Najnis kök har flyttat!

Frukta intet, rara följare! Najni har alls icke slutat härja i sitt kära kök eller trillat av jordens yta, även om det så kan tyckas, då det ju var ett tag sedan jag gjorde ett inlägg. Nej då – istället har jag fixat och trixat och flyttat bloggen till en egen wordpressadress, med egen domän. Samma Najni, samma kök, men en ny kostym och en ny adress. Så välkomna in och kika på mitt nya hem i cyberrymden 🙂 Najnis kök finns numera här: http://www.najniskok.se/

Komsi, komsi … inom kort dyker det dessutom upp ett sprillans nytt och smaskigt inlägg – ty Najni is back in the kitchen 😉

Saffranskaka med kanelgömma

saf

Nej men se god torsdagskväll på er där ute i stugorna! Nu ni alla julälskare ska ni minsann få er ännu ett julrecept till livs. Ty snart är det ju dags att tända det tredje adventsljuset, och Lucia är det dessutom också dags för i helgen. Åh dessa ljuvliga juletider! Den härligt knallgula och saftiga kakan med en hemlig kanelgömma i mitten som jag tänker ge er receptet på idag serverades här i Najnis kök förra helgen, till adventsglöggmyset i änglaspelets och adventsljusens sken. Najni kan dessvärre inte stoltsera med att ha uppfunnit receptet helt själv, utan har hämtat inspiration härifrån. Men då jag liksom inte kan få nog av smöriga, kletiga kakfyllningar som gömmer sig i en kakas mitt, och gör en redan fantastisk smakupplevelse än mer fantastisk, så dubblade jag mängden fyllning 😉 Saffran och kanel – två av mina favoritjulkryddor – i ett och samma bakverk – det kan ju inte bli annat än succé! 🙂 Trots att jag ätit en bit om dagen ända sedan i söndags kom jag på mig själv med att fantisera om kakan när jag satt på jobbet tidigare idag… Lucky me att det finns en bit kvar i frysen! Kokossockret i fyllningen går förresten alldeles utmärkt att byta ut mot någon renodlad lchf-variant av sötning, om man nu föredrar det. Tillexempel sötströ eller sukrin. Personligen tycker jag dock att det blir allra godast men en liiiten gnutta kokossocker i just denna fyllning, då det ger en karamellaktig smak som jag är mycket svag för. Och kör man paleo så är det bara att byta ut grädden mot kokosgrädde och all sötning mot honung, agavesirap eller liknande.

saf2

Saffranskaka med kanelgömma

INGREDIENSER     12 – 14 bitar

5 ägg

100 g smält smör

1 dl grädde

2,5 msk sötströ eller annan sötning

1 dl kokosmjöl

1 dl mandelmjöl

0,75 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

2 paket saffran

 

Fyllning

100 g smält smör

2 dl mandelmjöl

1, 75 msk kanel

2 msk kokossocker (eller sötströ)

1 msk sötströ

 

Strössel

Flagad mandel

 

Gör så här:

  1. Börja med kanelfyllningen. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
  2. Gör sedan själva kaksmeten. Smält smöret. Vispa äggen fluffiga i några minuter.
  3. I med sötning, smör, saffran och grädde. Blanda väl.
  4. Rör ihop övriga torra ingredienser och blanda ner dem i smeten.
  5. Smörj en kakform med löstagbar botten med smör eller kokosolja och ”bröa” den men mandelmjöl eller pofiber.
  6. Bred ut hälften av kaksmeten i bottnen av formen och klicka ut kanelfyllningen ovanpå. Tillsätt sedan resten av den gula smeten.
  7. Strössla över flagad mandel och grädda din solgula skapelse i 175 grader i ca en halvtimme.

saf3

saf4

 

 

Grönkålskräm

grönkål1

grönkål2

Hej foodies! Nu är det hög tid att göra ett juligt, eller möjligtvis adventigt inlägg, eller hur? För jag gissar att ni, liksom Najni, vill ha massor av tips på vad man kan laga för läckert att bjuda på så här års, till julens alla festligheter. Hemma hos Najni och Peter har en liten tradition utvecklats kring advent, som tas på yttersta allvar och omgärdas av stort hemlighetsmakeri. Man överraskar helt enkelt den andra med ett hemligt adventsmys, och turas om att vara värd för detta spektakel varannan advent. Första advent var det min tur att överraskas, och igår var det alltså dags för Najni att hitta på en massa topphemliga godsaker att bjuda på. Den som ska överraskas får under inga omständigheter gå in i köket utan att först ha hört sig för huruvida en hemlig matförberedelse pågår, hemliga godsaker måste omsorgsfullt gömmas i kylen iklädda vilseledande förklädnader och så vidare. Innan det äntligen är dags att hugga in på läckerheterna som dukats upp tänds förstås adventsljusstaken, men även ett gammaldags änglaspel – ni vet ett sånt där med tunna små ljus i och änglar som flyger runt så att det klingar juligt och vackert? Mycket fint och stämningsfullt! Till spelets regler hör också att man redan på måndagen måste börja förhöra sig om hur nyfiken den andra är på vad som ska serveras på advent. Då ställs frågor som: Hur nyfiken är du på en skala från ett till tio? och liknande. Kalla det julpsykos om ni vill, men detta är hur som helst något som upprepas varje år hemma hos Najni och Peter 😉 Något att ta efter, månne?  Givetvis behöver man inte ge sig på några avancerade skapelser om man inte vill, ty det är själva hemlighetsmakeriet som är grejen. Färdigköpta mandelmusslor och pepparkakor går hur bra som helst. Well – ett av de hemliga inslagen på årets andra advent var hur som helst en tokläcker grönkålskräm, som man brer på valfria kex. I Najnis fall blev det såklart glutenfria sådana – närmare bestämt mina smaskiga solroskex. Den nyttiga krämen passar även utmärkt på julbordets ostbricka, eller som tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Och måtten är det inte så noga med. Ta mer ost, mindre pinjekärnor eller mer eller mindre olja om ni vill. Det är en smaksak! 🙂

Grönkålskräm     

INGREDIENSER     1 medelstor glasburk

225 g grönkålsblad skurna i bitar (jag tog ICAs färdigskurna i påse)

1 vitlöksklyfta

100 g lagrad hårdost (jag tog en blandning av cheddar och parmesan)

0,5 dl pinjekärnor

0,5 dl olivolja

0,5 dl kallpressad rapsolja

0,5 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft

salt

peppar

 

Gör så här:

  1. Koka grönkålen i saltat vatten i 6 minuter. Häll av vattnet och ånga av kålen.
  2. Riv osten och skala vitlöken.
  3. Rosta pinjekärnorna lätt i en torr stekpanna. Passa noga så de inte bränns vid.
  4. Kör kål, ost, vitlök, pinjekärnor, vinäger, salt och peppar i matberedare.
  5. Droppa i båda oljorna och kör tills det blir en tjock kräm. Späd med lite vatten eller mer olja om du vill ha krämen lösare.
  6. Servera på valfria kex, till exempel Najnis läckra solroskex.

grönkål3

 

 

Bröd i stekpanna

bild 1

bild 2

Howdy, Foodies! Regnet smattrar mot fönstret i Najnis kök och novemberkvällen har svept sin mörka filt runt oss alla. Vad passar väl då bättre än att bjuda på detta recept på riktig comfort food, som passar utmärkt till en kopp te? Najni tänkte att det kunde vara en kul grej att slänga in hela sin lilla gjutjärnspanna i ugnen, med en läcker brödsmet späckad med jalapeño och chorizo däri.  Kylan må regera därute, men vad gör väl det när man kan hotta till sin kväll med en bit av detta kryddiga bröd? När man tagit ut smaskigheten ur ugnen låter man det svalna tills det blir ljummet, och skär sig då en tårtbitsliknande bit av brödet. Visst kan man äta det med fingrarna, men Najni föredrar att hugga in på sitt bröd medelst en liten tårtgaffel. Vad man väljer för angripssätt är förstås en fråga om tycke och smak, men Najni anser att det mesta liksom blir ännu lite läckrare om man äter det med en sådan där söt liten dessertgaffel. Så även detta stekpannebröd 😉 Smaklig spis!

 

Bröd i stekpanna

INGREDIENSER     6-8 bitar

1,25 dl mandelmjöl

2,25 dl kokosmjöl

0,75 msk bakpulver

6 ägg, rumsvarma

0,5 tsk xanthan gum (eller 2 tsk fiberhusk)

0,5 tsk salt

0,5 tsk lökpulver

2 dl lagrad ost, riven

2,25 dl mandelmjölk

100 g smält smör

100 g chorizo skuren i strimlor

1 medelstor jalapeño, skuren i tunna skivor

 

Och så här skrider man till verket:

  1. Rör ihop alla torra ingredienser inklusive osten i en stor bunke.
  2. Rör ner äggen, chorizon och mandelmjölken och rör om tills allt är väl blandat. Lägg jalapeñoskivorna ovanpå degen.
  3. Häll degen i en väl smord gjutjärnspanna som tål ugn, ca 25 cm i diameter.
  4. Grädda brödet i 175 graders ugnsvärme i 40 -45 minuter.
  5. Låt det svalna något och skär sedan upp i lagom stora ”tårtbitar”.

bild 3bild 4

Ricottapaj med körsbärstomater och prosciutto

ricottapaj1

Idag tillagades en lunch i Najnis kök som blev så god så Najni anser sig tvungen att genast kasta ut receptet i cyberrymden! Tänk er en len blandning av ricotta och parmesanost, i kombination med söta körsbärstomater, salt prosciutto och rödlök och vitlök till det. Lägg därtill en ljuvlig, mördegsliknande deg på mandelmjöl. Samt förstås färsk oregano och olivolja. Behöver jag ens nämna ordet foodparadise…? Här i Najnis kök dracks vatten till ricottapajen, men jag kan tänka mig att ett glas välkylt vitt vin skulle förhöja smakupplevelsen ytterligare. Eller ett inte alltför kraftigt rödvin – gärna italienskt. Faktum är att detta inte är en paj i vanlig mening, då degen kavlas ut på bakplåtspapper istället för att tryckas ut i en pajform. Ricottapizzapaj kanske vore ett lämpligare namn, men det blir ju lite långt… Oavsett vad man väljer att kalla denna ljuvlighet så kommer den inte att göra era smaklökar besvikna, foodies!

ricottapaj2

ricottapaj3

Ricottapaj med körsbärstomater och prosciutto

INGREDIENSER     4 personer

Degen

125 gram rumsvarmt smör

0,25 tsk salt

0,5 tsk lökpulver (kan uteslutas, men ger extra god smak, enligt Najni)

2 msk kokosmjöl

4,75 dl mandelmjöl

0,25 tsk xanthan gum (eller 1 tsk fiberhusk)

1 ägg, lätt vispat med en gaffel

Ricottafyllningen

1,25 dl ricotta

1 tsk torkad persilja

0,25 tsk salt

svartpeppar

0,75 dl parmesan, riven

Oreganooljan

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1 msk färsk oregano, finhackad

0,25 tsk salt

Topping

ca 15 körsbärstomater, halverade

4 skivor prosciutto, skurna i tunna strimlor

valfri mängd rödlök, tunt skivad

Så här gör man:

  1. Blanda ihop smör och salt med en gaffel i en bunke. Tillsätt kokosmjöl, mandelmjöl, det lätt uppvispade ägget och xanthan gum eller fiberhusk. Rör tills det blir en deg.
  2. Forma degen till en boll och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylskåpet i minst en halvtimme.
  3. Lägg sedan degen på ett bakplåtspapper. Placera ett till bakplåtspapper ovanpå degbollen och kavla ut degen till en pizzastor, rund platta. Det gör inget om kanterna blir ojämna – de ska ändå rullas in sedan.
  4. Ta bort det övre bakplåtspappret och flytta över degplattan på det undre bakplåtspappret till en ugnsplåt.
  5. Blanda ihop alla ingredienser till ricottafyllningen i en liten skål.
  6. Blanda därefter ihop ingredienserna till oreganooljan i en annan liten skål.
  7. Bred ut ricottalagret över degplattan, men spara en ca 2 cm bred bit av degen runtom, som inte får något ostlager. Denna kant ska sedan rullas in en liten bit över fyllningen.
  8. Lägg tomater, prosciutto och rödlöksskivor på ricottalagret och avsluta med att ringla över oreganooljan. Vik in den del av degen som inte har någon fyllning så att en liten rullkant bildas en liten bit in över fyllningen.
  9. Dags att baka den frestande skapelsen i 200 graders ugnsvärme i ca 35 minuter, eller tills pajen fått lagom med färg. Håll koll så det inte bränns, och lägg eventuellt aluminiumfolie över pajen mot slutet.
  10. Servera ljummen med en god sallad till.

