KonferensVärlden nr2 - 2009

Page 1

SVERIGES STÖRSTA

TIDNING OM MÖTEN OCH KONFERENSER

mars 2009 pris 60:- inkl moms www.konferensvarlden.se

nr.2

Fredrik Swahn

- entreprenören som ger oss lust att våga!

TEMA STORA MÖTEN GÖRANSSON ARENA, LUFTKASTELLET, FLOATING HOTEL, UPPSALA KONSERT&KONGRESS

TEMA KONFERENSPÄRLOR GUNNEBO SLOTT, DALA-FLODA VÄRLDSHUS, BERGENDAL MEETINGS, CHOICE HOTELS, SKIPTRIP

EFTER FEM DRINKSKOLA – SKAKA IHOP EN VINNARCOCKTAIL OPERAKÄLLAREN – NORDENS FÖRSTA SVANENMÄRKTA STJÄRNKROG



Fritidsresors Medelhavet ger guldkant åt din konferens. Välj Fritidsresors Medelhavet om du vill förena nytta med nöje under konferensen. Vi tar dig snabbt och prisvärt med charterflyg till Medelhavets gyllene stränder. Vad sägs t ex. om vårt Blue Village i Alanya? Här kan du varva grupparbete med spännande utflykter, dopp i poolen och middagar under bar himmel. Just nu får du dessutom upp till 20%-rabatt på höstens konferensresor till Medelhavet. Ring eller mejla oss så berättar vi mer!

Turkiet, 1 v 3 898:-

Kreta, 1 v 5 998:-

Prisex per person med del i enrumslgh för två pers på Blue Village Pascha Bay FFFF i Alanya, 1 fr 29/8. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

Pris per person med del i enrumslgh för två pers på Blue Village Caldera Beach FFFF i Gerani, 1 v fr Arlanda 24/9. Rabatten avdragen i prisex. Begränsat antal platser.

Fritidsresor Grupp & Konferens. Telefon 08-84 00 40. conference@fritidsresor.se


S +/.&%2%.3 -«4%. -)44 ) #)49 Välkommen till unikt kulturminnesmärkt teaterhus med modern inredning och teknik, förstklassig personlig service och mycket speciell atmosfär.

KUNGSPARKEN 1, GÖTEBORG. 031 60 45 10.


Innehåll Nummer 2 mars 2009

92-97

27-44 20-24

49-52

54-75

Branschprofiler Christer Nordlund på Events & Meetings Management HRG, Leena Höbinger på Petit Hotel, Raija Ohlin på Ekolsunds Slott och Tina Wedholm på Watershed´s.

27-44

TEMA : Stora möten Vi har besökt några av landets riktigt stora anläggningar med kapacitet att arrangera konferenser och kongresser för över 1 000 personer. Från Sandviken till Öresundsbron.

49-52

Profilen: Fredrik Swahn Han är entreprenören och artisten som nyss gett ut Sveriges första Svanenmärkta CD-skiva. Fredrik är också ständigt aktuell med sin musikaliska inspirationsföreläsning om att våga hitta lusten i livet.

54-75

TEMA: Konferenspärlor Lagom till våren har vi valt att skriva om konferensanläggningar som jobbar aktivt med miljön. Vackra Gunnebo Slott utanför Göteborg, Dala-Floda Världshus i Dalarna och Bergedal Meetings i Sollentuna är tre gröna konferenspärlor vi längtar till i sommar.

92-97

Efter fem Då de viktigaste besluten fattas efter arbetstid har vi ett nytt avsnitt i tidningen med livets goda. I det här numret bjuder vi bland annat på en liten drinkskola med en av deltagarna i Sveriges inofficiella bartender-SM.

Dessutom 8-19 Branschnytt 88-90 Clustret

78-79 Månadens talare: Anders Haglund 81-85 Konfex&Events mässan

5


Skräddarsydda lösningar

Välkomna till Park Inn

Vi möter dina behov

Sov gott. Må gott.

Fler än 80 hotell

Park Inn. Det smarta valet för lyckade möten. Snabbt, okomplicerat och problemfritt. Så ser vi på möten på Park Inn hotels. Vi har fler än 80 hotell i Europa, Mellanöstern och Afrika. Fräscha, livfulla mellanklasshotell med personal som gör allt för att skapa en miljö för effektiva möten.

Kontakta oss på 08–5068 8700

groupdesk.sweden@rezidor.com Besök oss också gärna på www.parkinn.se


Ledare

Astrid Feldreich astrid@konferensvarlden.se

Ibland behöver man

komma bort från staden. Ofta märks inte trafikens ständiga larm förrän det blir tyst. Då finns äntligen möjlighet att höra sina egna tankar. I nummer två av KonferensVärlden har vi därför besökt några av landets gröna konferenspärlor. Vad är då en grön konferens? Här på redaktionen har tagit oss friheten att tolka det i en vidare bemärkelse, och menar att det kan vara allt från lokalt producerade grönsaker till en slående vacker 1700-talspark. Helt enkelt anläggningar med fokus på att skapa en bättre miljö - både för konferensen och klimatet. Ibland tror jag att vi alla kan behöva en välbehövlig knuff i ryggen för att få något gjort på miljöfronten. Vare sig det är frivilligt eller inte. På grund av ett dåligt fungerande värmesystem i mitt hus har jag (till min fasa) sällan över 18 grader hemma på vintern. Trots att kylan säkert är klimatvänlig tackar jag gudarna för att det snart är vår. Såhär i slutet av en lång vinter, när finanskris, förkylningar och klimathotet hänger över oss likt en evig baksmälla, gläder jag mig åt att varje dag är lite längre och att det inte är mörkt när jag går hem från jobbet. Som en påminnelse om de ljusare tiderna framför oss bjuder vi på ett nytt ”Efter fem” tema med skotska drinktips och inspiration från kökschefen på Operakällaren. Dessutom har vi besökt några av landets riktigt stora konferensanläggningar och träffat entreprenören Fredrik Swahn.

Hoppas ni hittar mycket spännande läsning!

Layout: Helena Wikström

KonferensVärlden ges ut sex gånger om året av Compro Media AB

KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm Besöksadress: Hagagatan 25 B, Stockholm Tel: 08-459 24 00 Fax: 08-660 75 22 Website: www.konferensvarlden.se

Medarbetare i detta nummer: Astrid Feldreich, redaktör: astrid@konferensvarlden.se Livia Jakobsson, redaktör: livia@konferensvarlden.se Matilda Andréasson, Kristin Fridholm Chefredaktör och ansvarig utgivare: Erik Bergdorf

Annonsavdelning: Britt Edberg, 08-459 24 26, britt@konferensvarlden.se Linda Rivera, 08-459 24 39, linda@konferensvarlden.se Robert Hertzman, 08-459 24 20, robert@konferensvarlden.se Annonsmaterial: Emilia Gabrielsson, 08-459 24 08, traffic@konferensvarlden.se Annonsproduktion: Malin Wikegård

Prenumerationer: adress@compro.se Tryckeri: Elanders Gummesson, Falköping Omslagsfoto: Trons Britt Edberg

Robert Hertzman

Linda Rivera

© 2008 Compro Media AB ISSN 1100-4924 KonferensVärldens upplaga är RS-kontrollerad. Redovisningsperiod 2008: 18 300 ex. Åsikter framförda i denna tidning delas inte nödvändigtvis av redaktionen. För ej beställt inskickat material frånsäger vi oss allt ansvar.

7


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

60 000 kronor fick en familj i år räkna med att betala för en veckas skidåkning i amerikanska skidorten Vail - i Sälen blev det halva priset. Detta enligt PriceRunners årliga undersökning av skidorter. Kunden vinnare när möteskoncept sammansmälter Tammsvik Konferens & Herrgård och Summit Konferens & Event gör nu gemensam sak, och erbjuder tillsammans ett heltäckande utbud för både dagoch övernattningskonferenser i Mälardalen. – Vi har en tid tittat på att komplettera vårt erbjudande genom investeringar inom citynära dagkonferensanläggningar. Men varför gå över ån efter vatten när det redan finns otroligt bra aktörer. När vi började samtala fann vi varandra När den prestigefyllda kocktävlingen direkt, vi hade ett ömsesidigt Bocuse d’Or avgjordes i Lyon i januari stod behov, säger Johan Hjort, VD svenske Jonas Lundgren som tvåa, och fick för Tammsvik Konferens & mottaga en silverstatyett, Bocuse d’Argent, Herrgård och Krägga Herrsamt en prispeng på 15 000 euro. Senast gård. det gick så bra för en svensk deltagare var – Avgörande för samarbetet 2001, då Henrik Norström knep var våra gemensamma värdesamma placering. ringar och att vi drivs av samma Tävlingen är uppkallad efter den saker. Men den största vinnaren berömde franske kocken är helt klart kunden, säger Cissi Paul Bocuse. Meltzer, VD för Summit Konferens & Event.

Svensk mat näst bäst

Scandics ”Scandic Water”

Grand Travel Awards 2009 Några av vinnarna i tidningen Travel News årliga tävling: Årets Chef i Resebranschen: .......... Bengt Roswall, VD Malmö Aviation Årets Miljöinitiativ: ........................ Scandic, för projektet Scandic Water Hotellkedja Sverige: ....................... Elite Hotels Charterarrangör: ........................... Fritidsresor gori! Weekendstad: ............................... New York y kate N

Flygbolag Europa: .........................Finnair Vinnarna utsågs av resesäljare runtom i landet, och galan hölls i Stockholm 12 februari.

Vi förnyar oss

8

Fazer Konferens lanserar ny webbplats

Stjärnorna på Thorskogs slott

– Vår förhoppning med Fazer Konferens nya webbsida är att vi ska underlätta för bokare att hitta rätt anläggning till deras nästa möte, säger Pernilla Sjöberg, försäljningschef Fazer Konferens. Snabbt och enkelt ska besökaren kunna hitta information om varje enskild anläggning och få en uppfattning om tex. geografiskt läge och miljö, kapacitet på möteslokalen och antal hotellrum. Som exempel på anläggningar som Fazer Konferens driver kan nämnas Skytteholm på Ekerö, Skogshem & Wijk Meetings på Lidingö och Hedenlunda utanför Flen. Dessutom ingår designhotellen Ulfsunda Slott i Bromma och Nääs Fabriker Hotell & Restaurang utanför Göteborg.

När årets version av ”Stjärnorna på slottet” spelas in i sommar blir det på ett nytt slott och i ett nytt landskap: Thorskogs Slott i Bohuslän. Slottet ligger strax söder om Lilla Edet, cirka 35 minuter från Göteborg, och fungerar som konferensslott. Bland årets tilltänkta stjärnor finns Tommy Körberg, Kjell Bergqvist och Björn Ranelid.


Hurtigruten ska bli än hurtigare

Ut med det gamla, in med nytt Countryside Hotels 25 år gamla älg-logotype byts nu ut. Kedjan, som startade som en organisation för landsortshotell, vill med sin nya symbol signalera fortsatt landsbygdsfokus. – Det är med en skräckblandad förtjusning vi byter logotyp efter så många år, men då vi utvecklats och arbetar för att öka vår närvaro på den nationella marknaden är vi säkra på att en älg idag gör sig bättre i våra svenska skogar än i vår symbol, säger kedjans VD Magnus Broomé.

Hurtigruten omorganiserar för att möta ökad efterfrågan med en effektivare och mindre kostsam organisation. För det norska moderbolaget innebär detta att en rad funktioner centraliseras till huvudkontoret i Narvik. Det framgångsrika svenska säljbolaget samordnas med moderbolaget Hurtigruten ASA samtidigt som dess VD Anne Ljungdahl förutom ledningen av den svenska marknaden tar över ansvaret för Finland och de tre baltiska länderna. – All administration flyttas till moderbolaget Hurtigruten ASA vilket gör att min organisation helt kan inrikta sig på marknadsföring, försäljning och kontakter med reseagenter runt om i de fem länderna, säger Anne Ljungdahl.

9


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Danmark satsar på masterprogram inom rese- och mötesbranschen I september startar nya utbildningen Master of Social Sciences in Service Management vid Copenhagen Business School (CBS). Satsningen är ett initiativ från CBS i samarbete med några av Danmarks största företag och organisationer inom resebranschen, bland annat The Rezidor Hotel Group. Upp till 80 studenter kommer till hösten att bli antagna till det tvååriga påbyggnadsprogrammet. Lise Lyck på Center for Tourism and Culture Management på CBS säger att det tidigare har saknats något liknande inom området, och att man med den nya utbildningen kan tillgodose branschens behov av högutbildad personal. Samarbetet med amerikanska universitet Nyligen skrev Scandic kontrakt med den kommer också ge studenterna möjlighet till en internationell karriär. brittiske kocken Jamie Oliver, välkänd För den som är sugen är sista ansökningsdagen 1 juni. genom sina många tv-program och kokböcker. Samarbetet går ut på att Oliver ska komponera maträtter för Scandic under tre års tid, med fokus på olika målgrupper varje år. – Vi vill ge våra gäster något extra, ett matminne som de kan ta med sig hem från hotellet. Och vad kan vara mer inspirerande Efter månader utan den förut subventionerade tågtaxin än att äta en måltid komponerad av värltill Trehörningsjö i norra Ångermanland kan besökare dens mest kreativa kock?, säger Scandics till Kerstins Udde Spa nu återigen ta tåget ända fram. VD och koncernchef Frank Fiskers. Länstrafikens sparkrav ledde till att gäster sedan juni i – Jag är selektiv när jag väljer företag fjol fick anlända med flyg istället, vilket rimmar illa med att samarbeta med; det är först när anläggningens ekoturism. Anna-Karin Gidlund, ordföjag känner att vi delar samma värderande i kooperativet som driver Kerstins Udde Spa, har ringar som jag går in i nya partnersedan dess bearbetat SJ för att få till stånd behovsupskap med entusiasm och energi. pehåll på nattågen till Trehörningssjö. Påtryckningarna Att arbeta med en hotellkedja har givit resultat och nu så kan grupper på minst 10 blir en ny plattform för mig, personer boka ett stopp i byn, och kliva av tåget vid den det ska bli coolt att jobba helt nya plattformen 300 meter från anläggningen. med mat i ett helt nytt forum, säger Jamie Oliver.

