måndag 17 maj 2010

Sista posten

Nedanstående inlägg var ett misstag. Eller undantag.

Den här bloggen ska, precis som sportchefens blogg, inte användas mera. Det bestämde Svenska Bouleförbundets styrelse vid sitt senaste möte.

På den nya hemsidan kan man kommentera artiklar och därmed finns inga användningsområden för några bloggar, resonerar förbundsstyrelsen.

fredag 7 maj 2010

Årets magasin

Det är dags att fundera över innehållet i årets magasin som ska börja planeras. Den som har några idéer eller vill läsa om någonting speciellt ombedes därför att snarast ta kontakt med redaktören för att delge honom sina tankar.

torsdag 6 maj 2010

Press-stop


Från och med idag kan man köpa Svensk Boule i Pressbyråbutiker runtom i landet. Uppmana släkt och vänner att köpa varenda exemplar de har!

torsdag 22 april 2010

Förbundsmöteshelgen - en personlig sammanfattning

Ska årets förbundsmöte sammanfattas i korta drag, och man ber just mig att göra det, skulle sammanfattningen se ut ungefär så här:

Själva årsmötet såg i allt väsentligt ut precis så som det gjort också de senaste åren. Bara ännu lamare.
Under bouletinget bjöds delegaterna ändå på ett antal intressanta presentationer.

Arbetet med UNK+ och Nu vänder vi trenden verkar ha kommit igång på allvar och de ansvariga har gott om goda idéer för framtiden - både den närmaste och den mer långsiktiga.

Veteranprojektets slutsatser lockade till en av de kraftigaste debatterna i år (vilket i och för sig inte säger mycket). Skarpa protester och hyfsat kraftfulla försvar.

Den nya hemsidan kommer förhoppningsvis att kraftigt underlätta och stimulera samarbetet mellan förbundets medlemmar - både inom och mellan projekt och grupperingar.
Att man inledningsvis kommer att stöta på en del problem och att det tar en liten stund att vänja sig vid den nya strukturen hör till och är inget att förfasas över. Jag skulle uppskatta om man hörde av sig till mig via e-post i första hand - inte via telefon - och om distriktens och föreningarnas administratörer först försöker hitta de svar de söker via manualer eller IdrottOnlines egen personal.

Förbundsstyrelsens Kicki Wahlberg visade stor entusiasm och goda ledaregenskaper när hon ledde de grupparbeten som FS vill ska mynna ut i en ny projektgrupp och nya medlemmar.

Inte många motioner hade kommit in till årets möte och viljan att diskutera de som ändå inkommit var hos de allra flesta ombud helt obefintlig.
De största problem vårt förbund tycks ha för närvarande är dels att det råder delade meningar om hur skyttarna i SM-finalerna ska uppföra sig - får de eller får de inte lämna sina skyttemattor, dels att det råder delade meningar om hur vår valberedning ska sättas ihop - ska den eller ska den inte ha en så jämn könsfördelning som möjligt.

På Göteborgsbänken verkade man också mena att det finns en väsentlig principiell skillnad mellan förbundsjäv och distriktsjäv, eftersom man inte kunde se några hinder för att en distriktsstyrelseledamot samtidigt sitter i en disciplinnämnd - förbundsstyrelseledamöterna skulle däremot inte undantas från den bestämmelsen.

Förtjänsttecken, diplom och stipendier delades ut under middagen - till tolv män och en kvinna - det dunkades rygg, åts gott och pratades in på småtimmarna.
Själv hade jag långa, mycket trevliga och givande pratstunder med både CEP:s ordförande Flemming Jensin och hans fru Jacqueline, som också hon arbetat i många år med den organiserade boulen i Danmark. Bland andra.

Själva årsmötet bjöd på få överraskningar. Den största var en glädjande sådan - valberedningen kunde väljas snabbt och utan att mötet behövde ajourneras för att ombuden skulle kunna ringa samtal och ragga villiga kandidater. Enda anledningen till att det nu drog ut något på tiden - och att mötet trots allt behövde ajourneras - var att det genast dök upp för många förslag på kandidater. Historiskt.

Något överraskande var också det andra personvalet - mellan Joachim Andersson, Hilbert Björkdahl och Eddy Persson. Kanske mest därför att det gällde en suppleantpost. Det är vanligare att det blir strid om de ordinarie posterna - en suppleant kallas ju numera inte till styrelsemöten om inte en ordinarie ledamot lämnat återbud och har således ett ganska begränsat inflytande över besluten.

Ombuden gick på förbundsstyrelsens linje hela vägen. Ställde sig utan några som helst protester - förutom sydsvenskas reservation gällande skyttarnas placering och uppförande under SM-finalerna - bakom alla deras förslag. De egna såväl som motionssvaren.

Den enda skillnaden mot hur det har sett ut de senaste åren var att det gick osedvanligt snabbt och att ombuden lärt sig att svara på tilltal. Istället för att under tystnad och mummel klubba igenom allt vad FS beslutar gjorde man det i år - sedan Kicki Wahlberg pedagogiskt undervisat församlingen - med mer rungande bifall.

Det går bara att tolka på två sätt.
Antingen är man i Boulesverige alldeles fantastiskt nöjd med allt vad förbundsstyrelsen och Svenska Bouleförbundet gör, inte gör, har gjort och planerar att göra.
Eller också har man ingen som helst ork eller lust att försöka förändra och påverka förbundets inriktning - det förbundet gör och ska göra i framtiden.

onsdag 21 april 2010

Nyhetsbrevet fördröjt

Veckans nyhetsbrev kommer senare än vanligt, som märkes.
Anledningen är att allt som skett under årsmöteshelgen ska sammanställas innan det skickas ut.

Bouleting - utmärkelser

Under middagen vid årets bouleting delades, som brukligt, utmärkelser och priser ut. Nytt för i år var de förtjänsttecken som årsmötet förra året fattade beslut om att instifta. Tecknen av högsta valören - den gyldene - delades ut vid förbundsmöteshelgens middag.

Först att föräras detta nya guldtecken var en man som förra året pläderade mot att de skulle instiftas - Jean Amiot.
Förbundsstyrelseledamoten Hans Hagberg läste upp motiveringen:
Alla har väl sett att Jean Amiot är med oss här i kväll.
Jean Amiot är fransmannen som kom in i förbundsstyrelsen 1978. Han valdes till ordförande 1989 och avgick från den posten efter fyra år - 1993. Det är 17 år sedan men han är fortfarande en betydande personlighet i svensk boule.
För de allra flesta var Jean Amiot Mr SM. Som tävlingsledare och högtalarröst dominerade han alla SM i 20 år från 1979.
Jean Amiot var under boulens framväxt i Sverige ett levande uppslagsverk. Men när det inte räckte till, så datoriserade han den svenska boulen långt innan de flesta av oss ens visste hur en dator ser ut.
På boulebanorna begränsar sig Jean Amiots framgångar till några DM-tecken i det norra distriktet på 80-talet. Ändå är hans inflytande över boulen än idag större än någon annan i Sverige. Jean sitter sedan 1992 i internationella bouleförbundets styrelse och där är han som det verkar stadig medlem i dess regelkommitté. Jean Amiot bestämmer alltså hur boule ska spelas, inte bara här i Sverige, utan i hela världen.
Förra årets förbundsmöte bestämde att SBF ska inrätta ett förtjänsttecken. En hedersbevisning till personer som gjort svensk boule stora tjänster.
Skulle man fråga boulespelare i allmänhet vem som ska ha ett sånt förtjänsttecken skulle de allra flesta svara – Jean Amiot.


