”Kraschade farkoster” intresserade myndighet

Departementet för inrikes säkerhet (DHS) har under en period haft ett program för att återskapa den teknik som skulle kunna finnas i tillvaratagna utomjordiska farkoster. Men några farkoster hittades aldrig, inte heller någon besättning.

Av Clas Svahn och Roger Glassel

Dokumenten som visar att DHS intresserat sig för eventuella utomjordiska farkoster publicerades av Pentagons ufokontor AARO.

– Dokumenten avhemligades och överlämnades till AARO, berättade AAROs tillförordnade chef Tim Phillips för Politico.

– Det har sagts att det var här man gömde kropparna, men det var inte sant. Och det föreslagna programmet godkändes aldrig av DHS:s ledning och kom aldrig att inneha något material eller information.

Programmet kallades ”KONA BLUE” och föreslogs på 2010-talet. Målet var att återskapa den teknik som kunde hittas på farkoster från andra världar. Men så långt ska det alltså inte ha gått, enligt dokumenten som publicerats på AARO:s sajt.

” Det är viktigt att notera att inga utomjordiska farkoster eller kroppar någonsin samlades in – detta material antogs endast existera av Kona Blue - förespråkare och dess förväntade kontraktsutövare”, står det i dokumenten.

Kona Blue var i verkligheten ett försök av James T. Lacatski, som var programledare för AAWSAP/AATIP, att flytta programmet till en annan myndighet efter 2010. Detta efter att den amerikanska försvarsunderättelsemyndigheten DIA, som hanterade programmet, samt Pentagons kontor för underättelse och säkerhet (OUSD I&S) under den senare halvan av 2010 kommit fram till att informationen som programmet levererade var av liten betydelse för DIA. Rekommendationen blev att flytta programmet till en annan myndighet eller kontor inom Pentagon som, internpolitiskt utryckt, var bättre ämnat att hantera programmet.

Lacatski försökte därefter att få AAWSAP etablerat som ett särskild åtkomstprogram för hemlig information (Special Access Program). Detta gick så långt att det nya initiativet av Lacatski fick det fiktiva ansökningsnamnet Kona Blue, och nådde status som prospektivt särskilt åtkomstprogram (PSAP). Dock fallerade detta initiativ efter en genomgång av programmets mål och syfte. Även de tidigare leveranserna från AAWSAP spelade in i beslutet.

Sagan om AAWSAP/AATIP som ett formellt sanktionerat program avslutades därmed 2012, men vissa inblandade personer, såsom Luis Elizondo, fortsatte ett infomellt försök att utreda ufofenomen rapporterade av militär personal, en informell sidouppgift som även den gick under benämningen AATIP.

Direktlänk till artikeln

 

Detta kan du se på himlen i april 2024

Nu har vi kommit till april månad, månaden med beslutsångest när det kommer till vädret. Det är svårt att se vad himlen bjuder på när den är regntung och grå eller hotar med snö och vi kan inte göra annat än hoppas på stjärnklara kvällar och nätter. Om vädret tillåter börjar aprilkvällarna med Jupiter högt i söder. Senare under månaden bjuds vi på stjärnfall.

Av Victoria Tellander Andersson

Först vill jag påminna alla som läser detta att börja hålla utkik efter en ny stjärna på himlen, närmare bestämt i stjärnbilden Norra Kronan. Det är en stjärna som vi vanligtvis inte kan se med blotta ögat, den ligger nämligen 3000 ljusår bort. Egentligen handlar det om ett binärt stjärnsystem bestående av en röd jätte och en vit dvärg, där den lilla stjäl från den stora. Detta resulterar i en nova när den vita dvärgen samlat på sig tillräckligt med bränsle att utlösa vad som kan jämföras med en kolossal vätebomb. Det är alltså explosionen vi kommer se som förväntas bli synlig under ett par dagar och lysa lika starkt som Polstjärnan. Detta kan ske när som helst under perioden nu till september, men har i skrivande stund inte skett än. Senast detta hände var året 1946.

1.png

Månen och Jupiter

Den 2 april är månen i sista kvarteret. Halvmånen kommer inte att synas i de norra delarna av Sverige men den som bor i Södra Götaland kommer under tidiga morgonen kunna njuta. Den går upp i sydost för att sedan stå lågt i söder när det börjar ljusna.

Den som befinner sig i Nordamerika den 8 april kan få uppleva en total solförmörkelse. Det är tyvärr ingenting vi kommer se här hemma i Sverige men kanske kan vi se de bilder som publiceras på olika sociala plattformar.
Kul att veta: Nästa gång det går att se en total solförmörkelse från Sverige är redan 2126 och då kommer de som befinner sig inom ett smalt band över norra Sverige kunna se hur månen täcker solen, för de i södra Sverige täcker då månen bara en tredjedel. Den som väntar på något gott... 

2.png

Månen och Jupiter följs åt över himlen den 10 april, det kan dock vara svårt att se Jupiters följeslagare då det nyligen varit nymåne. Titta därför mot väst efter 20-tiden. Dagen därpå bildar Månen, Jupiter och Aldebaran en triangel som går ner i västnordväst. Planeterna Venus, Mars och Saturnus syns inte då de befinner sig under horisonten kvällar och nattetid.

Vid 22-tiden den 24 april hänger fullmånen strax över horisonten i sydost och vandrar över himlen tills den går ner i sydväst morgonen därpå.

Meteorskur

Natten mellan den 21 och 22 april når meteorsvärmen Lyriderna maximal aktivitet med ett tiotal meteorer per timme. Namnet kommer av stjärnbilden Lyran och att svärmen ser ut att ha sitt ursprung därifrån. Ta sikte på Vega som är den ljusstarkaste stjärnan i Lyran.

3.png

Solens upp och nedgång 1 april

Kiruna            upp 05.47       ned 19.41

Umeå             upp 05.56       ned 19.31

Stockholm     upp 06.13       ned 19.32

Malmö           upp 06.38       ned 19.47

Solens upp och nedgång 30 april

Kiruna            upp 03.41       ned 21.35

Umeå             upp 04.16       ned 20.59

Stockholm     upp 04.51       ned 20.41

Malmö           upp 05.27       ned 20.45

Främsta källor:

Stellarium

Per Ahlin ”Astronomisk Kalender”

NASA