Se upp när trädet ska ner!

Allt Om Bostad

Det finns flera orsaker att ta ner träd på tomten. Trädet kanske tar bort ljus, skaver på fasaden, skräpar ner mycket eller drabbats av någon sjukdom.
Men tänkt på att både närliggande bebyggelse, grannsämja och hälsa kan bli lidande om du inte är varsam när du ska såga ner ett träd.


I tättbebyggda områden kan det vara problematiskt att fälla ett högt träd. Trädet kan stå för nära det egna eller grannarnas hus, trädgården kanske är prunkande med växthus, buskar och blomsterrabatter som inte får komma till skada och el- och teleledningar kanske löper i luften.
Om det är trångt så är ett alternativ att anlita en klättrande trädfällare eller arborist som klättrar upp i trädet och kapar det bit för bit. 
- Vår uppgift är att fälla träd på ett säkert sätt i trånga miljöer där man är rädd för skador och där traditionella trädfällare går bet, säger Peo Sandgren som är klättrande trädfällare och driver Norrorts trädfällning.
Allt om Bostad följde med när Peo Sandgren och hans kollega skulle fälla en cirka 20 meter hög tall på en sluttande, nyplanterad villatomt i Danderyd. Tallen tog bort mycket av ljusinsläppet på familjens nybyggda veranda, men eftersom trädet stod på grannens tomt föregicks beslutet av diskussioner mellan grannarna.
- Jag vill alltid ha skriftligt godkännande eller träffa personen i fråga så jag vet att det är okej för grannen att min kund anlitat mig för att ta ner hans träd. I sådana här fall är det kutym att den som vill ha bort trädet betalar fakturan, säger Peo Sandgren. Det är viktigt för grannsämjan att grannar är överens. Det går snabbt att ta ner ett träd, men det tar lång tid för ett nytt träd att växa upp…
Regnet vräker ner och det är kyligt i luften. Ingen lämplig dag för trädfällning, trodde vi.
- Vi jobbar i alla väder och året runt. Det är bara åska och kraftig blåst som stoppar oss. Vår högsäsong är på våren och sommaren men det finns jobb året runt, säger Peo.

Säkerheten viktigast

Säkerheten är oerhört viktig och Peo är noga med att använda rätt utrustning. Innan han är redo att börja sin klättring upp mot toppen tar han på sig ryggskydd (mc-skydd), klätterhjälm med visir och hörselkåpor, skyddsglasögon, smidiga sågbyxor, klätterskor med spikar, sjukvårdsväskan som sitter i bältet, säkerhetskniv, japansk grensåg samt ett antal linor för klättring, firning och säkring, karbinhakar, säkerhetsvajer, och självklart motorsågen med säkerhetstrop, som är extra lätt och anpassad för klättring. Med all utrustning väger han drygt tio kilo extra.
- Säkerheten kommer i första hand. Men utrustningen måste också vara anpassad så att den är smidig och inte alltför tung. Det måste gå snabbt och lätt att förflytta sig i trädet.
Det är också lag på att man måste vara två stycken på ett sådant här uppdrag så därför har Peo Sandgren med sig en kollega som stannar på marken och assisterar därifrån. Det är också markkollegan som dukar upp motorsågarna och tankar dem, sköter nerfirningslinor mm.
Att som lekman såga på egen hand, utan rätt skyddskläder och säkerhetsutrustning och utan utbildning är förenat med stor risk. Det är lätt att skada sig själv eller andra som befinner sig på marken nedanför.
På uppvägen kapar trädfällaren gren för gren så att endast stammen blir kvar.
- Det kan se lätt ut men det gäller att planera och kapa grenarna i rätt ordning så att arbetet kan utföras säkert, smidigt samt att man behåller balansen i trädet.

