Stekt lök med pepparot

Kötträtter 1 kommentar »

Man tar 1-2 gula lökar skalar och skivar i tunna strimlor.
Steker löken i smör och lite olivolja.
Steker löken tills den blir gyllenbrun och mjuk, tillsätter sedan pepparrot på tub eller riven.
Servera till kött m.m
Man blir förvånad hur gott det blir med pepparrot och löken får en mildare smak.

”Kom på detta själv, när jag stekte lök till köttet” – Mikael Hjerth (C)

Tagliatelle med bacon och purjolök

Kötträtter

1 pkt tagliatelle
2 stora purjo lökar
1 pkt bacon
1 burk creme fraice
Salt
Peppar

Börja skiva baconen i 2×1 cm bitar
Rensa purjolöken, skiva i ringar ca 0.5 cm.
Koka upp vattnet, tillsätt pastan (tagliatelle).
Bryn smör i en stekpanna, tillsätt purjolöken och bryn den tills den är genomstekt- utan att bränna vid, häll upp i en skål och börja göra samma process med baconen… när baconen är färdig, häller du i purjolöken och blandar gott. Nu tillsätter du creme fraice och blandar det väl innan du smakar av med salt och peppar… Nu är det bara att låta det blandas, och småkoka i ca 5 minuter..och vipps så här du gjort dig en maträtt som många många av mina vänner uppskattar… bon aptit..jimmy Larsson

Thailändsk risrätt

Asiatiskt

thailänsk risrätt
lämnat av: mally
4 pers. personer

kommentar
den är god

ingredienser
5 hg nötkött
1.5 msk curry
1 st gul lök
2 st tomater
2 msk smör eller
margarin
salt, peppar
vatten
2 msk chilisås
1 tsk wochestersås
några stänk avtobaccosås

gör så här
skär köttet i tunna strimlor(bitar) och rullac i
curry. skiva löken och skär tomaterna i klyftor.
bryn köttet i stekpannan
och häll över det i en
gryta. bryn sedan löken och tomaterna, blanda med
köttet. krydda medd salt, peppar och häll sedan över vatten så att det nätt och jämnt täcker köttet. tillsätt kryddsåserna och låt allt
sakta koka under lock tills köttet känns mört.
ca 30 minuter.
serveras med kokt ris.

Asiatisk kycklingsoppa

Asiatiskt, Soppor och grytor

inköpslista(4 personer)

1 näve sockerärtor
2 ägg

1 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta
smaksättare som lime, soja, thailändsk fisksås, sambal oelek eller andra
chiliröror
1 kockt kycklingbröst (se ”kycklingbröst med pepparrot.”)

1 l buljong
1 dm purjo

så här gör du:

1. koka upp kycklingbuljongen. späd med ett par deciliter vatten om det verkar vara lite soppa.
2. skär kycklingbröstet i skivor och strimla sedan skivorna.
3. skala ingefäran. skär i tunna skivor och strimla mycket fint.
4. skär sockerärtorna i 2–3 bitar på snedden.
5. skala och skiva vitlöken.
6. skär purjon i tunna skivor.
7. (ska du ha nudlar i soppan så lägg i dem nu och koka tills de är nästan klara.)
8. lägg i kycklingen, sockerärtorna, ingefäran, purjon och vitlöken. koka i någon minut.
9. knäck i äggen och vispa runt så det blir lite trådigt.
10. låt soppätarna krydda själva med lime, soja, fisksås och chiliröror.

varianter:
nudlar gör soppan mer mättande.
några nävar svamp kan få koka i soppan ett par minuter. trattkantareller eller svart trumpetsvamp blir snyggt och gott.
låt ett hekto skalade räkor simma med kycklingen.

vego:
kycklingsoppa är förstås inget för dig som är vegetarian men det asiatiska
inslaget – nudlar, ingefära, chili, svamp, och nedvispat ägg – funkar även med grönsaksbuljong.

Snöbollar

Bakverk, Glutenfritt

Ingridienser:

200 gram vit choklad
2 1\2 dl kokosflingor
1\2 msk färskpressad citronjuice

1. Smält chokladen över vattenbad eller 1 minut i mikron på full effekt (max 800 W).
2. Rör i 2 dl kokosflingor och citronjuice.
3. Låt smeten svalna något. Forma kulor och rulla i resterande kokosflingor.

Sommarlaxsallad ala Lerum Surf Design

Fisk och skaldjur, Sallader

200 gr Varmrökt lax
– – – – – –
1 påse bladspenat
1 burk sparris i bit
2 kokta kalla ägg
4 färska champinjoner
1 liten rödlök
2 st advokado
2-3 kokta kalla potatisar
2 skivor vitt (form) bröd
2 vitlöksklyftor
1 msk olja
½ dl blandnötter (Solros/pinje/pumpa)
½ dl riven parmesanost
– – – – – – –
2 msk Kapris
2 msk Dijonsenap
4 msk olja
2 msk vinäger
salt/peppar/timjan

1a. Koka potatis och ägg, lägg på kylning

1b. Vispa ihop dressingen enl ovan:

2. Skölj bladspenaten i riktigt kallt vatten
3. Skiva champinjoner och advokadon, lägg på bladspenaten
4. Finhacka rödlöken och ägg, strö över
5. Olja och pressa vitlök över formbrödet, skiva till tärningar
6. Tärna potatisen
7. Rosta bröd och nötblandningen i teflonpanna, lägg på salladen
8. Värm potatisen i lite olja, blanda ner och rör om salladen
9. Riv parmesan över blandningen
10.Värm laxen i micro någon minut,”fördela i bitar” lägg över salladen.

Servera, gärna med cider eller väl kyld citrondryck, alternativt ett glas vin.

Peter&Charlotte / L.S.D

Coleslawsallad

Potatisrätter

Uffes recept

coleslaw

1 spetskålhuvud strimlat
2 selleristjälkar i tunna skivor

10 rädisor skivade
4 salladslökar i små bitar
5 små tomater i klyftor
dressing

1 äggula
1 dl olja
2 dl creme fraiche
1/2 dl apelsinsaft

skär grönsakerna och lägg i en salladsskål.
vispa äggulan och tillsätt oljan i en tunn fin stråle under vispning. rör i creme fraiche och rör såsen
slät och tillsätt apelsinsaft och smaka av med salt och peppar.
häll dressingen över salladen och rör om servera med grillat kött.

Brickens mumsimums

Bakverk

1 ägg
2 msk socker
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk cocos
2 msk äppelmos
1 tsk kaffepulver
3 msk rödvinbärssylt
1 dl vatten
0,5 dl grädde
Vispa ägg och socker i 5 minuter rör ner övriga ingredienser sist rör ned mjölet bl med bakpulver
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter
Bricken Larsson 10 år har gjort receptet

Nubbesallad

Fisk och skaldjur, Sallader

3 dl gräddfil
1 msk majonnäs
2 msk kaviar
1 liten lök (finhackas)
½ dl purjolök
5 – 6 filéer matjésill (skärs i småbitar)
4 hårdkokta ägg
½-1 dl dill
8 – 10 kokta potatisar

blanda allt väl (utom äggen) skala och garnera salladen.
salladen görs helst 5 timmar innan servering.

Ost- och skinkpaj

Lasagne, gratänger och pajer

4 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g rökt skinka
3 dl riven ost, t. ex. grevé
3 ägg
3 dl mjölk (helst röd)
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg mjölet i en bunke.
Skär smöret i små bitar och smula ner det i mjölet med fingertopparna.
Häll i vattnet och krama snabbt ihop till en boll.
Tryck ut degen i en rund pajform.
Låt degen gå upp lite på kanten.
Grädda pajskalet 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen.
Skär skinkan i tärningar och strö ut på pajbottnen.
Riv osten och strö ut den över skinkan.
Knäck äggen i en bunke och rör i mjölk, salt och peppar.
Häll äggsmeten över pajskalet.
Grädda pajen cirka 30 minuter i ugnen. Servera med en sallad

Frallor

Bröd och smörgåsar

Har du någonsin försökt baka en sån där ”riktig” fralla, en sån man köper. En köpefralla helt enkelt. Efter otaligt många frallbak kan jag nu berätta hur man gör.

Kanske har du precis som jag försökt göra köpefallor på vetemjöl, eller vetemjöl special för att få det luftigare? Glöm det! Det funkar inte! Manitoba Cream-mjöl är hela hemligheten! Det gör det otroligt mycket mer luftigt!

Så, med den vetskapen är det bara att baka iväg!:)

Till frukost för 4 pers:

20g jäst
1,75 dl ljummet vatten
1 tsk salt
1 tsk sirap
2 msk olja
4 dl mjöl (manitoba cream)

Lös upp jästen, saltet och sockret i det ljumna vattnet.

Knåda degen för hand i ca 30 min, eller använd degblandare i 15 min (galet mycket enklare:)

Låt sedan degen jäsa under duk i 40 min.

Dela upp degen och forma bullarna på en plåt. Låt dem jäsa i 30 min under duk.

Grädda dem i ugnen på 200 grader i ca 10 min.

Klart!

Fler frallor och bröd hittar du på http://www.hembakt.se

/hembakt

Revbensspjäll

Kötträtter

Vad kan man säga mer om det här receptet. Det enda du behöver göra, som tar bara några minuter är att blanda alla ingredienser till en marinad , dela revbensspjäll till mindre bitar och packa allihopa i några fryspåsar. Nästa dag eller efter två dygn hela innehållet åker in i en långpanna och grillas i ugnen tills den visar sig vara kladdigt, brunt och glansigt.

Ingredienser:

till 5 personer:

* 2 kg revbensspjäll
* 1 pkt koncentrerad äpplejuice
* 4 msk lönnsirap (kan ersättas med honung)
* 2 msk kinesisk soja
* 2 msk matolja
* 2 stjärnanis, torkad
* 1 liten kanelstång
* massor med vitlök, pressad ( jag brukar använda minst 10 klyftor)

Utförande:

1. Fördela revbensspjäll i fryspåsarna.
2. Blanda ingredienserna till marinaden och häll över köttet.
3. Marinera revbensspjäll över en natt eller upp till två dygn.
4. Lägg köttet en stor långpanna (spara marinaden) och grilla i170?C varm ugn. Ös ofta revbensspjäll med marinad.
5. Det tar ungefär 2 timmar tills köttet känns riktigt mört.

Pralin

Grovt bröd, snabbt

Bröd och smörgåsar

2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl solrosfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 1/2 dl julmust
2 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap

Blanda först alla torra ingredienser.
Rör sedan ner julmust, filmjölk och sirap.
Klicka ner den lösa smeten i en smord avlång bakform (ca 1 1/2 liter).
Grädda i nedre delen av ugnen på 200grader i ca 1 timme.
Stjälp upp och låt svalna under bakduk.

Om man vill kan man byta ut en del av mängden solrosfrö mot russin eller linfrö.

Pajdeg, glutenfri

Glutenfritt, Lasagne, gratänger och pajer

1 msk fiberhusk
1 dl vatten
3 dl glutenfri mjölmix (gärna fibermixen)
1 krm salt
100 g smör

Blanda vatten och fiberhusk, låt stå ca 10 min.
Blanda ihop allt, gärna i matberedare om du har en.
Har du tid, låt degen vila en timme i kylen.
Tryck ut i pajform, här gäller det att jobba snabbt för degen smälter liksom annars när man jobbar med den.
Grädda i 10-12 minuter på 225 graders värme.

Blåbärsglass, nyttigare

Efterrätter

Detta recept kan även göras som smoothie.Öka då mängden av yoghurt ev lite mjölk..
1 portion.

ca 1,5 dl frysta blåbär
1 liten banan (3/4 av en stor)
ca 2 msk söt äpplemos
l dl Lätt naturell yoghurt(tills glasskonsistens uppnåtts)

Avnjut direkt! Mumsigt sommarfräscht!
Christina




 
Sitemap.
RSS RSS för Kommentarer Logga in