Scandic tar hjälp av brittisk matguru

Återtåg till Kerstins Udde Spa

Hon bråkade sig in på plats 35 När nystartade magasinet Passion for Business listade ”Sveriges bråkigaste kvinnor - de som banar vägen till ett smartare, roligare arbetsliv”, knep Salka B Eynon en 35:e plats. Hon är ägare till Green Hotel i Tällberg, och är stolt över placeringen. – Diplomet sitter väl synligt i hotellets lobby, säger hon. Enligt ansvariga utgivaren Anna Carrfors Bråkenhielm är Passion for Business världens första affärstidning för kvinnor, och första numret utkom i maj 2008.

1 042 stockholmare mellan 15 och 74 har tillfrågats om vilket som är Östersjöns bästa kryssningsfartyg, och man enades om att det är Birka Paradise.

Resor Las Vegas, Galápagos, Fjällnäs… När the New York Times listade 44 resmål man måste besöka under 2009 hamnade svenska fjällhotellet Fjällnäs på sjätte plats, tätt följt av Hawaii. Även Stockholm tog sig in på listan, dock först på plats 41.

10

Fjällnäs

Varför välja när man kan få allt? Enligt en ny undersökning från Svensk Direktreklam spenderar vi svenskar 50 miljarder kronor på resor per år, men bara 25 miljarder på mat. Svältrisken verkar emellertid minimal: de som reser mest är rika villaägare och högutbildade storstadsbor. Typexempel på kosmopoliter är enligt Svensk Direktreklam ett högavlönat, ungt par med stor bostadsrätt i Solna, Danderyd eller på Lidingö.


Redan i sommar kommer nya barnmenyer signerade Jamie Oliver på alla Scandics 150 hotell.

Viva España… Varje år drabbas ungefär 20 000 svenska turister av olika typer av skador när de befinner sig utomlands. Spanien följt av Thailand och Turkiet är de länder där flest svenskar råkar illa ut. Vanligast är att resande drabbas av sjukdom eller olycksfall, och utan rätt skydd kan det bli en dyr affär för den som måste söka vård utomlands. Det visar siffror som Länsförsäkringar tagit fram i samarbete med SOS International. Den genomsnittliga kostnaden för sjukdom som inträffar på utlandsresan ligger på omkring 19 000 kronor.

Möta våren i Paris – eller Prag, eller Berlin, eller… Har du svårt att välja? Kanske inte kan komma överens med din reskamrat? Då kan vi tipsa om lågprisflygbolaget Germanwings nysatsning ”Blind Booking”, som tar den ospecificerade bokningen till nya höjder. Resenären bestämmer var och när resan ska ta sin början, och vilket tema vistelsen ska ha. Alternativen är party, shopping, kultur och väst- eller östeuropeiska metropoler. Man behöver dock inte chansa när man packar väskan, för när bokningen är genomförd avslöjas resmålet. Resorna avgår från Stuttgart, Bonn eller Berlin.

11


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

HavsVidden uppdaterar inför våren Hotell- och konferensanläggningen HavsVidden på Åland har inte legat i ide under vintern, utan passat på att renovera och bygga ut. När portarna slås upp igen i mitten av mars kommer restaurangen ha en kapacitet för upp till 140 personer. Dessutom kompletteras HavsVidden med nya resorthus. I samma veva sker några förändringar bland personalen, i och med att förra hotellchefen Heléne Zetterström flyttar till Sverige och nytt jobb. Ny hotellchef blir Zaida Fagerström, som tidigare varit receptions- och bokningsansvarig.

HavsViddens resorthus. Foto: Mats Karlsson.

900 000. Så många kvadratmeter shoppingyta planeras i Stockholm för de kommande fem åren.

Yasuragi Hasseludden i blickfånget Årets Blickanläggning 2008 blev Yasuragi Hasseludden. Priset delas ut av Blick Möteskonsult, och vinnaren vaskas fram genom kundernas intryck av anläggningar de besökt under året. – Vi är väldigt glada att få ta ta emot utmärkelsen som Årets Blickanläggning. Att våra gäster är nöjda är ju det vi strävar efter i allt vi gör. Det känns extra roligt att få ett så konkret bevis på att vi faktiskt lyckas i vår strävan, säger Lars Sandberg, VD för Yasuragi Hasseludden. Blick Möteskonsult hjälper företag med allt som krävs för att skapa bra möten, som att hitta rätt plats till varje enskilt möte. Priset delas ut sedan 2001.

På nya platser

Alain Peira ny chef i Täby

Leif Nilsson ny VD för Göteborg & Co Det blir Leif Nilsson som tar över som VD för Göteborg & Co efter Claes Bjerkne. Nilsson är i dag evenemangschef och vice VD i bolaget, och sedan årsskiftet har han fungerat som tillförordnad VD. – Med Leif Nilsson får Göteborg & Co en VD som är väl insatt i verksamheten och med ett stort kontaktnät. Sedan kommer rekryteringen av ny VD att börja under andra halvåret 2010, säger Göran Johansson, styrelseordförande i Göteborg & Co.

Konferenshotellet Best Western Täby Park Hotel & Conference får ny platschef. Alain Peira har fått uppdraget att ansvara för Nobiskoncernens stora mötesplats i Täby, med 147 hotellrum, 3 restauranger och 26 konferens- och eventlokaler. Han kommer senast från en tjänst som källarmästare på Stallmästaregården Hotel & Restaurang i Stockholm. Alain har en lång och gedigen bakgrund inom hospitalitynäringen med ledande positioner på välkända restauranger såsom Hasselbacken, Mälardrottningen och L’Escargot. Alain Peira tar över chefskapet efter Claes Anerud som blir direktör för Nobiskoncernens nya hotellsatsning på Norrmalmstorg.

Nysatningar

12

Växjös Carisma har vaknat till

Fritidsresor går på TUR igen

Stora Brännbo moderniserar

Den 1 mars nyöppnade Carisma Hotel i Växjö, efter att ha fått både ansiktslyftning och skönhetssömn. – Jag tror stenhårt på att Carisma Hotel behövs i Växjö. Under en lång rad av år har antalet hotellövernattningar ökat betydligt mer i Sverige än i Europa i stort och i Kronobergs län är ökningen högre än genomsnittet för Sverige, säger Benneth Helin, som köpte fastigheten för två och ett halvt år sedan. Hotellet är centralt beläget med gångavstånd till centrum. Här finns 64 rum, matsal och konferenslokaler i fyra plan.

Efter att ha avstått nästan helt från mässor under tio år blir Fritidsresor åter en av de största utställarna på TUR 2009, mässan som nyligen gick av stapeln. – Vi har lågprioriterat mässor under en period. Det hänger samman med den långa högkonjunkuren, där resandet legat i topp. Nu är det andra tider. Vi har inga tankar på att bromsa in, men det gäller att gasa på rätt sätt, säger Marie Thorslund, partnership manager på Fritidsresor.

Nu kan man boka möten och konferenser direkt via Stora Brännbos hemsida, genom BYOS och Jupiter/Rebnis hotellsystem. BYOS står för booking, yield, online, system och är idag det enda bokningssystem som är i drift för mötesanläggningar. Detta underlättar för kunderna som direkt får en bekräftelse på sin bokning, vilket gör att bokningspersonalen kan ägna mer tid åt kunder på plats.


