torsdag 23 september 2010

Klara färdiga gå!

Det kan verka lugnt i butiken just nu, men det är bara som det ser ut. Innanför disken och i arbetsrummet hemma pågår febril aktivitet. Som ni kanske har märkt är butiken delvis ommöblerad, och snart är det också dags att lansera den nya hemsidan. Och så är ju boken på gång, förstås.

Ominredningen i butiken har med hösten att göra. Jag har tänkt att det ska bli mysigt att sitta här inne och kura, jag lovar att tända ljus. Hustrun brukar reta mig för min vurm för levande ljus. En gång i vår gröna ungdom råkade jag skoja till och kalla det för ”sex light”, och det har hon inte låtit mig glömma.

Hur som helst, man kan njuta av stearinljus utan baktankar. Nu omgiven av nya, snygga lådor för kaffe, pasta och burkar med trevliga röror.

Den nya hemsidan är efterlängtad och tillverkad av ett par riktiga proffs, nämligen Linus och Simon på Spaceloops. Det enda som nu fattas är att hustrun och jag filar på texterna, sen är det klart. Till dess får du nöja dig med den gamla, men det är inte det sämsta.

Där kan du nämligen läsa om höstens evenemang, ännu något som ligger i startgroparna. Det blir resa till Blaxsta, aperitivo, en ny magisk pralinkonsert och så lite mer. Kolla och anmäl dig!

Och så var det ju boken. Den är på korrläsning och dröjer nog ett tag. Men med viss bävan märker jag att den 30 september närmar sig, när jag ska hålla föredrag om den och jobbet här i butiken på biblioteket i Salem. Varje gång jag ser affischer om det här på torget undrar jag vad jag har gett mig in i. Gud vad nervöst!

Vad du ska köpa av mig den här veckan? Jag har en supergod gorgonzola med chili i.

torsdag 16 september 2010

Glöm inte anmäla dig till Blaxsta-resan

Den 9:e oktober reser vi till Blaxsta, kom med! Jag skriver det först för att inte glömma det. Men egentligen tänkte jag berätta att allt fler kunder verkar hitta till min butik. I går fick jag ett mail från en som hade rest hela vägen från Gärdet. Det är dock lite oklart hur jag ska tolka hennes omdöme.
Jane dundrade in i butiken förra lördagen och efter en macka med parmaskinka och mozzarella började hon shoppa loss. Sen skrev hon så här:
Ja, det var verkligen värt den långa resan...
Gillar innehållet i påsen. Och har idag postat tidningar till läshörnan i butiken.
Hela butiken andades trivsamhet och inte så där übereffektivt. Härligt!

Ska bli spännande att se vilka tidningar som kommer till läshörnan. Men jag undrar vad hon menar med att det inte är übereffektivt hos oss? Hon kanske tycker att jag fortfarande fumlar med den nya espressobryggaren. Måste erkänna att mina händer är aningen anfrätta av ånga som kommit fel. Men visst blir kaffet godare och godare?

Hur som helst är jag säker på att effektiviteten kommer att höjas flera snäpp i helgen, för då reser hustrun och jag till Italien ett par dagar. Ruljangsen kommer att skötas av Josefin och Matilda. Eftersom Josefin är äldst av de två, har jag delegerat chefskapet till henne. Jag är helt säker på att hon kommer att sköta butiken übereffektivt.

Och du – följ med till Blaxsta 9 oktober. Vi reser i egen buss dit, får träffa Sörmlands egen gubben Noak (Göran Amnegård) som just då skördar i världens nordligaste vinodling! Och så är han ju prisbelönt kock också, så vi får smaka både mat och vin. Garanterat lokalproducerat.

Syns på tisdag!

PS I dag torsdag, öppnar butiken kl 15.00. Fredag och lördag och vi öppet som vanligt. DS

torsdag 9 september 2010

Gratis kaffe resten av veckan

Alltid är det nåt som krånglar. I veckan gav min espressomaskin upp – en smärre katastrof faktiskt. Som tur var kom Daniel från Johan & Nyström snart dit med en ny. Men den kräver lite övningstid, så nu bjuder jag på kaffet resten av veckan.

När maskinen hostade till och gav upp andan var det som att få översvämning – man får ingen respit. Inom två minuter stod ju en kund där och ville ha sitt kaffe. Jag greppade telefonen, och snart stod där en ny, blänkande espressomaskin.

Skillnaden mot den förra är avsevärd. Den här är nämligen helmanuell, vilket betyder att Daniel fick hålla kurs för mig och Josefin. Den tog flera timmar. Den som trodde att det är lätt att fixa en schysst kopp java har fel.

Det är hundratals små och millimeternoga moment som är inblandade, och Daniels tålamod var oändligt. Det påminde mig om när jag försökte lära mig skänkelvikning i ridningen. Då när läraren med ord försökte förklara ett komplicerat rörelsemönster som dessutom måste laddas med känsla. ”Håll emot med yttertygeln, men inte för mycket. Ge lite innerskänkel, fast lagom. Glöm inte ge efter på innertygeln, skänkla med ytter, och HÅLL HALSEN RAK!” På hästen alltså.

Likadant med kaffet: lägg kaffet i en pyramid, lagom hög, stampa till det lite men inte för hårt, värm mjölken genom att hålla koppen i 45 grader mot mjölkmunstycket, som ska ligga alldeles mot ytan klockan två och så ska det säga pt-pt-tp, vattnet ska droppa och FÅR INTE RINNA och mjölken ska bilda en crema och INGA BUBBLOR!

Herregud. Gör ett gott kaffe. Få hästen att gå snett. Hur svårt kan det va? Skänkelvikningen gav jag upp. Vi får se hur det blir med kaffemaskinen.