Aktuellt


resized_20240308_182117

Information om vattenkvalitén i kanalen vid Dals-Långed

24 april 2024

Dalslands miljö- och energikontor har utrett skumbildningen i vattnet utanför bl.a. Dals-Långed ytterligare.
Orsaken till skumbildningen är sannolikt en stor förekomst av organiskt material. Till följd av de stora nederbördsmängder som förekom innan skumbildningen så tillförs vattendragen mycket organiskt material från omgivande mark (t.ex. jordpartiklar och växtrester). Vattenföringen (volymen vatten som transporteras genom vattendragen) blev till följd av nederbörden därmed mycket hög, vilket skapar ett virvlande vatten.
Det organiska materialet innehåller bl.a. betydande mängder fettsyror vilka tillsammans med den höga vattenföringen i vattendragen och inblandning av luft (till följd av det virvlande vattnet) sannolikt har gett upphov till skumbildningen.
Skumbildningen bedöms således ha en naturlig förklaring. Det finns inga tecken på förekomst av svartlut i det vatten som provtagits.


logo_interreg_oks_se

GreenFleets

17 april 2024

Intereg-projektet som ska driva på Dalslandskommunernas gröna omställning av fordon och maskiner!

Inom projektet kommer kommunerna att arbeta med omställning av de egna fordonen och ställa krav på transporter i upphandlingar och avtal. Men också genom att effektivisera användandet av fordonen samt de interna strukturerna i kommunerna. Genom detta kommer nya lösningar, verktyg och processer att kunna införas för att kunna övervinna de utmaningar och hinder som har identifierats. Projektet pågår under åren 2024-2026.

Läs mer på: GreenFleets - Dalslands Miljö & Energiförbund


klimatklivet

Klimatklivet

14 februari 2024

Företag och organisationer kan söka bidrag från Klimatklivet för investeringar och åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser

Ansökningsperioder under 2024
Ansökningar via anbud för publik laddinfrastruktur 25 mars - 5 april
Ansökningar alla övriga klimatklivsärenden 4 - 15 mars.

Information om fler ansökningsperioder och annan information finns här


kyltorn

Anmälningsplikt för kyltorn

6 februari 2024

Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna infördes den 1 februari 2024 och innebär att verksamheter blir skyldiga att anmäla kyltorn till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd. Mer information hittar du under länkar: Nu införs anmälningsplikt för kyltorn — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se) och SFS2023-932.pdf (svenskforfattningssamling.se)

Foto: Pixabay


tänd-i-toppen_sida_1

Uppdaterad broschyr om vedeldning från Naturvårdsverket

10 januari 2024
Naturvårdsverkets informationsbroschyr ”Tänd i toppen” om vedeldning har uppdaterats. Den innehåller kort information om vedeldningens påverkan på hälsa och klimat, råd kring ved, tändmedel, hur du själv kan kontrollera röken och en steg-för-stegbeskrivning av metoden ”tänd i toppen” med illustrationer.
Broschyren kan du läsa genom att klicka på länken nedan:

höns-webb

Högriskområde för fågelinfluensa i flera kommuner

28 november 2023

Jordbruksverket har beslutat om högriskområde för fågelinfluensa i delar av Västra Götalands län. Beslutet gäller från och med 27 november 2023 och tills vidare. Högriskområde innebär restriktioner för dig som håller fjäderfä och andra fåglar i fångenskap.

Mellerud är en av de kommuner som omfattas av restriktioner och säkerhetsåtgärder för högriskområde.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida