Relaterade nyheter interiör trä

Bra tips för dig som funderar på att renovera

10 Mar 2023

När det gäller hemförbättringar och renoveringar vill alla veta de bästa knepen och tipsen. Ska du köraDIY? Vilka rum ska du fokusera på först? Hur hittar du de bästa entreprenörerna?

Här tänkte vi ge dig de bästa tipsen för hemförbättring som varje husägare bör känna till.

Ta reda på vad som ger mervärde

Även om bostäder först och främst är en plats att bo på, är de också en investering. Det kan vara lätt att se kostnaderna för stora förbättringsprojekt och känna sig lite nervös över siffrorna. Många projekt kan dock löna sig i längden och du kan ofta samarbeta med en arkitekt för att ta reda på vilka förbättringar som kan ge dig bäst avkastning på investeringen.

Stora projekt behöver inte alltid bygglov

Om du aldrig har försökt med ett stort projekt tidigare, kanske du känner en viss bävan när det gäller att få bygglov. Med en bra arkitekt vid din sida kan det vara en relativt smärtfri process att få igenom alla projekt. Men om du vill skapa något utan att oroa dig för att behöva hoppa genom subjektiva ramar, finns det sätt att komma runt detta stadium.

Till exempel behöver inte ens stora projekt alltid en fullständig planeringsansökan. Förutsatt att du inte bor i en lägenhet, etagevåning eller en kulturminnesmärkt byggnad, kommer du att dra nytta av ett system som kallas tillåten utvecklingsrätt. Detta ger husägare rätt att utöka/renovera sitt hem förutsatt att de följer några strikta riktlinjer.

Att välja den bästa entreprenören

Föga överraskande är din entreprenör den viktigaste yrkesmannen för ditt projekt. När allt kommer omkring kommer det att vara den här experten som kommer att förverkliga din vision. Därför, när det gäller att välja denna viktiga hantverkare, vill du se till att du gör din forskning.

  • Vet alltid minst 3 olika entreprenörer.
  • Talar med tidigare kunder, helst utan entreprenören närvarande.
  • Gå och se deras tidigare arbete själv och titta på nyligen avslutade projekt och något från minst 18 månader sedan.
  • Kontrollera att de har rätt försäkringar på plats.
  • Se till att allt finns med i deras offert – lita aldrig på en vag prislapp!

Veta vad du ska göra och vad du inte ska göra själv

Om du har den praktiska touchen för dig själv är DIY ett utmärkt sätt att få ner kostnaden för ditt projekt. Men inte alla projekt är gjorda för att slutföras av enbart dödliga. Såvida du inte har yrkeserfarenhet rekommenderar vi alltid att du inte tar dig an dessa jobb själv.

  • Installation av VVS
  • Installera eller modifiera el
  • Att fixa ditt eget tak
  • Måla utsidan av ditt hem
  • Ta bort en skorsten
  • Att riva en del av ditt hem
  • Ta bort en vägg

Är det dags för ett nytt tak?

14 Apr 2021

De tak som tillverkas, de tillverkas på så sätt att de ska hålla, oftast i 50 år eller mer. Men det kommer ju en tid då det kan vara tid att byta taket. Det kan vara att takläggningen gjordes för många år sedan, eller så har taket skadats och inte sköts om på rätt sätt. När det gäller takläggning Västerås, så är det rätt bra att ta in en erfaren takläggare. Det eftersom de kan avgöra om du behöver lägga helt nytt tak eller kan renovera upp det du har. Dessutom kan de lägga tak snabbt och säkert.

Sköt om ditt tak

För att ditt tak ska ha den livslängd som det är tänkt att den ska ha, så gäller det ju även att ta hand om det. Det bör göras en taktvätt lite då och då till exempel. Det för att få bort mossa och alger och annat som annars kan leda ner fukt under taket och ner i huset. Dessutom bör du se till att hålla taket rent från skräp och annat. Så är det mycket löv, kvistar och annat på det, se till att rensa bort det. Samma sak med takrännorna, så att regnvatten och annat kan flöda fritt. Under vintern kan det även vara bra att skotta taket om det kommer mycket snö som tynger ner det. Ju bättre du tar hand om ditt tak, desto längre kan du vänta med att göra en takläggning i Västerås. 

Funderar du på att bygga nytt?

10 Apr 2021

Att bygga nytt kan vara en bra idé, om du inte hittar det du söker på bostadsmarknaden. När man bestämt sig för att det är ett hus man vill bo i, så är det ju bra att verkligen få det så som man vill ha det. Det kan du få genom att bygga dig ditt hus. Du kan få hjälp med nybyggnad Uppsala om du vill. Det kan vara rätt bra att ta in proffs på det. Det finns olika byggtjänster och hustillverkare att välja mellan. När du ska bygga hus så är det även andra saker du bör ta i beaktning. Du bör till exempelvis skaffa en tomt att bygga på. Det kan vara fördel att köpa den före du bestämmer hur huset ska se ut. Det eftersom det alltid är enklare att anpassa huset efter en tomt än vad det är att göra tvärtom.

Hitta en bra tomt

Det går att hitta tomt på olika sätt, via hustillverkare, mäklare med mera. Se till att kolla in flera tomter i det område du vill bygga, så att du hittar rätt!

Vill du göra en ombyggnad?

Är det så att du redan har dina drömmars hus, men känner att du vill bygga till eller bygga om lite så går ju det att göra med. Då är det inte nybyggnad Uppsala du ska satsa på, utan ombyggnad. Tänk bara på att även det kan kräva bygglov, beroende på vad det är du vill göra. 

Funderar du på att bygga en bastu?

22 Feb 2021

Drömmer du om en egen bastu i Västerås? Varför då inte satsa på att bygga en? Det går att bygga bastu på olika sätt och i olika material. Det vanliga är att man har en bastu i trä, men det finns även de med glasdetaljer. Det går att ha din bastu i ditt hus, som kanske i källaren så väl som du kan bygga bastu ute fristående. De träslag som är vanligast att bygga och ha som väggar är gran och asp. Sedan behöver du så klart ett aggregat med. Storleken på rummet avgör effekten på bastuaggregatet. Är rummet 2x2 meter och två meter högt behövs ett aggregat med cirka åtta kilowatts effekt. 

Installera el i bastun

Även om du kan göra det mesta själv när det gäller att bygga en bastu, så måste installationen av aggregatet göras av en behörig elektriker. Du kan däremot förbereda rördragning fram till aggregatet när du sätter bastupanelen, samt installera de flesta typer av belysning. LED är ett bra alternativ. 

Mått för bastu

När du ska bygga bastu så är ett bra breddmått ca 200 cm så att det går att ligga ned på laven. Varje person behöver minst 0,8 kvm i bastun och ca 60 centimeter yta att sitta på. Sedan får inte takets höjd vara under 190 cm. 

Tänk även på saker som golv och avlopp samt ventilation. Du bör även ha kkoll på luftspalt och fuktspärr.

Om du inte är särskilt händig så tar det tid att bygga en bastu. Ett bra alternativ är att köpa en färdig byggsats då den är komplett med färdiga moduler

Är det dags för ett nytt golv?

9 Feb 2021

Golven i våra hem, de utsätts ju hela tiden för slitage. Det är inte så konstigt, eftersom vi står ch går på dem så väl som att de spills, det dras in smuts och annat och så ställs alla möbler på dem. Det är bra att ha golv som tål mycket särskilt i hallen och i köket. Just i hallen är det ju som man drar in som allra mest av grus, sand, snö, vatten och så vidare. Det kan med fördel läggas klinker i detta rum. Det för att lätt kunna göra rent det och även för att du då kan satsa på golvvärme. Klinker är även bra i badrummet, där det ofta är vått. Köket, där kan du ha tåligare plastmattor.

Lägga golv

En del golv är mycket lätta att lägga på egen hand, medan andra är bra att ta in en golvläggare Göteborg för. Det beror helt enkelt på vad för golv du vill lägga samt hur händig du är. Det allra enklaste att lägga själv är så kallat klickgolv, för de är bara att klicka samman. När det gäller trägolv så är det något svårare. Där är det rätt smart att välja ta in en bra golvläggare som gör det åt dig.

Välj rätt golv

Det är bra att välja golv utifrån vilket rum det ska vara i. Det bästa du kan göra är att gå till en golvbutik och prata med dem för att få goda råd kring valet av golv.

Att tänka på vid flytten

6 Jan 2021

Om det är så att du har bestämt dig för att flytta, så är det en hel del måsten som ska tas tag i. Du bör fundera på om du ska anlita en flyttfirma i Stockholm eller om du ska be vänner om hjälp med flytten. Innan det ens är tal om att bära eller transportera så ska du även packa alla sakerna på ett bra sätt. Därtill måste du se över avtal och abonnemang. En del går att flytta med till nya bostaden, andra måste sägas upp och teckna nytt. Det handlar då om saker som el, telefoni, internet med mera. Missa inte heller att ta kontakt med ditt försäkringsbolag, så att du flyttar på din hemförsäkring. Du ska även göra en adressändring.

Flytta själv eller med flyttfirma?

Det är bra att i god tid bestämma dig om du ska anlita en flyttfirma eller om du vill be dina vänner om hjälp. Om du bokar en flyttfirma går flytten ganska smidigt och fort. Ska du göra det med vänner, då måste du boka en kärra eller liknande för att kunna transportera allt samt ha tillräckligt många vänner som kan hjälpa till att bära. Det tar ofta längre tid att genomföra en flytt på egen hand.

Packa på bra sätt

Oavsett om du väljer att anlita en flyttfirma eller ber vänner om hjälp, så ska allt packas före du kan flytta. Du bör passa på att rensa ut ditt hem före du packar. Släng trasiga saker, skänk bort eller sälj annat som är i bra skick. Se till att skaffa många kartonger, det går åt fler än vad du tror. Märk upp dem med vad du har i eller vilket rum de ska till i nya bostaden.

Efter flytten

Efter du genomfört flytten, så är det dags att göra en flyttstädning av den gamla bostaden. Det är viktigt att lämna den i ett bra skick. Du kan välja att göra flyttstädningen på egen hand eller så kan du välja att anlita en städfirma som tar hand om det åt dig. Det kan vara smidigt att få hjälp med det, så kan du fokusera på komma ordning i din nya bostad.

Byta golv eller slipa det befintliga?

6 Jan 2021

Golven i våra hem, de utsätt dagligen för en hel del. Det är slitage, det är saker som tappas eller spills på det och så vidare. Du kanske funderar på om det är läge att byta ut golvet eller kanske slipa golvet om det är ett trägolv du har. Det går att slipa vissa andra golv med, det beror på hur tjockt det är. Om ditt trägolv har fått lite repor och hack och ser allmänt slitet ut, så är det ett bra alternativ att slipa golvet. Det går att slipa det på egen hand, eller genom att anlita ett professionellt företag. Är det andra material eller att du vill byta bort trägolvet så är det byta av golv som gäller.

Välja rätt sorts golv

Att välja golv är inte alltid det lättaste. Det du kan tänka på är vad du använder rummet till. Trägolv som är känsliga bör vara i rum som inte används allt för ofta eller där det riskerar att utsättas för väta. I hallen så väl som badrum passar det oftast bäst med klinker. Det eftersom att på dessa ställen är det ofta blött. Därtill är det mycket grus och annat i en hall som dras in. Om du har ett trägolv där blir det snabbt förstört.

Även om du bestämt dig för en viss typ av golv så tillkommer det flera val. Till exempel så har träparkett i sig olika varianter och kan komma i olika träslag, olika fasningar, strukturer med mera- Även laminat kommer i olika varianter. 

Slipa trägolvet

Om du har ett trägolv så kan det vara värt att slipa golvet. Trä i sig är ett vackert material och sköter man om det så håller det bra! Det gäller bara att göra på rätt sätt och med rätt metoder. Det går att slipa för hand eller med maskin. Dock kan det vara värt att ta in ett proffs på det, särskilt om det ska göras med maskin. Det eftersom att det lätt kan bli spår i golvet och fula märken. De vet även vilka trägolv som går att slipa och vilka man bör låta bli.