ricottapaj4

Kreolsk gryta på Najnis vis

jambalaya1

jambalaya2

Najni har alltid gillat mat med en robust personlighet. Ni vet sådan där mat som tar plats och pockar på uppmärksamhet med oväntade smakkombinationer och rejält sting. Gärna med influenser från olika mattraditioner. Mat som värmer ända in i själen så här när vintern står och knackar på dörren. För er som nu undrar vad i hela friden jag talar om – provlaga denna kreolska gryta på Najnis vis, vetja, för den är ett praktexempel på just sådan mat. Det kreolska köket i Louisiana är en salig blandning av influenser från olika matkulturer, och i denna gryta möts kyckling, skaldjur och kryddig chorizo i en ljuvlig mix av cajunkryddor. Men inte nog med det: gissa vad som just flyttat in i Najnis kök…? Jo – en Crockpot! I flera år har jag tänkt skaffa en och lyckan var såklart total när jag fick en i födelsedagspresent för en tid sedan! Vad är en Crockpot och vad ska man med den till? kanske någon undrar nu. Ett annat namn för Crockpot är slow cooker, eller helt enkelt slökokare. Tanken är att man tillagar maten under lång tid – upp till åtta timmar – på låg värme. Manicken består av en stengodsgryta som placeras i en stor metallklump med en elsladd i. Det är bara att slänga ner ingredienserna till exempelvis en läcker gryta, sätta sladden i eluttaget och sedan sköter middan sig själv medan man är på jobbet eller pysslar med annat. Ingen tillsyn eller omrörning krävs under tiden. Dessutom bevaras näringsämnena i maten bättre, eftersom tillagningstemperaturen är så låg. För att inte tala om hur smakerna liksom framhävs och fullkomligt exploderar i munnen! Som ni märker så rekommenderar jag verkligen att införskaffa en. För den som är nyfiken så finns det massor av recept på nätet som är specialanpassade till Crockpot. Bara att googla runt. Givetvis går det finemang att laga Najnis kreolska gryta på vanligt vis – i ugnen eller på spisen. Minska då tillagningstiden till ca en timme. Smaklig spis, foodies!

jamb3

Kreolsk gryta på Najnis vis

INGREDIENSER     5 – 6 personer

600 g kycklinglårfilé, skurna i bitar

2 färska chorizos, skivade

2 gula lökar, hackade

1 burk krossade tomater

2 stjälkar bladselleri, hackade

3 msk kycklingfond

2 msk tomatpuré

1 tsk chipotlepaste (rökt chilipuré – finns bland tacotillbehören i affären)

1 tsk vitvinsvinäger

2 tsk cajunkryddor (blanda 1 msk lökpulver, 1 msk vitlökspulver, 4 tsk svartpeppar, 2 tsk cayennepeppar, 1 tsk paprikapulver, 2 tsk timjan, 1 tsk oregano och 0,5 tsk salt i en burk. Spara det som blir över till en annan gång)

3 tsk oregano

1.5 tsk timjan

0,5 krm kanel

1 tsk salt

4 lagerblad

0,5 tsk honung (kan uteslutas)

0,75 dl kokosmjölk (gärna Santa Marias extra krämiga)

valfri mängd räkor, skalade

Till servering:

1 lime, skuren i klyftor

2 salladslökar, hackade

några kvistar färsk oregano

smörstekt blomkålsris kryddat med gurkmeja, salt, paprikapulver och svartpeppar

Gör så här:

  1. Bryn kyckling, korv och lök i omgångar i en stekpanna och häll sedan ner det i Crockpoten. Tillsätt sellerin.
  2. Blanda de krossade tomaterna med kokosmjölken, honungen, tomatpurén, chipotlepasten och vinägern. Häll detta i Crockpoten. I med kryddor och lagerblad.
  3. Koka på Låg i sju timmar eller på Hög i tre timmar. Använder du inte en Crockpot kokar du grytan på låg värme i ca en timme.
  4. När koktiden är slut blandas räkorna ner. Servera med blomkålsriset, limeklyftor, oreganokvistar och hackad salladslök.
  5. Njuuuuuuuuuuut! 🙂

kreolsk gryta

Mandel- och kokosgröt med nötter och frön

mandel- och kokosgröt

Nej men se god söndagskväll på er, foodies! Nu tror jag bestämt att det blivit dags att göra ett frukostinlägg igen, för den som vill ha inspiration inför veckans frukostar. Denna mandel- och kokosgröt äter Najni till frukost minst en gång i veckan, och det vore ju förmätet av mig att behålla detta läckra frukostrecept för mig själv, eller vad tycker ni? Varje gång jag tillreder min mandel- och kokosgröt varierar jag vilka frön och nötter jag använder, och ibland tar jag kokosolja istället för smör. Man kan ta lite vad man råkar ha hemma, liksom. Tycker man att gröten blir för lös är det bara att hiva i lite mer mandelmjöl, tills man blir nöjd. Det råder ju heller förstås ingen lag på att gröten tvunget måste serveras med äppelmos 😉 Det blir precis lika gott med hallon eller blåbär till. Se Najnis recept som en inspirationskälla att utgå ifrån, och låt sedan grötfantasin flöda, vetja! Ett hett tips är att njuta av sin grötfrukost i sällskap av en kopp kaffe svart som synden, med en tesked kokosolja i. Den dag som börjar på detta vis kan ju inget gå fel… 😉

mandel- och kokosgröt2

Mandel- och kokosgröt med nötter och frön

INGREDIENSER     1 person

1 stor klick smör

1 dl kokosmjölk

1 ägg

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 tsk kanel

1 nypa salt

0,5 msk chiafrön

3 msk mandelmjöl

1 tsk krossade linfrön

2 msk grovhackade hasselnötter

1 tsk solrosfrön

Till servering:

Grovhackade hasselnötter

pumpafrön

sockerfritt äppelmos

Gör så här:

  1. Smält smörklicken i en kastrull. Vispa ner kokosmjölk, vaniljextrakt, salt, kanel och ägg.
  2. Vispa ner mandelmjöl, hasselnötter, chiafrön, solrosfrön och linfrön. Låt småputtra på svag värme under omrörning, tills gröten blir som mannagrynsgröt i konsistensen
  3. Servera din smaskiga frukost med sockerfritt äppelmos, hasselnötter och pumpafrön.

mandel- och kokosgröt3

Avokadobrownies

brownie1

Hello foodies! Idag har det äntligen blivit dags att dela med mig av mitt recept på avokadobrownies. Dessa saftiga skapelser tillverkades här i Najnis kök för några veckor sedan, men sedan kom en otäck och seglivad höstförkylning och satte käppar i hjulet för Najnis bloggande. Men nu har jag undanhållit världen detta chokladälskarens drömrecept alltför länge. Nu får det vara nog! Alla chokladälskare där ute förtjänar ju att så snart som möjligt få sätta tänderna i en avokadobrownie eller två. Därför hasar jag mig nu upp från mitt horisontalläge i soffan och skriver ner detta ovanligt smaskelimumsiga brownierecept 🙂 Avokado…? I brownies…? Kan det verkligen vara något…? kanske någon där ute nu frågar sig. Och jo – faktum är att man borde använda sig av denna krämiga frukt lite oftare i bakverk. Den ger en underbart saftig konsistens, och för den som inte diggar mejeriprodukter är det dessutom helt perfekt att använda sig av avokado som fettkälla istället för smör. I mitt recept använder jag kokossocker som sötning, eftersom det med sin lite karamelliga, brända smak passar utmärkt i denna typ av chokladbakverk. Vanligtvis undviker jag blodsockerhöjande sötning, men i detta recept gör jag alltså ett av mina få undantag. Kokossockret går förstås utmärkt att byta ut mot någon mer lchf-vänlig sötning som sukrin, sukrin gold eller sötströ. De små läckerbitarna smakar fantastiskt precis som de är. Annars är ett hett tips att servera dem med en klick grädde som man pudrar lite kanel över. Rena chokladhimmelriket!

