Reinfeldt: Vi vill inte ha fler burkor i Sverige

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-01-27

Såväl Reinfeldt som Sahlin uttryckte motstånd mot burkan i onsdagens debatt

Den heltäckande burkan hör inte hemma i Sverige.

Och om någon bär den bör personen sluta med det.

Det meddelade statsminister Fredrik Reinfeldt i samband med en debatt i Sveriges Radio i dag.

– Jag tycker inte att man ska röra sig ute i öppna Sverige på det sättet.

Frågan togs upp när statsminister Fredrik Reinfeldt mötte oppositionsledare Mona Sahlin i en direktsänd duell i Sveriges Radio i dag.

I går blev det känt att ett förbud mot att bära heltäckande slöja kan bli verklighet i Frankrike. Fredrik Reinfeldt ville i dag inte diskutera ett förbud också i Sverige. Men han var tydlig med vad han tycker om ett plagg som burkan:

– Vi vill inte ha fler burkor i Sverige. Jag tycker inte att man i ett frihetligt land som Sverige ska behöva dölja sitt ansikte på det sättet.

Även Sahlin emot burka

På en direkt fråga om den som ändå bär burka bör ta av sig den, svarade Reinfeldt:

– Ja, jag tycker inte att man ska röra sig ute i öppna Sverige på det sättet, det tycker jag inte.

Hur ställer du dig till ett förbud?

– Vi ska inte tala i förbudstermer utan i frihetstermer. För mig ingår det i den friheten att få klä sig som man vill och inte uppmuntra krafter som tycker att kvinnan ska döljas i samhället.

Inte heller Mona Sahlin uppskattar burkan som plagg. Men något förbud vill hon absolut inte se.

– Jag är djupt emot burka. Men jag har aldrig sett att förbud har hjälpt kvinnor att bli fria. Det är snarare inställningen mot fundamentalism, mot det förtryck som burkan är uttryck för, som bör betonas, sa Sahlin.

”En fråga om lagstiftning”

Både hon och Fredrik Reinfeldt tycker sig se tendenser i Sverige till ett ökat tryck på främst unga invandrarflickor från krafter som har synpunkter på hur de bör leva sina liv. Båda efterlyste en större samhällsdebatt och mer information för att hindra en sådan utveckling.

– Det handlar om att stå upp för våra friheter i samhällsdebatten, att beskriva i svensk skola hur det svenska samhället ser ut. Det kan ibland också vara fråga om lagstiftning, men det är inte så att lagstiftning löser allting, sa Fredrik Reinfeldt.

Så var
debatten