Fliesbergs.se

Allt om skidåkning, nyheter, produkter, recensioner ...

Fliesbergs försattes i konkurs i juni 2014. För mer information vänligen besök Ubro och Allabolag.

Fliesbergs verkade i sportbranschen från 1940 till år 2014. De hade under dessa 70 år skaffat sig en gedigen kunskap som de gärna delade med sig av till sina kunder.

Fliesbergs satsade på uteliv, skidor, skor och tillbehör samt tillhörande konfektion. I dessa varugrupper hade Fliesbergs väldigt stort utbud samt kunnig personal. Målet var att kunna hjälpa sina kunder att njuta av vad än de ville ta sig för. Fliesbergs fanns till för dem som gillar att röra på sig och sköta om din kropp, vare sig det gällde sköna långpromenader i skogen eller att susa fram i längdspåret.

Optimera träning och resultat med rätt näring

8 Apr 2024

För alla oss som älskar skidåkning och friluftsliv vet vi att det krävs mer än bara teknisk skicklighet för att nå våra mål i snön. Att optimera träning och prestanda är en kombination av rätt förberedelser, fysisk träning och näring. Här är några tips för att ta din skidåkning till nästa nivå och varför proteinpulver kan vara nyckeln till framgång.

Fokusera på helhetsträning

Börja med att inkludera konditions- och styrketräning i din rutin för att förbättra din skidåkning. Fokusera på övningar som bygger upp benstyrka och uthållighet, samt core-träning för att förbättra din balans och stabilitet. Glöm inte att flexibilitet och återhämtning också är viktigt; yoga och stretchövningar kan förebygga skador och förbättra din prestanda.

Kraften i näring

Rätt kost spelar stor roll i din fysiska prestation. Att äta balanserat med en bra mix av protein, kolhydrater och fett är viktigt för att ge kroppen energi och underlätta återhämtning. Protein är särskilt viktigt för muskelreparation och tillväxt, vilket är varför många idrottare använder sig av proteinpulver som ett smidigt sätt att säkerställa att de får i sig tillräckligt.

Välj rätt proteinpulver

Med det breda utbudet av proteinpulver på marknaden kan det vara utmanande att veta vilket som är bäst för just dina behov. Det är här som en god jämförelsesida kan vara till stor hjälp. Du kan jämföra proteinpulver här för att hitta det som bäst matchar dina mål, oavsett om du letar efter växtbaserade alternativ eller whey protein med hög kvalitet.

Att kombinera rätt träningsupplägg med en näringsrik kost och det bästa proteinpulvret för dina behov kan göra en enorm skillnad i din skidåkning. Inte bara kommer du att känna dig starkare och mer uthållig, men du kommer också att optimera din återhämtning så att du är redo för fler dagar på snön.

Kul fakta om skidåkning

31 May 2023

Wikipedia säger att "skidåkning kan vara ett transportmedel, en rekreationsaktivitet eller en tävlingsinriktad vintersport där deltagaren använder skidor för att glida på snö." Fram till 1800-talet användes skidåkning i första hand endast för transporter; det var efter sekelskiftet 1700 som det blev en fritidssport. Kommersiellt tog skidsemesterns popularitet fart under 1800-talet som ökade avsevärt under mitten av 1900-talet fram till idag.

Även om det är en grundläggande och informativ beskrivning av sporten, känner de flesta till det här... och det är inte precis att få någon att pumpa för ett pass i snön, eller hur? Oroa dig dock inte; vi har häftiga fakta om skidåkning som kommer att väcka din aptit innan du åker på din billiga snösemester!

Ta en titt och se...

Var kommer ordet skidor ifrån?

Ordet 'ski' kommer från det norska ordet 'skíð' som översätts till att betyda en kluven träbit.

När började downhillracing?

Det första utförsåkningsloppet som någonsin registrerades officiellt var i Sverige, 1879.

När deltog alpin skidåkning i vinter-OS?

Alpin skidåkning debuterade för första gången i vinter-OS 1936 och den tyskfödde Franz Pfnür var den första mannen någonsin att ta guld i mästerskapet.

Vem är skidåkarnas skyddshelgon?

St Bernard av Montjoux är! Han utropades till helgon av påven Pius XI 1923 efter att Bernard tillbringat fyra decennier med att slutföra missionsarbete i Alperna. Faktum är att St. Bernard-hundar är uppkallade efter honom också!