Sjuka träd är lömska

Björk, tall, gran, asp och ek är de vanligaste träden som Peo och hans kollegor i Stockholm fäller.
- Träd som ask, lönn, pil samt en del av de med utländsk härkomst kräver lite mer eftertanke då de har lite andra egenskaper och kan vara nog så lömska. Är ett träd sjukt eller visar andra tecken på skador är det också förenat med större risk eftersom man måste räkna in faktorer som inte är säkra, säger Peo.
När toppen är kapad och nedfirad börjar vandringen ner för stammen, som kapas i hanterbara bitar för att också firas ned försiktigt till marken.  Eftersom kunden är rädd om både hus, staket, befintliga träd och nyplanteringar måste trädfällarna planera kapningen så att alla delar hamnar där de gör minst skada.
När trädet är fällt ska riset och stockarna släpas upp till vägen, ett tungt jobb som vissa kunder väljer att utföra själva för att spara pengar. Vissa vill behålla stocken och göra ved av den.
- När det är möjligt tar vi hjälp av en liten skogsmaskin, en miniskotare, för att samla ihop ris och plocka upp stockar. Det går fortare och man sparar kroppen. Men den är inte lämplig för alla lägen.

Brutna revben

Fällningen i Danderyd gick helt enligt planerna även om efterarbetet blev lite tyngre än väntat på grund av regnet.
- Att klättra upp i höga träd som står trångt för att sedan fälla det i sektioner hör till våra vanligaste uppdrag, men vi utför även beskärningar, skogsvård, röjning längs högspänningsledningar, gallring åt tomtägarföreningar med mera, säger Peo som föredrar att klättra.
Med heltidsjobb som brandman och med intressen som skog, bergsklättring och dykning är trädfällningen ett naturligt extrajobb för Peo Sandgren.
- Jag älskar träd och jag trivs i skogen. Dessutom gillar jag utmaningar och att lösa svåra problem på ett säkert sätt, säger Peo som klarat sig med några brutna revben under sin tid som klättrande trädfällare.
Kostnaden för att ta ner ett träd varierar beroende på vilka moment, utöver själva fällningen, som kunden vill ska ingå och hur lång tid jobbet beräknas ta, inklusive för- och efterarbete.
- Jag åker oftast ut till kunden och tittar innan jag lämnar offert. Kostnaden ska inte bara täcka antalet arbetstimmar utan även den kunskap, utrustning och försäkring som vi står för samt de risker vi tar.


FAKTA

Peos råd:

• Ta inte ner för många träd. Särskilt inte om tomten ligger lågt och är sank. Träd dränerar marken och gör att den inte blir så blöt. 
• Om du är tveksam hur många träd du ska fälla – tänk efter! Det går snabbt att ta bort ett träd, men det tar många år för ett nytt träd att växa upp.
• Såga med respekt. Ibland räcker det med att beskära ett träd och ta bort enstaka grenar.
• Ha koll på vart tomtgränsen går. Man har inte rätt att såga ner träd på grannens tomt utan tillstånd. Däremot får man rensa bort de grenar som växer in på den egna tomten men gör det i samförstånd för grannsämjans skull. 
• Skogsstyrelsen anordnar kurser i att ta Motorsågskörkort för både civila och yrkesfolk. En sådan kurs är att rekommendera om man sågar mycket själv.
• Fundera inte ens på att klättra upp i ett träd med motorsåg om du inte har utbildning. Det krävs både kunskap om trädet, rätt utrustning, säkerhetstänkande, stark fysik och smidighet.
• Anlita bara trädfällar-firmor som har försäkring och utbildad personal.


Text: Susanne Mattsson. Foto: Anette Remneby


Facebook Twitter Google Plus Google Plus

presenterat av

Produkttips

Related articles in Trädgård

Visa alla
Gjuta egna betongkrukor

Gjuta egna betongkrukor

Blandningsfri betong!

Blandningsfri betong!

Blomsterglädje på balkong och terrass

Blomsterglädje på balkong och terrass

Så planterar du rabatter som bina gillar

Så planterar du rabatter som bina gillar

Fem bra tips till grillningen

Fem bra tips till grillningen

Visa alla