte bokmässan i Göteborg

10 Oct 2019

För alla oss bokälskare, som vill utöka våra boksamlingar så är ju Bokmässan i Göteborg ett måste! Jag försöker att åka dit, varje år, om jag kan. Det är alltid kul att se olika författare, delta i seminarier, köpa böcker, se utställare med mera. I år är det mellan 24 september och 30 september. Ses vi där?

← Äldre inlägg