Dörrfix

20150922_103152

Under dörren är det bra att ha en plåt som hindrar att panelen tar allt för stor skada av regn och takdropp. Det har varit tänkt att åtgärdas sen jag flyttade in i vagnen oktober 2013 men har inte gjorts. Men nu så fick jag äntligen tillbaks lite energi. Som ni kan se på bilden har inte panelen mått så värst bra av den ovarsamma behandlingen från vädrets makter och människans lättja. Först lät jag virket torka upp och efter det drevade jag om dörren under tröskeln. Med lindrev som innan.

20150922_104154

Efter det spikade jag dit en våd tjärpapp som skydd mot kondensfukt. Skyddar en del också mot drag under tröskeln. Som ni ser har även dörrfodret fått äta en del vatten men de ska skyddas med målarfärg i framtiden.

20150922_125340

Efter det klippte jag ut en lagom stor bit plåt från en överbliven takplåt jag hade liggandes. Med hammare och milt våld slog jag ut alla toppar och dalar i plåten och fick en nästan platt plåt. Den spikade jag fast i tröskeln och lät den gå nedför fasaden ända ner till undersida vägg. Sen tillbaks med den gamla trapp jag hittat. Den står bara lutad mot vagnen. Funkar fint.

Bygg billigare

pengar

En aspekt som ofta missas när det kommer till att bygga hus är slutkostnaden för husen. Det är även sant inom ekobygg. Ibland mer så än i det vanliga byggandet pga att en del ekorekomaterial är vansinnigt dyra. Som hampaisolering tillexempel.

Här tänkte jag presentera lite förslag på hur du kan bygga billigare och eventuellt klara dig undan allt för stora skulder. Jag har aldrig förstått hur vi kan prata om hållbara byggen och samtidigt helt bortse från den ekonomiska hållbarheten. Måste du ta ett lån på flera miljoner för att köpa dig ett hus är det i grunden ekonomiskt ohållbart för de allra flesta av oss. Och då är vi ändå bland de rikaste i världen!

Bygg själv
Gör så mycket av arbetet som du klarar av själv. Läs på, gå kurser och inse vart dina begränsningar ligger. Ta in snickare elektriker, rörmokare osv där det behövs och där du känner att du absolut inte klarar av det eller där lagar och regler säger att du måste ta in en yrkesperson. Tänk på att du kostar kanske 100kr om dagen i matkostnad medan en snickare ligger runt 500kr i timmen. Du behöver inte skatta på det arbete du gör på ditt hus men det behöver snickaren.

Den summa du sparar på att göra jobbet själv är helt enorm och det kan därför vara värt att ta tjänstledigt i ett år eller mer för att bygga ditt hus själv. Räkna på det och se hur lång tid du kan jobba åt dig själv för samma summa som snickarn, elektrikern med mera vill ha. Det finns få saker som är så tillfredställande som att bo i ett hus en har byggt själv.

IMG_3413

Återvinn
När du återvinner material gör du inte bara miljön en stor tjänst utan även din plånbok. Det finns hela hus som bortskänkes på blocket och andra sidor. Timmerhus kan vara en bra investering att plocka ner och flytta och det är inte så svårt som det låter. Är det inte allt för stort går det att flytta hela huset som det är med en transportfirma. Mycket billigare än att bygga nytt och troligtvis överlägsen kvalitet på virket jämfört med dagens.
Fönster och dörrar finns i överflöd att köpa begagnat eller kanske till och med få gratis mot nedplockning. Där kan du spara tiotusentals kronor beroende på hur många fönster och dörrar du behöver. I mitt hus på hjul sparade jag cirka 20tkr på fönster och dörrar.

Bygg inte hela huset på en gång
Rita upp hela ditt tänkte hus men bygg det i omgångar. Börja med kök och ett rum så att det går att flytta in redan första året. Bygg sedan på de rum du behöver samt en eventuell övervåning. Förr var det vanligt att bygga ett hus med två våningar och lämna vinden oinredd. På så vis kan en bo på undervåningen som är färdig och bygga klart övervåning när behov uppstår. Är det bara mellanbjälklaget isolerat så är det en bra lösning.

