Hittills har svenska pensionärer som bor i ett annat EU-land varit tvungna att ansöka om det så kallade blå kortet, i det land de bor i. Svenskar bosatta i Spanien har alltså varit tvungna att gå till spanska Seguridad Social för att få kortet utfärdad inför exempelvis en resa till Sverige. Kortet har enbart givit dem rätt till akut vård. Detta ändras nu och från 1 maj är det Försäkringskassan i Sverige som lämnar ut kortet.
– Innan maj skickar vi ut information till alla dem som har intyget E-121, säger Viktoria Sjöberg.

Den stora gruppen som berörs av ändringarna är just svenska pensionärer bosatta i Spanien. Från 1 maj kan de börja ansöka om kortet från Försäkringskassan.
– Det positiva är att de får rätt till all planerad vård hemma i Sverige, poängterar Viktoria.
– En annan god nyhet är att det inte bara är de som varit arbetstagare som kan få vårdintyg. Tidigare kunde en person som varit bosatt i Sverige men inte arbetat, exempelvis en hemmafru, inte få intyget. Hädanefter omfattas dock alla som har en allmän pension från Sverige.

Intyget E-121 byter namn till S1, men de gamla fortsätter att vara giltiga och de som redan har det behöver inte ansöka om ett nytt.

Intyg för planerad vård
Den tidigare förordningen har funnits sedan i början av 1970-talet och var egentligen framtagen med hänsyn till arbetstagare som flyttade utomlands och deras sociala trygghet. Den nya förordningen kom 2004 men tillämpningsförordningen börjar först gälla i år.
– Det blir nya regler även för arbetstagare som är utsända från Sverige, säger Viktoria Sjöberg. Men i Spanien är det främst svenska pensionärer som berörs.

För att få rätt till all vård i Sverige, även planerad, kommer det att behövas ett särskilt intyg från Försäkringskassan som håller på att tas fram. Det ska sedan visas upp för de svenska vårdgivarna när man söker vård där. Endast offentlig vård omfattas av garantin. Om man bor i Spanien, har E-121 från Sverige och ska få vård i ett tredje land till exempel Portugal, är det den spanska motsvarigheten till Försäkringskassan, Seguridad Social, som beslutar om förhandstillstånd och det är också dit man lämnar sin ansökan.

Läs mer på http://www.forsakringskassan.se