Näste man - för, ja, precis som vanligt i sådana här sammanhang var det en överväldigande majoritet män - att ta emot ett förtjänsttecken var det europeiska förbundets (CEP:s) ordförande Flemming Jensin.
Också i hans fall läste Hans Hagberg, på sin utpräglade Söderstockholmska, upp motiveringen (att döma av de typiskt retsamma pikar som göms i den hade Hagberg själv också författat den):

Svenska Bouleförbundet insåg tidigt värdet av internationellt samarbete. Alltsedan 1980 har vi deltagit i alla VM-turneringar som arrangerats.
Internationellt samarbete är inte bara landslagsspel och mästerskap. Det handlar också om klubbars och enskilda spelares kontakter med likasinnade i andra länder. En som tidigt insåg detta var Flemming Jensin, flerårig ordförande i Dansk Petanqueforbund.
Tillsammans med SBF:s dåvarande ordförande Jan Sjölander fick han igång Europacupen för klubblag. Flera års hängivet internationellt organisationsarbete ledde till att den första Europacupen kunde komma igång 1997. Det blev ju inte sämre av att Nobel Petanque från Malmö blev europeiska klubbmästare den gången. Tävlingen har senare vuxit och är nu den viktigaste klubbtävlingen i Europa.

Flemmings internationella engagemang stannade inte vid detta.

Han har bidragit till att vi numera har EM för damer, juniorer och U23. 2004 tog han över ordförandeklubban i CEP, det europeiska förbundet. Då det var dags för EM i öppen klass räckte hans engagemang inte till. Det blev bara ett EM för herrar, men det är vackert så.
För oss är det en glädje att utnämna Flemming Jensin till den förste utomsvenske mottagaren av SBFs förtjänsttecken. Kan det stimulera till att CEP börjar arrangera också ett EM för veteraner. Ja, då har Flemming förstått vinken.


Flemming Jensin svarade, då han stegat fram för att ta emot sitt pris, med att han slagit Hagberg (och det verkade inte vara någon kamp om det europeiska ordförandeskapet han syftade på).
Jensin berättade också att han var mycket överraskad och mycket rörd över att ha utnämnts som mottagare av förtjänsttecknet. Och det var inte utan att det märktes. Annars hade han knappast heller - trots det av vulkanaska inställda flyget - tillsammans med sin fru Jaqueline satt sig i bilen och kört till Stockholm från Fyn.

Sven Erick Alm, internationell domare, som verkat 21 år i förening och sju i förbundet meddelade när han tog emot sitt guldtecken att väl också han slagit Hagberg, och fick därmed den meriten att framstå som någonting annat än en merit, men att han dessutom spöat Jean Amiot.
- Under rätt speciella omständigheter.
Det var utomhus, utomlands och en get befann sig oroväckande nära banans utkastsplats. Geten ryckte närmre när Jean stod i ringen och förberedde sig - och i ett sådant läge får man ju som motståndare inte störa. Sven Erick hade alltså inget annat val än att låta både get och Amiot vara. Vilket resulterade i att Jeans boulesving träffade geten i huvudet och att Sven Erick vann.

När Martin Forss, 28 år i förening och två i distrikt, tog emot sitt pris fick åhörarna sig en ny segeranekdot. Och Forss höjde ribban vad beträffar motståndet - från FS-ledamot till FIPJP-ledamot - ytterligare. Till kungligheter.
Forss och hans kamrat mötte Prins Bertil tillsammans med Jaques Adlivankin vid Albano. Forss var alltså med i det vinnande laget, till skillnad från prinsen, som efter matchen gratulerade med följande replik:
- Grattis grabbar, ni spelade bra. Men så här in i helvete jävla dåligt har jag väl för fan aldrig spelat nån gång.

Övriga mottagare av SBF:s förtjänsttecken i guld:
* Arne Teljer, 13 år i förening, elva i distrikt och åtta i förbund
* Thomas Bäck, elva år i förening, fyra i distrikt och 13 i förbund
* Jeanette Olofsson, tre år i förening, tio i distrikt och tio i förbund
* Roland Hydén, 22 år i förening, 14 i distrikt och 18 i förbund

Staffan Karp, 22 år i förening, åtta i distrikt och 14 i förbund, närvarade inte vid mottagningen i likhet med Anders Holmberg, 19 år i förening, sex i distrikt och fyra i förbund. Men även de båda tilldelas alltså förtjänsttecknet i guld.

Så även Jan Sjölander, mångårig ordförande i SBF som alltså tillsammans med Flemming Jensin instiftade Europacupen för klubblag. Inte heller Sjölander kunde närvara vid utdelningen, men skickade en hälsning:
Man känner ibland inte igen de viktiga ögonblicken i livet - inte förrän det är försent eller då man blir påmind av vänner! Livet - det är inte de dagar som gått utan de dagar man minns! Varmt tack!


En skriftlig hälsning kom också från årets mottagare av Nisse Warbergs Minnesstipendium, Lennart "Ledde" Rasmusson:
Tyvärr har jag inte möjligheten att närvara vid årets Bouleting för att ta emot Nisse Warbergs Minnesstipendium. Jag är milt sagt överraskad över att ha blivit tilldelad detta, samtidigt som det naturligtvis känns mycket hedrande.

Mitt engagemang för boulen är resultatet av mötet med en sport som gett mig och min hustru fantastiskt mycket glädje under de år som vi spelat boule. Under dessa år har vi upplevt en stark utveckling av sporten men tyvärr också den negativa trend som uppstått under senare år med allt färre ungdomar. För svensk boules framtid är det av största vikt att denna trend bryts. Inom svensk boule behövs förebilder som kan locka ungdomar till vår sport. Det belopp som följer med stipendiet skänker jag därför till svensk ungdomsboule. Beloppet disponeras av juniorernas förbundskapten, att användas som ett bidrag och en uppmuntran till en junior för medverkan i en internationell tävling.
´

Motiveringen för att tilldela Rasmusson minnesstipendiet lyder som följer:
Ledde Rasmusson, 64, har varit aktiv boulespelare sedan mitten av 1980-talet och lika länge har han varit hårt engagerad och drivande i de bouleklubbar han varit medlem av, först MTK i Höganäs, där han under flera år även var klubbordförande. Sedan år 2003 är han medlem i KÄR, Helsingborg.
Ledde var med att arrangera SM 1991 i Höganäs. Ett mönsterarrangemang som MTK fick mycket beröm för. Han var dessutom en av initiativtagarna till att anlägga Blå hallen i Höganäs (Sveriges första inomhushall med 20 banor) samt att starta 24-timmars år 1993.
Han har varit med att söka SM flera gånger, senast att förlägga mästerskapet till Helsingborg 2011. En fin egenskap hos honom är att de avslag han varit med att få aldrig minskat hans entusiasm för boulesporten eller viljan att fortsätta utveckla den.
Han förstod tidigt också vikten av att sprida kunskap om boule i syfte att öka intresset för såväl elitsatsning som trivselspel och ungdomsverksamhet. På såväl riksnivå som distriktsnivå har han därför aktivt arbetat för att förbättra tävlingsverksamheten och öka samarbetet mellan klubbarna i närområdet. Resultatet av det senare är Swedish Indoor Open. Ett samarrangemang med tre bouleklubbar. Det är ingen överdrift påstå att utan Leddes medverkan hade det varit svårt att genomföra SWIO premiäråret 2009. Han har också kraftigt bidragit till BK Kärnans elitsatsning, som på sikt kommer att generera fler ungdomar i regionen till vår sport.
Leddes genuina kunnande, hans goda ledaregenskaper samt sociala kompetens är sannolikt bidragande faktorer till att han under flera år i början av 2000-talet var tävlingsledare för SM och att han under tre år satt i Förbundsstyrelsen.
Ledde äger de egenskaper som gör en person till en bra ledare och samarbetspartner. Han kan konsten att samarbeta, han är alltid påläst, kunnig samt ärlig och rak i sitt resonemang. Han är en utomordentligt bra projektledare.
Mot bakgrund av Leddes meriter och hans fortsatta starka engagemang att utveckla boulespelet i Sverige, menar vi att han är värdig att tilldelas Minnestipendiet. Ledde Rasmusson är en bra förebild som ledare och dessutom en mycket god representant för svensk boule.


Inte heller mannen bakom årets bouleprestation kunde ta sig till Stockholm från sin hemvist i Göteborg, på grund av isländska vulkaners agerande.
Rickard Nilsson tog en bronsmedalj vid årets EM i skytte och det är årets svenska bouleprestation.

tisdag 20 april 2010

Bouleting - föreningen i tiden

Kicki Wahlberg leder tillsammans med Andreas Engelmartin den av bouletingets programpunkter som ska handla om visioner och genomföras i form av grupparbeten.

Förbundsordförande Boström förklarade när han hälsade alla välkomna vid tingets början att ett bouleting är:
- Där vi ska diskutera Bouleförbundets framtid, visioner, morgondagens motioner och sådana saker.
Han meddelade också att:
- Vi efter organisationsutredningen och tävlingsutredningen får anse att verksamheten är tillräckligt bra för att rekrytera nya medlemmar.

Rekrytering är vad förbundsstyrelsen tänker sig att SBF ska ägna sig åt den kommande treårsperioden. Inte enbart förstås. Men det är en av dess visioner.
Kicki Wahlberg avslöjar att visionsdiskussionen inför 2010 i FS uppkom ganska sent och ur problem med planeringen.
- Hur ska vi kunna planera verksamheten om vi inte vet vad vi vill göra.
FS ledamöter brainstormade. Det vill säga associerade fritt, under förutsättningarna att ingen får säga emot och att alla begrepp som dyker upp ska skrivas ner för att därefter grupperas och systematiseras.
- Då fick vi ett antal rubriker. När vi skulle besvara frågan vilka vi ska välja att jobba med kände vi att "rekrytering" är det som ligger i tiden nu.
- Vi vill öka medlemsantalet. Genom ledarrekrytering och genom öppna föreningar - som tar emot alla - och vi vill göra det nu - från 2010 till 2012. Vi börjar nu. På stubben. Är ni med?
Församligens svar är lågmält.
Men Kicki ger sig inte förrän dess "JA!" skallar i möteslokalen.
- Vi måste få bättre kontakt med varandra och andra, måste kunna kommunicera. Vi håller ju på med världens bästa och roligaste sport - eller hur?
Ännu ett lamt "ja" från församlingen, som med hjälp av en enträgen Wahlberg skärper sig.
- JA!!!
- Vi måste ju jobba mot samma mål och få folk att förstå att det är världens bästa och roligaste sport vi håller på med, säger Wahlberg.

De begrepp som FS samlade under rubriken rekrytering vid sin hjärnstorm:
* Marknadsföring
* Idrottslyftet
* Boulens/boulehallens dag
* Året runt
* Genväg - familjen i fokus
* Månadens/årets förening
* Öppna föreningar
* Premiera öppna föreningar
* Informationsmaterial
* Fler ledare
* Ungdomar
* Veteraner
* Arrangemang
* Konsulenter

Målbilden ser ut så här:
* VAD? Öka medlemsantalet.
* HUR? Ledarrekrytering - öppna föreningar.
* NÄR? 2010-2012.

Sedan Engelmartin delat in bouletingets deltagare i grupper ska dessa grupper diskutera:
* Vad min klubb behöver för att skapa återväxt/rekrytering.
* Vem/vad/vilka som kan ge den hjälp vi behöver för att kunna rekrytera.

Grupperna får någon timme på sig och sedan deras slutsatser sammanställts ser resultatet av deras arbete ut så här:
* Föräldraaktiviteter
* Utmana olika yrkesgrupper till spel och träning
* Kraft på att återfå dem som bildat familj - målgrupp 25-40 år ger på sikt ungdomar
* Social verksamhet, klubbkänsla
* Premiera öppna föreningar, vilja att växa
* Boule för nybörjare och nyfikna
* Alla ska känna sig delaktiga i sin klubb, information
* Ungdomar som redan spelar ska få med sina kompisar
* Förbundet premierar de klubbar som satsar på ungdomar
* En aktiv medlem får bil fadder åt en ny
* Sporttidningar - fler artiklar om boule
* Bättre samarbete med pressen
* Inomhushallar viktiga för att hålla kvar främst ungdomar
* Erbjuda hallar som inbjuder till spel året runt
* Gå samman med andra idrotter om hallar
* Fast spelställe där klubben alltid spelar
* Gå ihop flera klubbar om träning och tävling
* Presentera vettiga tränings- och tävlingsprogram
* Viktigast att skaffa ledare som tar hand om nya ungdomar
* Boulekonsulenter som åker runt och instruerar vid behov
* Använd pengarna (idrottslyftet) rätt - yngre förebilder
* Rätt spelsystem för rätt personkategori
* Samarbete mellan klubbar och idrotter
* Informationsfoldrar, instruktionsfilm m toppspelare, sälja in hos idrottslärare
* Bilder och reportage om yngre spelare på Youtube osv
* Fixstjärnor
* Generationstävlingar
* Sportlovsaktivitet, skolmästerskap osv
* Klubbledare fångar upp ungdomar på plats
* Locka ungdomar med seriespel mellan klubbar och distrikt
* Bidrag
* Engagerade kommuner
* Ungdomsledare via utbildning, samarbete med fritidsledarutbildning/GIH
* Distrikten ska hålla läger för instruktörer och ungdomar
* Är tävlingarna attraktiva för nybörjare?
* Väntetider för nybörjare - tävlingsformer
* Boulen har ingen status

En diskussion kring vad som menas med den sista punkten tar vid.
Harriet Södergren gör en snäll tolkning:
- Kan det inte vara att det inte spelar någon roll om du är professor eller renhållare?
- Det är inte cool - det är väl det som är problemet, säger Erling Ottosson och berättar om när han första gången träffade Kenneth Köhalmi för 17-18 år sedan.
- Han visade oss hur man ska hålla kloten och så vidare. Det var därför jag började spelade i Kulknappen. Och jag tror att jag har utvecklats. Även om min fru ibland hävdar motsatsen.
- Några måste förlora och några måste släppa till pengar för att de bästa ska utvecklas och kunna nå internationella framgångar. Men vi andra har social status. Vi har skitkul på vägen - det är det vi måste visa.

- När vår förre generalsekreterare berättade att han varit på seminarium med "de andra precisionssporterna" höjde det boulens status för mig, berättar Jarmo Repka.

- Vitsen är alltså att vi ska skapa status - och här har vi en massa förslag på hur vi kan göra. Är vi beredda att jobba tillsammans med det här nu då, frågar Kicki Wahlberg.
- JA!!!
- Bra! Då inrättar vi en ny projektgrupp - Föreningen i tiden! Den får jobba vidare med det här. Och för mindre än en halv minut sedan sade alla härinne att "ja, vi är beredda att jobba tillsammans med det här" - så jag vill ha namn på folk som kan ingå i gruppen.

måndag 19 april 2010

Ny hemsida igen

Det kan som sagt vara lite instabilt så här under hemsidesövergångens första dygn.
Somliga når både den nya förbundssajten och de nya distriktssajterna snabbare än andra, verkar det som.

Det är bra om alla klubbar och distrikt tar reda på hur man gör innan de sätter igång och länkar om sina nya sidor. Och till exempel inte gör som Kinds Boulesällskap som länkat sin sida till svenskboule.se så att mängder av besökare på Svensk Boules adress istället hamnar hos Västgötaklubben.

Den gamla sidan finns - liksom distriktens gamla sidor - på adressen www2.svenskboule.se. Just för ögonblicket kan man inte komma åt dessa via N3Admin men det kommer man att kunna göra senast på onsdag och antagligen någon gång under morgondagen.

Bouleting - motionsdiskussioner

Intresset för att diskutera de nio inkomna motionerna är inte gigantiskt.

Motion nr 8 - om SM i skytte - från Rövarekulan tas upp av föreningens ordförande Sten-Erik Nilsson som förklarar att bakgrunden till motionen är observationer gjorda vid förra årets SM i Växjö.
- Duellanterna uppträdde inte som vi tycker att man ska göra. I semifinaler och finaler ska det vara duellskjutning. Det finns speciella skyttemattor för det. Skyttarna ska befinna sig på dessa mattor. När vi införde SM i skytte stod Dick Nilsson och Jonas Jacobsen i final på var sin matta - en började skjuta, därefter den andra, de sköt en kula var, när de skjutit tog de ett steg bakåt och sköt nästa. Då fick man tempo i det.
- Det var bedrövligt vid årets SM. Bara Håkan Berg uppehöll sig på sin matta. Film därifrån finns ju på webben - gå in och se hur det ser ut. Vi vill ha ett regelverk som reglerar det här.

TK:s ordförande Pontus Thuresson:
- Vi har ju skrivit ett svar till motionären, som i sin motion får det här att handla om psykningar. Regler för det innefattas i den regelbok vi har. Om någon domare har missat det är det bara att beklaga, men det är inte fel på regelverket - det står tydligt hur man ska göra.
- Däremot i det här med tempot kan jag hålla med dig lite. Det är bland annat därför vi överväger att ta bort skyttet som SM-klass och jag hänvisar till vårt svar på motion 9.

Håkan Jonsson, Norra (nationell domare):
- Det här skulle jag kunna stödja - argumentationen om tempot. Däremot inte det som var formulerat i motionen från början, om psykningen.

FS ordförande Robert Boström:
- Det har inte kommit några klagomål från de som skjutit. Vi har pratat med några av dem. Klarar man inte av pressen att stå sex meter ifrån sin motståndare och skjuta har man inte i skyttefinaler att göra - det är deras kommentar.

Markus Viktorsson, sydsvenska:
- Det finns ett väldigt spänningsmoment i skyttet och det vore olyckligt att ta bort skyttet. Men det behövs tempo i det - skytten ska göra sitt och sekundanten sitt.

Sten-Erik Nilsson:
- Är det så märkvärdigt att skriva en anvisning om att de ska stå kvar på sin skyttematta medan de skjuter? Det behöver vi kanske inte utreda... Pontus, du har väl sett finalerna?

Robert Boström:
- Det är också så att vi lyder under internationella regler. Det får inte bli ett löjets skimmer över antalet regler. Det är fyra avstånd, man har tre klot, en del vill hålla ett klot i andra handen medan de skjuter - vi har ändå alltid momentet med ett klot som ska tillbaka till skytten.
- Jag tycker att skyttarna sköter sig och visar varandra respekt. Jag har aldrig upplevt problemet förrän jag såg den här motionen.

Sten-Erik Nilsson:
- SM-skyttet ligger dessutom fel i tid, på söndagen innan folk kommit dit.


Motion 1 - om valberedningens sammansättning - tas upp av Kenneth Lindvall, GBBF och ledamot i valberedningen.
- Vi lade en motion förra året som togs emot med ett ja och nu vill man ändra den igen. RF:s stadgar hänvisar man gärna till och vi har pratat med RF:s jurist Christer Pallin. "Man ska verka för" en jämn fördelning, säger han. "Kvinnor och män BÖR...", står det i SBF:s egna stadgar om styrelsens sammansättning.
- Hur ska det gå till rent praktiskt om det SKA vara lika fördelning - ska det vara fem och en halv kvinna och fem och en halv man då?
- Jag tycker att man krånglar till detta nåt så fruktansvärt. Var glad att vi får ihop en i valberedning överhuvudtaget istället - för det är inget roligt jobb kan jag säga. På ett "ja" går det femtio "nej".

Hans Hagberg, FS:
- Visst kan man tycka att det är inkonsekvent att det står att styrelsen BÖR ha en jämn fördelning men att valberedningen SKA. Anledningen till en sådan ologiskhet är att valberedningen är ett gammalt problem som vi i Svenska Bouleförbundet lägger ner alldeles för lite jobb på.
- Motionären skriver att den nuvarande valberedningen till 80 % består av män över 55 år - och det är en riktig observation. Det är också riktigt att det inte är bra. Valberedningen ska spegla olika delar av verksamheten så att ni - ombuden vid årsmötet - ska ha ett så bra underlag som möjligt när ni ska fatta beslut. Valberedningen har ett helt annat arbete än förbundsstyrelsen och det är alltså förklaringen till ologiskheten.

Hans T Carlsson, GBBF:
- SKA är tvingande, BÖR kan man laborera med - det är det som är skillnaden. Om vi nu inte får ihop en valberedning med jämn könsfördelning - vad gör man då?

Magnus Halleen, GBBF:
- Det är ju bara att titta på församlingen här idag. Det är ungefär en fjärdedel kvinnor och en klar majoritet män över 55 år.

Håkan Jonsson, Norra:
- Jag undrar också vad man gör när det är en tvingande formulering och fem ledamöter i valberedningen. Ska det vara två kvinnor, två män och en sådan här vad-det-nu-heter...

Sinikka Pisilä, fd ordförande i valberedningen (och förbundet):
- Det krävs ett aktivt arbete av distrikten. Om de nominerar kandidater är det lätt att vara valberedning. Om de också funderar över vilka de vill se i valberedningen är det enkelt att få ihop en ny sådan. Kandidater behöver inte vara här på årsmötet. Det här handlar om att höja statusen på valberedningens arbete. Att vi har sådana problem med att få ihop ny valberedning beror faktiskt på att vi sällan är tillräckligt förberedda.

Eddy Persson, WDBF:
- Jag håller med Sinikka om att det är ett fruktansvärt jobb att sitta i valberedningen. Men det är också det viktigaste jobbet.
- Om nu distrikten är förberedda och alla namnen är herrar som kommer från distrikten - det löser ju inte det problemet.

Markus Viktorsson, UNK+:
- Jag tycker att förslaget är bra. Visst, verkligheten ser ut som den gör idag - men vill vi att den ska göra det. Eller vill vi få in fler unga och fler kvinnor? Jag tycker absolut att man ska sätta SKA-krav - annars kommer vi ju ingenstans.

Kenneth Lindvall, GBBF och valberedningen:
- Säg nu att vi inte får ihop två kvinnor - eller två och en halv. Vad händer då? Jo, då kommer vi att sätta ihop en valberedning ändå. Det är så vi har gjort förut - vi har brutit mot stadgarna hela tiden. Förra året var enda gången vi inte gjorde det - med den nya formuleringen BÖR.
- Om det är fem kvinnor som är de bästa spelar det ingen roll, om det är fem män spelar heller ingen roll. Könskvotering är bara nåt blaha.
- Vi har bett distrikten sedan i oktober att komma med förslag - men får vi några? Enkelt är det inte - gör det inte svårare.

Robert Boström, förbundsordförande:
- Det är olyckligt att gömma sig bakom en svag formulering. Då blir det nog som du säger, Kenneth - att det sitter fem män där imorgon.

Motion 2 - valbarhet till styrelse/disciplinnämnd - tas upp av Magnus Halleen, GBBF:
- Vi har redan hört hur svårt det är att få folk att jobba ideellt. Då är det olyckligt att hindra folk från att sitta på två ställen.

Motionären har bett att få motionen tillbakadragen, påpekas det.

Robert Boström, förbundsordförande:
- Det är sant, men den begäran kom för sent. Motionen har behandlats av åtta distriktsmöten och av FS som har författat ett svar. Om någon vill väcka motionen imorgon går det bra.

Därefter vill ingen diskutera några motioner ytterligare.