Bygg inte så stort
Vår uppvärmda bostadsyta blir bara större och större. Senast jag kollade upp det låg vi på 54kvadratmeter uppvärmd bostadsyta per person. Det är vansinnigt mycket yta som oftast bara fungerar som förråd för en massa prylar, möbler, böcker och annat som vi antagligen inte använder iallafall. Tänk igenom hur mycket yta du verkligen behöver. Kvadratmeter kostar inte bara när du bygger utan under husets hela livstid. Att värma upp tio kvadratmeter till blir mycket pengar på ett år. Pengar som du skulle kunna göra annat för. Gå ner i arbetstid kanske? 🙂

Köp befintligt
På många orter i vårt avlånga land är det mycket billigare att köpa befintlig fastighet pga att marknadsvärdet är så pass lågt. Bygger man nytt på en sån ort är huset värt mindre när det är klart än vad materialet kostade. Dessutom finns det en massa tomma hus på sådana orter som det är bra om någon tar hand om.

Bygg enkelt
Att bygga enklare är ett väldigt bra sätt att få ner priset. Drar du inte in vatten och el blir det väldigt lätt att bygga. Badrum är oftast det dyraste rummet i nybyggda hus pga risken för vattenskador och materialkostnad. Var och en måste ju bestämma sig för vilken nivå av komfort en vill ha i sitt färdiga hus men det är intressant att ifrågasätta allt sånt som en tror är nödvändigt att ha. Det kan ta en långt. Och närmare drömmen om ett billigt hus och boende.
Uppvärmningskällan är också avgörande för slutpriset. En kakelugn eller rörspis är långt mycket billigare än ett vattenburet system och ställer inte heller till det för dig om du vill åka bort en längre tid på vintern. Det är bara att kallställa huset. Ingen uppvärmningskostnad när du inte är hemma.

Välj billiga tekniker
De tekniker som finns för att bygga hus är olika dyra. Ska du bygga timmerhus, jordskepp, halmbalshus, ramverk eller regelstomme? Läs på och gå kurser i olika tekniker som tilltalar dig och se de olika styrkor och svagheter som teknikerna har och ta reda på kostnadsnivån. Timrar du själv kan det bli ganska billigt men köpt är det en dyr teknik. Halmbalshus är arbetsintensivt men materialet är billigt. Regelstomme är lättare än många tror och relativt billigt om en väljer en billig isolering som tillexempel att spruta lösull.

Studiecirkel
Anordna en studiecirkel genom ett lokalt studieförbund. Deltagaravgiften kan betala en lärare som visar hur ni ska göra när ni bygger. Detta är vanligt inom alternativa tekniker som halmbalshus och andra lertekniker samt timring. Men skulle absolut gå att göra inom vanlig regelstomme med. Känner du dig säker nog kan du ju hålla egna kurser och på så sätt få en inkomst från ditt bygge som kan betala för material till huset.

Arbetsdagar
Anordna arbetsdagar och ta hjälp av vänner och andra för att bygga klart ditt hus. Se till att det är en trevlig stämning med mycket mat och fika så kommer många dyka upp. Var noga med planeringen och struktureringen så det finns jobb till alla. Det kan gå rysligt fort när det kommer många människor. Målning och enklare sysslor är perfekt till arbetsdagar.

Jag hoppas att de här enkla tipsen kan hjälpa dig att få ner slutkostnaden till en mer rimlig nivå för just ditt hus. Kom gärna med fler tips om du har några. 🙂 Här kan du läsa lite andra tips på hur du kan bygga billigare: Byggahus.se/ByggBilligt

Fönsterfoder och fönsterbänkar

collage

Har äntligen blivit så att jag har pengar, tid och ork samtidigt. Så nu har jag lyckats spika ihop fönstersmygar och satt dit foder och fönsterbänk. Lite grönska är redan på plats tack vare frikostiga donationer från mina kollektivkompisar ❤ Det gör en väldig skillnad att ha växter i fönstren. Piggar upp.

IMG_4614

Här syns lite tydligare hur fönsterbänken är gjord. Det är bara en 45*45mm regel som är påspikad utanpå fönstersmygen. Blir inte särskilt djupa bänkar men tillräckligt för att kunna ha småkrukor i fönstren. Vill inte att bänkarna ska ta för mycket plats då jag har min stora väggfasta soffa under. Kommer bli finfint med lite sandpapper och färg tror jag. Ska bara få dit golvsocklarna och fodren runt ytterdörren med så ska jag beställa hem färg för invändig målning. Om jag mot förmodan någonsin lyckas bestämma mig för vilka färger jag ska ha. Håll tummarna.

Sex dagars jobb – Tio månader ledigt

IMG_4993

Jag insåg precis att jag alltså bara behöver jobba sex dagar för att kunna vara ledig i tio månader. Det är ganska svindlande. Inget jag fick lära mig i skolan direkt. Den här tron om att ett evigt slitande på ett lönejobb är det som krävs för att kunna vara ledig. Att det enda sättet att vara ledig mer – är att jobba mer.

När det i själva verket är precis tvärtom. Logiskt nog.

För att det här ska fungera måste du fokusera på dina utgifter istället för dina inkomster. Det är utgifterna, framförallt, som avgör hur rik du är eller hur mycket du kan vara ledig – Hur lite du behöver jobba.

Jag driver eget inom bygg och bor i det som kallas glesbygden. Det innebär att jag utöver grundavdraget också gör ett glesbygdsavdrag vilket totalt blir 18500kr per år.

De första 18500kr jag tjänar varje år går alltså rakt ner i min ficka. Först därefter behöver jag skatta på de pengar jag drar in. Jag tjänar 15000kr(7500kr med skatt och soc avgifter) i veckan eller 3000kr(1500kr) per dag. Eftersom jag klarar mig på cirka 1850kr i månaden innebär det att jag kan vara ledig i tio månader på sex dagars jobb. 🙂

I den här budgeten ingår i stort sett inget mer än kost och logi. Så skulle jag bara jobba sex dagar skulle det bli ganska torftiga tio månader. Men å andra sidan behövs det inte så mycket för att trivas där jag bor. Det är lugnt och tyst och stjärnhimmeln är otrolig. Men det är klart att tillslut tröttnar man på att fika med sina vänner hela dagarna. Men dit har jag inte kommit riktigt än.

Hur ser dina utgifter ut? Vad skulle du göra om du var ledig mer? Gör du verkligen det du vill?

Ombyggda loft och ny uppgång

IMG_4404Hittade ett sjysst tyg på gratis-loppisen som jag funderade på att ha under köksbänken men det fick fungera som dataskydd. Eftersom jag valt att ha uppgången till loftet här blir jag tvungen att såga upp det befintliga loftgolvet och det blir alltid skräpigt.

IMG_4407

Jag valde att handsåga. Ett alternativ är annars cirkelsågen men det skulle damma ner hela huset på en sekund. Ibland är handkraft bättre. Och inte behövde jag ha hörselkåpor på mig heller. Öppningen blir 60cm bred, alldeles tillräckligt för att det ska gå bra att ta sig upp men fortfarande en stor del av golvytan på loftet i behåll. När en bor på en liten yta blir varje kvadratcentimeter viktig.

IMG_4410

När brädorna var kapade var det bara att börja riva. Det är lätt att bryta upp brädan en centimeter och sen banka ner brädan igen så spiken sticker upp och blir lätt att dra ut. Efter det är det bara att knacka ur brädan så fjädern släpper ur noten(sponten). Har du spikat eller skruvat råsponten som det är tänkt med dold infästning är det oftast väldigt svårt att riva utan att skada brädan. Men det blir ju snyggare förstås.

