Odenplan: middag på Café Facile

Helgen i Lyon satte lite spår. Uppskattade verkligen mat där. Lite för att mota abstinensen provade vi Café Facile som funnits på att-testa-listan ett tag. Ligger på Luntmakargatan nästan vid korsningen av av Odengatan. Känns som att alla vart så nöjda efter en kväll där och alltid roligt att få tips om guldkorn.

Ja gillade! Maken och jag var här på tu man hand. Hann med bubblig cremant före maten. Åt årets första sparris som var galet bra. Upplägget med makronamandlar och smörsås vill jag gärna kopiera hemma. Maken uppskattade anklevermousse. Jag knep även en halv råbiff som var sympatisk. Gillar ni råbiff? Jag kan verkligen var sugen på det, men är alltid nöjd med halv portion. Maken åt förresten pärlhöna till varmrätt. Mysig lokal, men lite logistiskt rörigt att gå och beställa allt vid disken. Orkade inte efterrätt, eller vänta förresten, jag tror vi delade på en ost. Gick sedan över gatan för att ta ett glas hos en annan favorit  – The Brewer Inn. Åh det finns verkligen många restaurangfavoriter i den här delen av stan.

Veckan som gick

Krispigt “Orange Chicken” på Tunnlandet. Alltid mitt svar på vart man äter bäst i i västerort.
Tänk att jag äntligen har haft min första afternoon tea i Stockholm! Härligt!
Rundade av veckan med nybakad morotskaka. Bakad av minsta. Fint.

Måndag: Åh en soppa! Mixad med rotselleri, små vita bönor och citron. God! Ost-toast!

Tisdag: 4 av 5 åt rester. Jag åt smörrebröd på jobbet. Från Haga Bageri.

Onsdag: Bakad potatis. 2 olika chilis från frysen, en vego och en med högrev. Plus jalapenos, gräddfil och riven ost.

Torsdag: Maken och jag åt nya menyn på Tunnlandet. Äldsta barnet åt på jobbet. De två andra lagade egen middag: en monterade ihop hamburgare och en monterade ihop fish&chips. Med hemgjorda pommes på bakpotatis i airfryern, ååh gullisar.

Fredag: Hamburgare. Med bacon, svamp, ost, bakad lök, majo och “habanero-och-bacon-sylt”.

Lördag: Fyra av fem gick bort på middag och åt bästa sortens pasta och marängsviss. En åt på jobbet.

Söndag: Jag firades fint av Helena med afternoon tea på Hotel Diplomat. Övriga hemma beställde hem indiskt  från Nawabi Kitchen.

Reuben-burgare

Den här åt vi precis innan vi åkte till New York. Även om man kan tro att det är inspirerat från när vi var där. Reuben Sandvich görs vanligtvis med pastrami eller oxbringa. Recept finns här. Och detta plock innan till.  Perfekt fredagsmat.

Reuben-burgare

En monteringsskiss.

  • en vanlig burgare
  • tunnt skivad lätt stekt oxbringa (alltså tidigare tillagad efter konstens alla regler)
  • en skiva chedderish-aktig ost, eller typ någon mer lagrad lagrad.
  • surkål
  • rysk dressing
  • hamburgarebröd

 

Jiap Che – koreanska sötpotatisnudlar

Googlade på recept för att använda upp glömda sötpotatisnudlar i skafferiet och landade i att den här vegorätten var oprövad hos oss. Jiap Che. Många väljer att  snabbt blanchera grönsakerna i det kokta nudelvattnet men vi tog fram stor wokpannan och fräste upp allt grönt först innan de rördes ner i nudlarna. Strimlat kött passar säkert lika bra som solstekt ägg som vi toppade med.

Gillar vi sötpotatisnudlar? Alltså jag vet inte riktigt. Det är naturligt glutenfria men lite udda konstistens. Inte för alla kanske. Viktigt att de är genomkokta. Spontant tycker jag att de smakar mycket bättre när de har kallnat – och kanske än mer dagen därpå? Men dressingen nedan var GOD.

Jiap Che – koreanska sötpotatisnudlar

På ett ungefär. Utifrån vad du har hemma.

1 paket sötpotatisnudlar (ca 350 gram)
150 gram färsk broccoli
1  röd paprika
3 morötter
ett par salladslökar
5-6 champinjoner

Dressing:
6 msk (glutenfri) soja (eller japansk
2 msk strösocker
1,5 msk sesamolja
3,5 msk neutral olja
ett oar drag med svartpepparkvarnen
0,5 dl risvinäger

Till servering:  solstekta ägg och ev sesamfrön

  1. Koka sötpotatisnudlarna enligt förpackningarna. Hjälp de är galet långa.Klipp ner dem lite med en sax.
  2. Strimla alla grönsaker och skiva svamp.
  3. Hetta upp wokpannan och fräs allt grönt.
  4. Under tiden – blanda dressingen.
  5. När nudlarna är klara – rör ner bland grönsakerna. Rör ner dressingen. Spara ev lite servering. Låt stå en stund under lock så att kokas ihop
  6. Servera med solstekt ägg och strössla över lite sesamfrön