torsdag25 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Starta din prenumeration

Prenumerera

Pension

”Pensionsprognosen för optimistisk”

Publicerad: 28 april 2010, 12:43

Pensionsmyndighetens prognos för pensionerna är för ljus. Det konstaterar Folksam i en färsk rapport. Bolaget vill ha en översyn av det nuvarande pensionssystemet.

Ämnen i artikeln:

PensionFolksam

JO

Jonas Ohlin


I dag presenterade Folksam i sin rapport, Vad blev det för pension 2010 på DN-debatt.

Folksam har bland annat undersökt hur det faktiska pensionsutfallet blivit för cirka 330 000 svenskar födda 1938 till 1942. Den allmänna pensionen blev i snitt 61 procent för personer födda 1938 medan årskull 1942 bara fick 54 procent av slutlönen i allmän pension. Lägger man också till tjänstepensionen blir andelarna 86 procent respektive 81 procent.

Den faktiska pensionen skiljer sig rejält mot Pensionsmyndighetens prognoser. Enligt dessa prognoser ska den allmänna pensionen motsvara 69 procent av slutlönen för årskull 1938 och 66 procent för årskull 1942.

Enligt Folksam beror skillnaden bland annat på att Pensionsmyndigheten bortser från inkomster över pensionssystemets intjänandetak som i dag ligger på 32 000 kr. Det innebär att pensionen i prognoserna divideras med en fiktiv slutlön som kan ligga väsentligt under den faktiska slutlönen. Härigenom får man en högre pensionsnivå än vad Folksam redovisar i sin undersökning.

Sammanfattningsvis visar undersökningen att Pensionsmyndighetens prognoser är alltför optimistiska och att de lovar för mycket, skriver Folksam.

Bolaget menar att det därför finns starka skäl att dra ned Pensionsmyndighetens prognos även för andra årskullar. För till exempel 80- och 90-talisterna bör prognoserna skrivas ner med cirka 20 procent, menar Folksam. Bland annat just för att lönedelar över intjänandetaket inte ingår i prognoserna.

Folksam vill också att det är hög tid för politikerna att tillsätta en utredning som får i uppdrag att utvärdera pensionssystemets elvaåriga historia och skissa på förbättringar som gör systemet än mer hållbart.

PRIVATA AFFÄRER

Dela artikeln:

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Prenumerera