Vem introducerade skidåkning för schweizarna?

Sir Arthur Conan Doyle var mannen som gjorde detta efter att ha kommit tillbaka från en av sina skidresor i Norge; han återvände med några skidor. Han tyckte att Schweiz hade den perfekta terrängen för sport. Med hans egna ord, 'Jag är övertygad om att tiden kommer när hundratals engelska män kommer till Schweiz för skidsäsongen' – definitivt inte fel det heller!

Vilken är den högsta hastighet som registrerats på skidor?

Skidåkning är en av de snabbaste sporterna på land som inte har någon hjälp från en motor. 2006 satte Simone Origone ett världsrekord i skidåkning på 156,2 miles per timme!

Finns det några skidtraditioner?

Många skidåkare åberopar namnet "Ullr", den nordiska vinterguden och ger små erbjudanden för att få honom att skapa en stor soptipp på vissa berg. 

Rymdträning med skidåkning?

Astronaut Harrison Schmitt sa att astronauter som reser till månen borde lära sig konsten att åka längdskidor. Varför? Tja, han trodde att de tekniker som används vid skidåkning skulle hjälpa att gå på månen bli lättare. Han hade också visioner om "lunar skiing holidays" i framtiden, men jag tror inte att vi är riktigt redo för dem än.

Lindra din hälsporre med tejpning

21 Dec 2022

Något som kan göra riktigt ont, det är hälsporre. Själva smärtan brukar sitta under hälen eller på hälens insida. Det kan vara frustrerande att inte kunna gå på vanligt sätt eller att kunna träna på grund av denna smärta. Dock finns det en del saker du kan göra för att rehabilitera din got och lindra smärtan. Först är det bra att se till att du har bra skor. Sedan kan du träna saker där du inte belastar foten, som simning, cykling med mera.

Det är inte själva hälsporren i sig som gör ont utan det är den sena som löper längs med hela vägen under foten. Du kan avlasta senfästet genom att tejpa hälen

Så tejpar du på bra sätt

Du kan använda olika tejper,  men kinesiotejp är ett bra alternativ. Det kallas även för kinesiologitejp. När du sedan ska tejpa, se till att foten är rent samt lägg tejpen som ett ankare runt mellanfot området av framfoten. Linda sedan ett par gånger runt detta område. Lägg sedan en remsa från området strax bakom stortån, runt hälen och hela vägen tillbaka till utgångspunkten vid stortån. Ta sedan en ny remsa tejp och lägg runt hälen, men börja nu vid din lilltå. Gör detta ett par gånger, så att området under ser ut som ett X. Du kan sedan placera tterligare remsor lateralt längs det lindade området för att fylla tomrummen och förstärka det tejpade området.

Genom att tejpa hälen så får du en bra stabilitet vid senfästet och det ger en minskad smärta.

Skönt att kunna löpträna inomhus

24 Nov 2021

Det finns inget dåligt väder sägs det, utan bara dåliga kläder. Men hur kul är det att ge sig ut och springa om det pissregnar ute eller om det är värsta snöstormen? Nej, det är inte skoj överhuvudtaget! Men om man ändå vill kunna ägna sig åt löpträning, då kan man satsa på att köpa ett löpband. Ett löpband när vädret är dåligt, det är guld värt att ha! Idag finns det ju en massa olika varianter att välja mellan. Det kan vara bra att läsa om dem och jämföra olika modeller mot varandra. Det så att du hittar ett som passar dig, både när det gäller pris och vad den har för funktioner.

Smidigt kunna springa inne

Löpträning inne med ett löpband eller träningsband, det är minst lika bra träning som att springa ute. Det finns idag löpband med särskilda träningsprogam som det bara är att följa. Ett löpband kan du köpa lite varstans, bland annat på Jula. Om du inte testat att springa på löpband innan, så är ett hett tips att du tar dig till ditt lokala gym. Det brukar finnas sådana maskiner där. Då kan du testa på om det är något som passar dig. 

Utöver att köpa hem ett löpband, så kan du även köpa hem annan träningsutrustning om du vill. Det är ju hur smidigt som helst att kunna träna det du vill träna, men hemma! Du kan ju ha som ett hemma gym till exempel.

Är tennis på väg att försvinna?

