söndag 18 oktober 2015
lördag 23 november 2013
Sydfransk fisksoppa
bild kommer!
400 g fiskfilé, t ex hoki
1 gul lök
1 morot
1 zucchini
1 tomat
2 fisk- eller hönsbuljongtärningar
1 tsk paprikapulver
0,5 msk timjan
1 dl matyoghurt
1 vitlöksklyfta
9 dl vatten
hackad persilja
Ta fram den frysta fisken så att den är halvtinad. Skala och hacka lök och morot i små bitar. Fräs dem i olja i en stor kastrull i ett par minuter. Skär zucchini och tomater i små tärningar och lägg ner dem i kastrullen. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt paprikapulver och timjan. Låt fräsa i ett par minuter. Häll på hälften av vattnet, rör om och låt koka under lock i 20 min. Skär under tiden fisken i 3 cm stora kuber och lägg sedan ner dem och låt sjuda i ytterligare 8 min. Ta kastrullen från värmen och mixa med stavmixer så att soppan blir slät. Tillsätt resten av vattnet och låt koka upp. Hacka persiljan och pressa ner en vitlöksklyfta i matyoghurten. Strö persiljan på soppan vid servering, och ha matyoghurten som tillbehör.
En fisksoppa med mycket smak! Och god sådan. Jag är glad att ha ytterligare en fiskrätt med bland recepten här, då vi äter alldeles för lite fisk i vår familj. Hittade receptet på ica.se.
tisdag 29 oktober 2013
Hallontårta
Tårtbotten:
3 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 citron (skalet)
smör och ströbröd
Fyllning och garnering:
3 msk saft från färskpressad apelsin
1 Kesella
250 g halvtinade hallon
1 dl florsocker
1 aprikospuré
3 dl vispgrädde
färska bär
Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret och rör i mjölken och häll ner blandningen i äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smörj och bröa en sockerkaksform och häll ner smeten i den. När kakan är färdiggräddad ska den inte vara kladdig. Låt den svalna och stjälp sedan upp den på ett fat och skär den i tre delar.
Grädda 25-30 min i varmluftsugn 175°
Droppa hälften av apelsinsaften på den understa tårtbotten. Mixa kesellan med de halvtinade hallonen. Häll i florsockret och aprikospurén. Bred på hälften av hallonkrämen. Lägg på nästa tårtbotten och gör samma sak. Lägg sedan på locket och bred vispad grädde över och garnera med färska bär.
Enkel och god tårta, om man inte vill ha den sådär rysligt söt! Citronsmaken i tårtbotten känns fräsch och jag gillade den här fyllningen, som är lagom söt. Jag gjorde tårtan i oktober, och därav blev garneringen inte med fullt så mycket färska bär som man kanske skulle haft sommartid. Det blev lite hallon och så kompletterade jag med minimarshmallows.
tisdag 3 september 2013
Köttbullar
800 g nötfärs
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
1 msk kalvfond
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
0,5 tsk grillkrydda/kryddpeppar
1 nypa socker
0,5 dl hackad persilja
Blanda ihop alla ingredienser utom köttfärsen och låt stå och svälla i 10 min. Lägg i köttfärsen, och rör om ordentligt. Rulla köttbullar och lägg på en smörad plåt. Sätt plåten i ugnen, och rör sedan om köttbullarna efter halva tiden.
Stek i 225° i ca 15 min.
Har testat lite olika köttbullerecept, och jag tror banne mig att det här var det som fått bäst smak, även om det inte var så "märkvärdiga" ingredienser. Och då råkade jag dessutom glömma grillkryddan! (Kryddpepparvarianten kan man ha till julköttbullar). Jo just det, jag la förresten till persiljan till receptet på eget bevåg. Det som tar lite tid är ju att rulla köttbullarna, men å andra sidan blir det ju följdaktligen m-å-n-g-a.
söndag 25 augusti 2013
Bananpannkakor
2 bananer
4 ägg
smör till stekning
Mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner äggen. Stek pannkakorna. Ät dem med exempelvis jordgubbar och grädde.
Seriöst; enklare än såhär kan det ju verkligen inte bli! Småbarnsvänligt också! Kan tycka att det blev något smaklöst, så jag strödde socker på i efterhand. Nästa gång ska jag nog ha det i smeten. Tänker också prova med lite kanel i och äta med bara grädde eller glass.
måndag 15 juli 2013
Melon- och fetaostsallad
1 vattenmelon
1 pkt fetaost
ruccola för dekoration
Dressing
1 dl olivolja
1 pressad lime (juicen)
1 schalottenlök, hackad
1 msk vitvinsvinäger el äppelcidervinäger
1 röd chili
salt & peppar
Skär melonen och fetaosten i tärningar. Blanda ihop ingredienserna till dressingen i en liten bunke och skaka om. Ringla dressingen över melon-fetaostblandningen och dekorera med lite ruccola.
Den här rätten är väldigt fräsch, speciellt på sommaren! Jag hade varken chili eller ruccola hemma när jag gjorde den nu, men den blev god ändå. Har förut bjudit på den som förrätt, med gott bröd till. Igår som en smårätt på kvällskvisten.
lördag 22 juni 2013
Silltårta
200 g kavring
75 g smör
1 burk matjessill
3 gelatinblad
1 rödlök
1 burk kesella
3 dl gräddfil
1 msk sillspad
1 dl finskuren gräslök
svartpeppar
Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda ihop med brödsmulorna. Lägg i botten av en form med löstagbar kant och låt stå i kylen i minst 15 min. Blötlägg gelatinbladen i vatten i ca 5 min. Låt sillen rinna av och spara spadet. Finhacka rödlök och sill. Blanda ihop löken och sillen med kesella, gräddfil, sillspad och svartpeppar. Ta upp gelatinet och smält det i en kastrull på svag värme. Rör ner det i sillblandningen och häll allt i formen. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Garnera med gräslök.
Den här fina och goda silltårtan hade vi på midsommarbordet. Tänker att den även kan passa som förrätt någon gång. Nästa gång jag gör den tror jag nog att den skulle bli ännu bättre med lite mer kavring i botten!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)