Berry Media

Berry Media har lagt ner och vill istället tipsa om TodaysWeb.

Fakta om bär

Bär är en form av frukt med frön som ska föra släktet vidare. Dock är det som så att den botaniska definitionen av bär, den är bra mycket mer komplicerad. De flesta bär, är i strikt botanisk mening inte äkta bär. En botanist anser att ett bär är en saftig frukt, ofta med många frön, men ibland även med ett enda som till exempel berberis. Utöver det så ska ett bär, i botanisk mening vara avfallande och aldrig öppna sig. Det innebär att tomater, gurka och melon är mer bär än vad smultron och hallon är.

Om man ser till ett vardagligt matperspektiv är bär detsamma som saftiga frukter som är små, ungefär så små att man kan stoppa många av dem i munnen på en gång. Även små saftiga frukter som man inte kan äta, till exempel för att de är giftiga, räknas till bär.

Ätliga bär, äts som de är, eller så kokar man sylt, saft eller gelé av dem. Det är även vanligt att man använder dem i pajer och andra bakverk.

Av ätliga bär kokas sylt, saft och gelé. De används också i pajer och andra bakverk. Bär äts också ofta som sådana, till exempel med socker och vispad eller ovispad grädde. Du kan med fördel frysa in och spara både färska bär och de du kokat.  

Är bär en frukt?

Frukt kan delas in tre olika grupper. Det är dessa:

Stenfrukt är en saftig frukt med ett frö omgivet av hårt skal. Hit hör körsbär, slånbär och plommon. 

Skenfrukter är de små nötterna på den saftiga uppsvällda blomaxeln de egentliga frukterna. Exempel är smultron, nypon, rönnbär, äpplen och många fler.

Sammansatta frukter är bland annat det som hallon, björnbär och hjortron med flera är. 

Allt vad vi i dagligt tal kallar för bär är alltså inte äkta bär. Gamla böcker visar att de flesta bär förr hade ändelsen -on, som betyder bär. I många bärnamn som till exempel smultron, hallon och lingon lever ändelsen fortfarande kvar.


timecenter