Julfrid eller panik i januari

Det närmar sig. Högtiden som för många är en av de viktigaste på hela året men också en av de mest stressfyllda där så många önskningar som möjligt ska bli uppfyllda. När man var liten var det julklapparna som uppfyllde önskningar, ett konkret paket fyllt med leksaker. Med åren har önskningarna en tendens till att bli mer abstrakta, huvudsaken vi är tillsammans allihopa och är glada.

Tillhör du dem som börjar planera inköp av julklappar medan vi fortfarande går i sandaler? eller är du en sista minuten människa som skjuter fram och gruvar dig för julhandeln till vi tänt det fjärde ljuset?

Tidigare statistik visar att 77 % av svenska befolkningen har lidit av julstress och att majoriteten var kvinnor. Jag undrar vilket som stressar mest, pepparkaksbaket, julklapparna vars budget inte stämmer med lönekontot eller vår bild av den perfekta julen. En bild i vårt inre om en vacker stämningsfull jul, barnen är glada och förväntningsfulla med tindrande ögon, uppför sig och leker snällt medan energiska kärleksfulla föräldrar griljerar skinkan.

Utöver förväntningarna på hemmet finns ju också kraven och förväntningarna ifrån skolan med julbasarer och firanden, luciatåg där du såklart vill bara med men kanske inte kan få till i ditt arbetsschema. Ytterligare en stressor som läggs på stressbägaren. Julbord och julfest kan lätt bli en stress istället för nöje.

Samvetet ligger under granen

Ta dig en funderare:
Hur vill du din jul ska vara? Vad är viktigt och vad kan du släppa? Hur var din jul ifjol, finns det något du vill förändra. Kunde du njuta av julstämningen?

Hur vill du må i jul och vad gav dig julstämning som barn?
Vad vill du att dina barn ska minnas när de tänker tillbaka på sina barndoms jular, en närvarande förälder eller julklapparna? En stämningsfull jul i linje med både plånbok, tid och ork eller jakten på den perfekta julen? Med det perfekta julpyntade hemmet, ett proppfullt kylskåp med alla sorters delikatesser. Mina egna barndomsjular bestod av föräldrar som bråkade och vore det inte för de stackars paketen vi fick kunde jag lika gärna hoppa över julen.

Reflektera och kom överens i familjen om vad som är viktigt i jul och gör medvetna val
För en fridfullare jul utan stress och överköp. Skapa er egen jultradition utifrån er familj. Satsa på upplevelser i stället för prylar, gör tillsammans och delegera sysslorna.
Vi kan bli sjuka när vi lever under press och stress under en längre tid. Har du känt hjärtklappning? Eller har det hänt att när du precis pustar ut efter en stressad period så bryter en infektion ut? Här har vi en tid både inför och efter julen där det är risk för det. Det går inte att lura kroppen, bara skjuta fram symtomen. Går vi emot oss själva och det vi tror på så förlorar vi ofelbart energi. Det i sin tur skapar inre konflikter som spelar upp sig på utsidan i våra relationer, på arbetet och så vidare. För att komma på vilka dina behov är, vad dina signaler betyder, behöver du låta dina tankar och känslor göra sig hörda.
Jag tror att livet handlar om att göra det bästa man kan med det man har.
Tänk lite längre. Tänk förbi julen och in i januari då konsekvenserna kommer för inköp och under jul och nyår. Jag kan känna att julens kommers är överdriven och uppskruvad med krav och stress. Där vi glömt julens fridfulla innebörd och glans. Tänk lite längre och nappa inte på avbetalningslockelser där du köper innan jul och betalar slutet av januari. Prova att fira en vit jul, det gynnar dig din familj och hela julupplevelsen.

Reflektera, lyssna även till obehagliga känslor och försök förstå vad de står för. Kanske tycker du det är svårt men det är fullt möjligt. Det är bara du som vet vad du behöver under julhelgerna. Ett tips kan vara att fira julafton på en plats utan fara runt och snabb fika eller jul luncha, det splittrar bara. Julen har flera stämningsfulla dagar.

Sanna julstämningen infinner sig när du är avslappnad och tillfreds, när du är närvarande i det du gör precis nu
Gör ditt Julstök med ro. Lyssna på musik och disciplinera dina tankar till nuet.
Prioriterar du återhämtning kommer du bli mer effektiv eftersom du orkar ha ett högre fokus när du arbetar. Dina tankar är inte alltid dina bästa rådgivare, många gånger kommer de dragande med ”sanningar” och förslag som varken bygger på fakta eller hjälper dig framåt. Våga stå för dina värderingar, din familjs ekonomi och säg nej när du känner så.

Låt andningen hjälpa dig att må bra.

Om du känner dig stressad och upp i varv – släpp det du gör och ta ett djupt andetag känn hur du fyller magen med luft.. stilla dina tankar…andas sakta ut.. tänk att för varje andetag du tar gör det dig mer och mer avslappnad.. upprepa 5 ggr.

Vart du än är i livet stanna upp och låt julen bli din.
God Jul
Kristina Wojén Vilokraft

 

 

images

Närvara, det är inte bara.

Att vara närvarande, i det du gör. Bara vara i stunden när du gör.

Närvaro handlar om att rikta uppmärksamheten mot det som finns i nuet, att uppmärksamma det våra sinnen erfar, utan att värdera. Det är inte helt lätt, för vår hjärna är formad för att analysera, värdera, planera, lösa problem och faktiskt i viss mån för att skapa oro.

Hjärnan vill hjälpa oss att vara förberedda på eventuella kommande faror genom att i förväg tänka ut hotande scenarion. Fast du tänker inte på, att du just då tänker så.

I lagom dos är hjärnans sätt att fungera hjälpsamt. Men om vi fastnar i oroande tankar om framtiden eller värderande, kritiska tankar om oss själva är det inte alls hjälpsamt. Att öva att vara närvarande i nuet med våra sinnen kan hjälpa oss att komma loss lite ur tankeklistret.

Genom att öva medveten närvaro kan vi också bli mer medvetna om vilka tankar och känslor vi har, och hur vår kropp reagerar, i en given situation. Just den medvetenheten kan vara det första viktiga steget för att kunna bryta ”stress-autopiloten”, när vi vill gå i en ny riktning.

Öva, öva och träna på att vara i det du gör. Passa på just då att dra 5 djupa andetag.

IMG20111009_003

 

 

Du är kärnan i ditt kraftverk

Jag har alltid varit fascinerad av människokroppen. Fascinerad över hur vi fungerar, och hur det kommer sig att vi hanterar och upplever prövningar olika. Där en människa bryter ihop kan en annan spotta i händerna och söka lösningar. En händelse kan upplevas på ett sätt för dig och ett helt annat för mig. Varför är det så lätt att förtränga det jag egentligen känner? Att jag kan skjuta bort behov och bedöva signalerna?

Går det att jobba optimalt och samtidigt må fantastiskt bra? Går det att balansera relationer till andra och relationen till dig själv? Lyssna till känslor och behov?

Ja, jag är övertygad!

Vår fantastiska kropp, ta det här med musklerna. En muskelknuta i skinkan kan ge strålande smärta i vaden. Om du sitter för länge vid datorn, kan du få för korta bröstmuskler vilket kan ge domningar i fingrarna. Om du har för mycket i huvudet, får du spänningar i axlarna. Bara det att vi består av 100 miljarder celler där varje cell är programmerad för att veta vad dess uppgift är fascinerade. Vid befruktningen kommer processen i gång och en cell delar sig och blir två. Och så fortsätter det. Men hur vet den ena cellen att den ska bli en del av en arm och en annan cell att den ska bli en del av ett öga?
I varje liten cell finns det ett kärnkraftverk med energi. Detta kallas för mitokondrie, och enligt forskare producerar mitokondrien energi i utbyte mot beskydd av cellen.

Våra kroppar har fungerat med samma fysiologiska och biokemiska uppbyggnad med mobiliserande effekter av energipåslag i ca 150 000 år. Funktioner som inte förstår skillnaden mellan tidspress och livsfara utan startar samma adrenalinpåslag. Adrenalin som sedan sprids ut i kroppen med blodet. Andningsfrekvensen ökar, musklerna spänns och kroppen görs redo för kamp. För 150 000 år sedan sprang du för ditt liv vid ett sådant påslag, och fick ett verkligt utlopp för kroppens energipåslag. Ifrån dagens press, stress och tidsbrist i arbete eller relationer kan du inte tillämpa flykt. Du springer inte ut från kontoret och datorn utan sitter kvar och kroppen resignerar.

Vår kropp behöver pusta ut och få återhämtning för att stressreaktionen inte ska bryta ner kroppen. Där har vi oftast obalansen, uppvarvning – nedvarvning.

Jag startade arbetslivet med utbildning till skötare/undersköterska och arbetade inom allmänpsykiatrin några år. Efter det sökte jag mig till behandlingsvärlden och arbetade/utbildade mig till behandlingsassistent, där ville jag ha svar och förklaringar till min egen uppväxt. Jag fick inga direkta svar, men kunskap, insikter och erfarenheter. En dörr stängdes och en annan öppnade sig och jag utbildade mig till massageterapeut med fördjupningskurser inom olika kroppsterapier.
Jag öppnade mottagning och behandlade många stela spända och värkande axlar, ryggar. Jag märkte att många som kom, lade sig uppvarvade på bänken och gick ut nedvarvade. Ja, visst gör massagen att blodtryck sänks, att endorfiner flödar och smärta sänks men det var något mer.

En stressutbildning gav mig många aha- upplevelser och mersmak. Vi är komplexa och avancerade varelser. Det mentala kan få kroppens resurser att dala så det blev av största vikt att arbeta med båda för bästa behandlingsresultat.

För att kunna vara energisk, avslappnad och klartänkt med en vital kropp.

De mentala processerna som är starkt emotionellt färgade fångar och behåller våra tankar lättare. Tankar med rädsla och oro vinner tyvärr ofta över hopp och längtan.  Här är hypnos ett effektivt fokuseringsverktyg, då det hjälper oss att tänka ”utanför lådan”. Vi reagerar via vårt automatsystem vid stress, och hypnos är ett effektivt sätt att avkoda den sortens reaktioner.

Med metoden ”reloading” ser inte bara det anatomiska, utan belyser även det du har omkring dig. Med nytt fokus upptäcker du att du inte behöver leta efter ljuset i tunneln, för du är kärnan i ditt eget kraftverk.

lugntvatten-1024x768

Min senaste krönika i tidningen Näringsliv

Vinsten av att lyssna på din kropp.

Hjärnan är en tolkningsmaskin som utifrån våra sinnen försöker tolka vad som sker i våra liv. Det är både kemiska och elektriska mekaniska signaler som ska smältas till en verklighetsbild, som sedan ska vägleda oss och skydda vår hälsa.

Vi tar in 100 megabytes av information varje dag. Motsvarande 100 000 sidor A4 med text. Informationen ska tas emot och sorteras, bedömas, vägas och läggas på rätt plats så att vi har den tillgänglig i framtida situationer.

Mycket av sorteringen sköts omedvetet (se min förra krönika http://www.naringsliv.to/?avdelning=1&id=97).
Lägg sedan till signaler från dig.

Signaler från kroppen är indikationer

Hur ser du på signalerna ­– som hinder eller som stöd? Det här är ett mycket finurligt system, ju mindre du lyssnar till signalerna desto kraftigare signal kommer du att få!

Vissa signaler från kroppen är lättare att tyda och nödvändiga att beakta (om inte annat för de opraktiska konsekvenserna):

– När du har låg energi i kroppen brukar det dyka upp signaler av trötthet och utmattning. Lyssnar du och vilar?

– Hunger skapar irritation och svaghet i kroppen, när blodsockerkurvan nästan är i diket, då slinker något ner snabbt.

– Akut smärta är en stark signal. En reaktion på att något är fel och ja, om vi bryter ett ben lägger vi benpiporna på rätt plats och gipsar.

Andra signaler skjuter vi lättare ifrån oss. Smygande symtom som värk i muskler på grund av hög muskeltonus och stressymptom kan vara svårare att lyssna till. Knackig sömn, oro och depressioner och känslor av otillräcklighet är indikationer från kroppen, från det inre som vill ha gehör.

Jag vill förtydliga: Ta kroppens signaler på allvar. Skjut inte bort vad kroppen vill berätta. Kropp och knopp hänger ihop.

 

Hormoner påverkar varandra

Hormoner är kroppens signalsystem som styr mättnadskänsla, hunger, muskeltillväxt och mycket mer. Om ett hormon hamnar ur balans kommer de andra snart att följa efter.

Vi kan bli sjuka när vi lever under press och stress under en längre tid. Binjurarna försvagas och skapar en kortisolresistens hos andra hormonreglerade organ som äggstockar, sköldkörtel och bukspottkörtel med hormoner som insulin, progesteron, östrogen och testosteron. Alltså, en ”reaktionstsunami” som ställer till kaos i kroppen.

Har du känt hjärtklappning? Eller har det hänt att när du precis pustar ut efter en stressad period så bryter en infektion ut?

Det går inte att lura kroppen, bara skjuta fram symtomen. Går vi emot oss själva och det vi tror på så förlorar vi ofelbart energi. Det i sin tur skapar inre konflikter som spelar upp sig på utsidan i våra relationer, på arbetet och så vidare.

För att komma på vilka dina behov är, vad dina signaler betyder, behöver du låta dina tankar och känslor göra sig hörda.

Reflektera, lyssna även till obehagliga känslor och försök förstå vad de står för. Kanske tycker du det är svårt men det är fullt möjligt. Det är bara du som vet vad du behöver.

Vinsten, ja det är en kropp som kan jobba optimalt utifrån dina förutsättningar.

Ett alert sinne med kraft att genomföra det du vill i livet. Känslor av lycka och tillfredställelse för det du utför. Förmåga att närvara i stunden.
Det är för mig högsta vinsten.

Öppna och vädra ut det gamla.

Förmågan att ge kärlek till andra står i direkt relation till hur mycket kärlek du har åt dig själv.

Ditt egenvärde kan inte verifieras av andra. Du har ett värde för att du själv säger det. Ju lyckligare du gör dig själv – desto intelligentare är du. När du gör någon lycklig blir du också lycklig. En god spiral.

Skalar du bort det som är oväsentligt i livet och som bara tar onödig plats, kommer du uppleva inre harmoni. Ett enklare liv ger en djupare mening  och öppnar dörren för lyckan. Dörren vi alla har men som vi inte alltid ser och kan öppna. Den kan vara belamrad av en massa bråte, prylar vi skaffar oss för vi tror det gör oss lycklig. Som istället skapar stress, och står i vägen för inre harmoni. Det kanske finns gamla oförrätter i högen som ligger och skräpar, blockerar dörren.

I själva verket om du tänker tillbaka på ett tillfälle du upplevde att du var lycklig, så kanske det var ett tillfälle när du var i samklang med dig själv – eller med någon.

Livet blir enklare om du skalar bort det som tar plats och inte ger något, lämnar plats för känslor av lycka.

Vad har du samlat på dig och som du kan rensa bort, som står i vägen för en god spiral? Vad behöver du göra? Förlåta?

Öppna dörren, ställ den på vid gavel och vädra ut det gamla. Släpp in nya friska vindar i livet.

 

 

berg

 

 

Varmt välkommen till en energigivande lördag

Förstå kroppens signaler och få verktyg att ladda dig mentalt. Reducera stress. Balansera känslor, skärp intellektet och skapa inre harmoni. Vårt sinne blir öppet för livets möjligheter och lär oss släppa taget om det förflutna. Med hjälp av meditation och NLP – Neurolingvistisk programmering

 

När du behärskar ditt sinne bättre så blir dina tankar och känslor, din motivation och dina beslut bättre för just dig. Du får kontakt med din kärna och anpassar dig lättare till världen omkring dig åt vilket håll den än snurrar. Du kan återhämta dig och komma stärkt ur negativa livshändelser och stressfaktorer. När du tränar upp dina mentala muskler blir du nämligen bättre på att upprätthålla en känsla av välbefinnande och lycka i ditt liv, även när du påverkas av saker som du inte har valt själv.

 

Datum: 20/9

 Tid: 09.00 – 17.00

Plats: Vilokraft Sjögatan 1
Din investering: 1050:- förmiddagsfika och eftermiddagsfika ingår. Lunch ingår ej.

 

Anmälningsavgift 300:- (resterande vid kurstillfället) anmälningsavgift återbetalas ej.
Inbetalas senast 1/9 Plusgiro 662503-2 Bankgiro 148-1274

 

1454842_251782408307272_2060241733_n

 

 

 

Fundera hellre på ”hur” istället för varför!

Har du tänkt på hur vi människor ofta fångas lättare av oro över det som inte får hända än av det positiva vi önskar ska hända?

Det beror lite förenklat på två saker:

1. Att vi lägger mer tid på att analysera de eventuella problemen än att staka ut vägen till de mål vi vill nå.

2. Att de mentala processer som är starkast emotionellt färgade lättare fångar våra tankar och behåller dem. Här vinner tyvärr ofta rädsla och oro över hopp och längtan. Därför riskerar vi att styra mot saker som vi inte vill ha och som vi viljemässigt kämpar emot istället för att rikta våra styrmekanismer mot det som vi vill.

Så var sitter styrsystemet och hur fungerar det?

Vi agerar utifrån känslor och upplevelser som vi tidigare varit med om och som har lagrats i vårt undermedvetna. När du upplever att du inte kan förändra dina känslor och tankar, att du repeterar ditt beteende om och om igen eller inte kan bryta en vana, då sitter orsaken fast i det undermedvetna. Det undermedvetna kan nämligen inte skilja eller värdera, utan upprepar bara ett inlärt mönster.

All stress bygger på en illusion om en konsekvens av något som ännu inte hänt.

Alltså, vi behöver lägga mer energi på hur vi ska lösa och förändra istället för att grubbla över varför det hände, drabbade mig. Hur ska jag lösa detta? Hur vill jag att det ska vara istället? Hur kan jag göra annorlunda?

Det som det undermedvetna har skapat kan det också förändra.

I vårt undermedvetna finns dessbättre också vår fantasi och intuition som är en kraftfull motor vid förändringar. Du kan alltså själv programmera om och träna ditt undermedvetna på att ta nya vägar. När du behärskar ditt sinne bättre så blir dina tankar och känslor, din motivation och dina beslut bättre för just dig. Du får kontakt med din kärna och anpassar dig lättare till världen omkring dig åt vilket håll den än snurrar. Du kan återhämta dig och komma stärkt ur negativa livshändelser och stressfaktorer.
När du tränar upp dina mentala muskler blir du nämligen bättre på att upprätthålla en känsla av välbefinnande och lycka i ditt liv, även när du påverkas av saker som du inte har valt själv.

Vänta in dig själv

Kom ihåg: Efter varje yttre förändring behöver du tid för att i lugn och ro rita om din karta och kalibrera din kompass för att hitta tillrätta och få kontakt med din inre kärna igen. Får du inte den tiden tappar du du lätt kontrollen över styrsystemet och blir ett offer för yttre krav, verkliga och inbillade. Vid varje förändring behöver du ta dig tid att avsluta det gamla, tid att förbereda det nya och tid att utföra förändringarna.

Mot nya vägar och mål.

-Ta reda på vad du vill, vad du behöver och hur dina mål ser ut. I ditt liv. (reflektera och skriv ner)

– Ju mer detaljerad du är desto bättre förutsättningar ger du dig själv att skapa ett resultat.
(Innan något händer i verkligheten måste det, som jag i början, först hända för ditt inre)

– Bryt ner dina mål till lagom stora delmål.

– Bestäm dig för att göra det som behövs för att nå dit du vill.

– Fira varje gång du når ett delmål. Känn dig stark och nöjd.

– Ta hjälp, av mig eller någon annan som du känner förtroende för, om du behöver coachning och pepp på vägen

buddaord

En tolkningsmaskin som aldrig vilar.

Hjärnan är en tolkningsmaskin som utifrån de fem sinnena försöker tolka vad som sker i våra liv. Det är både kemiska och och elektriska och mekaniska signaler som ska smältas till en verklighetsbild som vägleder oss.

Vi tar in 100 megabytes av information varje dag. Motsvarande 100 000 sidor A4 text. Det skall tas emot och sorteras, bedömas vägas och läggas på rätt plats så att vi har dem tillgängliga i en likartad situation.

 När vi sover är hjärnan hela tiden fylld av aktiviteter. Den sorterar och skickar till lagring det som verkar vara bra att ha i framtiden. Vår ”arkivarie” Hippocampus för samman dagens händelser till minnen som sedan läggs ut i hjärnbarken på olika ställen så att de ska vara åtkomliga vid behov. Behovet är att genom de lagrade minnena och deras emotionella laddning via lilla Amygdalakärnan ska vägleda oss in i framtiden med maximal chans till överlevnad av våra gener. 
Vi kan avlasta och ge tolkningsmaskinen lite vila genom se över våra tankar, med att stilla surret i skallen. Det som många tror att man ska ha slappsesemester är det som gör att den vilar, men se det gör den inte. Då är den igång igen och funderar kring det sociala. Börja istället med att vara här och nu, träna på att följa hur du andas, andas in och ända ner i magen, andas ut och känn andningen, hur den gör dig lugnare och mer klartänkt. Studera ett moln och var helt fokuserad på molnet, att meditera eller fokus på ett mantra, eller en punkt. Fokus på en sak är nyckelordet. Inte fokus på att göra något, utan att betraktande fokusera på något. Då slappnar hjärnan av. 

hjärna

 

Min senaste krönika i Näringsliv

Har du sovit gott i natt?

Att sova bra är något av det viktigaste du kan göra för att må bra. När du sover jobbar din kropp med självläkning och återhämtning, både fysiskt och mentalt. Frågan är: Ger du sömnen möjlighet att göra sitt jobb?

Även om du inte är aktiv i vanlig bemärkelse när du sover så är sömnen ingen passiv fas, tvärtom. Då jobbar din kropp för fullt med återhämtning och uppbyggnad. Den bunkrar upp ett lager av de olika ämnen som du behöver för inlärning och minne, immunsystemet aktiveras och produktionen av tillväxthormon (testosteron) ökar. Trötta muskelceller och uttjänta blodkroppar ersätts med nya. Skelettet och bindväven byggs upp igen efter dagens förslitningar.

Stress ger sämre sömn.

Sömnen påverkas av konflikter, förändringar, rädslor och brist på trygghet i ditt vakna liv. Förenklat kan man säga att olika former av stress ger dig en konstant hög ämnesomsättning, vilket i sin tur signalerar till kroppen att du ska vara vaken, trots att du egentligen behöver sova. Det blir en ond cirkel.

Adrenalinet håller dig vaken

Redan efter en enda natt av störd sömn behöver du extra energi för att klara nästa dag. Ämnesomsättningen måste alltså öka. Den kickas i gång av adrenalin som samtidigt gör dig lättirriterad och känslig, vilket i sin tur ökar suget efter sötsaker. (Känner du igen dig?) Sömnbristen stör på så sätt regleringen av insulin och minskar kroppens förmåga att ta hand om socker. Vissa forskare arbetar idag efter hypotesen att en störd sömn skulle kunna påverka kroppens utvecklande av åldersdiabetes.

Låt oss istället titta på det från andra hållet. När ämnesomsättningen går ner får kroppen signaler om att somna. Fyll på med kalcium, zink och magnesium samt B-vitamin komplex så hjälper du kroppen att komma till ro.

Ge dina binjurar en bra frukost

Har du svårt att vakna? Det kan bero på att du har sovit dåligt, att kroppen haft ett hårt jobb med att ta hand om gifter och/eller att du har en låg binjurefunktion. Binjurarnas jobb är nämligen att se till att du vaknar ordentligt. De behöver protein för att fungera. Tyvärr är vi många dricker kaffe för att komma igång på morgonen och stora mängder kaffe belastar binjurarna. Om du kämpar med energinivåerna på förmiddagen ger en proteinrik frukost i form av exempelvis ägg en bättre start än kaffe och snabba kolhydrater.

Bädda för goda sömnvanor

Det kan inte sägas ofta nog: Gå och lägg dig i tid. Räkna med att du behöver åtminstone sju timmars sömn. Börja gärna varva ner en timme innan med att läsa, ta ett bad eller hitta en annan lugn kvällsritual som passar dig.

Till sist: Hör du till dem som kollar mailen och Facebook när du ska sova? Det hindrar dig effektivt från att varva ner genom att stimulera till såväl engagemang som problemlösning av olika slag. Mitt råd blir därför att inte ”hoppa i säng” med någon annan än din livskamrat om målet är att få sova gott.

Live-Your-Dream

När kan man behandla med hypnos?

Hypnos är ett samlingsbegrepp för ett flertal  fokuserande behandlingsmetoder. Hypnos används också synonymt med ”trance”, dvs ett medvetandetillstånd som är öppet, kreativt och mottagligt. Detta tillstånd används i skiftande sammanhang som yoga, psykoprofylax, mental träning, meditation, m.m. I västerländsk klinisk psykologi och medicin används tillståndet för att fördjupa patientens kontakt med sitt inre och förstärka behandlingseffekten. Vid utövande av hypnos krävs kompetens, etik och professionella ramar.

I trans kan du snabbt och enkelt uppnå följande: 

  • Behandla fobier
  • Nya vanor med mat, rökning, motion
  • Öka motivation
  • Skapa positiv inställning
  • Öka prestationsförmåga
  • Stimulera kreativitet
  • Minska vissa smärtor
  • Minska ångest och depression
  • Bättre stresshantering
  • Stärkt immunsystem
  • Påskynda återhämtning efter operationer
  • Mildra psykosomatiska symtom
  • Hantera svåra känslor
  • Avleda obehagliga upplevelser

I många fall är hypnos ett lämpligt hjälpmedel i sökandet efter problemens djupare orsaker och behandlingen kan ta längre tid. I andra fall är problemens orsaker mindre komplicerade och hypnos kan användas som en självhjälpsmetod för att bättre hantera den aktuella situationen. Längden på behandlingen beror på klientens behov och problem.

Det kan förekomma missuppfattningar om hypnos och de vanligaste är dessa:

Tänk om hypnotisören får en hjärtattack och jag ”fastnar” i trans?
– Detta är lika troligt som att du tror att du kan flyga för att du har drömt att du kan flyga. Du går ur en trans lika lätt som en dagdröm.

Tänk om hypnosen ”öppnar en dörr” i mitt medvetande som jag inte visste fanns, och jag blir knäpp eller dyker ner i en depression?
-Återigen är detta lika troligt som att det sker i en dröm. I ett fall nyligen i England försökte en besökare till en scenhypnotist hävda att detta hade utlöst schizofreni. Detta bedömdes som fullkomligt osannolikt, snarare att sjukdomen funnits hela tiden och följt ett naturligt förlopp som sammanföll med mannens medverkan – inte orsakades därav.
Tänk om jag inte kan bli hypnotiserad?
– Alla människor som kan somna kan bli hypnotiserade. Hur fort det går varierar från individ till individ.

Kan jag göra saker mot min vilja under hypnos?
– I hypnos har du alla moraliska värderingar kvar. Du kommer aldrig att göra något du inte skulle göra i andra fall.

20131104_131024