IMG_4412

Nu har vi ett hål i golvet. Här har jag tagit av den bärande regeln 45 mm in så den regel som jag lägger in för att bära av golvet får plats under brädgolvet. Som innertak har jag fortfarande tyg som synes. Var tvungen att släppa på det när jag rev golvet. Det är därför det ser lite stökigt ut.

IMG_4436

Flyttade den stege jag haft provisoriskt vid köket till den nya platsen. Den kommer få sitta där ett tag nu tills jag bestämt mig hur jag ska bygga den nya trappstegen. Har lite olika tankar om vad som är bäst. Stor skillnad mot att ha en rak stege kan jag säga. Bokhyllan byggde jag av återvunnet virke från tippen. Blev riktigt nöjd iallafall.

IMG_4423

Byggde också ihop loften. Här är uppreglingen klar. Stegen satt tidigare mot garderobsväggen bredvid fönstret men det känns bra att ha flyttat den. Blir bättre energi i vagnen. Dessutom har ju tanken alltid varit att ha köksbord vid det avlånga, liggande fönstret och det skulle nog kunna störa med en stege där. Och eftersom jag ville bygga ihop loften hade jag fått ha en lucka i golvet där stegen var och det hade inte känts bra. Alls.

IMG_4424

Golvet på plats. Nu sitter loften ihop på riktigt och det känns fantastiskt bra. Det loft som tidigare bara fungerat som förråd känns nu mer som en yta som faktiskt går att göra något med.

IMG_4429

Kortet är taget från stegen upp till loftet. Skarven i golvet blir inte så snygg eftersom det är en generalskarv men det kommer nog inte synas så mycket när det blir målat någon gång i en avlägsen framtid. En hel massa böcker ska flyttas upp på bokhyllor som mitt framtida jag kommer bygga. Vilken dag som helst nu. Ena gaveln saknar fortfarande pärlspont så det måste jag åka och handla.

IMG_4430

Nöjd. 🙂

 

Försäkra ett hus på hjul?

IMG_4399

Det är många som undrar hur det ska gå att försäkra ett hus på hjul. Många har tankar om att det är svårt eller kanske rentav omöjligt. När jag skulle försäkra mitt hus på hjul fick jag nej från det första bolaget jag kontaktade. Kommer dock inte ihåg vilket det var. Då kontaktade jag Länsförsäkringar. Den jag pratade med bad att få ringa upp efter att ha dubbelkollat med sina kolleger. Några timmar senare ringde min telefon och jag fick veta att det skulle gå bra att försäkra huset.

De undrade hur stort det var, när det var byggt, om det fanns badrum och liknande saker. Kuggfrågan verkade vara hur många gånger per år jag tänkte flytta det och jag svarade att jag tänkte flytta det max två gånger per år. Då fick jag teckna en Villahemförsäkring. Jag skattade värdet på mitt hus till ca 300.000kr baserat på vad en villavagn kostar att köpa. I försäkringen ingår att ett exakt likadant hus byggs upp åt mig om det tillexempel brinner upp. Det tycker jag känns tryggt då huset och sakerna i det är allt jag äger och har i den här världen. Jag har vänner och bekanta där huset har brunnit upp och försäkring saknas. Det är fruktansvärt både mentalt och ekonomiskt.

För den här försäkringen betalar jag bara 2400kr om året vilket jag ser som billigt för den trygghet det ger. Det var enkelt att skaffa försäkringen och jag blev bemött på ett schysst sätt av handläggaren.

