Kalaset

Så kom dagen för invigningskalaset. Johanna Abrahamsson och Mattias Jönsson öppnade  cirkusskolan och barnen vällde in…

Kocken Per Miraj, som själv bor på Gröna Gården, tände grillen och laddade upp med allsköns korvar till cirkusskolans hungriga elever.

En och annan droppe föll, men vad gör det när man kan cykla omkring med ett underbart paraply!

Och utan regn – ingen regnbåge!


För första gången någonsin var det kafferep i tvättstugan.


Den utlovade prinsesstårtan kunde ätas varsomhelst …

…och hursomhelst!


Terje W Fredh kåserade på sitt spränglärda och underhållande sätt om alla tiders Badhusberget.

Publiken var tapper och klokt  rustad för skurar. På paraplyet ståtar LysekilsBostäders logga och i bakgrunden skymtar VD:n Torbjörn Karlsson. Med ett framsynt grepp har han och bostadsbolaget gjort Badhusberget till något mer än ett sömnigt bostadsområde. Konst och medveten gestaltning drar till sig människor från alla håll – det är så man skapar en stadsdel!

Utan musik – inget kalas! Gadjos, med blås och slagverk, tog ett stadigt grepp om Gröna Gården med sin oemotståndligt svängiga musik.

Varsågod – här var det gröna tilltugg.

Så var vi framme vid den högtidliga invigningen. Intendent Inger Höjer Aspemyr,  Statens Konstråd, tog ett djärvt kliv upp på den nyanlagda trädplanteringen och höll ett entusiastiskt tal om samverkan och helhetsgestaltning.  I det tilltagande mörkret framträdde konst, arkitektur och växtlighet  mer och mer i den suggestiva ljussättningen.

Katarina Vallbos skulpturer, ”nyplanterade”  i det som snart skall bli gräsmatta igen.

Klang och jubel! Nu var allt på plats och firades med Cirkusskolan och Gadjos i en lika glittrande som helgjuten kombination! Cirkusdrottningen och hennes elever imponerade!

Alla kalas måste ha ett  slut så också detta! Men i de  mjukt böljande odlingslotterna brann marschallerna en stund till…

…och Gröna Gårdens milda ansikte fortsatte att lysa i natten…

Tack alla fantastiska människor!

Gårdsprojektet

/Kiki Eldh, projektledare

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Invigning torsdag 4 oktober 2012

Till alla som bor på Badhusberget, till alla som visat intresse för Gårdsprojektet och till alla som vi haft förmånen att samverka med vill vi säga varmt välkomna till invigningen av Gröna Gården torsdag 4 oktober 2012 kl. 16 – 20!

Vi firar med cirkus,  musik, kåseri, ceremoni och mycket mer!tyg-torparedagen5

Johanna Abrahamsson kommer med både cirkusskola och egen cirkuskonst.
Här finns mer att läsa: http://www.cirkusexpressen.se/

Gadjos blås- och slagverksmusik med sina globala rötter blir den perfekta uppdateringen av badortens gamla brunnsorkester.  Läs och lyssna här: http://gadjos.blogspot.se/.

Klicka på vår Inbjudan  – där finns alla detaljer om invigningsdagen.
Läs också senaste numret av LysekilsBostäders kvartalstidning Mervärde för ytterligare information.

Vi ses den 4 oktober!

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Nu är det igång!

Dag för dag omvandlas skisserna till tredimensionell verklighet, det gäller att hänga med.

Torsdag 4 oktober blir det invigning av den nya Gröna Gården. Vi snickrar på ett program som börjar vid 16-tiden med cirkus-workshop tillsammans med Johanna Abrahamsson .  Senare på kvällen underhåller blås- och slagverksgruppen Gadjos , lysekilskännaren Terje Fredh kåserar om Badhusberget förr och nu och vi får uppleva hur den nya belysningen tänder upp oktoberkvällen. Under tiden serverar Gårdsprojektet  härliga ”grönsaker”  i Gröna Gårdens nya uteplats vid tvättstugan – man kan förvänta sig allt från princesstårta till gurkstavar …
Detaljerat program kommer inom kort.