Boka Galaxykonferens före 31 mars. Upp till 30% rabatt! Galaxy är ett av Östersjöns modernaste fartyg och perfekt för en 23-timmars konferenskryssning. Exklusiv konferensavdelning, fina restauranger, bl a Östersjöns enda ryska gourmetrestaurang och fantastisk underhållning med kända artister. Väljer du en 11-timmars dagkonferens reser du ut med Europa och byter sen till Galaxy i Mariehamn. Boka din konferensresa före 31 mars 2009 och ha konferensen före 10 juni 2009 – så får du upp till 30% rabatt på hytten och resan!

Konferenskryssning på Galaxy fr

Dagkonferens på Europa och Galaxy fr

Ingår: Del i B2-hytt, insides, 4 timmar konferens inkl kaffebuffé, frukost, smörgåsbord inkl dryck, 3-rätters à la carte-meny exkl dryck.

Ingår: Båtresa, 4 timmar konferens, frukost, kaffebuffé, lunchbuffé. Avresa fr ån Värtahamnen med Europa 07.10. Åter med Galaxy 18.15.

879:-/p

443:-/p

MED MÖTET I CENTRUM Så här ser ett av våra 50 mötesrum ut. Vi har såväl min-

dre som mycket större rum för alla storlekar av möten. Det som är unikt med våra konferenslokaler är att de ligger mitt i Stockholms city. Bara några minuter från T-Centralen och med tusentals hotellrum på bekvämt avstånd. Vi kan hjälpa dig med allt från styrelsemötet till bolagsstämman och den internationella storkongressen. Mitt i stans vimmel och möten finns vi med den bästa service du kan önska dig, med avancerad teknik och förstklassig mat och dryck. Nu vet du var vi ligger. Vi ser fram mot att hjälpa dig med ditt nästa möte i city.

PRESENTERAR

För dig som vill mötas mitt i City

www.tallinksilja.se 08-22 08 30 Prisex gäller utvalda avgångar t o m 10.6 2009


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Naturlig mat på Häringe Slott Häringe Slotts tillbyggnad står nu klar och inhyser slottsköket, bageri, förråd och kontor. Kockarna komponerar inspirerande menyer efter årstid och arbetar efter principen Slow Food, Gott, Rent och Rättvist. Råvarorna kommer främst från lokala producenter och den större delen är ekologiska och kravmärkta. – Att arbeta i samklang med naturen känns helt naturligt i vår miljö, det är ju så det gjorts historiskt här på Häringe, sammanfattar köksmästare Björn Eriksson.

First Camp får Den Gröna Nyckeln Som första kedja inom camping- och semesterbyar i Sverige har First Camp nu fått miljömärkningen Den Gröna Nyckeln, som är en internationell märkning som i Sverige delas ut av Stiftelsen Håll Sverige Rent. – Det känns väldigt naturligt att ta det här steget, det är något som såväl gäster som medarbetare nästan förväntar sig av oss med tanke på att vi har en sådan tydlig ambition att vara ett innovativt och framåtblickande företag, säger First Camps VD Christer Bang.

Naturligt Vann På Vann Spa, Hotell och Konferens öppnar under våren ett 1000 kvm stort spa med fokus på naturen. Det kommer att finnas behandlingar med helt naturliga produkter som kaffe, choklad och färska örter. Kaffe verkar utrensande, choklad ger lyckokänslor och färska örter kan antingen pigga upp (exempelvis mynta) eller lugna ner (exempelvis citronmeliss). – Hela vårt koncept bygger på att vi ska jobba i samklang med naturen. Den har mycket att erbjuda, säger Catharina Gunnarsson, spachef på Vann.

Miljöpionjären Sånga-Säby I år firar Sånga-Säby 10-årsjubileum som Nordens första Svanenmärkta Hotell. Anläggningens miljösatsning startade redan i början av 90-talet, och i dag satsar man på att vara Sveriges mest miljöutvecklade konferensanläggning och världsledande i branschen. Ett steg mot detta togs i januari 2007, då Sånga-Säby blev Sveriges första klimatneutrala konferensanläggning. Hållbarhetstänkandet genomsyrar hela verksamheten, och man erbjuder till exempel miljöföreläsningar och den populära källsorteringsstafetten.

Miljöutmärkelser

14

Kinnarps årets Utmärkt Grön Leverantör

Miljöutmärkelse till Umeå Folkets Hus

Möbelföretaget Kinnarps AB är årets Utmärkt Grön Leverantör – en av två utmärkelser som årligen delas ut av Miljöstyrningsrådet. – Med denna utmärkelse kan vi tydligt visa att allt det arbete vi lägger ner på miljön inte bara bidrar till en minskad miljöbelastning utan även är en naturlig del i ett smart företagande, säger koncernchefen Henry Jarlsson. Det andra priset är Utmärkt Grön Upphandlare, som i år går till Svenska Kraftnät.

Det blev storslam för Umeå Folkets Hus i årets SSQ-awards. Dels fick man priset för bästa dagkonferensanläggning, dels ett hedersomnämnande för att ha utmärkt sig särskilt från ett miljöperspektiv. Den stora utmärkelsen i SSQ Award 2008 tilldelades FågelbroHus som hade högsta totalresultat i undersökningarna oavsett kategori. Syftet med SSQ Award, som är ett program för kvalitetsutveckling, är att ge varje deltagare en objektiv bedömning av företagets service- och kvalitetsnivå samt belysa starka och svaga sidor. Priserna delades ut på Konfexmässan i Göteborg i februari.


med FOKUS på miljön Svenskar vill ha miljövänligt på å Rhodos Fritidsresors miljövänliga anläggning Blue Village Aegean Park på Rhodos är i princip fullbokad i maj, juni och juli. Bassam el Mattar, Sverigechef på Fritidsresor, tror att en av anledningarna till populariteten är att den är klimatvänlig. – Det här är över alla förväntningar. Vi hoppades att många skulle uppfatta vår nya klimatvänliga anläggning som attraktiv, men att intresset skulle vara så stort hade vi aldrig kunna drömma om, säger Bassam. På längre sikt är målet att Blue Village ska bli koldioxidneutralt, och förbruka endast hälften av all den energi som ett genomsnittligt europeiskt hotell förbrukar. Anläggningen på Rhodos öppnar 1 april.

Eco Friendly Conference Holiday Club Åre kan nu erbjuda det hållbara konferenspaketet Eco Friendly Conference, som inkluderar boende på det miljömärkta hotellet, Ekoturism-aktiviteten Zipline/Ecotour och transport med tåg. Konferenspaketen säljs även via Tradera, där auktionerna startar på 1 krona.

Foto: Ove Nilsson

Hitta din campingplats på nätet Single Spot Camping är en nyhet inom den gröna turistnäringen. Via webbplatsen singlespotcamping.com kan markägare runtom i världen registrera sig och få en presentation av den mark de vill hyra ut. Den som letar plats för sitt tält kan söka på siten och kontakta markägaren direkt. Trendsidan springwise.com rankade i december Single Spot Camping som en av de tio bästa idéerna inom rese- och turismbranschen.

Miljömärkning Svanenmärkt restaurangverksamhet på Stockholm City Conference Center Som ett led i att ytterligare utveckla och effektivisera restaurangverksamheten på Stockholm City Conference Centre är nu Bantorget Service Partner Svanenmärkta. – Att restaurangerna på Stockholm City Conference Centre är Svanenmärka tycker vi på Svanen är väldigt roligt. Vi märker en stadig ökning av intresset för Svanenmärkning inom restaurangbranschen och det finns en stark vilja att bidra till ett hållbart samhälle, säger Johan Husberg, som miljömärker restauranger på Miljömärkningen Svanen.

