Köp egen domän

Är du ute och letar efter ett domännamn? Vi hjälper dig med inspiration och råd när det gäller köp av domännamn.

Valet av ditt domännamn är ganska viktigt eftersom att du förhoppningsvis ska dras med det en längre tid. Det kan vara ganska svårt att komma på ett bra domännamn, speciellt om man ger sig in i en marknad där de flesta bra domännamnen redan är uppköpta – men här får du lite domäntips.

Vart köper jag domän?

domänDet finns väldigt många återförsäljare av domännamn. Vi rekommenderar dig att du köper domänen hos ditt webbhotell, beroende på priset självklart. Priset kan skilja sig en del bland leverantörer ibland. Vissa webbhotell har generösa erbjudanden som gör att du får domännamnet gratis, andra tar 120 kr betalt för det. Normalpriset ligger på cirka 90 kr inkl moms för ett .SE domän.

Domäner för företag

Om du är ute efter ett domännamn för ditt företag så bör du om möjligt följa vissa riktlinjer.

  • För det första bör alltid domännamnet vara så kort som möjligt. Ha inte med onödiga tecken om det inte är ett måste.
  • Domännamnet får gärna vara knutet till den bransch ditt företag sysslar med.
  • Undvik ÅÄÖ till huvuddomänen. Det finns flera orsaker till att man ska undvika ett så kallat IDN-domän. Dels så är det svårare att få naturliga länkar till sin webbplats men det är även inte än kompatibelt med alla webbläsare och epostprogram.
  • Använd alltid .com eller .se (eller respektive land företag har sitt kundnätverk i) som toppdomän. Ett företag som använder sig av .nu eller .net kan verka lite oseriöst.

Domäner för privatpersoner

  • Det är viktigt att veta vad din webbplats kommer att handla om. Är det en personlig blogg så är det bättre att använda sig av sitt namn än något påhittat. Är däremot inte webbplatsen kopplat till dig på en personlig nivå så bör du istället försöka att knuta ihop domänen med din webbsida’s nisch – alltså vad den handlar om. Det kan vara lättare att locka intresserade besökare till en webbplats som har domännamn relaterat till ämnet. Problemet med en nischad domän är bara att det blir svårare att gå utanför bloggens initiala koncept om domännamnet begränsar.
  • Kommer du tröttna på ditt domännamn? Om du har fundering på att nån gång lägga ner din hemsida och överlåta domänen till någon annan så kan det vara klokt att inte använda sig av något personligt som till exempel namn. En kille som heter Johan vill inte ha en hemsida som har domänadressen niklas.se.

Ha dessa punkter i åtanke när du väljer domän för din hemsida.

När du har köpt ett domännamn är det viktigt att du håller koll på när det går ut. Vanligtvis köper man 1 år framöver, men man kan även köpa fler år.

Övriga resurser inom web: