Svensk Lekplatskontroll

Välkommen

Nyhet

Ladda ner vår helt nya uppdaterade e-bok om lekplatssäkerhet som vi gav ut 2001. Du laddar ner den utan kostnad.

Stort tack för att du tar dig tid att läsa e-boken och ta del av innehållet. Ditt engagemang kan betyda att något barn inte skadas på lekplatsen.

Har du frågor om lekplatser eller vill ha hjälp med besiktning av lekplatser är du välkommen att kontakta oss på info@lekplatskontroll.se eller ring oss, 0708999183

Här nedan kan du ladda ner boken:





ABC för den säkra lekplatsen – 2023

Storlek: 1,64 MB
Version: v 2.0
Publicerat:27 september, 2023

Behöver du hjälp med besiktning av lekplatser eller lära dig mer om säkerhet på lekplatser har du kommit rätt. Vårt mål är att vi tillsammans kan verka för att barnens lek blir både roligare och säkrare.

Den regelbundna kontrollen av lekplatsen och den årliga besiktningen är viktig för barnens säkerhet. Tyvärr skadas många barn varje år i samband med lek på lekplatser. I en del fall beror olyckorna på att lekplatsen inte uppfyller gällande säkerhetskrav. Fastighetsägaren är alltid fullt ansvarig för att lekplatsen är säker- hela året.

Svensk Lekplatskontroll AB är ett företag som sedan år 2000 arbetar med att bidra till säkrare lekplatser enligt den standard som gäller sedan 1999; SS-EN 1176. Standarden uppdateras fortlöpande. Under de senaste 25 åren har vi besiktigat över 3000 lekplatser och hållit åtskilliga kurser samt skrivit böcker om lekplatssäkerhet.

Svensk Lekplatskontroll hjälper dig som är fastighetsägare, förvaltare, entreprenör, projektör med en rad olika tjänster när det gäller lekplatser och utemiljö. I korthet hjälper vi er med följande:

  • Årlig säkerhetsbesiktning av lekplatsen. Vi är främst verksamma i Stockholmsområdet men gör även besiktningar i södra Sverige. Kontakta oss för offert på info@lekplatskontroll.se eller ring 0708999183
  • Skräddarsydd utbildning i lekplatssäkerhet om gällande standard. Idag gör vi utbildningen via teams och med tillhandahållet material som du får från oss. På det här sättet sparar du både tid och mycket pengar. Läs mer lite längre ner på den här hemsidan om ett exempel på hur kursen kan läggas upp. Kontakta oss för offert.
  • Rådgivning om både nya och äldre lekplatser. Vill du få förslag på alternativa lösningar på lekplatser, hjälper vi dig med tips och råd om hur lekplatsen kan byggas på ett funktionellt, ekonomiskt och hållbart sätt. Vi har även en del erfarenhet av pedagogiska lekplatser och lekplatser för barn med funktionshinder. Vi delar gärna med oss av de erfarenhet som vi fått under många års verksamhet. Kontakta oss för offert.

Du når oss på telefon/sms 0708999183 eller info@lekplatskontroll.se

Något om årlig säkerhetsbesiktning och kontroll av lekplatser

Många fel beror på fastighetsägarens bristande kontroll av lekplatsen. Löpande kontroll och årlig besiktning är därför viktiga hörnstenar i arbetet att uppnå bättre säkerhet. Allt enligt kraven i den svenska standarden.

Årlig lekplatsbesiktning ska göras av kunnig besiktningsman som har nödvändiga kunskaper om regelverket för lekplatser. De vanligaste felen på lekplatser beror på eftersatt underhåll och slitage på t ex gungkättingar. Fallunderlagen blir med tiden ofta för hårda och måste bytas eller kompletteras med ny sand eller annat godkänt material. Även gummimattor slits eller blir successivt allt hårdare och måste bytas ut.

Kontroll av lekplatsen är en viktig del i det förebyggande säkerhetsarbetet. Kontrollen ska göras av fastighetsägaren ett par gånger i månaden. Dokumentera och spara kontrollerna i dagbok eller liknande dokument att den är gjord och vem som utfört kontrollen. Skulle en olycka inträffa på platsen har man ett viktigt dokument som kan styrka att man inte varit försumlig i sitt ansvar.

Några exempel på vanliga fel på lekplatser som vi upptäcker vid besiktningarna:

Fallunderlaget är ofta för hårt eftersom man använder felaktigt material eller att det befintliga underlaget har nötts ner.

Fallutrymmet är för litet för det aktuella redskapet. Utrymmet bestäms bl a av fallhöjden på redskapet eller vilken typ av redskap det gäller. Gungor har t ex betydligt större fallutrymme är andra lekredskap.

Underhållet på redskapet inkl fallunderlaget är eftersatt eller felaktigt. Ruttet, dåligt virke i plattformar är tyvärr ett vanligt fel. Spikar och skruvar som sticker upp på ytor där man går eller håller i med händerna får inte finnas.

Kättingar på gungor är ofta slitna, särskilt på skolor och förskolor. Är slitaget större än ca 1/3 av materialet är risken stor att kättingen brister och sitsen faller ner.

Tillverkarskylt som ska finnas, saknas ibland på redskapet. Skylten skall givetvis gå att läsa och vara beständig mot t ex ljus och normalt slitage.

Lekredskap som byggts i egen-regi av t ex föräldragrupper, uppfyller ibland inte de säkerhetskrav som gäller. Oavsett vem som byggt redskapet skall det vara byggt enligt standarden och byggregler.

En bräda som lossnat kan plötsligt bli en livsfarlig öppning där ett barn kan fastna och bli hängande om öppningen är högre upp än 60 cm över markytan. Löpande kontroll är därför mycket viktig.

Vi skapar anpassade kurser om lekplatssäkerhet helst via teams för dig som vill ha mer kunskaper för att:

  • Besiktiga lekplatser
  • Kontrollera lekplatser som en del av skötsel av utemiljö
  • Projektera nya eller bygga om befintliga lekplatser

Kursen bygger på att du inför varje avsnitt själv läser in aktuell litteratur och annat material. I kursavsnittet går vi sedan igenom materialet i detalj och du får givetvis ställa alla frågor som du har. Utbildningen som vi genomför gör vi på telefon eller teams.

Vi har således inga fastlagda dagar för utbildningarna utan de anordnas efter överenskommelse och på tider som passar dig, även kvällar och helger om det skulle vara aktuellt. Du behöver således inte resa iväg till någon kursgård eller annan ort. Du kan i lugn och ro gå igenom materialet inför varje kurspass och naturligtvis även ställa frågor de frågor som du har. Har du bilder från något eget objekt tar vi gärna upp de frågeställningar som du har.

Du får INTYG efter genomgången kurs.

Ett exempel på kursupplägg kan se ut så här för dig som vill lära mer om lekplatssäkerhet och besiktning:

De olika kurspassen kan t ex läggas upp så här, vart och ett omfattande ca 60 minuter:

  1. Genomgång av allmänna regler i standarden, avsnitt 1176: 1 inkl olika fallunderlag samt lagar och regler som gäller för lekplatser.
  2. Regler för gungor, rutschar, vippgungor, karuseller samt övriga vanliga redskap.
  3. Regler för kontinuerlig kontroll, årlig besiktning. Förslag på hur ska protokollet ska skrivas.
  4. Din egen besiktning: Genomgång av dina protokoll som du skickar till mig med dina anmärkningar och kommentarer. Din besiktning kan omfatta både årlig besiktning och om det är aktuellt, löpande kontroll.

Vi kan även ta upp vad som gäller vid installationsbesiktning av nymontering/nyanläggning av lekredskap om detta är aktuellt.

I varje avsnitt tar vi upp aktuella frågor som du har inkl de frågor som du har på föregående avsnitt.Efter kursen har du fri frågesupport från oss under 6 månader från kursens slutdatum.

Vanliga frågor om lekplatser:

Fråga: Måste det finnas lekplats på t ex en bostadsgård?

Svar: Nej det finns inget krav. Kommunen kan dock ha vissa krav i sina planbestämmelser. Kolla därför alltid med kommunen.

Fråga: Får man ta bort en lekplats om den inte används?

Svar: Ja, men kolla med kommunen först.

Fråga: Måste man säkerhetsbesiktiga lekplatsen varje år?

Svar: Ja enligt standarden ska man besiktiga lekplatsen årligen. Den som gör besiktningen ska ha erforderliga kunskaper om standarden. I händelse av olycka kan frågan om säkerhetsbesiktning har utförts upp. Ansvaret för lekplatsen och dess säkerhet ligger alltid hos fastighetsägaren.

Fråga: Får jag bygga egna lekredskap?

Svar: Ja om du bygger dom enligt gällande krav i standarden och gällande byggregler.

Fråga: Måste jag ha bygglov för att bygga lekplats?

Svar: Nej som regel inte, men det är alltid bra att kontakta kommunen.

Fråga: Vi har byggt en ny lekplats. Måste den besiktigas innan den tas i bruk?

Svar: Ja den ska besiktigas efter installation så att den t ex är rätt monterad och rätt fallunderlag är på plats. Det ska också finnas alla dokument på utrustningen, skötselbeskrivningar och egenkontroller. Om lekplatsen kan öppnas avgörs slutligen av fastighetsägaren som har det slutliga ansvaret att avgöra om lekplatsen kan öppnas för lek. Besiktningsmannen bör kunna vägleda i den här frågan.

Fråga: Vi har gjort en säkerhetsbesiktning och fått ett protokoll från besiktningsmannen. Där finns ett antal anmärkningar. Måste vi åtgärda dom felen? Krävs någon efterbesiktning för att kontrollera att felen åtgärdats?

Svar: Är det akuta fel, sk A-fel, ska dom åtgärdas direkt eftersom dom kan förorsaka allvarlig skada eller olycka. I vissa fall måste redskapet, t ex en gungsits monteras ner. B-fel ska också åtgärdas men där har man mera tid på sig. Det är dock viktigt att åtgärda felet. C-fel kan anstå med åtgärdande till senare tidpunkt. Man ska dock vara vaksam på C-fel som ofta handlar om slitage på redskapets olika delar.

Någon efterbesiktning krävs inte. Det kan dock vara en god idé att dokumentera att felen åtgärdas genom att signera besiktningsprotokollet.

Fråga: Vi har en gammal lekplats som byggdes på 90-talet. Gäller de nya standardreglerna även för den?

Svar: Nuvarande standardversion gäller inte retroaktivt för äldre lekredskap men de måste ändå besiktigas och kontrollers löpande. Man får inte ha lekredskap som kan ge upphov till skador och förorsaka olyckor. Det kan t ex handla om att gungkättingar är slitna, bärande konstruktioner som är svaga eller skadade. Fallunderlaget måste också vara tillräckligt stötabsorberande. Kontakta en besiktningsman som kan ge dig information om vad som gäller i ditt fall.