…och på Nynäs Havsbad Sodexo-drivna Nynäs Havsbad har också fångat den vita fågeln. – Vi har omvärderat mycket och ibland förvånats över hur små insatser ger mycket tillbaka. Med tanke på Nynäs Havsbads unika läge i yttre skärgården har det känts extra viktigt att värna om miljömålen, säger Anne-Maj Colbing. – Certifieringen på Nynäs Havsbad är startskottet för att samtliga Sodexos hotell- och konferensanläggningar ska miljöcertifieras, säger distriktschef Thomas Ivarsson. Det är viktigt för Sodexos hotell- och konferensanläggningar att möta branschens efterfrågan på miljömärkning och med Svanenmärkningen visa våra gäster att vi aktivt arbetar för att minimera påverkan för miljön.

15


6 `Ê >ÛiÌÊ Ê ÕÃ B

Fotograf: Håkan Nordström

Konferens som stinker!

Kom till Arken Konferens i Örnsköldsvik, belägen i Höga Kusten! Konferera i moderna lokaler och njut av surströmmingsskiva på kvällen! Självklart så har vi andra erbjudanden! För mera information, kontakta Arken Konferens, 0660-785 02 www.arkenkonferens.se

”Det borde kosta mycket mer” Personlig service och god mat kombinerat med ett riktigt konkurrenskraftigt pris. Välkommen du också att boka din nästa konferens hos oss.

/i \Êä£Îq£ÓÊxÓÊääÊUÊÜÜÜ°LÀ }>`i °V

Visa eventet på film och använd den i er marknadsföring och försäljning

Filmproduktion för Internet, i mobilen eller på DVD Compro Media AB

för mer information kontakta Jörgen på 08-459 24 00 www.compro.se


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

Service på hög nivå på nya Radisson Blu I början av februari invigdes världens högsta vintorn på det nya hotellet Radisson Blu, beläget på flygplatsen i Zürich. Det 16 meter höga tornet finns i lobbyn och innehåller 4000 flaskor vin och champagne till ett värde av nätta 1,5 miljoner svenska kronor. Vinerna kostar mellan 250 och 9000 kronor och ligger i sektioner med olika temperaturer. Nöjet att sköta logistiken ligger på åtta akrobater, s.k. ”vinänglar”, som anställts särskilt för att plocka ner flaskor efterhand som gästerna beställer. Hotellet är det första i Radisson-gruppen som byter namn till det nya Radisson Blu, vilket markerar en ny fas, och slutet på det 15 år långa samarbetet med SAS.

Karmansbo erbjuder kriskonferens ”Ett stänk av Bergslagen” är namnet på Karmansbos senaste konferenssatsning. Man har försökt skapa paket med kvalitet till ett vettigt pris, och en nyhet är att man bytt ut trerättersmiddagen mot den mer informella middagsbuffén. Menyn är inspirerad av hela världens mat men är till stora delar gjord av lokala råvaror. För att kunna erbjuda attraktiva konferenspaket för olika typer av möten kryddar man också med aktiviteter i Bergslagsanda.

523 par valde förra året att gifta sig på Arlanda. En nyhet för i år är möjligheten att vigas i flygledartornet.

Det går bra nu... Positiva siffror i Mariefred Det ser ljust ut för Gripsholmsviken Hotell och konferens i Mariefred. Anläggningen har nästan dubblat antalet gästnätter under de senaste två åren: år 2006 hade man 11 617 gästnätter och 2008 21 622 stycken. Samtidigt har omsättningen ökat från 10 till 21 miljoner kronor och bokningsläget inför 2009 ser bättre ut än något tidigare år. Dessutom har man anställt en ny kökschef, Mats Enblom från bland annat Coq Blanc, Strand hotell och Gripsholms värdshus. – Jag vill arbeta med närproducerade produkter av hög kvalité. Mat med omtanke tillverkad från grunden, säger Mats Enblom.

Starkt Initiativ Event-, kommunikations- och konferensbyrån Initiativ AB gjorde 2008 sitt bästa år hittills och ökade sin omsättning från 17 miljoner kronor till 32 miljoner kronor. Flera nya uppdragsgivare – bl a McDonald’s och Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro – och stora uppdrag har möjliggjort detta. Jonas Jonsson Inför 2009 har Initiativ förstärkt sin styrelse. Ny ordförande är Jonas Wilensjö som bland annat verksam som ordförande i ledningsgruppen för Akademi Båstads turism-, service- och reseledarutbildningar. Ny styrelseledamot är Thomas Idergard som närmast varit HR-chef och partner i Prime PR-gruppen. – Vi ser goda förutsättningar för oss att fortsätta gå mot strömmen, i vår bransch och i rådande konjunktur, säger Jonas Jonsson, Initiativs grundare och VD.

17


BranschNytt

nytt och aktuellt om branschens aktörer

På nya platser

40 miljoner semlor säljs i Sverige varje år, utöver de som bakas hemma. Ordet semla kommer från latinets simila som betyder vetemjöl.

Ny restaurangchef på Runö

Congrex/SKD Euroconf sluter avtal med Socialstyrelsen Congrex/SKD Euroconf, Skandinaviens största leverantör inom området möten, konferenser, kongresser och events, vann Socialstyrelsens upphandling avseende tjänster för konferensadministration. Avtalet som undertecknades av Congrex/SKD Euroconf och Socialstyrelsen den 17 februari i år avser tjänster som mötesplanering, lokalbokning, deltagaradministration, utformning av PR-aktiviteter, sammanställning och produktion av ekonomiska rapporter inklusive statistik. – Det känns verkligen glädjande att vi fått förtroendet av en organisation som Socialstyrelsen. Vi ser mycket fram emot att få påbörja arbetet med att såväl leverera våra tjänster som att infria deras förväntningar, säger Kristin Hallberg, Sales Representative på Congrex/SKD Euroconf.

Hyresgästföreningen väljer Svenska Möten När Hyresgästföreningen sökte en mötespartner med fokus på miljö föll valet på Svenska Möten. Samarbetet innebär att Svenska Möten kommer att ta ett helhetsansvar för föreningens mötesprocess, med såväl bokningsservice som modeller för planering, innehåll och uppföljning av möten. – Allt vi gör styrs av medlemsnytta och tillsammans med Svenska Möten får vi effektivare möten och hittar enkelt rätt typ av anläggning för varje typ av möte. Nu får vi också samordnad nationell statistik över alla våra möten, vilket vi inte haft tidigare, säger Jan Ekroth, Travel Manager på Hyresgästföreningen. Hyresgästföreningen är en mötesintensiv organisation med sina 535 000 medlemmar och cirka 800 anställda, fördelade på tio regioner och riksförbund. Samarbetet med Svenska Möten bygger på ett ramavtal där samtliga anläggningar ingår.

Linda Cousu är ny restaurangchef på Runö. Hon kommer närmast från Restaurang Lux Stockholm där hon fungerade som Restaurangchef/Hovmästare/Sommelier. Linda har en gedigen meritlista; hon har bland annat varit kock på flera två-stjärniga restauranger i Frankrike. Linda har även arbetat som restaurangchef på både Rånäs slott och Såstaholm konferens.

Ny säljare på Stallmästaregården Nina Eriksson är ny säljare på Stallmästaregården Hotel & Restaurang i Stockholm. Nina har tidigare arbetat på Häringe Slott med event- och konferensplanering, försäljning och bokning. Nina har en examen i turism, med fokus på destinationsmarknadsföring.

Förändrad laguppställning på Sundsbyholms Slott Kökschefen Zvonko Sokcic och källarmästaren Louise Biloff har beslutat sig för att gå vidare med det gemensamma företaget FoodTraveler Sweden, och lämnar över sina tjänster till Manuel Pires och Eric Johansson. Zvonko kommer dock att finnas kvar på konsultbasis och Louise kommer att hålla ett vakande öga över vinkällaren och se till att kvaliteten i övrigt bibehålles. – Vi är stolta över vad Sundbyholm Slottskök kan prestera idag och det är med gott samvete vi går vidare med utvecklingen av FoodTraveler. Detta ska bli fantastiskt roligt, att nu få mer tid att förverkliga våra många idéer och tankar. Vi går en spännande tid till mötes och hoppas att kunna tillföra mat-Sverige något riktigt bra. Med FoodTraveler reser vi runt i hela världen och vill så gärna dela med oss av det vi finner på våra resor. Vi kommer att arbeta med resor, utbildning, provningar och laga mycket god mat, naturligtvis, säger Zvonko och Louise.

2 x nya ansikten på Operakällaren Ny restaurangchef i Operakällarens Matsal är Per Eriksson, senast på Le Rouge i Gamla Stan. Daniel Höglander, som grundade Restaurang Esperanto i Stockholm, är ny souschef i Operakällarens Matsalskök.

White Guide 2009 553 restauranger har kvalificerat sig för att vara med i White Guide 2009, vilket är 16 fler än förra året, och av dessa återfinns 31 stycken på Mästarklasslistan. – Hur bra vi äter i det här landet framgår av att åtta nya restauranger gått upp på Mästarklass, säger Lars Peder Hedberg, huvudredaktör i White Guide. På en gala i Stockholm den 9 mars presenterades årets priser och utnämningar, och bästa restauranger blev de båda stockholmskrogarna Frantzén/Lindeberg för bästa mat och Mathias Dahlgren – Matsalen för främsta totalupplevelse. Här presenterar vi övriga pristagare:

18

Årets Serviceupplevelse: Operakällaren, Stockholm Årets Miljö & Stämningsupplevelse och Årets Ekokrog: Pontus!, Stockholm Årets Vinupplevelse: 28+, Göteborg Årets Stjärnskott: Swedish Taste, Göteborg Årets Värt en resa: Dala-Husby Restaurang, Dala-Husby Årets Hjärtekrog: Proviant, Stockholm Årets gastronomiska hyllning: Fredrik Eriksson, Långbro Värdshus, Älvsjö Årets Rising Star: Johan Jureskog, Rolfs kök, Stockholm White Guide Global Gastronomy Award: Fergus Henderson, St. JOHN Bar & Restaurant, London, England


Gothia Towers satsar på MIX Den nya mässrestaurangen på Gothia Towers består av tre ”showkök”, öppna kök där gästen ser sin mat tillagas. Maten som serveras är asiatiskt, grillat och svensk husmanskost. – Direktkontakten är extra bra för allergiker - nu kan de prata direkt med kocken och få svar på eventuella frågor, säger köksmästare Mikael Wallborg. Man har också passat på att fräscha upp lokalen, med fokus på mörka färger och belysning för att skapa en hemtrevlig atmosfär.

Nyöppningar i Väst Med en doft av amerikansk östkust Stenungsbaden Yacht Club satsar på ett nytt wellnesskoncept med nya Bluewater Sports & Health Club, som har premiär 1 april. Satsningens marina stil har tydliga drag av amerikanska östkusten blandat med svensk västkust, och det kommer att erbjudas flera unika behandlingar. – När vi planerade för Bluewater Sports & Health Club ville vi ta ett rejält kliv bort från den traditionella, ofta lite sövande spamiljön. Här blir det fokus på aktivitet, njutning och rejäla energikickar i en inspirerande miljö, berättar Fredrik Janson, VD på Stenungsbaden Yacht Club. Nybygget med pooler, varma källor, terrasserade trädäck, barer, behandlings- och träningsrum och en egen volleyboll-strand innebär en investering på ca 60 miljoner kronor.

Ovation Scandinavia till Göteborg Destination Management-företaget Ovation Scandinavia har öppnat nytt kontor i Göteborg. Företaget står under den globala mötesarrangörsaktören MCI group, och fokuserar på att hjälpa utländska gäster med helhetslösningar för bland annat sociala arrangemang, boende, middagar och sightseeingturer.

19


Christer Nordlund

Events & Meetings Management, HRG Christer Nordlund har jobbat på HRG, eller Hogg Robinson Group, i tio år. I dag ansvarar han för avdelningen Events & Meetings Management i Norra Europa och ansvarar för länder som Sverige, Danmark, Ryssland och Polen. – För två år sedan hade jag runt 200 resdagar per år. Nu blir det runt 50 dagar och då tycker jag resorna inom Norden känns som inrikesresor. I dag är det inga problem att ta den tidiga Osloflighten och vara tillbaka i Stockholm på eftermiddagen när jag är van vid att besöka fyra europeiska städer på fem dagar, säger han med ett skratt. HRG står på flera olika ben, där affärsresor är det största. Event & Meetings Management är en självständig avdelning inom HRG och i dag är det endast 20 procent av de event som arrangeras av HRG som utgör resor. – Självklart får vi många kunder från affärsresor men det som kanske förvånar många är att våra tre största destinationer är Stockholm, Göteborg och Prag. Vi har tagit en stor del av hemmamarknaden och blivit mer av ett event- och mötesbolag som inte arbetar lierat med resor, förklarar han.

Profiler Namn: Christer Nordlund Ålder: 47 Familj: Fru och fyra barn Bor: Bromma Intressen: Löpning ca tre mil i veckan, Golf hcp tio, matlagning, litteratur och resor. Bakgrund: Höll till ganska länge på Stockholms universitet och hade planer på en akademisk bana, men ändrade sig och började frilansa som journalist, därefter informationsavdelningen på Vasamuseet. Aktuell: Som chef för HRG Events & Meetings där han i dag leder 200 medarbetare i åtta länder.

20

Christer leder runt 200 medarbetare och HRG Event & Meetings Management arrangerar runt 2 500 event per år och det rör sig om allt från mindre möten för tio personer upp till stora event för 4 500 personer. – Vi arrangerar inte så många kongresser och seminarier, utan det vi gör mest är företagsmöten och event. Vår huvudådra är själva produktionen och logistiken, men även till viss del innehållsupplägget. Med en bakgrund som journalist väcktes intresset för event när Christer arbetade på Vasamuseets informationsavdelning. Där byggde han upp museets eventverksamhet och arrangerade allt från galamiddagar och konserter till teaterföreställningar. – Jag byggde upp ett stort kontaktnät och tyckte det var spännande att jobba med event. Men på Vasamuseet jobbade vi enbart runt en lokal och jag kände att jag ville jobba med hela världen och hamnade så på HRG. Genom åren har Christer märkt hur mötes- och eventmarknaden har skiftat från jip-

pon till möten med seriös agenda. – Möten i dag är bättre uppbyggda med en genomtänkt dramaturgi och det finns mycket klarare syften. Många har även blivit bättre på att mäta effekterna av ett möte. Som arrangör har ju vi fått högre krav på oss att det ska vara professionellt planerat och genomfört och dessutom mer effektivt. På HRG har de inte sett några tendenser på att antal möten minskar i och med den rådande lågkonjunkturen. Däremot kan strukturen på möten och event se lite annorlunda ut. Kunderna är mer flexibla för att nå kostnads- och tidseffektivitet. Inte heller tror Christer att den tekniska utvecklingen kommer ha särskilt stor inverkan på antalet möten. - Visst är telefonkonferenser bra i vissa lägen. Jag sitter själv i telefonkonferens någon gång per dag, men jag tror att det fortfarande finns ett enormt behov av möten. Hur ska man kunna hålla ihop ett globalt företag utan att träffas? Det går bara inte. Q


Leena Höbinger VD, Petit Hotel

För sex år sedan startade Leena och

hennes man Pelle hotellkedjan Petit Hotel. Idén att bilda en sammanslutning av små hotell med enskilda ägare föddes när de ägde och drev ett litet hotell i Dala Husby. I dag är Petit Hotels Sveriges snabbast växande hotellkedja och omfattar 40 hotell i världen med en total omsättning 2008 på 200 miljoner. Men enligt Leena är de fortfarande små i tanken. – Vi har ett starkt koncept med unika anläggningar med upp till runt 30 rum. Profilen är densamma, hotellen ligger på landsbygden, har bra kök med lokala råvaror, men i övrigt är det olikheten som är vårt signum. Affärsidén är just att hotellen drivs av privata ägare som själva arbetar aktivt på anläggningen, säger hon. Trots att samtliga hotell drivs av privatpersoner fanns det en önskan hos medlemmarna om en gemensam värdegrund. Under 2009 kommer Petit Hotel att införa ett gemensamt bokningssystem samt en miljö- och kvalitetscertifiering. – Anledningen är att vi vill att alla anläggningarna ska ha samma kvalitet när det gäller de mjuka värdena och miljön. Gästen ska känna sig välkommen och samtliga hotell ska ha ett miljövänligt kök. Nätverket bygger också på att man träffas och delar med sig av sina kunskaper, förklarar Leena. Leena började sin karriär i reklambranschen, och har jobbat på reklambyrå i 25 år. Erfarenheten från tiden som marknadsförare har kommit väl till hands, och är förmodligen en av anledningarna till att hon har lyckats så bra. – Drömmen om att bygga upp något eget har alltid funnits där och när jag och min man drev hotellet i Dala Husby väcktes tanken om ett eget nätverk som omfattar små kvalitetsanläggningar på landsbygden. Nu är vi fyra stycken som sitter på huvudkontoret, tre delägare och en art director. Jobbet som VD innebär mycket resande mellan olika anläggningar, både de som redan ingår i nätverket och de som vill in. Efterfrågan från hotell som vill ansluta till nätverket är stor. Leena betonar samtidigt att hon vill att Petit Hotel ska växa på ett bra sätt. Kvalitet istället för kvantitet är hemligheten. – Jag kommer precis från en anläggning i Åre som ska bli medlem. Eftersom vi satsar mycket på landsbygden och våra hotell har en nischad profil tror jag att vi kommer att klara 2009 bra. Q

Profiler Namn: Leena Höbinger. Ålder: 60 år. Familj: Man och fyra barn, två egna och två bonusbarn plus taxen Sigge. Intressen: Mat, inredning, trädgård och resor. Bakgrund: VD på reklambyrå, hotellägare och egenföretagare. Aktuell: Som VD för Petit Hotel som under 2009 inför en gemensam miljö- och kvalitetscertifiering för samtliga av hotellkedjans medlemmar.

21


HELPENSIONSPRISER FRÅN 770 KR PER PERSON I DUBBELRUM Vid Mälarens strand, granne med Gripsholms slott och småstadsidyllen Mariefred, ligger det gamla Kronobränneri som Gustav III lät bygga i slutet på 1700-talet. Idag finns här en moderna anläggning med lokaler i olika storlekar och nyrenoverade hotellrum. Här finns också Restaurang 1777 med plats för 165 sittande gäster. Passa på att göra ett besök på Gripsholms slott med specialguidad visning. Eller prova en annorlunda verkstadsvisning på Grafikens Hus. Kanske finns tid över för fartfylld Afropower dance på vårt gym. Eller en rask promenad i den närliggande, vackra kungliga Hjorthagen. WWW.GRIPSHOLMSVIKEN.SE TEL 0159-367 00 VÄLKOMMEN TILL GRIPSHOLMSVIKEN, ENDAST 45 MINUTER FRÅN STOCKHOLM

Sjönära-möten-effekten Det händer något speciellt med människor som har möten hos oss. De andas ut på riktigt. Mungiporna söker sig upp mot öronen och stannar där. Kanske är det närheten till vattnet som gör det? Kanske är det vårt aktivitetsutbud, den goda maten eller omtänksamheten från oss som jobbar här? Eller är det möjligen alltihop? Vi vet inte, men vi har gett fenomenet ett namn. Vi kallar det för Sjönära-möten-effekten. Den är svår att beskriva i ord men lätt att uppleva på plats. Prova effekten genom att konferera på någon av våra hotell. Välkommen.

;tC<HA6C9: AD@6A:G lll#h[#hZ$`dc[ZgZch

www.sjonaramoten.se

|

tel 08-571 419 19


Raija Ohlin

VD, Ekolsunds Slott År 2002 förverkligade Raija Ohlin en av sina drömmar när hon köpte Ekolsunds Slott, som ligger strax utanför Enköping. – Det hade legat på regeringens bord då Ekolsunds Slott var det sista kungliga slottet som fortfarande var i privat ägo. På grund av ekonomin blev det ett nej. Många undrar nog, vem jag tror jag är som tror sig kunna köpa slottet om inte regeringen kan det? Men det beror nog på min finsk-karelska bakgrund. Kareler är optimister och finnar är envisa, skrattar hon. Raija kom till Sverige som 11-åring och fick tidigt ett intresse för slottsvärlden. Hennes föräldrar tog ofta med henne till Gripsholms Slott och Raija trodde till slut att alla svenskar bodde på slott. – Jag tror jag alltid har dragits till den här miljön för att jag ville bli som ni svenskar och jag har alltid varit fascinerad av historia. Dessutom tänds det en lampa hos mig när någon säger att det är omöjligt, säger Raija. Under sju års tid har hon ägnat sig åt att renovera ena flygeln av Ekolsunds Slott, som var Gustav III:s sommarslott. Raija har sett till att drygt 1200 fönster har kittats om, att det dragits om el samt installerats bergvärme. Hon har inhandlat möbler på auktion och fått original tapeter renoverade. Allt för att slottet ska efterlikna originalet så mycket som möjligt och för att det ska bli en inspirerande miljö för konferenser. – Jag leder alltid mina byggen själv och har en nära kontakt med hantverkarna. Jag har försökt tänka mig in i Gustav III:s liv och är så glad att jag får ägna mig åt min hobby. Det är en ynnest och jag njuter när stället kommer till sin användning. Jag känner mig verkligen lycklig i det jag gör och mina hälsotester är alltid positiva. Just hälsa står Raija väldigt nära och hon har alltid drömt om ett hälsans slott. Hon

