Annons

Trendenser

Inredningsnyheter v.16/2024

Den här veckan har Milanomässan gått av stapeln i Italien och även om detta nyhetssvep mest handlar om den nordiska inredningsbranschen så har den ändå bjudit på en del att rapportera. Tack sociala medier för att man kan följa det hela på distans numer!


Svenska Kasthall hade en utställning i Milano som mixade mode och mattor. Här ser ni nyheten Vichy tolkad som både plagg- och golvbeklädnad. Se fler färgställningar här.


Marimekko hade en omtalad bar i Milano tillsammans med magasinet Apartamento, men de tangerar också ett nytt segment i år genom att lansera Unikko som accessoar i samarbete med det anrika Finska smyckesvarumärket Kalevala. Lanseras hösten 2024.




Danska HAY är aktuella med en rad nyheter, bland annat sitt samarbete med det haussade danska mode och livstilsvarumärket Holly Golightly som mynnat ut i en kollektion för hundar (inklusive en moderiktig scarf för husdjur) liksom dessa färgstarka glasvaser.


Phaidon har släppt en ny bok, Designed for life där världens 100 bästa produktformgivare finns porträtterade varav flera av dem har jobbat med skandinaviska varumärken.


Designtorget och Beckmans Designhögskola firar 10-årsjubileum för samarbetet, där eleverna på skolans Formprogram erbjuds möjlighet att skapa ett eget varumärke och en första produkt, som sedan säljs på Designtorget. Läs mer här.  Resultatet presenteras i en utställning hos Viktor Erlandsson Studio den 7 maj och släpps i butik den 8 maj. Min favorit? Lumi som är ett väggsmycke och en ljuslampett i ett. Design Siri Lövén & Joelle Aune. 

Notiser
– Ännu en möbelbutik har gått i graven. Efter 81 år har Erkers möbler i Siljansnäs på egen begäran försatts i konkurs.
– Danska Seng planerar för en expansion i Sverige. Deras 21 butiker ska på sikt bli ett 40-tal.
– I veckan stod det klart att svenska Kungsängen lämnar sin rekonstruktion och VD’n Peter Gustafsson köper riskkapitalbolaget Litorinas andel (75 procent av bolaget). 
– Indiskas VD har hoppat av och talat ut i media.

Greenpeace-rapporten ”Assemble the truth: Old-growth forest destruction in the Romanian Carpathians” har avslöjat avverkningen av viktiga gammelskogar i Rumänien där Natura 2000 områden offrats för att bli…möbler.


Till sist tycker jag att ni ska hålla utkik efter det nystartade svenska företaget Enkei som har lanserat en lampa tillverkad av fossilfritt stål, högkvalitativt överskott från modebranschen (!!), kasserade ventilationsrör och deras egen materialinnovation, ReCeramix™ – ett substitut till betong med låg klimatpåverkan som består av slängd byggkeramik från rivningsplatser. Hatten av!

Annons: Måttanpassade gardiner från Myrins Textil

Inlägget är betald reklam för Myrins Textil


Efter mitt inlägg om inredningen i Trivselhus visningshus fick jag väldigt många frågor om gardinerna. De köpte jag från Myrins textil i Göteborg, som både tog alla mått, sydde upp och monterade gardinlängderna åt oss på plats.


Myrins textil har egna sömmerskor som syr upp måttanpassade gardiner på beställning och kan även ombesörja leverans och montering om man vill köpa till den tjänsten. För att skapa vackra mjuka vågor på gardinerna använder de waveband tillsammans med rynkbandskrok, skena och glid på snöre för att få den perfekta S-veckningen.


Väggfärg: Jotun Tidlös Gardin: Rhyme Sterling Grey

Ett av det mest omtyckta tygerna hos Myrins är Rhyme som ger ett skirt uttryck i rummet. Rhyme är en blandning utav bomull och polyester med fin linnestruktur och finns flera färger. Tyget släpper in ljus men tar samtidigt udden från de starkaste solstrålarna och ger även bra insynsskydd.


Rhyme passar även bra att kombinera med ett kraftigare tyg. Att mixa en skir gardin med en kraftigare gardin är en omtyckt lösning i just sovrum. De skira gardinerna ger rummet en känsla av luftighet samtidigt som du kan mörklägga rummet med den kraftigare om man vill. Myrins har även speciella mörkläggningsgardiner för den som föredrar det, men ett tips är att man kan välja precis vilket tyg man vill om man istället syr på ett mörkläggningsfoder.


Väggfärg: Jotun Varmgrå Gardiner: Rhyme Pure 01 (skir) och Göran 93 (kraftigare tyg)

Genom att hänga gardinerna i en skena i taket ger du rummet en känsla av större rymd då takhöjden förhöjs visuellt. Myrins brukar sätta skenan längs med hela väggen där gardinen ska hänga, då ser skenan ut som en list i taket och man tänker inte på den. Eftersom de här blir lika fina från båda sidor och passar de också bra som draperier eller rumsavdelare där gardinen syns från bägge håll. Vågorna bidrar även till en dämpad akustik i rummet. Myrins modell 2001 går att montera både i vägg och tak vilket är riktigt smidigt och bra. Det går även bra att spraymåla skenan i samma färg som väggkulören när den monteras på vägg, vilket  gör att skenan då smälter in utan att synas.

Intresserad? Kontakta gärna Myrins direkt om du vill ha en prisuppskattning, beställa hem tygprover eller få förslag på en gardinlösning till ditt hem. Du når dem enklast på mail: [email protected]

Life lately

Bloggandets eviga moment 22. När det är tyst här, i den digitala världen, händer det oftast som allra mest i verkligheten. Man hinner bara inte med att uppdatera för att det är fullt upp. Här kommer ett svep med bilder från veckan som gått.


I måndags körde jag ett PR-race via Zoom och Teams. Intervjuades bl a av Financial Times. Vad det handlade om? Den amerikanska och brittiska lanseringen/översättningen av Handbok i möblering som släpps den 24 april (i UK) och 21 maj (i USA).




I tisdags ringde väckaren strax efter kl 6 eftersom det vankades reklamfilmsinspelning med AJ Produkter i Halmstad, i två dagar. Tidig call time för hår och make, sen var det fullt ställ i studion från morgon till kväll. Så tacksam för att få jobba med ett proffsigt team.


I onsdags, när vi var klara med både foto, film och inspelning av ”voice overs” på svenska och engelska unnade jag mig ett snabbt pitstop på vägen hem från Halmstad. Jag stannade till hos Krickelin och K.Lagerqvist i Varberg. Tips!


I torsdags blommade körsbärsträden på Kungsbacka torg och jag hade två viktiga möten om två stora beslut jag måste fatta inför framtiden. Sov dåligt och mådde sådär, som man ju ofta gör när man vet att man står inför ett vägskäl. Men avrundade kvällen på bästa sätt – med en pianokonsert…


En födelsedagspresent jag hade fått av min svägerska Anna. Två timmar med Robert Wells vid pianot som spelade Bethooven, Liszt, Chopin och Grieg, Rhapsody in rock och Intermezzo no 1. Jag promenerade hem från konserthuset i den kylslagna vårkvällen med värme i bröstet.


I fredags fick vi besked att allt är klart med vår husförsäljning (de nya ägarna hade blivit godkända av vår bostadrättsförening) och jag firade med att åka till vårt nya hus för att ta mått inför kommande beställningar. Inflytt är planerad i slutet juni 2024. Obeskrivligt pepp!

Up & coming: Fribe Form – The Booklight

Jag fick ett tips om Hélene Friberg från Kungsbacka där jag bor, som har designat en egen lampa och ett bokstöd i ett: The Book Light. Lampan tillverkas för hand av återvunnen mässing på samma ställe som Svenskt tenn gör några av sina modeller och håller en helt fantastisk kvalitet. Hélene som är tidigare solistdansös vid The Royal Swedish Ballet fick idén till lampan via sin far och bestämde sig för att förfina hans skiss och sätta lampan i serieproduktion vid 63-års ålder. Det är inte bara en väldigt ovanlig ålder att debutera som formgivare, det är också en ovanligt hög fin finish på hennes allra första produkt. Applåder från mig!


Beroende på vilka böcker man placerar i lampan kan den få lite olika uttryck. Skärmen går också att beställa i olika färger och former.


Foto: Emma Shevtzoff

Inredningsnyheter v.15/2024

Söndag betyder summeringsdags. Här kommer som alltid ett svep med veckans nyheter från den nordiska inredningsbranschen!


Carl Hansen & Søn relanserar Børge Mogensens Table Bench i en ny variant med papperssnöre.


Nu har My Feldts kollektion för Boråstapeter släppts i butik. Kolla in de fina pressbilderna här!

Kiviks Musteri har lanserat en lokalproducerad cider tillsammans med Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG).


Finska Artek relanserar också sin klassiska pall med stoppad och läderklädd sits, i nya mått.


Den svenska porslinsklassikern Ostindia, en av Rörstrands mest kända serier, som funnits sedan 1932 utökas nu med vaser och krukor som matchar den befintliga Ostindia-familjen.

Notiser
– Allt fler kunder och mäklare överger Hemnet. Här är förklaringen.

Fd. IKEA-chef blir ny VD på Erikshjälpen.
– Second hand-marknaden växer! Myrorna utökar med ännu en butik i Göteborg.
– Myrorna vill också göra det ännu enklare att bidra till ökad återanvändning genom att erbjuda hämtning hos privatpersoner i utvalda städer! Bostadsrättsföreningar kan kostnadsfritt boka Myrornabilen till städdagar eller andra föreningsdagar. Vi parkerar på en adress under en viss tid så de som bor i föreningen kan passa på att lämna in sådant de inte längre använder.
– Missa inte chansen att söka den nya inredningsutbildningen ”Gestaltade livsmiljöer, gemensamma rum, interdisciplinärt lärande” ett samarbete mellan Södertörns högskola och Konstfack. Det vänder sig till dig som är yrkesverksam och vill utveckla nya arbetssätt med stort fokus på hur man kan bygga ekonomiska, ekologiska och socialt hållbara livsmiljöer. Sista ansökningsdag 15/4.
– Imorgon är också sista dagen för att söka utbildningen till Ljusdesign vid Jönköpings högskola.


Till sist! Missa inte temaauktionen ”Gunnar Cyrén – mer än glas” som klubbas online den 19 april. Från och med den 9 april hålls det visning och utställning av Gunnar Cyréns verk hos Stockholms Auktionsverk Sickla. Auktionen består av 54 föremål, från pampiga graalvaser till smycken och stiliserade bronsdjur.

Inredningskunskap: Rastrerad multipelskugga

Jag brukar avråda från lampor med skärmar av flätad rotting och liknande naturmaterial över bord där man måste kunna se ordentligt. Exempelvis ovanför ett köksbord i ett hem, eller över ett konferensbord på en arbetsplats. Varför? Den typen av lampskärmar skapar en ”rastrerad multipelskugga”. Ett ljusmönster som kan vara extremt jobbigt för den som vill utföra någon form av koncentrerat synarbete inunder. Till exempel läsa en tidning eller göra läxor, föra ett mötesprotokoll eller försöka hänga med i en presentation. De lamporna är jättefina som stämningshöjare eller mysbelysning, men inte så lämpliga när de ska ge bra allmänljus i ett rum eller funktionsljus över en arbetsyta.

Luktärstips


I år ska jag testa det här knepet när jag odlar upp mina luktärtsfrön: Att plantera dem i toalettrullar. Fick tipset från min svägerska Anna. Man ska tydligen fylla rullarna till 2/3 med plantjord och toppa med såjord. Det gör att fröerna kan börja gro i den mildare såjorden, sedan når rötterna ner till den mer näringsrika jorden när de växt till sig lite och blivit till små plantor. Dessutom kan man enkelt märka upp vilken sort det är genom att skriva på rullen, eller fästa en bit frystejp runt den. Sen kan man plantera plantorna med rullarna, direkt i jorden enligt Sara Bäckmo. Kanske fler som är sena med att sätta sina frön som kan ha glädje av detta tips.

Local hero: Hövdingstolen

Inlägget är betald reklam för House of Finn Juhl

Idag ska vi få lära oss mer om Finn Juhls Hövdingstol som presenterades redan 1949 på Möbelsnickargillets årliga utställning i möbelsnickarmästaren Niels Vodders monter. Där väckte den uppmärksamhet för sitt annorlunda, organiska formspråk och stora storlek. På utställningen blev Kung Frederik den 9:e. fotograferad i stolen, trots detta tyckte Finn Juhl att det var för pretentiöst att kalla modellen för ”Kungliga Stolen” och påpekade istället att han först hade tänkt sig ”..någon afrikansk hövding”. När Finn Juhl flera decennier senare tillfrågades om designprocessen bakom stolen svarade han såhär: 

”Jag började rita Hövdingstolen en eller annan dag på våren -49. Jag var hemma hos mig och började vid 10-tiden på förmiddagen med en skiss som var cirka 5 centimeter hög – bara fyra vertikala linjer kopplade till ”något” – och vid 2-3-tiden på natten hade jag målat den och så var det bara att köra.” (Rum och form, 1981). 



I samband med Hövdingstolens 75-årsjubileum lanserar House of Finn Juhl nu en exklusiv, limiterad upplaga i rökt ek. Stolen kommer att presenteras i både Milano och Köpenhamn den 16 april 2024. Specialutgåvan av det ikoniska mästerverket är begränsad till 366 numrerade stolar som kommer att säljas över hela världen – en för varje datum under jubileumsårets skottår. Som köpare är det möjligt att välja ett personligt datum med särskild betydelse (om detta datum är tillgängligt). 




Inspirationen till den begränsade upplagan av stolen kommer från en unik Finn Juhl-akvarell som aldrig tidigare har tryckts om. En handdaterad och numrerad version av denna teckning ingår i jubileumsstolen. Dessutom kommer stolen också med en helt ny bok ”Long Lost Treasure” om Hövdingstolen, skriven av den amerikanske arkitekten och författaren Carl J. D’Silva. Boken ger en fördjupad inblick i stolens historia, utveckling och betydelse för dansk design. I linje med Finn Juhls vision förenas konst, litteratur och design i ett unikt jubileumsset. Akvarellteckningen som medföljer den begränsade upplagan av Hövdingstolen kommer från en serie om sex olika verk som Finn Juhl skapade 1949. Just den här har försvunnit av okänd anledning, men dök upp 2021 på den amerikanska auktionen Wright i Chicago, där den köptes av arkitekten och författaren bakom den nya boken om hövdingstolen, Carl J. D’Silva.

Till skillnad från många av de andra teckningar som idag finns i arkivet på Designmuseum Danmark har denna akvarell inte tidigare reproducerats i tryck. I samband med jubileet har House of Finn Juhl fått tillstånd att trycka en teckning för varje stol. Trycket, som är både handdaterat och numrerat, kan därför endast förvärvas genom att köpa den begränsade upplagan av Hövdingstolen. I akvarellteckningen kan man både se och läsa att Finn Juhl hade för avsikt att träramen till Hövdingstolen skulle vara gjord av det exotiska brasilianska träslaget Imbuya. Detta träslag kan inte längre importeras, och House of Finn Juhl har därför valt att göra en limiterad version av stolen i rökt ek, som både färgmässigt och estetiskt speglar det uttryck som Finn Juhl ursprungligen strävade efter. 


I stället för att tänka i termer av praktiska konstruktioner tog Finn Juhl istället på sig en skulptörs tankesätt när han designade möbler. På 1940- och 1950-talen var detta tillvägagångssätt för möbeldesign utan motstycke. Till skillnad från många av sina modernistiska kollegor, som hade en strömlinjeformad och minimalistisk stil, strävade Finn Juhl efter att skapa mer organiska, naturligt böjda möbler.  

Visste du att?
– Stolarna tillverkas i Danmark på House of Finn Juhls eget snickeri i Vejen och kläs på Fyn. 
– Den mörka färgtonen på trästommen uppnås genom en traditionell behandlingsprocess av den FSC-certifierade eken. Denna process innebär inga färgämnen, utan utlöser istället en kemisk reaktion med garvsyran i träet. Detta resulterar i en naturlig färgförändring som tränger djupt in i träet. Därefter genomgår stolen upprepade oljebehandlingar, vilket ger den en silkesmatt finish.
Jubileumsutgåvan produceras uteslutande i rökt ek, medan Hövdingstolen vanligtvis finns i antingen ek eller valnöt. Stolen är alltid klädd i läder.
– I företagets egen produktion ingår en tapetserarverkstad och en snickeriverkstad i Ringkøbing, där House of Finn Juhl huvudsakligen tillverkar Finn Juhls bord och förvaringssystem. Det är också här som huvudkontor och lager ligger. Dessutom har företaget ett eget snickeri i Vejen, där möbler i massivt trä främst tillverkas. På båda platserna upprätthåller de skickliga och erfarna hantverkarna tradition och hantverk. House of Finn Juhl har under många år producerat några av Finn Juhls finaste och mest komplicerade stolar på ett snickeri i Japan och är otroligt stolta över att samarbeta med de passionerade japanska hantverkarna. Målet är dock att producera ännu mer i Danmark, och i och med förvärvet av möbelfabriken i Vejen 2022 ökade den danska produktionen, vilket bidrar till att upprätthålla den tradition som gjorde danska möbler världsberömda.

North American Cover – The Furniture Handbook

Inlägget innehåller reklam för egen verksamhet / Paid Promotion


Jag är så pirrig och glad för att min senaste bok Handbok i möblering äntligen är översatt och klar för att släppas på engelska. I april kommer den brittiska versionen och i slutet på maj släpps den nordamerikanska översättningen av The Furniture Handbook. Bor du i USA eller Canada kan man köpa böckerna på följande ställen (se länkar nedan). Tipsa gärna vidare om du känner någon engelsktalande som kan vara intresserad!

I am so excited to share the cover reveal for the North American edition of my latest book. On May 21, 2024 the North American edition of The Furniture Handbook will be released. If you live in the USA or Canada, you can buy the books at the following places. Cover Design by Lisa Benk.

Links for pre-order in Canada: 

·       Indigo:

·        Amazon.ca

·       Shop local  

Links for pre-order in the U.S: 

·       Amazon

·       Barnes and Noble

·       Bookshop.org

IMPORTANT NOTICE
Please note that there are two english translations of this title to be launched this spring – so make sure you choose the one with the kind of measurements you are used to. The North American edition (with the cover you can se on the image above) has all measurements from the metric system converted to inches.

Favoriter från Konstrundan Österlen 2024

När jag fyllde år nyligen fick jag en helg på Österlen i present av Niklas (med barnvakt av hans föräldrar) för att åka på Konstrundan 2024. Bästa 45-årspresenten jag kunde tänka mig! Och i fredags var det dags. Vi fick tre underbara dagar med vårvärme, promenader genom både skog och stränder och en hel del konsthall- och ateljébesök däremellan. Här är några av mina favoriter från årets upplaga. Fotade med mobilkameran ska tilläggas. Sorry för det – men jag var ju på semester.

Fler bilder hittar du på min instagram stories @trendenser


Henrik Johansson.
Många backar ju lite när de tittar på konst, för att se verken på avstånd – men jag gillar att detaljstudera dem också. Helt otroliga kaniner och det klassiska Janushuvudet


Mattias Sammekull.
Närbild av Mattias Sammekulls fascinerande fantasifigurer. Blir alltid lika tagen av hans tavlor.


Jens Lundberg.
Dessa svartvita tuschlaveringar var så fina. Jag är inte alls bra på att beskriva konst, så som konst förtjänar att beskrivas, men tror att alla som har/ haft en hund kan relatera till känslan i bilden.


May Lindholm
Niklas bara skakade på huvudet åt mig, men jag blev orimligt förtjust i den här knasiga skulpturen av May Lindholm. Kanske för att jag kände mig besläktad? Ha ha. Jag har ju också huvudet bland molnen ibland och känner mig lite rumptung just nu. Djur och figurer med udda proportioner verkar i alla fall vara mitt tema för året.


Ulriksdals Arts & Craft
Skulpturer i vintervila hos Ulriksdals trädgård. Var där för att titta på tavlor men fastnade även för dessa fina som stod och solade sig i växthuset. Keramiska verk från bland annat Josefin Mollberg och Freja Hillfon Liungman.