20 Nov 2021

När Bjrön Borg var som störst inom tennis-sporten, och även när både Mats Wilander och Stefan Edberg spelade, var det många unga svenskar som fick stå i kö för att gå med i de lokala tennisklubbarna i landet. På vissa ställen var väntetiden över ett år! Idag ser det inte riktigt likadant ut. En del tennisplaner har fått växa igen, och flera hallar gapar tomma. Vad beror det på? 

Tre skäl för svalnande intresse

Förr var tennis något som var på allas läppar. Från elektriker i Båstad till bankdirektörer i Stockholm gick snacket om hur nästa Wimbledon skulle gå, eller vem som skulle få in första serv-esset i Australian Open. Nu är det något vi ser på TV lite då och då. Skälen till att intresset är svalare är dessa:

  • Brist på kända svenska spelare
  • Padel har blivit enormt stort och tagit över 
  • Tennis har fått en stämpel att vara för överklassen

Att vi saknar svenska spelare i de största turneringarna är nog den enskilt största anledningen till att intresset för sporten har minskat. Även överklass-stämpeln som tennis haft har bidragit. Den stämpeln gjorde att otroligt många tog padelsporten till sig snabbt. Det blev mer av en folksport än tennis någonsin varit. 

Kan trenden vända? Absolut! Tennis är en mycket rolig sport och får vi bara upp en eller två svenskar i rankingen så kommer våra ungdomar att vilja hänga på.  

Börja spela padel

9 Jul 2021

En kul sport som har ökat allt mer i popularitet, det är padel, eller padeltennis. Man kan säga att det är en slags mix av tennis och squash. Ofta spelar man i en hall, med väggar som man kan använda, men det finns även padelbanor ute att spela på. Detta är vare sig en sommarsport eller vintersport. Utan det är en sport som går att göra året om. Om du tränar mycket och ofta, så är det bra att äta tillskott från Fitline. Om du inte testat padel utan är helt ny på detta, ta med en vän, hyr en bana och testa! De flesta fastnar direkt för denna sport, då det är utmanande, roligt och socialt.

Bra röra på dig

Om du är en person som vet med dig att du rör dig alldeles för lite, så kanske det kan vara dags att göra något åt saken. Det är inte ett måste att gå till gymmet flera dagar i veckan. Det viktiga är att röra på dig, på något sätt. Promenader eller jogga, eller padel. Hitta det du gillar att göra, det är ofta då man fortsätter. Är det tråkigt eller för svårt, ja då är det lätt att lägga av.

Även om det nu är sommar, lägg inte ner att röra på dig. Du kan ju förena nytta med nöje. Gå eller jogga till olika sevärdheter eller upptäck nya områden där du bor. 

Testa en kul sommarsport

17 Jun 2021

Även om det varit mycket snö, skidor och vintersport i denna blogg, så gillar vi så klart sommarsporter med. Många av dem gör man i, under eller på vatten. En kul grej att testa, det är de ni ser på bilden. Det är att paddla SUP. SUP står för stand up paddle. Man har helt enkelt en paddelbräda samt en lång paddel. Sedan kan man stå eller sitta och paddla på den. Det är inte så svårt att komma igång. Tränar du mycket kan du behöva kosttillskott. Läs mer här om det. En annan sommarsport, det är att åka vattenskidor. Då har man på sig ett par vattenskidor och åker bakom en båt.

Fler sommarsporter

Kajak och kanot kan man förvisso även paddla under andra årstider än bara sommaren, men det är lite enklare att göra då det är varmt ute och det är isfritt i vattnet. Det är inte så svårt komma igång med det heller, eller att göra.

Surfa är även det något man gör om sommaren. Det går även att göra kitesurf, som är surfing bakom en stor drake. 

Sedan så har du ju även simning, beachvolley, cykling, golf och så vidare.

Testa nåt nytt i sommar

Kanske du är en person som inte tränar så mycket? Men varför inte testa på något nytt i sommar och se om det kanske är en sport eller aktivitet som passar dig? Det måste ju inte bara vara för träningen, utan för att det är kul också.

Satsa på ett bra löpband

20 May 2021

Vi har ju tidigare pratat om att det inte är fel att satsa på att ha ett hemmagym. I detta hemmagym kan du satsa på att ha ett löpband. Om du vill hitta ett löpband bäst i test, då kan det vara smart att jämföra löpband. Om du inte har möjlighet att skapa ett helt hemmagym så går det utmärkt att ha ditt löpband framför din tv eller i sovrummet. Du kanske funderar på varför man ska ha ett löpband när man kan ge sig ut och springa? Grejen är ju att det ofta känns svårt att komma ut och börja. Särskilt om vädret inte är det bästa. Då är det lättare att kliva upp på bandet hemma. 

Smidigt ha löpband hemma

Det finns många olika typer av löpband att välja på. En del enklare modeller andra mer avancerade. Det du kan göra är som sagt att jämföra olika modeller för att hitta den som passar dig bäst. Det beror ju lite på vad du vill ha ut av den. Ska du bara ha den för att promenera på, eller vill du ha tuffa löppass? Det kan vara skönt att ha ett löpband att träna på, när du vill. Att ge sig ut då det regnar eller snöar är inte alls kul. Då kan det vara lättare att bara kliva upp på ditt löpband och köra på med ett löppass eller vad det nu är du vill göra.

Smidigt ha ett hemmagym

26 Jan 2021

Något som inte är fel att satsa på, det är att skapa ett eget hemma gym med bra träningsutrustning. Vad för slags utrustning du ska köpa, det beror lite på vad du har för syfte med ditt hemmagym och din träning. Det är inte fel att satsa på att ha lite olika vikter, i form av hantlar och skivstång. Sedan kan det vara bra att satsa på en eller flera träningsmaskiner. En roddmaskin är bra till exempel, läs mer om sådana på Fitnessfrank.se. Annars har du ju löpband, träningscykel eller trappmaskin. Om du har gott om plats så kan du ju ha flera olika maskiner för att få en bra träning.

Mer bra saker i hemmagymmet

Utöver vikter och olika träningsmaskiner kan det även vara bra att satsa på en träningsbänk samt ha saker för då du ska värma upp. Det kan vara saker så som massagebollar, foam rollers, gummiband, hopprep och annat. Det är inte heller fel med en boxningsäck och tillbehör. 

Tänk även på vad det är du ska ha för utrymme för att träna på. Är det ett rum i huset, är det i källaren eller i garaget? Det är bra att ha gott om yta för det du ska träna samt att du skyddar golvet. Tappar du en vikt på parketten blir det fula märken. Det finns dock särskilda gymmattor att lägga ut. Eller så skapar du dig ett gemmagym där det inte är ömtåligt golv.

Komma igång igen efter jul

14 Jan 2021

Nu när vi åter igen är i januari och jul och nyår ligger bakom oss så är det många av som känner att det är dags att komma igång igen med träningen. Det är inte ovanligt att man råkar låta bli detta under julhelgerna, så väl som att man kanske har stoppat i sig lite väl mycket av allt det goda. Om det känns svårt att komma igång igen på egen hand, ta med dig en vän eller ett par av dem ut! Ni kan då peppa varandra till att orka träna. Det oavsett om det är på gymmet eller om ni gillar att springa.

Testa nya saker 

Om du inte tränat innan, eller tränat saker du känner inte passar dig så kan detta året vara då du testar på nya saker. Det finns grymt många sätt att träna på. Det gäller bara hitta det som passar dig helt enkelt. Du kan även testa på att använda Fitline. Det är bra för de som tränar. Fundera på vad du gillar att göra. Är det dans, så finns det träning baserat på det så väl som dankurser. 

Äta rätt 

Passa nu även på att börja äta lite nyttigare detta året. Kanske gå över till att äta mer grönt och vegetariskt. Du måste inte förbjuda dig själv helt från saker, men ät en del saker med måtta, så som godis, snax och annat. Detta kan du äta, men inte alltid.

Smarta tips och bra prylar för Vätternrundan

21 Oct 2020

En kul utmaning, det är att cykla Vätternrundan. Dock är det bra att veta att det är ett tufft lopp som kräver både träning och planering. Det är bra att få lite tips inför ditt cykellopp, samt få inspiration till bra prylar att skaffa.

Checlista för loppet

Först måste du så klart anmäla dig. Ta sedan med ditt startbevis samt din legitimation. Du ska visa upp det senast en timme före start. Det för att kunna hämta ut nummerlapp och tidtagningschip. Ha gärna med dig en person som stöd, om du måste avbryta samt för att köra dig hem efteråt. 

Du bör se till att ta med dig flera ombyten, som anpassas efter väder. Det är bra att satsa på att ha regn- och vindtäta överdragskläder så väl som cykelstrumpor, handskar, cykelglasögon. Det finns även bra cykelkläder att köpa. 

Ta också med dig vattenflaska enegibars med mera så att du kan fylla på kroppen med energi och vätska. 

Det är även bra att ha cyklar många mil före loppet. Arrangörerna bakom Vätternrundan rekommenderar att man har cyklat minst 100 mil innan benen är redo att trampa 30 mil på en och samma gång. 

Det kan även vara smart att smörja din rumpa innan!

Bra prylar att ha

En bra pryl är så klart cykelhjälmen, det är en viktig vän att ha på huvudet. Satsa även på bra cykelbyxor, cykelstrumpor, cykelhandskar. Du kan också ha nytta av ett cykelkit med reparationskit och annat bra i. 

Lär dig åka längdskidor

24 Mar 2020

Att åka längdskidor är kul samt att det även är en riktigt bra träning. Som nybörjare kan det dock vara lite knepigt att få till själva åkningen. Det kan vara bra att ta hjälp av någon som hållt på ett tag. Testa gärna även att ta extra tillskott från Fitline, läs mer här. Sedan är det viktigt som nybörjare att se till att ta sig ut, även om det är lite kallt. Ha bara rätt kläder på dig så går det bra. Sedan är det bra att helt enkelt inte komplicera det för mycket, utan bara testa dig fram. Det är bra att ha en god kondition när du ska åka, då det är en konditionssport. 

Diagonalteknik

Den mest klassiska stilen att åka längdskidor på är med diagonalåkning. Med denna teknik så innebär det att du sätter en fot framför den andra, ungefär som när du går. Till att börja med bör du fokusera på att bara hitta balansen när du rör dig framåt, utan att försöka glida på steget. Efter det så är det dags att fokusera på glidet. Du ska då dela upp rörelsen i två delar. Det är frånskjutet som driver dig framåt och det är glidfasen som gör att du håller farten. 

Utöver diagonalåkningen, som mest används i uppförsbackar och vid turåkning, finns andra tekniker som passar i preparerade spår. Dessa heter stakning, stakning med frånskjut och saxning.

Var medveten om att det tar tid och mycket övning för att lära dig att åka bra, så ha tålamod!

Varför inte åka hundspann?

13 Dec 2019

Vissa saker borde stå på din bucket-list. Och vad är en bucket-list då? Jo det är den där listan som du bara måste bocka av, innan du dör, eller blir för vuxen, eller bara måste göra så fort du bara har möjlighet. Många har en sådan lista, och bockar av vartefter de har gjort något storslaget, något roligt eller något läskigt. Vad står det på din lista? På min står det att åka till Jukkasjärvi och bo på ishotellet. Och att åka hundspann förstås!

Mitt hem är min borg

1 Dec 2019

Mitt liv har länge varit fyllt av sport och äventyr och det har blivit lite som de säger i USA: "My home is where I lay my hat" och även om det är kul att uppleva nya platser så finns det ett sug att skaffa ett eget hem som blir mitt eget. Därför har jag kikat en hel del på att bygga hus. Jag vill helst på landsbygden, med närhet till både sjöar, fjäll och vacker natur, men viktigast av allt är att det blir ett hus jag kommer att tycka om. Jag har faktiskt tittat en hel del på hus på sistone och det är både helt nya hus man bygger från grunden, och färdiga hus som har några år på nacken. 

Hustyper som tilltalar mig

En hustyp jag gillar är snygga enplanshus som har allt på en och samma våning. De verkar vara enklare att sköta om, och man slipper källare som kan släppa in fukt och vatten. Bygger jag helt nytt så blir det nog garanterat ett sånt hus. Men jag gillar även äldre hus, som är byggda i slutet av 1800-talet eller början på 1900-talet. Ett rött trähus, med vedspis och vedeldade kaminer i varje rum vore en dröm. Men då får man ju vara beredd på att renovera en hel del och det vet jag inte om jag har lust med. Sen har ju nya hus garantier, och det gillar jag skarpt. Sannolikheten att jag bygger ett helt nytt enplanshus är nog rätt hög. 

SUP

22 Aug 2019

SUP är en ganska ny sport som vid första anblick ser ut som en blandning mellan kanotpaddling och surfing. Man har en SUP-bräda, som ser ut som en surfbräda men är mycket större. Dessutom har man en tvåsidig paddel. På en SUP kan man göra en massa roliga saker, men vi kan väl börja från början. Är du nyfiken på att testa SUP på vintersemestern så ger vi dig lite tips här idag:

← Äldre inlägg