 

Väggfast soffa

Finaste

Jag har sedan början av bygget drömt om en väggfast soffa i vinkel där en kan ligga och mysa med sina vänner, dricka te och prata om livet. Det var nu ganska länge sen jag byggde den men den har ännu inte förevigats på bloggen så nu äntligen blir det gjort. En del av orsaken till att det dröjt är för att jag har väntat på att det ska dyka upp några madrasser till soffan. Har nog väntat nästan ett halvår men så plötsligt dök de upp på en bytes-sida jag är med på. Gratis och med sunda material. Det är gamla bolstermadrasser, superfina. Kanske lite väl hårda att sova på men det går absolut. Ibland kan det vara skönt för ryggen att sova på lite hårdare underlag tycker jag. I värsta fall får väl jag sova där och gästerna i stora sängen på loftet. 🙂

Soffan är 80cm bred och 60cm hög samt 370cm lång och bänkskivan går att fälla upp på fyra ställen så det är ett enormt förvaringsutrymma som sväljer i stort sett allt jag äger. Spegeln är kanske inte den vackraste men jag tycker den är lite kul och den är också ett fynd jag gjort på byns gratisloppis. Kommer antagligen bytas ut när jag hittar något bättre. Tanken är också att ha en spegel på insidan av garderobsdörren men jag har inte byggt någon garderobsdörr än så…

Eldragningen lämnar som ni ser en del övrigt att önska men tankearbetet pågår om hur jag vill ha det. Vart kontakter ska sitta, hur sladdar ska dras osv. Jag vill inte stressa fram något som jag senare blir missnöjd med. Dessutom vill jag dra det själv så jag lär mig mer om det. Själva inkopplingen ska dock en elektriker göra så det blir rätt.

Jag ska snart iväg och titta på äggoljetemperafärger i en färgbutik i närheten och fundera mer på vilka färger jag vill ha i vagnen. Det känns nästan som det svåraste i hela projektet det här med färger. Ångestmoment. Men samtidigt roligt förstås. 🙂

Min uppfattning är att en får ut mer av ytan när en bygger väggfasta möbler istället för flyttbara. Särskilt sant när en har så begränsad yta som jag har. Men det blir förstås svårare att möblera om.

 

En lyckad flytt

IMG_4369

För några veckor sedan flyttade jag mitt hus på hjul. Det är något jag oroat mig för sen jag började bygga vagnen och insåg hur stor och tung den skulle bli. Samtidigt har jag tröstat mig med att en alltid blir orolig inför flyttar och min erfarenhet hittills är att det brukar gå bra. Den största oron den här gången var att vagnen stod i ganska brant lutning. När jag hissade ner den på backen såg det rätt så lustigt ut. Som det lutande tornet i Pisa fast lite mer blygsamt.

Flytt av hus på hjul

Ett ytterligare problem var att jorden var så mjuk under vagnen att hjulen sjönk ner. Detta blev än värre när Håkan kom med sin stora traktor och började dra iväg med vagnen. Den sjönk också ytterligare pågrund av att jag klantigt nog inte hade pumpat upp lufttrycket i däcken. Redan efter 20 meter var vi tvungna att avbryta och snabbt ordna fram en kompressor. Men det fick vi låna av trevliga grannar i byn så det gick relativt fort.

Efter det tog vi oss ner på en smal grusväg där det gick relativt bra förutom att en rönn tog i taket så jag fick klättra upp och hålla in lite grenar innan vi kunde ta oss förbi. Vagnen är ju ändå 5 meter hög och 310 centimeter bred så det är ganska mycket väggyta även på högre höjder. Lätt att glömma när en står på backen och går framför traktorn för att se till att vägen är fri.

Vid slutet av grusvägen var vi tvungna att svänga upp mot höger för att komma under en lågt hängande elledning. Men då hamnade det högre hjulet på vagnen i mjuk jord istället för kompakt grusväg vilket gjorde att den började luta betänkligt mot en lada så att taket var millimeter från att skrapa i. Vi fick backa och prova igen flera gånger innan vi äntligen tog oss förbi och ut på asfaltsväg. Efter det var det lugnt.

Veckan innan hade jag och FrejaLina med hjälp av en käpp kollat att alla elledningar och teleledningar låg på en betryggande höjd. Den stora oron var att skorsten skulle ta i. Tack vare det kunde vi under flytten vara ganska säkra på att det var lugnt även om vi tog det försiktigt och jag blev väldigt nervös. Jag sänkte också skorsten 30 centimeter i förebyggande syfte inför flytten. Den var kanske lite onödigt hög.

Inför flytt hade jag också tagit ner alla föremål på golvet så inget skulle kunna ramla ner. Alla fönster och dörren lät jag sitta kvar. Det enda jag gjorde utöver det var att spika fast en regel på golvet under det större loftet och ifrån den spikade jag två brädor som ett kors upp mot loftet för att ha något som kunde ta upp krafterna av att vagnen vinglar fram och tillbaks. Vet inte om det var nödvändigt men det känns tryggare så. 🙂

 

Fönsterbleck och foder

IMG_4346

Nu har jag fått tummen ur och satt fönsterbleck på alla fönster utom loftfönstren. För att göra dem behöver jag en längre stege. Har också fått dit fodren och drevat lite extra från utsidan med lindrev. Tänkte försöka visa hur jag gör när jag klipper till och bockar plåten med några enkla bilder. Hoppas det går att förstå. Det blir så mycket billigare att göra det själv än att ta in en plåtslagare. Men plåtslagaren gör det säkert snyggare än vad jag gör. 🙂

IMG_4340

Såhär klipper jag till plåten med en vanlig plåtsax.

 

IMG_4341

Efter det är det lätt att hamra till plåten så den viker sig så flärpen som sparats hamnar bakom plåten när du sen spikar fast den under fönstret. På så sätt rinner inget vatten in i hörnet. Det blir ett litet hål där vatten kan ta sig in men eftersom plåten lutar utåt är det ytterst lite som faktiskt tar sig in där. Det går ju såklart att sätta en klick silikon eller liknande där för att vara på den säkra sidan men det gör inte jag. Träklossen använder jag som mothåll för att lättare forma plåten.

IMG_4345

Hörnbrädor saknas fortfarande men det blev en väldig skillnad bara med foder. Vilket var ganska väntat. Färgen kommer bli traditionellt faluröd på hörn och foder och fasaden kommer antingen bli järnvitriolgrå eller gråna naturligt av sig själv. Under dörren kommer en plåt sitta som skyddar från regnet. Ska bara hitta en lämplig plåt först.

 

Pärlspont var det här!

IMG_4299

Nackdelen med att kultivera en livsstil där jag bara gör det jag vill göra(i den mån det är möjligt) är att bloggen och annat kul ibland sitter på paus. Hursomhelst har det hänt en hel del sen sist jag skrev om vagnsbygget. Det har bland annat kommit upp pärlspont på väggarna istället för tyget som hängde där innan. Det är vanlig pärlspont som jag spikat dit för hand med hammare och dorn.

IMG_4245

Jag har verkligen trivts med tyg på väggarna och det var lätt att få dit tyget men det blir ju genast en helt annan känsla när väggarna är av trä. Panelen ger inte efter när jag lutar mig mot den och det går att spika och skruva i den om jag vill sätta upp en hylla eller liknande. Så skönt. Också ljudet förändras ju markant. Innan bodde jag som i en stor ljudabsorbent 🙂 När väggarna är lite hårdare studsar ljudet mer men inte så att det stör, bara skönt.

IMG_4302

Nästa steg är att snickra ihop lite platsbyggda möbler och att måla allt med linoljefärger. Jag har redan tjuvstartat och det känns som att det blir riktigt riktigt bra. Det har verkligen lönat sig att stanna upp och fundera på hur jag egentligen vill ha det innan jag gått vidare. Nya ideer och lösningar på problem kommer av sig självt, det är bara att tålmodigt sätta sig och vänta in dem.

IMG_4264
Ljusare blev det också och så kommer det nog förbli då jag planerar att måla väggarna i någon neutral, ljus kulör. Eventuellt vit lasyr. Det kan ju upplevas som lite tråkigt men tanken är att köket och möblerna ska vara som små färgexplosioner så jag tror det kan vara bra att ha en lite lugnare färg på väggarna för att jag inte ska bli helt galen. Även om somliga menar att jag redan är galen.