Foto: Foto: Scanpix

Snart kommer mygginvasionen

Uppdaterad
Publicerad

Det har regnat mycket i Sverige i sommar. Det betyder att det finns mer vatten i markerna, och när det finns mer vatten blir det fler myggor.

Nu varnar myggjägaren Jan Lundström, chef för bekämpningen vid nedre Dalälven, för en ny invasion om ett par veckor:

-Det vi ser är en enorm översvämning, med några tusen myggproduktiva hektar. Vi hittar larver. Om några veckor är de vuxna mygg som flyger runt och sticker folk, och det kan bli mycket.

Miljövänlig bekämpning

Jan Lundström och hans kollegor driver BTI-bekämpningen sedan 11 år tillbaka. Man använder ett protein som omvandlas till gift i mygglarvens mage.

Dödligheten bland larverna blir mycket stor. Men BTI verkar bara under ett dygn – vilket också gör metoden miljövänlig, enligt Jan Lundström.

Översvämningsmyggan osårbar

Du kan driva ut naturen med en högtjuga; hon återvänder dock alltid”. Så skrev den romerske poeten Horatius i en av sina epistlar. Då kan man undra varför inte naturen själv tar hand om överbefolkningen bland myggorna.

Enligt Jan Lundström, är svaret det faktum att översvämningsmyggan hittat ett perfekt hörn av naturen där den är nästan osårbar.

-Stickmyggan, aedes sticticus, har hittat en nisch som ingen annan kan konkurrera om. Den förökar sig i stora, öppna och kortvariga vattensamlingar. Där är det oerhört näringsrikt och det finns nästan inga rovdjur eftersom vattnet bara är där tillfälligt och kommer lite hur som helst.

Miljarder larver

Myggornas ägg kan ligga vilande under lång tid i väntan på en översvämning, enligt Jan Lundström.

-Myggan lägger ägg som kan vila i åratal och vänta på att översvämningen ska komma. När den gör det, kläcks miljarder larver som sedan flyger därifrån vid rätta tillfället.

-De finns i miljarder. Rovdjuren hinner inte med. Vi har rätt mycket fågel här vid nedre Dalälven, svartvit flugsnappare och andra arter, men vi ser ingen minskning i myggbestånden.

Fågelholk ingen hjälp

Att själv sätta upp en fågelholk, i hopp om att locka till sig en myggätande art, är en idé som åtskilliga i Sverige nappat på.

Många tycker att det åtminstone verkar som om det har gett effekt, men Jan Lundström är tveksam såväl till den som till andra populära metoder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.