brownie2

Avokadobrownies 

INGREDIENSER     8-12 bitar

200 g mörk choklad, smält över vattenbad (jag använde en blandning av Lindts 85% och 90%)

2 väl mogna avokados

2 msk mandelsmör

4 ägg

0,5 dl kokossocker (eller samma mängd sötströ eller sukrin)

7 droppar stevia

1,25 dl mandelmjöl

1 dl kakao

1,5 tsk vaniljextrakt

0,5 msk snabbkaffepulver, utrört i 1 msk ljummet vatten (går att utesluta)

0,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Vispa ägg, sötning, kaffepulver utrört i vatten, och vaniljextrakt i ca 5 minuter, tills det blivit riktigt fluffigt.
  2. Rör sedan ner den smälta chokladen, lite i taget.
  3. Rör ner mandelmjöl, kakao och salt.
  4. Mixa avokadon och mandelsmöret med en stavmixer, och blanda sedan ner avokadomoset i chokladsmeten.
  5. Häll ner smeten i en medelstor, smord ugnsform. Baka i 175 graders ugnsvärme i 20-25 minuter.
  6. Låt kakan svalna lite innan du skär upp den i lagom stora rutor. Personligen anser Najni att browniesarna är allra godast ljumna, men de håller sig i upp till en vecka i kylen, och är läckra även kylskåpskalla. Servera som de är, eller med en gräddklick toppad med lite kanel. Mums!

brownie3

Tips: Det blir även gott att blanda ner ca 2 dl grovhackade nötter , till exempel valnötter eller hasselnötter, i smeten.

Kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen

kalkonköttbulle1

kalkonköttbulle2

Det har blivit en hel del italienskinspirerad mat här i Najnis kök på sistone, dels på grund av mängdrabatt på tomatprodukter  i mataffären, men även helt enkelt för att italienska smaker är så goda! Dagens inlägg för tankarna till Lady och Lufsen – ni vet den bedårande scenen när Lufsen knuffar en köttbulle med nosen så att Lady ska få den? Därför fick Najni för sig att döpa sin rätt just till kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen, som en liten hyllning till Walt Disney och denna lilla pärla i filmhistorien. Vill man inte använda kalkonfärs (som för övrigt är så gott så man blir tokig!) går det så klart alldeles utmärkt att göra köttbullarna på vilken annan typ av köttfärs man vill. Najni äter ju inte vanlig pasta gjord på mjöl, så istället användes spaghetti gjord på sojabönor – glutenfria och med ett betydligt lägre kolhydratsinnehåll än mjölpasta. Mitt middagssällskap föredrog dock vanlig pappardelle gjord på mjöl, vilket även det såg vansinnigt gott ut 🙂 Tyvärr åts de sista kalkonköttbullarna upp till frukost igår, men en sak är säker: det lär inte dröja länge innan en ny omgång mustiga kalkonköttbullar i läcker tomatsås står på Najnis middagsbord!

kalkonköttbulle3

Kalkonköttbullar alla Lady och Lufsen

INGREDIENSER     4-5 personer

Köttbullarna

800 g kalkonfärs eller annan köttfärs

0,5 dl pofiber (finns i glutenfria hyllan i affären)

0,5 dl mandelmjöl

4 matskedar pesto

1 msk torkad persilja

1,5 msk tomatpuré

3 vitlöksklyftor, krossade

2 tsk rökt paprikapulver

0,25 tsk chiliflakes

1,5 tsk salt

svartpeppar

Tomatsåsen

1 gul lök, finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 burk passerade tomater

1 burk krossade tomater

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

1 tsk balsamvinäger

1 tsk honung (uteslut om du äter strikt lchf)

2 tsk oregano, torkad

salt

peppar

Till servering:

sojaspaghetti eller annan pasta

Skamliga mängder färskriven parmesanost

Färsk oregano eller basilika

Så här gör man:

  1. Blanda alla ingredienserna till köttbullarna i en stor bunke. Låt stå medan resten fixas.
  2. Fräs löken till tomatsåsen i olivolja på medelvärme i en stor ugnsgryta i några minuter, och låt vitlöken och tomatpurén fräsa med den sista minuten. Tillsätt lagerblad, kryddor, vinäger, honung och tomater.
  3. Låt sjuda under lock i ugnen i ca en halvtimme, i 150 graders ugnsvärme.
  4. Forma kalkonfärsblandningen till köttbullar av valfri storlek och lägg dem på en skärbräda fuktad med vatten.
  5. Bryn köttbullarna i smör och olivolja i en stekpanna tills de fått lagom stekyta runtom. Lägg sedan ner dem i ugnsgrytan med tomatsås och låt dem sjuda under lock i ugnen i ca 15 minuter, eller tills köttbullarna är genombakade.
  6. Servera med tillbehören.

kal4

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

cann1

cann2

Igår tänkte jag att det var dags att laga mat i rullform igen, då det var ett tag sedan sist något ätbart och rullformat tillverkades i Najnis kök. Som vissa av er redan vet så hyser Najni de varmaste av känslor för just ätbara rullar som är fyllda med något läckert. Det kan vara allt från crepes till rulltårta och lövbiffsrullar. Efter en stunds funderande kring tänkbara, ätbara rullformationer beslutade sig så Najni för att göra gratinerade ”cannelloni”, där zucchiniskivor fick agera cannelloni. Redan när härligheten stod och gosade sig i ugnen och spridde de ljuvligaste av dofter i hela lägenheten insåg Najni att hon fattat rätt beslut. För att inte tala om när det äntligen var dags att spetsa sig en cannellonirulle sprängfylld med spenat- och ricottafyllning och sätta tänderna i den lilla rackaren! Najni säger som hon brukar göra om tillfällen som dessa: det var kärlek vid första tuggan! Vill man förresten inte använda färdigriven mozzarellaost, som jag gjorde, går det givetvis bra med någon annan ost, men bäst resultat blir det om man väljer en sort som smälter bra. Om nu händelsevis någon av er foodies som läser dessa rader tänker något i stil med: Åh – en sån där liten cannellonirulle skulle sitta fint till kvällens middag så har jag goda nyheter till er: Här får ni receptet! 😉

Zucchinicannelloni med spenat- och ricotta

INGREDIENSER     4 personer

2 stora, breda zucchinis

2 ägg

250 g ricotta

3,5 dl parmesanost, riven

250 g mozarella, riven (inte den runda klumpen i vatten, utan den hårdare, färdigrivna varianten som finns i påse)

500 g hackad fryst spenat, tinad

1 gul lök, finhackad

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 paket finkrossade tomater

2 msk tomatpuré

olivolja

salt

peppar

1 dl valfria färska örter, finhackade (jag tog en blandning av basilika och oregano)

Gör så här:

  1. Fräs lök och en av vitlöksklyftorna i massor med olivolja på medelvärme i några minuter, utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en minut till. I med de krossade tomaterna, salt och peppar. Låt tomatsåsen småputtra i ca 20 minuter medan du fixar resten.
  2. Blanda den rivna mozarellan och parmesanosten i en djup tallrik.
  3. Krama ur så mycket vätska som möjligt ur spenaten och lägg sedan spenaten i en bunke. Blanda ner ägg, ricotta, resten av vitlöksklyftorna, salt, peppar och 1,5 dl av mozarella- och parmesanblandningen i spenaten.
  4. Skiva zucchinin på längden till tunna skivor. Här kan man använda antingen en mandolin eller en osthyvel. Eller skära med kniv om man vill. Det gör inget om skivorna går sönder lite och inte blir lika stora.
  5. Rör ner de finhackade örterna i den färdigkokta tomatsåsen. Bred sedan ut hälften av tomatsåsen i bottnen på en ugnsform.
  6. Lägg två zucchiniskivor ovanpå varandra och klicka på ca två matskedar av spenatblandningen i ena änden. Rulla sedan ihop zucchiniskivorna till en liten rulle och placera den i formen på tomatsåsen. Upprepa proceduren med resten av zucchiniskivorna.
  7. Häll resten av tomatsåsen över zucchinirullarna i formen och toppa med resten av mozzarella- och parmesanblandningen.
  8. Baka i 225 graders ugnsvärme i ca en halvtimme, eller tills osten fått lite färg och zucchinirullarna känns mjuka. Täck eventuellt över formen med aluminiumfolie mot slutet av tiden i ugnen, ifall osten får för mycket färg.
  9. Njut!

ca

canni