 

Att välja tomt för husbygget

17 Dec 2020

Funderar du på att bygga hus? På https://kronobergshus.se/ kan du få massa bra tips kring detta. En sak att fundera över som även är en mycket viktig del, det är vad för tomt du ska köpa. Du måste ju ha en tomt att bygga på! 

Ofta kan en hustillverkare erbjuda tomt i samband med att du bygger hus med dem, men det finns även tomter att köpa hos mäklare. När du hittat ett område med tomter du gillar så kanske det finns flera av dem att välja på. Du bör åka ut och känna av på plats hur det känns, inte bara titta på bilder. Känn efter om det är en plats du kan tänka dig att bo på. Både nu och om 10–15 år. Sedan måste du ju kolla av så att det finns byggtillstånd för tomten, hur bebyggelsen ser ut runt om och hur det är med grannar. kommunikationer. Det kan också vara intressant att se över områdets planerade förändringar som finns på kommunen oftast.

Tomtens egenskaper

Det är viktigt att gå igenom hela tomten noga. Vad består tomten av för typ av mark och vilka problem och möjligheter ger marken?  Sluttar tomten och i så fall åt vilket håll? Täcks någon sida av skog och hur faller solen in på tomten? Allt detta påverkar var ett hus kan placeras på tomten och hur ljuset in i huset kommer att falla. Kolla även på tomten under olika tider på dygnet så du ser hur ljuset rör sig. Hur ser omgivningen ut? Finns det byggnader eller träd hos grannar som påverkar din tomt?

Markera husets yta

När du är på din tomt så kanske du känner att det är svårt att se huset framför dig. Det du kan göra är att markera det område som kan tänkas täckas av husets yta. Då ser du vad som finns kvar runt om, om det finns över möjliga byggplatser, hur omgivningen kommer att se ut inifrån huset och hur huset i sig kommer att se ut på tomten. Det är även viktigt att fundera över hur vatten och avlopp kommer dras på själva tomten.

Ha koll på budgeten

Det är även viktigt att tomten inte drar iväg i pris. Den kanske inte kostar mycket att köpa, men är det svårt dra avlopp, eller berghällar som måste sprängas så kan kostnaderna dra iväg. Så se till att du har koll på även de delarna då du köper en tomt.

Tapetseringtips

5 Dec 2020

Funderar du på att tapetsera om där hemma, eller göra renoveringar. Allt om bygg finns på nätet med bra information om det mesta. Här i detta inlägg tänkte vi ge ett antal bra tips som kan vara bra i samband med att du ska sätta upp nya tapeter. 

Det första du bör göra, innan du sätter igång med tapetseringen är att ha rätt verktyg hemma. Du behöver bland annat ha, roller, tapetavrivare, skärlinjal, skärkloss, vattenpass, tumstock, tvättsvamp och tapetlim. Sedan så är det även bra att ha tapeterna hemma med. Det är bra att du i förväg räknat ut hur många rullar det kommer att gå åt.

Om det redan sitter tapet på väggen så kan du i de flesta fall tapetsera över den. Se bara till att spackla och slipa bort ojämnheter först.

När du ska sätta upp tapeten så är det viktigt att du har rätt lim för just din tapet. Det brukar finnas limrekommendationer på tapetrullens etikett. Använd en tapetavrivare för att skära av papperstapeter mot taket och golvsockeln. Byt rakblad ofta då ett slött blad lätt trasar sönder tapeten.

Olika tapeter

Det finns tapeter i olika material. Väljer du papperstapet så ska dessa sättas upp genom att du först applicerar tapetlim på tapetens baksida, låta våden ligga och dra i några minuter för att slutligen fästa den på väggen. Väljer du däremot den som heter non-wowen, som är vanligt idag så limmar du istället direkt på väggen och inte på våden.

