Debattörerna: Omodernt att vi inte får dansa var vi vill

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-09-21

Dags att slopa det absurda och omoderna danstillståndet

Röj undan byråkratin Vi borde se restauranger, klubbar och krogar som den tillväxtbransch det är. Danstillståndet är ett onödigt hinder. Fotot är taget i ett annat sammanhang.

Har du någon gång varit med om att det uppstått dans på krogen? På ett ställe som saknar dansgolv, ett ställe där det ­normalt inte dansas? Ett sådant ställe är det inte tillåtet att dansa på. Ja, det är sant. Om dans uppstår på ett ställe, en restaurang eller någon annanstans, och det inte finns något tillstånd är det olagligt. Om krögaren inte ingriper och stoppar dansen så finns det risk för böter och till och med fängelse. Självfallet måste danstillståndet avskaffas.

Det är inte så att vi saknar byråkrati, regler och tillståndsprövningar i Sverige. Tvärtom har vi för mycket. Restaurang och krogbranschen tillhör de allra mest reglerade. Det räcker att hänga med en kommunal inspektör på inspektion av en vägkrog för att baxna. Kraven kring mathållning, märkning och hygien är stenhårda, och framförallt är byråkratin och pappersexercisen kring detta rigorös.

En hel del av detta är vettigt. Vi vill, precis som alla andra, känna oss trygga med vad vi sto­ppar i munnen och vi vill inte att oseriösa personer med krimi­nella kopplingar ska få alkoholtillstånd till sin krog. Men det finns vettiga regler, och ovettiga. Att det ska krävas tillstånd för att få dansa tillhör de ovettiga.

Argument som förs fram för ett danstillstånd handlar om ordning. Att bråk lätt uppstår vid dans. Det är en logik som är svår att följa. Naturligtvis kan det uppstå bråk vid en dans, men sannolikt inte av dansen i sig. Alkohol och fylla torde vara den stora anledningen till att bråk uppstår, inte dans. Om man är rädd för att dansen stör i form av ljud och buller så finns ­re­dan regler som styr det. Det är i­nte tillåtet att brassa på med hög musik hur som helst, eller konstant ligga över vissa buller­nivåer. Allt detta är reglerat och redan hanterat, varför kleta på ytterligare tillstånd och krångel? Det är inte ens bara dans på ­offentliga platser som regleras, vilket gör lagen än mer absurd.

En kvarterskrog i Norrköping har testat att få lite bättre fart på verksamheten på fredag och lördagskvällar. De har inget ordentligt dansgolv eller någon ­större musikanläggning, men folk gillar att dansa ändå. Knuffar de ­undan lite bord och stolar finns det plats för ett tio-femtontal personer att stuffa runt. För att bara testa detta, en enda kväll, måste de alltså ansöka om ett tillstånd och naturligtvis betala för det. Den lilla vinst som uppstår av några fler gäster på fredagskvällen kan ätas upp bara av kostnaden för tillståndet. Då ­låter många hellre bli.

Vi borde se restauranger, nattklubbar och krogar som en tillväxtbransch för det är vad det är. Sedan restaurangmomsen ­sänktes vid nyår har branschen haft en bra tillväxt. Då ska vi inte lägga onödiga hinder i vägen för dess utveckling. Inom krog, hotell och restaurang får många ungdomar jobb. Låt den branschen blomma!

På lördag den 22 september, klockan 12, kommer människor samlas i Humlegården i Stockholm. Därifrån kommer de dansa med demonstrationstillstånd, men utan danstillstånd, till Tanto­lunden. De begår då alltså en brottslig handling. Vi kommer att vara med och dansa (vilket möjligen kan vara en brottslig handling i sig …) Demonstrationen, som heter Dans, Trams & Acceptans, är till för att sätta ljus på den absurda och omoderna lagstiftning som danstillståndet är.

Vi kommer att lämna in en motion till Sveriges riksdag om att avskaffa danstillståndet. Vi uppmanar alla riksdagsledamöter att rösta med oss och göra danstillståndet till historia redan nästa år!

Linda Nordlund

Mathias Sundin