Middagen är serverad

Vardagsstress och matlagning är en knepig kombination. Som tur är finns det numera riktigt bra färdiggjord mat att köpa. SvD har guiden till hämtmatställena med hemlagad känsla.

En ny take away-butik är 8T8 som Caroline Tallving öppnat för att möta Söderbornas behov av färdig mat och bra råvaror. Foto: KARIN NILSSON

HÄMTMAT

Snabbmat och take away förknippas ofta med pulvermos, mikrovärmd pasta och flottig korvkioskmat. Men utbudet har breddats rejält, och det med nyttiga alternativ. Runt om i stan, och även här och där utanför tullarna, finns nu gott om bra hämtmat. Förutom att det går att ta hem mat från de flesta restauranger finns en mängd gourmetbutiker, fiskhandlare, saluhallar och delis som har specialiserat sig på färdigrätter.

–Att handla färdiglagad mat är i första hand ett vardagsfenomen, säger Johan Andersson, delägare i matbutikerna Cajsa Warg. Folk har ont om tid i veckorna och vill ta genvägar. På helgerna tar man sig däremot tid till långkok. Vi säljer betydligt mer råvaror till helgen.

Att allt fler väljer att köpa färdiglagad middagsmat har han tydligt märkt av. En annan förändring är vilken mat som efterfrågas.

–Det är inte längre det hippa och häftiga som säljer, säger han. Nu är det back to basic, som traditionell fiskgryta och boeuf bourguignon, som gäller.

Ett av de senaste tillskotten i stan är 8T8 på Swedenborgsgatan. Den lilla matbutikens hyllor dignar av råvaror med ekologiskt, närodlat och småskaligt som ledord. Kokosmjölk utan tillsatser, mjölk och fil från Sju gårdar i Uppland och ekologisk oxfilé från Gröna gårdar är några exempel. Bakom konceptet står Caroline Tallving, tidigare på Matdistriktet på Rådmansgatan som är en annan bra lunch take away.

– I grunden handlar det om bra mat för oss och våra kroppar, men också för miljön, säger hon. Jag vill skapa en matmötesplats där man kan inspireras och få idéer till att bryta invanda matmönster. Det ska inte vara svårt och krångligt, vi är ingen finbutik på det sättet.

I en del av butiken finns en nudelbar, med kocken Tomoko Fujita. Det är japanska kvalitetsnudlar i en interiör med svensk känsla.

Förutom nudlarna säljs även libanesiska färdigrätter från Beirut café, ekologiskt och vegetariskt från Curlyfood och sushi från nystartade Blue light Yokohama.

–Lite snabbt, on the go, men med kvalitet både på råvaror, lunch- och middagsmat, säger Caroline Tallving när hon sammanfattar 8T8.

Den som är på språng och hungrig kan även hitta mättande färdigrätter i stans saluhallar. Carl-Johan Härstam, delägare i Saluplats 30 i Hötorgshallen, säljer mycket middagsmat. Den typiske middagskunden kan välja mellan rejäl svensk eller finsk husmanskost och en och annan fransk klassiker.

–Det ökar hela tiden, husmanskost uppskattas, säger han. Det är till och med så att vissa handlar här, bjuder hem vänner och låtsas sedan att de själva lagat middagen.

Ställen med färdig mat

Foto: KARIN NILSSON

8T8

Adress: Swedenborgsgatan 1.

Öppet: må–fr 8-20, lö 10–17.

Utbud: Färdiga maträtter. Ekologisk, vegetarisk mat från Curlyfood, special-sushi från Blue light Yokohama och libanesisk mat från Beirut café. Dessutom frukt, grönt, gårdsostar, ekokött, korvar och nudelbar.

Prisexempel: Ekologisk, vegetarisk mat från Curlyfood, 90 kr. Bulgurkycklingsallad från Beirut café, 65 kr/portion.

www.8t8.se

Foto: ÅSA BENGTSSON

Cajsa Warg

Adress: Renstiernas gata 20 och S:t Eriksplan 2.

Öppet: må–fr 8–21, lö–sö 10–21 resp. må–fr 8–20, lö–sö 10–19.

Utbud: Såväl färdiglagade tillbehör som kompletta, färdiga rätter. Säsongsanpassat med fokus på småskaligt, ekologiskt och lokalproducerat.

Prisexempel: Blomkålssoppa med tryffel och bröd, 50 kr/portion. Eller lammfärsbiffar, örtpotatis och tzatziki, cirka 50 kr/portion.

www.cajsawarg.se

Göta fisk & delikatesser

Adress: Götgatan 96.

Öppet: må–fr 10–18, lö 9.30–14.

Utbud: Anrik fiskbutik som erbjuder hemlagade fiskrätter, 10–15 rätter att välja mellan dagligen. Fredagar även 3-rätters. Alltid färsk fisk och naturliga råvaror.

Prisexempel: Hemlagade rödingburgare med svampsås och hemlagat mos, 69 kr/portion.

www.gotafisk.aos.se

Fine food

Adress: Hammarby allé 62, Hammarby sjöstad.

Öppet: må–fr 7.30–20, lö–sö 7.30–18.

Utbud: Färdiglagad mat. Dagliga inslag på menyn är bland annat laxpudding och lasagne samt köttbullar med potatispuré, gräddsås, pressgurka och lingon. Även butik med råvaror.

Prisexempel: Egenrullade köttbullar, potatispuré och gräddsås, 75 kr/portion.

www.finefood.se

Foto: KARIN NILSSON

Saluplats 30

Adress: Hötorgshallen.

Öppet: må–to 10–18, fr 10–18.30, lö 10–16.

Utbud: Finska delikatesser och svensk husmanskost. Har exempelvis wallenbergare, köttbullar, laxpudding och renskav, men även matiga sallader som går att variera i olika kombinationer.

Prisexempel: Västerbottensostkryddade viltfärsbiffar med jordärtskocksgratäng, 85 kr/portion.

www.saluplats30.se

Husmans deli

Adress: Östermalms saluhall.

Öppet: må–on 9.30–18, to–fr 9.30–19, lö 9.30–16.

Utbud: Färdiglagad husmanskost. Dagligen ca 20 olika husmanskosträtter att välja mellan, egen tillverkning av såväl mat som såser och tillbehör.

Prisexempel: Oxrulader, kalvlevergryta eller raggmunk med fläsk, 85 kr/portion.

www.husmansdeli.se

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Urban deli, butiken

Adress: Nytorget 4.

Öppet: sö–tis 8–23, on–to 8–24, fr–lö 8–01.

Utbud: Mer eller mindre färdiglagade rätter för avhämtning. All mat finns eller har funnits på menyn och lagas av Urban delis restaurangkockar. Inriktning mot såväl italienskt och skaldjur som husmanskost.

Prisexempel: Bouef bourguignon med potatispuré eller oxrulader med gräddsås, potatis och vinbärsgelé, 85 kr/portion.

www.urbandeli.org

Lulles fågel & vilt

Adress: Söderhallarna.

Öppet: må–on 10–18, to–fr 10–19, lö 10–16.

Utbud: Färdiglagade vilt- och fågelrätter. Rätterna kan köpas i delar eller som komplett lunch/middag. Även lösviktssallad, för närvarande med hösttema.

Prisexempel: Älggryta med västerbottensmuffins, 150 kr/portion. Caesarsallad med kycklingfilé, 79 kr/portion.

www.lulles.e

Mom deli och take away

Adress: Skvaltans väg 11, Nacka.

Öppet: må–fr 10–20, lö–sö 12–20.

Utbud: Hemlagad husmanskost som kokt kalv i dill, laxpudding och köttbullar. Även sallader, wok, GI-mat, fisk och pizza. Lyxigare 3-rättersmiddagar på fredagar och lördagar.

Prisexempel: Het pannbiff med kantarellsås och rostad potatis, 90 kr/portion. Wallenbergare med rårörda lingon, 95 kr/portion.

www.momnacka.se