Det finns även möjligheter att beställa dina egna foton som fototapet eller köpa färdiga motiv. Många fototapeter är av typen non-woven, och det finns även självhäftande fototapeter.

Andra material på tapet är vinyl, då är det ett av plast och en baksida av papper eller non-woven. Sedan finns även strukturtapet eller grängtapet, som då har ett skrovligt mönster.

Du har även textiltapeter, glasfiberväv samt våtrumstapeter.

När du väljer tapetsort så är det enklast att välja tapet av typen non-woven. Särskilt om du är så att säga amatör på att tapetsera. De är mycket enklare att tapetsera med.

Vilket är det vanligaste felet amatörer gör när de tapetserar?

Ett mycket vanligt fel många gör är att inte göra tillräckligt bra med underarbete. Om man fuskar med att spackla eller annat underarbete som att ta bort gammal löst sittande tapet, blir slutresultatet inte bra. Ett annat fel är att man använder för gammalt eller fel sorts lim.

Smart med digitalt lås

24 Nov 2020

Något som kommer mer och mer, det är digitala lås. Fördelen med digitala lås är att man slipper ha en massa nycklar till en massa olika dörrar. Det är smart att satsa på detta om man är med i en BRF eller om man äger ett hyreshus och hyr ut lägenheter. Då kan man sätta digtala låssystem på dörrar till förråd, källare, tvättstuga, entréporten men även in till varje lägenhet. Det som är smart med digitalt lås är att många lås behöver bara ha en enda nyckel. Det finns även de som kommer med knappanel, men det blir allt vanligare med så kallat iloq. 

Säkrare med digitala lås

Om man väljer att sätta in digtala lås på alla dörrar så kan man sedan låta alla ha en enda nyckel. Man programmerar dessa nycklar för de lås de ska fungera i. Det innebär att en enda nyckel är nog för att ge boende tillträde till allt de behöver. Bostaden, förrådet, allmänna utrymmen, cykelgarage, tvättstuga och entré. Det finns även så att man kan ändra behörigheter samt ge tillträden till dörrar på bestämda tider, för att till exempel ge hantverkare och leverantörer ”tillfälliga nycklar”.

Med digitala lås går det även att ta fram historik på vem som öppnat vilken dörr och när. Det är bra mycket säkrare att ha det digitalt och det är ett stort steg in i framtiden. Så det är kanske något för er att satsa på?

Inred med ljus

24 Aug 2020

Något som påverkar vårt humör och välbefinnande är ljus. Det ofta utan att vi tänker på det. Många gånger är det ju mycket trevligare de dagar som solen skiner än då det är grått och mulet. Ljuset man har i sitt hem, det påverkar dig med. Det är ju så att i alla rum så behövs det någon form av belysning. Ofta krävs det mer än bara en taklampa, i alla fall om det ska vara både funktionellt och trivsamt. Det är rätt smart att satsa på att ha mellan fem och tio ljuskällor i ett rum. En elektriker med eljour Göteborg kan hjälpa dig om det krävs elinstallationer. Dock är det oftast ok att montera upp den mesta belysningen på egen hand.

Vilka aktiviteter sker i ditt hem?

Man kan säga att en bra belysning, den utgår vad du har för behov och vad du ägnar dig åt för aktiviteter. Fundera på vad du gör i dina olika rum. Är det så att du sitter i vardagsrummet tillsammans med nära och kära eller är soffan en plats att bara surfa eller kolla tv? Vid matbordet i köket, där äter ni, men samtidigt kan barnen ha det som ritbord. Städning är något som sker i alla rum, då gäller det att kunna se ordentligt. För att lyckas med din belysning utifrån dina behov, så behöver du känna till vilka olika typer av belysning det finns och hur du kan använda dem.

En blandning av ljus

Dina rum behöver oftast en blandning av både diffust och riktat ljus. Det för att de ska vara både funktionella och trivsamma. Man brukar tala om tre olika sorters ljus. Det är funktionsbelysning, stämningsbelysning och allmänbelysning.

Dags att måla om fasaden?

