Högskoleverket har nyligen släppt rapport angående förslag på utformning av Psykoterapeutexamen

5 januari 2012

Högskoleverket föreslår bland annat att utbildningen till psykoterapeut ökas från 90 till 120 poäng vilket innebär en förlängning från sex till åtta terminer om utbildningen även i fortsättningen ges på halvfart.

Enligt förslaget slopas kravet på att ha en psykolog- eller läkarexamen i botten. Det ska i stället räcka med en examen på grundnivå för att bli antagen. Vilka examina på grundnivå som ska ge behörighet ska kunna variera, beroende på vilken utformning en utbildningsanordnare gett sin psykoterapeututbildning.

Läs mer på:

http://www.hsv.se/publikationerarkiv/pressmeddelanden/2012/andradpsykoterapeutexamenskahojakvaliteten


Diagnos – hjälp eller hinder?

22 november 2011

Svenska Dagbladet har i en artikelserie skrivit om psykiatriska diagnoser. Den manual som ofta används vid diagnostisering är Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders – DSM. Syftet är att ge gemensamma riktlinjer och kriterier för diagnostisering. Den har kritiserats för att sjukdomsförklara normala reaktioner och för att den används för lättvindigt vilket kan bidra till övermedicinering och stigmatisering. Läs gärna artiklarna i SvD som beskriver för- och nackdelar med diagnoser ur olika perspektiv; läkarens, patientens och filosofens.


Integrative Behavioral Couple Therapy IBCT

17 oktober 2011

Under några dagar i September hade jag förmånen att delta vid professor Andrew Christensens workshop i Paris rörande parterapi. Andrew som är professor i klinisk psykologi vid University of California och hans kollega Neil S Jacobson, University of Washington, har vidareutvecklat traditionell kognitiv beteendeterapeutisk parterapi till Integrativ Behavioural Couple Therapy (IBCT). Det nya i IBCT är att man lagt till interventioner för att uppnå ökad känslomässig acceptans hos paret och forskning har visat att dessa interventioner ger förbättrad effektivitet i behandlingen.


Hej Ångest!…

7 oktober 2011

… är namnet på en ny bok om ångest, skriven av Sandra af Winklerfelt Hammarber och John Leander. Ångest är vanligt förekommande som besvär som gör att många söker hjälp på vårdcentral eller hos psykolog. Den här boken ger ökad kunskap om ångest och beskriver hur man genom att möta sin ångest lättare kan leva med den.


300 miljoner till forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa

27 juni 2011

Tvärvetenskapligt forskningsprogram om barns och ungdomars psykiska hälsa, 2011-2016, i samverkan mellan FAS, Formas, VR och VINNOVA.

Läs mer på:

http://www.formas.se/formas_templates/Page____6994.aspx


Förfining av exponeringsbehandling

13 juni 2011

Michelle Craske, professor i psykologi vid University of California, besökte Stockholm i mars 2011 då hon gav en föreläsning vid Beteendeterapeutiska föreningens årsmöte. Hon berättade om sin forskning som b la handlade om hur man kan optimera inlärning under exponering. Exponering är en sedan länge erkänt effektiv metod vid behandling av ångest. Det innebär att individen utsätts för något som väcker ångest och att man stannar i situationen tills ångesten avtar. Vanligen sjunker ångestnivån hos individen under exponering och mellan exponeringstillfällena, men inte alltid. Craske menar att ångestreduktion under exponeringen inte behöver innebära tecken på inlärning och förutsäger inte behandlingsutfall på lång sikt. Hennes forskning visar att det som är avgörande för inlärning istället är att individen får erfara att förväntningarna om ett negativt utfall t ex ”jag kommer svimma”, inte inträffar och att detta sker vid många tillfällen under varierande betingelser.


Posttraumatiskt stressyndrom

17 maj 2011

Denna vecka deltar jag i en 4-dagars workshop om posttraumatiskt stressyndrom med professor Edna Foa. Hon är  verksam vid universitetet i Pennsylvania och är en världsledande auktoritet inom forskning och utveckling av psykologisk behandling av posttraumatiskt stressyndrom och tvångssyndrom. Det är en mycket lärorik och krävande kurs!  Det är spännande att få ta del av Foas erfarenhet och kunskap inom detta område.  Genom föreläsning, videodemonstrationer och övningar får vi lära oss de moment som ingår i ”Prolonged exposure for PTSD” som den evidensbaserade metoden kallas. Behandlingen fokuserar på de faktorer som anses vidmakthålla posttraumatiska stressyndrom: undvikande och negativa tankar och antaganden. Behandlingen går ut på att närma sig de situationer och minnen som man undviker som en följd av traumat så att man emotionellt kan bearbeta traumat. På så sätt får man en möjlighet att ”smälta” smärtsamma minnen och erfarenheter så att man kan minska rädslan förknippade med traumat och återfå en ökad livskvalitet.

Skrivet av Lisa Grönblad

leg psykolog och leg psykoterapeut


En av fyra har fått psykologhjälp

4 april 2011

En fjärdedel av alla svenskar har någon gång sökt hjälp hos en psykolog eller terapeut, visar en Sifoundersökning som psykologföretaget Pearson låtit göra.

Det vanligaste problemet är utmattningssyndrom och problem som är relaterade till jobbet, därefter kommer depression och kris eller sorg.

Fler kvinnor än män söker hjälp, var tredje kvinna och var femte man enligt undersökningen. Kvinnor mellan 30 och 49 år är den största gruppen.

Stockholm TT


Länge sen sist…

28 mars 2011

Ja, tiden går och man hinner inte alltid med det man har bestämt att företa sig. Men nu tar vi nya tag! Våren är i antågande och med den mer energi! Vi har en förhoppning om att uppdatera vår blogg oftare och att använda den som ett sätt att informera bl a om nyheter inom KBT och annat av intresse vad gäller psykologi i dess olika former. Vi återkommer!


Ny bok om panikångest

26 april 2010

Anna Lithander skriver i boken ”Jag är inte galen: En bok om panikångest” om hur det är att vara drabbad av panikångest. I en intervju i Dagens Nyheter berättar hon om hur det är att ha panikångest och om sin bok.


Ny bok om känslor

5 oktober 2009

”Himmel, helvete och allt däremellan – om känslor” är titeln på en ny bok om känslor skriven av Anna Kåver, leg psykolog och leg psykoterapeut med KBT inriktning.  Boken beskriver vetenskapliga rön om  känslor. Den tar också upp och beskriver strategier man kan lära sig för att hantera negativa känslor och bli mer uppmärksam på positiva känslor.  Vi kan lära oss bli bättre på att identifiera vad som triggar våra känslor och kan också lära oss att i större utsträckning acceptera känslor som vi annars vill försöka undvika. På så sätt så kan vi vår tillvaro bli lättare att hantera.

Himmel, helvete och allt däremellan : om känslor


Fem gånger mer kärlek…

23 mars 2009

… är titeln på en ny bok som handlar om hur man som förälder kan bygga bra relationer med sina barn.  Vardagslivet i en familj kan innehålla flera olika problem som ilska, bråk mellan syskon, tjat och konflikter. Boken vill visa på hur man kan hanter dessa konflikter. Det som föreslås i boken är att man bör ge mer uppmuntran och peka på det positiva och minska på tjat och kritik. Metoderna som föreslås i boken bygger på tillämpad beteendeanalys och psykologisk inlärningsteori. Här kan du läsa en intervju i Dagens Nyheter  med författaren Martin Forsterforster


Mer om behandling av ångest hos barn och ungdomar:

16 februari 2009

Vårdprogram för barn och ungdomar med ångestsyndrom:

Syftet med sk vårdprogram är bland annat att skapa en mer likvärdig vård och för att styra och planera vården. Vårdprogram ska vara en vägledning för vilken behandling som ska erbjudas och de ska baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet. Barn- och ungdomspsykiatrin i Östergötland har utvecklat ett vårdprogram för barn och ungdomar med ångestsyndrom. För flera olika ångestsyndrom som bl a social fobi, specifik fobi och överdriven ängslighet rekommenderas kognitiv beteendeterapi (KBT) som behandling. Läs gärna mer här.


Behandling av ångest hos barn och ungdomar

1 februari 2009

Vi har varit på workshop med Philip Kendall som är verksam som professor vid Temple University, Philadelphia, USA. I förra veckan föreläste han på Stockolms universitet. Philip Kendall är en ledande forskare vad gäller ångeststörningar hos barn. Han har utvecklat ett behandlingsprogram (Coping Cat) baserat på kognitiv beteendeterapi (KBT) för barn- och ungdomar med ångest. Behandlingen syftar till att hjälpa barnen identifiera och analysera sin ångest och att lära sig strategier för att bättre kunna hantera ångestväckande situationer. I behandlingen används en arbetsbok för att vägleda barnet genom terapins olika moment. Man har också utvecklat ett interaktivt dataprogram som bland annat innehåller filmsekvenser med barn som tränar på olika situationer och som använder sig av copingstrategier.  En vidareutveckling av Coping Cat är Cool Kids. På BUP i Malmö har man översatt materialet och det används nu framgångsrikt på flera olika BUP mottagningar.   Läs (och lyssna) gärna mer om Cool Kids här.


Vad som varit, vad som kommer…

23 december 2008

Vi har ju under hösten 2008 startat Stockholm KBT-praktiks  blogg i liten skala. Vi tycker det har varit en spännande och rolig erfarenhet att blogga. Under 2009 vill vi utveckla bloggen så att den blir ännu bättre. Vi vill fortsätta ägna oss åt att rapportera och informera om vad som sker inom psykologins värld, främst utifrån ett perspektiv som har sin grund i  KBT (kognitiv beteendeterapi) och psykologisk inlärningsteori. Vår ambititon är att bloggen ska vara aktuell och uppdaterad med vad som händer inom vårt område och intressera läsarna.

 

Vi ser fram emot att få fortsätta informera och sprida spännande läsning om vad som sker inom KBT.  Vi gör nu ett uppehåll i skrivandet med anledning av julledighet och är tillbaka i januari.

 

Vi vill önska våra läsare En God Jul och Ett Gott Nytt år!

Hälsningar från Lisa Grönblad och Viveka Johansson

leg psykologer, leg psykoterapeuter

 

christmas_merry_santa_jokes_funny_yum1

 

 


Ny bok om hur man kan förändra familjelivet med KBT

10 december 2008

Boken ”Föräldrahjälpen” riktar sig till föräldrar som vill hitta sätt att hantera vardagsproblem med barnen. Istället för att hamna i konflikt kan man komma tillrätta med problemen på ett strukturerat sätt. Den beskriver hur man kan förstå familjelivet utifrån inlärningspsykologi och tar upp hur beteenden styrs av vilka konsekvenser de får. Boken är pedagogiskt upplagd och lättläst. Man får vägledning i hur man ringar in problem, sätter upp mål, strategier att nå målen, hjälp att hålla sig till den inslagna vägen samt beskriver de fällor man lätt kan falla i och som det är bra att vara uppmärksam på. Vi tror att boken kan vara till stor hjälp för föräldrar till barn i alla åldrar. Bokens författare är Liv Svirsky, leg psykolog, leg psykoterapeut med kognitiv beteendeteraputisk inriktning.


Beteendeanalystisk Organisationsutveckling

2 december 2008

Stockholms KBT-praktik strävar mot kontinuerlig kompetensutveckling och fortbildning. Som ett led i detta går vi en certifieringsutbildning för konsulter i Beteendeanalystisk Organisationsutveckling. Inspirationen till metoderna inom beteendeanalytisk organisationsutveckling kommer från tillämpad beteendeanalys och från de sätt som metoderna används i Organizational Behavior Management (OBM). Metoden bygger på beteendevetenskaplig kunskap om beteenden. Genom att bättre förstå människors beteenden så kan man främja beteenden som är viktiga för att uppnå resultat i en organsiation. Det kan handla om hur olika uppgifter utförs, hur man samarbetar, hur man arbetar säkrare och tryggare men även hur man utvecklar sitt ledarskap, hur man komunicerar och löser problem. Litteraturtips:


Ny bok om KBT vid stress

5 november 2008

Det är roligt att upptäcka att det skrivs allt fler böcker på svenska om kognitiv beteendeterapi. En bok som nyligen utkommit är ”Hantera din stress med kognitiv beteendeterapi”. Det är en utmärkt bok som på ett lättillgängligt sätt förklarar vad kognitiv beteendeterapi är. Sambandet mellan tankar, beteenden och känslomässiga reaktioner beskrivs och man får veta hur stressproblematik utvecklas och vidmakthålls. I boken beskrivs hur man i tio olika steg kan lära sig tekniker  och få verktyg för att kunna minska stressen i sin tillvaro och leva ett liv i balans. Boken är skriven av Giorgio Grossi, docent i psykologi och stressforskare.

 


Stockholms KBT-praktiks blogg har öppnat

26 oktober 2008
Stockholms KBT-praktiks blogg vill vi bl a berätta om kognitiv beteendeterapi (KBT) och aktualisera olika frågor som rör psykisk hälsa. Vi vill också beskriva hur psykologisk inlärningsteori och tillämpad beteendeanlays kan användas inom olika områden som t ex psykologisk behandling, utbildning och organisationsutveckling.
 
Stockholms KBT-praktik är ett företag som bl.a. erbjuder kognitiv beteenderapi (KBT), handledning och utbildning. Vår affärsidé är att erbjuda psykologisk spetskompetens och därmed ge både individer och organisationer möjlighet att växa och utvecklas. Vi vill genom ett respektfullt och professionellt bemötande hjälpa våra kunder att förändra beteenden och finna sin drivkraft för att uppnå sina mål och visioner.

”Beteendestöd i vardagen”

18 april 2011

Peter Karlsson, leg psykolog och leg psykoterapeut, har utkommit med boken Beteendestöd i vardagen, handbok i tillämpad beteendeanalys som riktar sig till alla som arbetar eller utbildar sig inom pedagogiskt eller omsorgsinriktade yrken.

Boken utgår från alla människors rätt att utvecklas utifrån sina förutsättningar och att vi formas i samspel med miljön oavsett hur miljön och våra förutsättningar ser ut. Ibland passar miljöns egenskaper och individens förutsättningar dåligt, vilket kan leda till en långsam utveckling hos individen.  Det kan innebära att vissa färdigheter och beteenden inte lärs in eller att problembeteenden uppstår istället och kan gälla vid t ex utvecklingsstörning, autism eller för problem i skolan.

Boken beskriver på ett lättillgängligt sätt hur vi med hjälp av tillämpad beteendeanalys kan förstå och om nödvändigt påverka människors beteenden utifrån inlärningsteoretiska principer. Boken är upplagd för att passa olika behov och intressen av teoretisk fördjupning hos läsaren t ex finns vissa avsnitt i fördjupningsrutor för den som är mer intresserad av ett område. I slutet av boken finns också arbetsmaterial.