4 oktober alltså! Sprid detta till så många som möjligt – Välkomna!

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Samtidigt i Småland

Katarina Vallbos tre stora figurer växer fram i den småländska ateljén.
Ansiktena modelleras och gjuts.

          

Utsida blir  insida…

          

…och formen hamnar upp och ned i en låda tills det är dags att fylla på med betong.

Precision

Det är en process som tar tid. Materialen gör motstånd och metoderna får anpassas. När ansiktet kommit fram ur leran,  fått sin form och sitt uttryck, måste det följas upp av en korrekt återgivning i gjutningen; en utmaning som kräver precision i varje moment.

 

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kollo hela sommaren

Det blev sammanlagt sex intensiva sommarveckor med kultur- och fritidsaktiviteter för barn på Badhusberget.

Kulturplaneten

Först ut var Kulturplaneten – en samverkan mellan Rädda Barnen,  Fyrbodals kommunalförbund, Lysekils kommun  och Gårdsprojektet. Tillsammans med konstnärerna Ingrid Sandberg och Annika Rockström fick barnen arbeta med strandfynd, lera och akvarell. Utflykter och studiebesök, bland annat vid hällristningarna i Brastad, gav inspiration.

Filip läser för Ingrid ur berättelsen som han och kamraterna hittat på till sin lerfigur.                                        

Lek och äventyr

Skapandet varvades med lek och äventyr tillsammans med fritidsledarna Jessica Jonasson och Jon-Petter Olofsson. Kulturplanetens tröjor lyste vackert gröna på den Gröna Gården.


Slöjdkollo

Sedan blev det  slöjd och nya utflykter med nya barn tillsammans med konstnären Susanne Beyer.
Kollot var, liksom tidigare år,  ett samarbete med flyktingsamordnaren i Lysekils kommun.


Många dagar med sol och välbehövlig skugga blev det – tro det eller ej!

Ibland hade kanske grannarna också behövt hörselskydd…                                                  

 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Gården i världen

”Denne gubbe är inte kvarlämnad i London utan bara på semester, men han vill ändå skicka en hälsning till Badhusberget”. /Katarina Vallbo

Folk har fantasi!
Det är fascinerande att se hur idéerna flödar. En skulptur skall skickas till Treriksröset, en annan är på väg till SOS barnbyar i Somalia och ännu ett kanske hamnar i Trosa.

Projektlägenheten har förstås också tilldelats tre små skulpturer. Men där har det varit svårare att bestämma vart det  det tredje huvudet skulle skickas. Konstnären Katarina Vallbo tog det med sig på prov till London men nu lutar det åt en helt ny idé…

Skapande dagläger för unga
Under sammanlagt fem veckor kommer Gårdsprojektets lokal att vara basen för kultur- och fritidsaktiviteter för unga.  Det börjar med ”Kulturplaneten”  i samverkan med Rädda Barnen, Fyrbodals Kommunalförbund och Lysekils kommun (www.annikarockstrom.se/) och fortsätter med ”Flintakollo” (www.susannebeyer.com/)
Då är det ju rätt naturligt att barnen får bestämma vart projektlägenhetens huvud skall skickas!
Inga byggarbeten under semestertiden!
Man ska ha det skönt på sin gård när sommaren är som bäst. Därför börjar anläggningsarbetena inte förrän i mitten av augusti. Entreprenörerna (Rylanders El, Mellgrens Bygg och Nisses Växter) samordnar sina insatser för att det skall bli så smidigt som möjligt.
Invigning 27 september (preliminärt)
Konstverk, trädgårdsdesign, färgsättning och byggnation kan man se hur bra som helst i dagsljus men för att se och uppleva gårdens nya ljusdesign behövs det lite mörker. Den 27 september går solen ned 18.57 och invigningsprogrammet kommer därför att börja vid 18-tiden.
 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Från Gröna Gården till Vita Huset

What´s up Barack Obama! – skrev Elina Bergman när hon skickade sitt betonghuvud till USA:s president. Plötsligt var det så enkelt, det fanns ju faktiskt en adress och Vita Huset har en avdelning som ser till att gåvor och brev tas om hand.

Alla som får ta emot en skulptur blir också ombedda att fotografera den i dess nya miljö – vi får väl se vad de hittar på…

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Från Badhusberget till Island…

 

Photo: Margrét Sigríður Birgirsdóttir

Hi , my name is Margrét Sigríður Birgirsdóttir and i live in Ólafsvík , Iceland. My mother and father lives in Badhusberget 3b 1vån Lysekil and their name is Birgir Vilhjálmsson and Jóna Valdís Tafjord. They sent to me one of their sculptures and here is my picture of it.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Vart är vi på väg?

Med ett halvår kvar till första etappmålet och med en  mängd mer eller mindre realistiska idéer  i bagaget samlar vi oss nu till urval och genomförande. 
Arkitekt, konstnär, hyresgäster, inredare,  ljusdesigners och trädgårdsformgivare har tillsammans  levererat betydligt fler intressanta förslag än vi någonsin kan realisera.  
Vissa detaljer väcker stor förtjusning. Det är fascinerande att se hur besökare i projektlokalen riktigt sugs till somliga bilder och skisser.

Odlingslotter – en gammal dröm
Att få tillgång till en bit mark för egen odling är ett önskemål som funnits länge bland boende på Badhusberget.  Det finns egentligen ingenting som talar emot idén och det är lite svårt att se varför den inte genomförts för länge sedan.
I en första omgång föreslår vi att man gör terasserade odlingsbäddar söder om Gröna gården mot parkeringen vid Daghemmet.

  

  Fyrkantigt eller slingrande? Allt är möjligt.

Ljuset

Ljuset
Belysning är ett hett ämne, nästan alla vi möter pratar om ljus som bländar och om svarta hål som man måste passera för att komma hem.
Höstens ljusseminarium var inspirerande och vi har fått värdefulla synpunkter från olika håll som  ljusformgivarna Olsson&Linder har vägt in i den utförliga belysningsplan som  just blivit klar.  

Konsten
De stora skulpturerna växer fram och tankarna kring deras betydelse fördjupas – som framgår i förra inlägget där Katarina Vallbo skriver om arbetet.

Vart är de på väg?
Nu har vi också påbörjat utdelningen av de små skulpturerna och det är lika spännande varje gång man ringer på en ny dörr – vad kommer mottagaren att hitta på? Vart vill hon eller han skicka sin skulptur. Ibland är det husdjuren som engagerar sig först.

Taxvalpen Lennart, 5 månader, var lika nyfiken som blyg. Hans husse var till en början också ganska avvaktande men fick efter en stund plötsligt idén att ta skulpturen med sig och personligen överlämna den  till någon i Lima i Peru dit han var på väg till ett bröllop! Island och Texas är andra aktuella destinationer.

Mer konst
Hur småskulpturernas spridning i världen kommer att synliggöras har också klarnat något. Förutom de tre huvuden som tilldelas varje lägenhet gjuter Katarina ett fjärde huvud som placeras på en exakt modell av gårdens luftrum och där det vid varje lägenhet framgår vart just det huvudet har skickats. Det glasade rummet mellan tvättstugan och cykelförrådet omvandlas till en liten konsthall där skulpturen placeras permanent.


Här prövas en masonitmodell av skulpturen, som likt de övriga konstverken kommer att gjutas i betong.  Inredningsarkitekten Marie Erbéus mäter in höjden,  med assistans av arkitekten Hans Grönlund och konstnären själv, Katarina Vallbo.

Trapphusen
Badhusberget består av fyra ganska identiska gårdar som vid en renovering på 90-talet tilldelades varsin grundfärg, inte så originellt kanske och  med tiden en aning urblekt men helt klart effektivt för att hitta rätt i området.
Marie Erbéus’  detaljerade och nyansrika färgsättning  av trapphusen förstärker gårdarnas olika färgteman och lyfter fram  estetiska kvaliteter, inte minst de skulpturala spiraltrapporna.  Förslaget har presenterats i dagarna och måleriarbetena startar inom kort.

En plats att hänga tvätt eller bara hänga i största allmänhet… 
Som en främmande fågel lät man också den gulliga tvättstugan landa mitt i miljonprogrammets saklighet. Om man bortser från stilbrottet finns det dock en fantastisk potential i byggnadens vinkel som öppnar sig mot sydväst och som i Hans Grönlunds skiss förvandlas till en lustgård.


Lustgården, odlingslotterna och  fasadernas växtlighet planeras och utformas i samverkan med trädgårdskonsulenten Peter Hilton. Detaljerade förslag presenteras under våren.

Johan Augusts dröm
Vi har en förebild och en föregångare när det gäller odlingsdrömmar på Badhusberget. I ett gammalt bildarkiv hittade vi berättelsen om denna fantastiska lustgård:

 

UMFA54451:0189

Maj 1924. Trädgården i ”stenöknen” är fotografens notering på fotots baksida. Badhusberget, Lysekil. Foto: Dan Samuelsson (1893-1980)

”Skyddat både för insyn, äppletjuvar och de hårda västliga vindarna hade stenhuggaren Johan August placerat sin trädgård i ett gammalt stenbrott i Badhusberget, Lysekil. Av skrotsten hade han byggt en mycket hög mur. Jorden var insamlad i skrevor runt omkring. Äppleträden frodades och hans skapelse var ett utflyktsmål särskilt för den tidens badgäster i Lysekil.” 

Här fann vi berättelsen om Johan August och där finns mycket intressant att se och läsa: http://www.utgangspunkten.se 



 

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Ansiktet – skälens spegel

(rapport om de kommande konstverken)

Jag tycker om den titeln för att den är lite kul, samtidigt som den öppnar för tolkningar åt flera håll. Skälen till att du är den du är, och dina avsikter, syns i ditt ansikte. Men om det nu är en spegel så kanske det är dina egna avsikter du ser i den andres ansikte och vice versa?  I mötet med den andre tar man till de verktyg som står till buds. Det finns tillfällen där man har tid och möjlighet att prata, andra gånger försöker man bara att läsa av den andres ansikte.

Ansiktet är det som omedelbart identifierar oss men också spelplanen för olika uttryck. Våra tidigare erfarenheter formar hur vi uppfattar världen, men vana avgör även hur vi uppfattar ansikten och ansiktsuttryck

 Människor i alla tider och kulturer har fascinerats av ansiktet, vilket förstås är helt naturligt. Det finns många studier som visar att både vuxna och spädbarn föredrar att betrakta ett ansikte framför ett ting.

 Jag har valt ansiktet som sammanhållande form för ett interaktivt arbete med de boende på Badhusbergets gröna gård. Som tidigare har beskrivits är min tanke att varje lägenhet på gården (86 st) ska erbjudas ett ”headset” – en liten låda med ett unikt ansikte i tre exemplar.

 Av dessa tre kan mottagaren göra vad hon/han vill med ett, men de två andra ska spridas ut. Ett ska placeras någonstans i Lysekil och ett ska (på projektets bekostnad) skickas till valfri plats i världen. Man kanske vill se det som en hälsning till någon vän eller släkting, man kanske vill betona ursprung eller så kanske man väljer en plats man har besökt eller skulle vilja besöka. Vart ansiktena skickas kommer att synliggöras, men formen för det är inte riktigt klar än.

Parallellt med de små ansiktena jobbar jag med tre stora ansikten som kommer att få en permanent placering på gården.

Formtagning

        Förberedelser för att göra en form. Originalet är tillverkat i lera och skall så småningom gjutas i betong. För att kunna göra det måste man tillverka en form.  Först kläs hela skulpturen in i gladpack.  

 

 

 

 

 

 

   

 Utanpå gladpacken lägger man ytterligare lera i ett tunt lager. Originalet delas också i två halvor (masonitebitarna).

 

 

Ena ansiktshalvan täcks med ett lager hård gips armerad med glasfiber 

 . 

kkkkk 

 

 

 

 

 

 

 Den andra halvan täcks på samma sätt och i skarven mellan de två delarna penslar man släppmedel.

 

 

 

 /Katarina Vallbo, konstnär i Gårdsprojektet

 

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Under Uncategorized