onsdag 3 juni 2015

Testa våra goda bakelser!



Våra rekommendationer:

Dulce de Lechefyllda Chokladkakor med Havssalt

ca 40 st
110 gram smör
330 gram farinsocker
2 ägg (som legat framme några timmar så att de är rumstempererade)
50 gram kakao
250 gram vetemjöl
1 nypa salt
100 gram mjölkchoklad, antingen finhackad eller i form av "chokladknappar"
flingsalt
1 burk dulce de leche, det kommer gå åt ca 75% av burken.

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda kakao, vetemjöl och salt i en skål. Smält smöret på medelhög värme, när smöret är helt smält, drag från plattan.
 
2. Rör ner farinsocker i det smälta smöret, följt av äggen, rör till en jämn smet. Rör därefter ner ner chokladknapparna, rör tills de börjar smälta och ger spår i smeten. Avsluta med att röra ner mjölblandningen, rör bara tills dess att smeten går ihop. Plasta därefter in och ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
 
3. Ta ut kakdegen och ta ca 1 msk och rulla till en liten boll. Tryck en fördjupning med tummen, fyll den med ca 1 tsk dulce de leche. Tag 1/2 tsk deg, platta ut och täck kolakrämen. Toppa kakan med havssalt och grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
 
4. Låt svalna något på plåten innan kakorna får svalna helt på galler.
 
Njut till ett stort glas mjölk, en kopp kaffe eller varm choklad!
 
OBS! Överbliven dulce de leche kan förvaras i en ren lufttät förpackning/plastlåda i kylskåpet. Passar utmärkt att vända ner i uppvispad grädde och servera till en syrlig vinbärspaj eller att ringla över några kulor vaniljglass.
 
 
 

Choklad snickers cupcakes


1,5 dl
socker
1 tsk
vaniljsocker
1 st
ägg
1 dl
varmt vatten
0,5 dl
kakao
2,1 dl
mjöl
1 nypa
salt
1,5 tsk
bakpulver
2 st
snickers
50 gram
smör
 

Chokladmousse
200 gram
mjölkchoklad
2 dl
vispgrädde

Chokladsmörkräm
50 gram
smör
1 dl
kakao
3 dl
florsocker
2 msk
mjölk
 
 
Förberedelser: 10 min.
Tillagningstid: 20 min.
Total tid: 60 min.
 
 
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 180 grader. Placera muffinsformar på en plåt eller i en muffinsform.
2. Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt till en jämn smet.
3. Blanda samman det varma vattnet och kakaon i en skål. Vispa till det löst sig helt. Vispa sedan ner det i smeten.
4. Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ner dom tills allt har blandat sig.
 5. Häll smeten i formarna och grädda dom i ugnen i ca 15-20 min. Låt dom svalna helt innan man gröper ur dom.
6. Chokladmousse: Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Ställ undan och låt svalna till rumstemperatur.
 7. Vispa grädden. Vänd försikrigt ner den smälta chokladen tills det blandat sig. Var försiktig så att inte luften ur grädden går ur.
 8. Fyll en spritspåse med en enkel rund tyll och gröp ur ett hål i varje muffin med en äppelurkärnare. Spritsa ner chokladen i hålen.
9. Chokladsmörkräm: Vispa smöret mjukt. Sikta ner kakao och florsocker, vispa ordentligt. Tillsätt mjölk tills frostingen får rätt konsistens.
10. Vispa länge till en luftig kräm. Bred på muffinsen. Hacka snickers i små bitar och strö dom över muffinsen.
Serveringsförslag: Grädde
Dryckestips: Kaffe, te, saft


 

Plättkakor


35-40 st

125 g smör
1 1/4 dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
Strössel

Ugn 225 grader.

Smält smöret, tillsätt socker och vispa det poröst. Vispa ner äggen, ett i taget och vänd till sist ner mjölet.

Smörj och värm en plättlagg i ugnen. Lägg en matsked av smeten i varje rundel. (smeten flyter ut ganska fort, men jag brukar ändå jämna till med baksidan av skeden så den fördelar sig i hela rundeln). Strö över strössel och grädda i 225 grader, 5 min.

Böj de varma kakorna och låt dem kallna över t.ex. en brödkavel eller ölburk.