24 Aug 2020

Det är inte alltid lätt att avgöra när det är dags att måla om huset. Kanske det bara är smutsigt. Men vet du med dig att det är många år sedan det målades, så kan det vara dags att göra det. Du kan anlita en målare Gävle att göra det åt dig eller så gör du det på egen hand. Om du ska göra det på egen hand, så är det bra att se till att göra det på rätt sätt. Du behöver göra ett förarbete, som att skrapa bort gammal färg exempelvis. Det kan vara så att du behöver tvätta fasaden före med. Sedan måste du hitta rätt färg, skaffa en byggställning, samt penslar och annat du ska måla med.

Vad för färg ska du ha?

När du ska måla om fasaden kan du välja lasyr eller täckande. Lasyr gör att du behåller materialkänslan, medan täckande färg ger dig en jämn och enhetlig yta. Bland täckande färger har du olika färgsystem att välja på. De kan vara uppbyggda på linolja, akrylat eller alkydolja. Du börjar då med en grundning sedan toppfärg ett par gånger. 

När du ska köpa färg så kanske du även kollar på priset. Köp inte för billig färg. Billiga färger har mest fyllmedel och har miljö- och hälsofarlig lacknafta som lösningsmedel. Det är bättre satsa på kvalitet. 

Enklaste sättet att måla om ditt hus är helt enkelt att anlita en målare i Gävle att göra det åt dig. 

Är det dags att renovera?

20 Aug 2020

Är det så att du går i renoveringstankar? Kanske det är ett specifikt rum, som köket, badrummet eller så, som du vill göra om eller så kanske du har behov av att renovera hela huset? Att renovera kan ske på olika sätt. Du kan anlita ett byggföretag Uppsala eller så gör du det på egen hand, allt beror på hur händig du är, hur mycket tid du har och så klart din budget. Oavsett om du gör det på egen hand eller med hjälp av ett byggföretag Uppsala är det bra att planera samt sätta en budget vad det får kosta. Det är smart att skriva en lista på vad det är som behöver göras samt när det är tänkt att vara klart. Se till att ha en realistisk tidsplan.

Saker att tänka på

Ska du göra jobbet själv, köp inte en massa nya verktyg, det kan bli dyrt och kanske du inte ens har behov av dem efter renoveringen. Bättre då att hyra eller låna av vänner. Om det är så att du kör fast i det du gör, våga be om hjälp. Fråga i byggvaruhusen, ring någon firma eller vänd dig till händiga vänner och bekanta.

När det gäller VVS och el så är detta något som måste göras av behöriga hantverkare, men andra bitar kan vara läge att få assistans med också. 

Se även till att alltid jämföra priser, både på material och på hantverkare, det kan skilja en hel del.

Bra tips om du ska renovera badrummet

18 Aug 2020

Om det är så att du går i tankarna att göra om hemma, kanske renovera ditt badrum, så är det bra att få tips för att renovera badrum mm. Det finns ju en hel del att tänka på inför en badrumsrenovering.

Det första du bör göra är att sätta en budget. Räkna in allt, från badrumsinredning till hantverkare. Sedan kan du mäta och göra en skiss. Planeringen är viktigt innan du börjar, då det sparar både tid och pengar. Fundera även på vad för behov du har i badrummet. Ska det vara mycket förvaring, badkar eller dusch, tvättmaskin eller inte, och så vidare. 

Bestäm stilen

Det är bra att även fundera på vad för stil du vill ha i ditt badrum. Det kan vara bra att låta bli att inreda, kakla och annat utifrån en trend just nu, för den kan gå ur tiden. Det är oftast bäst att renovera tidlöst, så att det fungerar lika bra nu, som om 20 år. 

Du bör även fundera på om det ska vara kakel och klinker eller om du föredrar våttapet och golv. 

Lite att tänka på när du väljer inredning

Det går bra att blanda porslin från olika tillverkare i badrummet. Du måste alltså inte köpa allt från ett och samma ställe. Tänk även på att spegeln eller spegelskåpet bör inte vara bredare än handfatet. Tänk på bra belysning.

Fundera på om du ska ha badkar eller dusch. Är det en duschvägg, ska den vara vikbar, fast, skjutbar?

Andra saker att tänka på är valet av blandare till duschen, badkaret, tvättstället samt vad för toalettstol det ska vara. 

Det är bra att tänka lättstädat när du väljer inredning. Att välja badkar utan front, vägghängd wc, kommod och förvaring, vägghängda möbler med mera gör det dels lättare att städa, dels känns badrummet större. 

I badrummet är det även viktigt att ha bra belysning. Särskilt där du står framför spegeln. Sedan får du inte heller glömma alla olika tillbehör, som kan vara så att säga pricken över i:et. Det är allt från krokar till toapappershållare, handdukshängare och så vidare.

Att tänka på vid tapetsering

2 Aug 2020

Att tapetsera är ett enkelt sätt att förändra ett rum på eller att göra det lite finare, lite snyggare. En del tänker att det är svårt att göra på egen hand, men lite träning samt kunskap gör jobbet lätt. Här kommer en del tips kring tapetsering.

Tapetåtgång

De vanligaste är att en tapetrulle är 10 m lång och 53 cm i bredd. Vid en takhöjd på 2,40 m, som är det som de flesta har så får du ut 4 våder per rulle och cirka 3 våder om den behöver mönsterpassas. 

Viktiga verktyg

Det är bra att ha rätt verktyg hemma då du ska tapetsera. Det gör jobbet både enklare och roligare. Bland annat kan du behöva detta:

  • Vattenpass eller lod – för raka och snygga uppsättningar
  • Blyertspenna – för anteckningar och passmärken på tapeter
  • Tumstock – så du håller måttet
  • Stållinjal – för att kunna skära rakt
  • Lim 
  • Hink – att ha limmet i
  • Roller – används till att lägga på lim på väggar och till vissa vävtapeter
  • Pensel – för att lägga på lim på ställen där det är svårt att komma åt.
  • Tapetsvamp – används för att torka bort överflödigt lim
  • Tapetkniv
  • Tapetborste eller tapetspackel – verktyg för att släta ut luftbubblor i tapeterna.

Det kan också vara bra att ha spackel och spackelspade, för förarbetet samt ett tapetbord, även om golvet funkar.  

Förarbete

Innan du kan tapetsera så bör du förbereda väggarna. Grundregeln för all tapetsering är att underlaget måste vara torrt, jämnt och fast. Du kan komma att behöva ta bort tidigare tapeter, spackla ojämnheter med mera. Förarbetet lägger grunden för att det blir en bra tapetsering. För bra tips kring tapetsering och andra saker inom bygg och inredning, besök www.bygg-int.se

Tapetsera

När du ska tapetsera, börja med att lägga tapeten på ditt tapetbord. Är det mönster, kolla av mönsterpassning. Sedan är det dags att mäta.  Lägg till 10 cm extra i marginal. Om väggen till exempel är 2,60, ska du skära vid 2,70. Lägg tapeten kant-i-kant med tapetbordet på ena sidan. Sedan skär du en våd. Beroende på typ av tapet så sätter du lim på tapeten, eller direkt på väggen. Sedan är det dags att sätta upp våden. Loda så att tapetvåden blir rak. Sätt upp första våden på väggen. Stryk med vävskrapa eller borste så den fäster. Nästa våd sätter du kant i kant med den första och fortsätter sedan tills slutet av väggen. Se till att torka bort limrester samt skär rent runt kontakter och lister med rakblad.

← Äldre inlägg

Den första januari 2010 genomförde Gapro ett namnbyte till Södra Interiör. Vår nya hemmsida är nu uppe och har adressen www.sodrainterior.com. Södra Interiör (tidigare Gapro) producerar golv, panel, listverk, limträskivor och interiörprodukter av trä och är marknadsledande i Skandinavien inom sitt segment. I samband med namnbytet gjorde vi en satsning på att lansera interiörprodukter av lövträ till konsumenter.

Prenumerera gärna på mitt nyhetsbrev:

Senaste inläggen: