Åklagarmyndigheten

  • Åklagaren har i dag beslutat att inte inleda förundersökning om tjänstefel i samband med en rekrytering till en tjänst på Länsstyrelsen i Stockholm. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

    Tillsättningar på myndigheter regleras i anställningsförordningen. Det var HR-avdelningen på Länsstyrelsen som skötte rekryteringen och annonsering har enbart skett på myndighetens anslagstavla. – Jag har prövat en anmälan om uppgifter i media om Länsstyrelsen i Stockholms rekrytering av en tjänst som planeringsdirektör i maj förra året. Jag har kommit fram till att Länsstyrelsens valda sätt att utlysa tjänsten inte på ett uppenbart sätt kan anses strida mot anställningsförordningens knapphändiga krav. Även om avvikelser har skett från myndighetens normala rutiner innebär det inte att ett brott har begåtts, säger statsåklagare Thomas Forsberg. I bedömningen har åklagaren beaktat att Justitieombudsmannen tidigare prövat likartade ageranden och då enbart uttalat kritik (JO:s beslut 2023-03-09, dnr 2572-2022). Åklagarmyndighetens ärendenummer AM-53469-24. Kontakt Statsåklagare Thomas Forsberg på Riksenheten mot korruption, är tillgänglig för media för kortare kommentarer på telefon i dag tisdag kl. 14-14.45, 010-562 53 68. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Åklagaren har begärt en man häktad på sannolika skäl misstänkt för synnerligen grov misshandel efter att en advokat överfallits natten till lördag.

    Häktningsförhandling sker i dag tisdag kl. 14.15. Målnummer i Norrköpings tingsrätt: B 1583-24. Kontakt Senior åklagare Christina Hildebrand är tillgänglig en kort stund för media i tingsrätten efter att förhandlingen är avslutad. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Misstänkt samband mellan tre sprängningar i september 2023

    Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. De tre åklagarna i ärendena har därför samordnat sina förundersökningar, och samtliga ärenden handläggs nu i Uppsala.

    Läs mer

    Åklagarna ser ett samband mellan de sprängningar som inträffade i Hässelby, Linköping och Storvreta i slutet av september 2023, och händelserna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. De tre åklagarna i ärendena har därför samordnat sina förundersökningar, och samtliga ärenden handläggs nu i Uppsala.

    Den 25 september 2023 inträffade en sprängning i ett flerfamiljshus i Hässelby, Stockholms kommun, den 26 september en sprängning i ett flerfamiljshus i Linköping och den 28 september en sprängning mellan två villor i Storvreta, Uppsala kommun. Flera personer har skadats i sprängningarna och i Storvreta avled en 24-årig kvinna. Brottsrubriceringarna för händelsen i Storvreta är mord, försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, medan utredningarna i Hässelby och Linköping rubriceras som försök till mord, grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. – Sprängningarna misstänks ha skett inom ramen för samma konflikt mellan kriminella nätverk och genom ett omfattande utredningsarbete har det visat sig att de tre sprängningarna har ett påtagligt samband, säger statsåklagare Helene Gestrin, förundersökningsledare för sprängningen i Linköping. Sammantaget i de tre utredningarna finns åtta personer som har delgivits misstanke om brott såsom gärningsman eller medhjälpare, och flera av dem misstänks ha varit inblandade i mer än en av de tre sprängningarna. De tre åklagarna i ärendena har därför samordnat sina förundersökningar. De mål som har handlagts på Solna tingsrätt och Linköpings tingsrätt har överförts till Uppsala tingsrätt som nu är handläggande tingsrätt för samtliga brottsmisstankar. – Framtida åtal i ärendena kommer att lämnas in till Uppsala tingsrätt oavsett var händelserna har inträffat och vem som kommer att åtalas. Det beror på att det grövsta brottet, ett fullbordat mord, har inträffat här och då är det naturligt att det är Uppsala tingsrätt som ska hantera rättegången, säger senior åklagare Thomas Bälter som är förundersökningsledare för sprängningen i Storvreta, Uppsala. Förundersökningsledarna kommer att pröva åtalsfrågorna för de tre sprängningarna under maj månad. I samband med detta kommer åklagarna att hålla en pressträff i Uppsala. Innan dess har åklagarna inte några ytterligare kommentarer att lämna. Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 7709-23. Förundersökningsledare Hässelby: statsåklagare Carl Mellberg, AM-133231-23. Förundersökningsledare Linköping: statsåklagare Helene Gestrin, AM-133580-23. Förundersökningsledare Uppsala: senior åklagare Thomas Bälter, AM-134252-23. __________________________________________ Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

    Läs mer
  • Fler pressmeddelanden
Aktuellt på Åklagarmyndigheten
  • Korruption – ett hål svårt att ta sig upp ifrån

    I ett land genomsyrat av korruption utgår ofta medborgarna från att beslut fattas av mutade makthavare. Men det finns personer, tjänstemän och andra, som har mod att stå emot. De lever dock farligt. Chefsåklagare Martin Bresman berättar om vikten av att ta ett globalt ansvar för att vända utvecklingen och skydda demokratin.

    Läs mer
  • Myndigheternas samarbete ger effekt mot den kriminella ekonomin

    Det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet gav effekt under 2023. Insatserna mot den kriminella ekonomin resulterade i de högsta utfallen för höjda skatter, stoppade bidrag och utmätta tillgångar hittills i satsningen. Det framgår av återrapporteringen till regeringen.

    Läs mer
  • Vrakplundring ledde till fängelsestraff

    Åklagare utreder många olika typer av brott. Fornminnesbrott handlar oftast om att fornlämningar i skog och mark har skadats, men ibland sker brotten långt ner under havsytan. Läs här om vrakplundring i Östersjön.

    Läs mer
  • Fler nyheter