Barnklädernas guldålder?

22dec - by moltocreative - 0 - In

Har det någonsin funnits så mycket att välja på när det kommer till barnkläder som det gör just nu? Idag kan man som förälder klä sina barn för alla typer av aktiviteter, men det finns också många plagg som låter barn vara just barn.

En gång i tiden hade barn ungefär samma kläder som vuxna, om än i lite enklare och mindre versioner. Vid 1900-talets början började man dock klä barn i speciella barnkläder. Har du någonsin undrat varför små pojkar på gamla foton så ofta har sjömanskostym? Det beror på att sjömansskjortor var enkla att tillverka i fabrik, bra att växa i, och enkelt kunde gå i arv.

Tittar man på ett foto från ett daghem på 50- eller 60-talet slås man dock av att barnen har likadana kläder som vuxna. De har inte kostym, men flickorna kan ha kappa och hatt, och pojkarna pullover och smårutiga byxor. Det här förändrades på 80-talet, när barnkläderna blev mer ”barnsliga” igen. Inte minst blev det populärt med kläder med tryck, gärna figurer från Disneyfilmer eller serier.  Plaggen var gjorda i mjuka material, och barnens vardagskläder såg ut ungefär som de vuxnas sportkläder.

Dagens barnkläder

Hur ser det då ut idag? Idag finns det mer att välja på än någonsin tidigare. Man kan klä sina barn som vuxna i miniatyr, eller välja barnkläder som inte liknar något vi sett tidigare.

Det talas mycket om genusfrågor numera, inte minst när det gäller barnuppfostran. Faktum är att forskningen visar att barn leker mer jämställt ute i naturen än inomhus, där de måste välja leksaker. Och vad är egentligen mer naturligt än att leka utomhus?  Rejäla kläder som är gjorda för fjällvandringar, men i barnstorlek, funkar bra för alla sorters lek i naturen. Det här har fler och fler föräldrar, och tillverkare, insett. Idag finns inte bara Fjällrävens Kånken-ryggsäckar i barnstorlek, utan även flera av deras plagg. Detsamma gäller den svenska uppstickaren Houdini, som gör många av sina plagg i återvunnen polyester, och är mest kända för sin fleecetröja Power Houdi. Den finns i barnstorlek, från 60 till 160 cl. Den här typen av barnkläder kostar lite mer, men som förälder kan man trösta sig med att andrahandsvärdet är högt. Köper man plaggen på rea kan man få igen nästan hela köpesumman när man säljer de urvuxna plaggen på

Det är inte bara friluftskläder som finns i barnstorlek: många byggvaruhus säljer arbetsbyxor i barnstorlek, och man kan också göra riktiga fynd på Tradera.

Men barn behöver inte nödvändigtvis klä sig som vuxna i miniatyr, och det är inte heller som de själva vill det. Det är troligtvis barnen själva som har gjort ett märke som Mini Rodini till en storsuccé. Upphovskvinnan, Cassandra Rhodin, gjorde sig ett namn som illustratör och upplevde, när hon själv hade fått barn, att utbudet av barnkläder var alldeles för könsstereotypt. För att råda bot på detta startade hon ett eget klädmärke, vars hela kollektion är unisex. Inspirationen kommer till stor del från cirkusvärlden. Rhodins farfarsfar Carl Max Alexander Rhodin startade Cirkus Brazil Jack. Detta berättar hon i en intervju med Sydsvenskan.