Jag Bakar Du Smakar

Välkommen till min blogg om bakning! Bakar allt ifrån grovt bröd till onyttiga och underbara tårtor!

Totorotårta

Kategori: Tårtor

Idag har lillan Alice fyllt 4 år och bi började dagen med fullt ös på Busfabriken och gjorde av med lite rus. På eftermiddagen blev det tårta, en Totorotårta som hon så länge önskat sig. Som på begäran så var den fylld med Marshmallows och där till oboy-grädde! 

Eftersom har både laktos- och mjölkproteins allergi i familjen så är tårtan mjölkfri!

Lager 1
• Marshmallowfluff(köpt på burk färdig)

Lager 2
• 2 dl havre grädde
• 3 msk oboy-pulver
• 2 msk kakao

Spacklad med 2,5 dl havregrädde och dekorerad med marsipan och sugerpaste. 




Mjölkfria lussekatter

Kategori: Bullar

Idag har jag bakat med mina goa brorsdöttrar! Det blev mjölkfria lussekatter och pepparkakor. Degen för pepparkakorna var hälften av degen från när jag bakade pepparkakor i söndags.

De var så duktiga och det blev så gott!!

Dagens mjölkfria lussekatter:

40st stora lussekatter!
Deg
• 1g saffran(2 påsar)
• 50g jäst(för söta degar)
• 150g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
• 5 dl havremjölk
• 2 dl havregrädde
• 1,5dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 1 ägg
• Ca 16 dl vetemjöl special
• Russin

Pensling
• 1 ägg

1. Smula jästen i bunken och tillsätt lite av mjölken för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av mjölken samt grädden. 
2. Rör ner socker, saffran, salt och ägg.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget samt det rumsvarma smöret. Använd gärna en sil till mjölet. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
4. Låt jäsa under bakduk i 50min.
5. Knåda degen endast lite lätt och dela i 40st bitar.
6. Rulla till önskad form och tryck i russin. 
7. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft.
8. Pensla med uppvispat ägg.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.
10. Servera!

Småttingarna är fantastiska bagare!

Saffransbullar

Kategori: Jul

Här är recept på dagens saffransbullar, riktigt mumsiga!! Jag bjöd min bror på fika när vi hälsade på honom på jobbet i eftermiddag och han klippte 3 stycken direkt, så goda tyckte han de var!

Jag har hört att lite sprit i degen ska framhäva den gula färgen och smaken av saffran så jag var tvungen att prova och jag måste nog säga att det stämde!

Förra årets bullar var vackrare, men i år blev de OSLAGBART saftiga!! 

Saffransbullar med vaniljfyllning
ca 40st
 
Deg
• 1g saffran(2 påsar)
• 2 msk rom(jag hade Captain Morgan)
• 50g jäst(för söta degar)
• 150g smör, rumsvarmt
• 4dl mjölk
• 1dl grädde
• 1,5dl strösocker
• 250g kesella/kvarg
• 0,5tsk salt
• 1 ägg
• Ca 14 dl vetemjöl special

Fyllning
• 200g smör
• 1,5dl strösocker
• 2msk vaniljsocker

Pensling
• Sirap
• Vatten
• Strösocker

1. Blanda saffran och rom i en bunken, låt dra i 60min.
2. Smula jästen i bunken och tillsätt lite av mjölken och grädden för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
3. Rör ner socker, saffran, kvarg, salt och ägg.
4. Tillsätt mjölet, lite i taget samt det rumsvarma smöret. Använd gärna en sil till mjölet. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Vik den ena långsidan mot mitten och sedan den andra likadant så att degen är i tre lager.
8. Dela i 40 delar och dela varje bit på mitten men lämna en liten bit längst upp så att biten ser ut som en byxa.
9. Snurra varje "ben" åt varsitt håll och lägg sedan varannat ben över det andra och fäst undertill.
10. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft.
11. Grädda i mitten av ugnen i ca 8 min.
12. Blanda sirap med lite vatten så det blir rinnande. Pensla på bullarna innan de svalnar och strö sedan över strösocker.
13. Servera!

Bakningens guld!



