Äppelmuffins med smulkrisp

Äppelmuffins med smulkrisp
Foto: Joel Wåreus
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Äppelmuffins med smulkrisp

Av: Elisabeth Johansson

Från: Min äppelbok

17 ingredienser

Mycket goda äppelmuffins med krispig smulpajtopping. Genom att steka äppelklyftorna blir de mjukare, saftigare och fylligare i smaken. Receptet ger 12 st muffins.

Receptet ger 12 st muffins.

Ingredienser

Fyllning

  • 2 små äpplen, valfri sort
  • 1 msk smör
  • 2 msk rörsocker
  • 0,5 msk malen kanel

Smuldeg

  • 30 g smör, kallt
  • 2 msk havregryn
  • 2 msk pekannötter, hackade
  • 2 msk rörsocker
  • 0,5 msk vetemjöl

Muffinssmet

  • 2 ägg
  • 1,5 dl rörsocker
  • 100 g smör
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 12 muffinspappersformar, 7-8 cm i diameter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur och skär äpplena i centimeterstora bitar.
  2. Stek bitarna i smör och råsocker och pudra över kanel mot slutet. Ställ äppelbitarna åt sidan.
  3. Blanda ihop alla ingredienserna till smuldegen och ställ åt sidan.
  4. Vispa upp ägg och socker till smeten i en bunke. Smält smöret i en kastrull eller i mikron, tillsätt mjölken och rör ned i äggblandningen.
  5. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke, vänd ned och rör ihop till en jämn smet.
  6. Ställ muffinsformarna i en muffinsplåt och fördela smeten i dem, lägg på äppelbitar och toppa med smuldeg. Grädda i ugnen i 20-25 minuter.