Före första jäsning


Efter första jäsning

Pepparkakor

Kategori: Jul

Idag blev det julbak här hemma! Det är så mysigt att lyssna på julmusik och baka lussebullar och pepparkakor, det är dock lite konstigt när det är strålande solsken och 7 plusgrader första advent! Gott fika blev det i alla fall, receptet på pepparkakor är hämtat från Ica.se 

• 2 1/2 dl brun farin
• 3/4 dl ljus sirap
• 3/4 dl vatten
• 150 g smör eller margarin
• 1 msk malen kanel
• 1 msk malen ingefära
• 1 tsk malna kryddnejlikor
• 8 dl vetemjöl
• 1 1/2 tsk bikarbonat


1. Blanda farinsockret, sirapen och vattnet i en kastrull. Koka upp blandningen.
2. Lägg i matfettet och låt det smälta. Tillsätt kryddorna.
3. Låt massan kallna utan omrörning.
4. Rör i bikarbonaten och 3/4 av mjölet. Resten används till utbakning.
5. Linda in degen i plastfolie. Låt den stå kallt till nästa dag.
6. Sätt ugnen på 175°C.
7. Arbeta degen smidig på mjölat bord. Knåda eventuellt in resten av mjölet.
8. Kavla ut degen tunt och ta ut kakor med mått. Lägg dem på smord plåt eller på bakplåtspapper. 9. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175°C, 6-8 min.
10. Låt kakorna svalna på plåten.

Förvaras i burk i rumstemperatur eller i frys.





Det doftar jul!

Kategori: Jul

Nu har jag förberett morgondagens julbak, pepparkaksdegen ligger på kylning!


Imorgon blir det alltså pepparkakor och även förra årets favorit, saffransbullar med vaniljfyllning, mums vad gott det ska bli! 

Choklad!

Kategori: Kladdkaka

Nu är det rejäl storm ute och jag har stängt in mig, tänt brasa och myser i soffan. Vad passar då bättre än att bjuda på ett recept av en riktigt go chokladbakelse!

4 portioner
• 100g smör
• 70g mörk choklad, 86% kakaohalt
• 2 ägg
• 2,25 dl strösocker
• 2 dl vetemjöl
• 2 tsk vaniljsocker

• 1 dl grädde
• vaniljsocker
• riven choklad

1. Smält smöret och låt choklad smälta i det smälta smöret, låt svalna. 
2. Blanda ägg och strösocker, vispa ej!!
3. Sikta i vetemjöl och vaniljsocker och blanda. 
4. Blanda försiktigt i smör och choklad till en glansig och krämig smet.
5. Smörj portionsskålar. 
6. Grädda mitt i ugnen, 175 grader i ca 20min.
7. Låt svalna helt!
8. Vispa grädden med lite vaniljsocker och bred på kakorna och strö riven choklad över. 



Ljust bröd

Kategori: Rekommendationer

Ibland kan det vara svårt att baka bröd, mycket att tänka på och att få rätt proportioner. Jag har idag provat på att baka bröd med Finax Brödmix med surdeg. Det var ett väldigt gott bröd, lätt att baka, går snabbt(jämfört med att göra surdeg från grunden..) och blir riktigt fint och fluffigt! Rekommenderas!
 




Choklad

Kategori: Chokladdessert

Ikväll fick det bli chokladbollar, utsökta sådana! Det är vad vi behöver imorgon under en lång dag i skolan och ännu mer viktigt under tenta-tider. 



20 st
• 100 g rumsvarmt smör(riktigt smör, inte margarin)
• 3 dl havregryn
• 1 dl mandlar
• 5 msk kakao
• 1,5 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 3 msk kallt, starkt kaffe
• kokos

1. Blanda havregryn, mandel och strösocker och mixa fint med en stavmixer. 
2. Blanda den fint mixade massan med tärnat smör, kakao, strösocker, vaniljsocker och kaffe.
3. Rulla till bollar och rulla i kokos.
4. Ställ i kylen ett par timmar. 
5. Servera, gärna med en god Latte till!

Kalasdags!

Kategori: Tårtor

Nu var det min lillasysters tur att fylla år! 

Hallon och marshmallows! 😊






Gräddtårtans dag!

Kategori: Tårtor

Idag är det en bra anledning att festa till det ordentligt till söndagsfikat, det är nämligen gräddtårtans dag idag! 

Kanelbullar

Kategori: Bullar

Idag är det kanelbullens dag, en av de bästa dagarna på året 😄 När man bakar bullar så tycker inte jag att man ska snåla! Det ska vara grädde och riktigt smör i degen. På självaste kanelbullens dag har jag gjort stora, generösa bullar som smakar som en dröm!





Kanelbullens dag, 4 oktober!

Kategori: Bullar

Glöm inte bort att det är Kanelbullens dag på fredag! Här är mitt bästa recept på gudomliga kanelbullar! 

Deg 40 st bullar:
• 50 g jäst, för söta degar 
• 3 dl mjölk
• 2 dl grädde
• 2 tsk malen kardemumma
• 1 dl strösocker
• 0,5 tsk salt
• 150 g smör, rumsvarmt
• 12 dl vetemjöl special
 
• 100g smör
• Kanel
• Strösocker
 
• 1 ägg
• Pärlsocker
 
 
1. Smula jästen i bunke och tillsätt lite av mjölken och grädden(kall) för att lösa upp jästen. Tillsätt sedan resten av vätskan.
2. Rör ner socker, kardemumma och salt.
3. Blanda i lite av mjölet och tillsätt sedan det mjuka smöret. 
4. Blanda i resten av mjölet, lite i taget. Använd gärna en sil. Arbeta degen i 10 min i maskin eller 15 min för hand.
5. Låt jäsa under bakduk i 50min.
6. Kavla ut degen på mjölat bord, utan att knåda degen. Bred på fyllningen.
7. Rulla ihop och dela i 40 bitar. 
8. Låt jäsa 30 min.
9. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och strö sedan över pärlsocker.
10. Grädda mitt i ugnen, 200 grader, varmluft, i ca 8 min.
11. Servera!



Linfröfrallor

Kategori: Bröd

Idag har gjort frallor av vad som fanns hemma! Det blev till eftermiddags fika, men frallorna passar lika bra till frukost!
Glömde fota frallorna innan de var slut..

20 bullar 
• 3 dl mjölk
• 4 dl havregryn
• 3 dl vatten
• 50 g jäst(den blå)
• 2 dl créme fraîche
• 2 tsk salt
• 1 dl linfrö
• 12 dl vetemjöl special med fullkorn

1. Värm mjölk till ca 50 grader. Rör i havregryn och salt, häll över massan i en bunke och låt stå och svälla i 20 minuter. Rör sedan ner vattnet och se till att röran inte är varmare än 25 grader. Smula ner jästen i bunken.
2. Rör ner créme fraîche och linfrö.
3. Arbeta ner vetemjöl men spara lite mjöl till utbakningen.
4. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
5. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och arbeta den smidig, men knåda inte för länge.
6. Forma degen till en rulle och dela i 20 bitar och rulla till bollar. 
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Låt jäsa ca 30 min. 
9. Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader varmluft, ca 10-12 minuter.
10. Låt dem svalna under bakhandduk på ett galler.
11. Servera!

Fredagspizza!

Kategori: Pizza, Pirog och Matpaj

Igår blev det hembakad pizza, mycket gott! Receptet jag använde hittade jag i ICAs tidning Buffé. Det här är en deg som man gör dagen innan och låter det jäsa i kylskåpet, eller så kan man göra den tidigt på morgonen samma dag.

Det är en god pizzadeg med tjock botten. Vill man ha tunn deg så delar man upp degen på två plåtar. 

4 portioner
• 15 g jäst
• 3 dl kallt vatten
• 2 tsk flytande honung
• 2 msk olivolja
• 1,5 tsk salt
• 6,5-7 dl vetemjöl

Dag 1
1. Smula jästen i en bunke. 
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta 5 min i maskin eller 10 min för hand.
3. Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp och låt jäsa 12-24 timmar. 

Dag 2
1. Ta fram degen och kavla ut till en fyrkant så att den täcker en stor ugnsplåt.  
2. Lägg på valfri fyllning. 
3. Grädda mitt i ugnen, 250grader varmluftsugn, ca 15 min.
4. Servera!




Äppelpaj

Kategori: Pajer

I onsdags hade vi kvällsföreläsning så jag gjorde en äppelpaj för att vi skulle orka med!!

1 äppelpaj
• 125g mjukt smör
• 1 dl vetemjöl
• 2 dl havregryn
• 0,75 dl rörsocker
• 4 st svenska trädgårds äpplen
• 100g mandelmassa 
• Kanel
• Havregryn att strö över

1. Tärna smöret och blanda med havregryn, mjöl och socker. När jag använder smör som ska vara rums-varmt och mjukt använder jag Milda Guld för det är så smidigt att arbeta med. 
2. Smöra en pajform. 
3. Skär äpplena i bitar och fyll på med äppelbitar så det täcker botten och strö över mandelmassa och kanel. 
4. Kavla ut smuldegen till ett täcke och lägg på över äpplena. 
5. Strö över havregryn och kanel. 
6. Grädda i 200 grader, varmluftsugn mitt i ugnen i 20min.
7. Servera med krämig vaniljsås!