tyckte därför det kändes naturligt att starta ett hälsocentrum och i dag finns Ekolsund Heart Center i några av slottets lokaler. Ekolsund Heart Center erbjuder en möjlighet för var och en att upptäcka hjärtproblem innan symptomen upptäcks. Klinken samarbetar med kardiologer från Karolinska Sjukhuset och har den allra senaste utrustningen. – Hos oss går det att delta i en konferens och sedan få en hälsoundersökning. Vi vill väcka en tanke om att det går att göra livsstilsändringar och ge stöd så att människor kan hålla sig friska livet ut. Det här ska vara en trevlig vistelse med god och hälsosam mat, lugn och ro samt motion. Till slottet hör även ett värdshus och 400 hektar mark. Här finns ett arboretum, en samling av planterade träd och buskar med cirka 140 arter, och goda jaktmarker. – Jag har själv tagit jägarexamen och vi vill kunna erbjuda jaktaktiviteter som uppmuntrar till bra motion och bra tankar om mat och viltvård. Jag vill att våra gäster ska komma hit och njuta av livet. Gustav III skrev i många av sina brev om hur ljuvligt han tyckte Ekolsunds Slott var och hur mycket han älskade att vara här. Därför vill jag bjuda våra gäster på något ljuvligt. Ekolsunds Slotts konferensverksamhet sätter igång på allvar nu i vår, men Raija har ingen ambition att själv driva slottet. Istället vill hon hitta en person som brinner för att driva slottet utifrån hälsotänket och själv ägna sig åt det hon kan bäst: – Jag vill fortsätta sköta förvaltningen av slottet. Ekolsunds Slott är så stort att jag nog aldrig kommer att bli färdig. Nu drömmer jag om att få börja renoveringen av den andra flygeln. Q

Profiler Namn: Raija Ohlin Ålder: 56 Familj: Tre barn Bor: Ekolsund Intressen: Gamla byggnader och människor Bakgrund: Finsk-karelska rötter Aktuell: Som VD för Ekolsunds Slott

23


Tina Wedholm VD, Watershed´s

Tina Wedholm är verkligen en entrepre-

Profiler Namn: Tina Wedholm. Ålder: 40 år. Familj: Två barn, 13 och 11 år. Bor: Liljeholmskajen, Stockholm. Intressen: Entreprenörskap och idéförverkligande, konst. Bakgrund: Grundare av Hospitality Consulting servicekurser och Mystery Guest för hotell- och restaurantbranschen. VD och delägare i Art Gallery och Art.se. Konceptuppbyggnad av restaurangkedjan Dine and Wine. Projekt- och produktionsledare på World Imagine och byråchef på Reachem. Aktuell: Som VD för event och mötesbyrån Watershed´s som satsar på klimatneutrala möten.

24

nör. Karriären började med att hon kom på fjärde plats i Venture Cup med affärsplanen till det egna företaget Dine and Wine 2001 – och med nuvarande arbetsmarknadsministern som handledare dessutom. Sedan dess har det rullat på med en mängd olika projekt. Under hösten och vintern 2008 byggde Tina upp den klimatneutrala eventbyrån, Reachem AB. Som byråchef hade hon totalansvar för uppbyggnad, affärsmål, affärsmetodik, försäljning, resultat, genomförande, uppföljning och personal. Men på grund av de sämre tiderna bestämde sig ägarna för att sälja och avveckla Reachem strax före julhelgen. Kvar fanns Tina med all kunskap och energi. – Eftersom jag redan startat upp en eventoch mötesbyrå från grunden hade jag det mesta klart redan. Så det var bara att komma på ett nytt namn på företaget och fortsätta framåt, säger Tina. Sagt och gjort. Tina kavlade upp armarna och är nu aktuell som VD för den nystartade byrån för hållbara events och möten - Watershed´s. På kontoret i Vasastan sitter för närvarande fyra personer och arbetar med Watershed´s och Tinas två andra företag, som hon driver parallellt, Mystery Guest och Hospitality Consulting. Idén om att erbjuda kunderna klimatneutrala event, konferenser och möten har följt med från tiden på Reachem. Fokus ligger på att använda sig av miljöarbetet i hela flödet, vilket enligt Tina innebär allt från kundkontakter till själva eventet i sig. – Jag vill bidra med kunskapen att välja rätt varumärken och anläggningar och se på hela eventet utifrån ett miljöperspektiv. Även om ett möte kanske inte alltid är det mest påfrestande för miljön tror jag att vi genom att klimatneutralisera ett event visar att det går att tänka i miljövänliga banor utanför kontoret. Vårt arbete sträcker sig också till de övriga delarna när det gäller företagens samhällsansvar. En viktig fråga är tillgänglighet och att anläggningarna är handikappanpassade. Runt Tinas hals hänger ett silversmycke med orden ”carpe diem”, det vill säga fånga dagen på latin. Och enligt Tinas vänner och arbetskamrater är hon en person som förverkligar sina visioner. Under en tid kunde hon inte ens läsa en godnattsaga för sina barn utan att en ny affärsplan tog form i huvudet. – Man måste våga kasta sig ut och prova nya saker. Nu gäller det att utnyttja lågkonjunkturen och vända den till något positivt. Min ambition är att Watershed´s ska växa och bli en av de större byråerna. Fokus och envishet belönar sig, säger hon.


MĂśtesplats Skansen!

Vid Mälaren, Eskilstuna, ca 1 timme frün Stockholm.

Skansen är den naturliga mÜtesplatsen och en idealisk arena fÜr stora evenemang och mÜten. Den vackra utsikten Üver Stockholm ger en extra krydda till evenemanget.

Underbara Sundbyholm

- slott och travbana! â€?Roligt event med ponnytrav och artister pĂĽ travbanan, fyrstjärnigt hotell och goda middagar pĂĽ slottet. En vacker slottsmiljĂś med lĂĽng sandstrand, prisbelĂśnad marina, välvĂĽrdad golfbana och underbar mat.â€?

016 - 42 82 00

Stockholms bästa evenemangsarena 08-442 82 66

Q foretag@skansen.se Q www.skansen.se

.zUFO

XXX WBSHBSE TF

KICK-OFF & EVENT

www.sundbyholm.com Kapacitet: Lokaler och arena fĂśr Ăśver 500 personer

016 - 42 84 00

www.sundbyholms-slott.se Kapacitet: 97 hotellrum 160 fasta bäddar 250 pers i Riddarsalen


Smarta Möten När allt bara funkar är det lätt att vara effektiv.

013-190 00 50 www.arenabolaget.se

Conventum - för alla tillfällen

Det är lätt att mötas i Örebro. Inom en tjugomilsradie bor halva Sveriges befolkning. På Conventum Örebro kan vi erbjuda de bästa förutsättningarna för att arrangera framgånsrika möten, oavsett om det handlar om konferenser, kongresser eller nöjesarrangemang. Vi har tre byggnader som tillsammans erbjuder 25 möteslokaler, från mindre konferenslokaler till en modern kongress- och evenemangsarena för upp till 5000 personer. Välkommen!

www.conventum.se

conventum örebro | Olof Palmes Torg 1 | 702 22 Örebro tel. +46 19 766 45 00 fax. +46 19 766 45 50 e-mail info@conventum.se www.conventum.se


STORA möten Visste du att det går att hyra ett flytande hotell till kongressen eller konferensen? Eller att det just nu byggs en helt ny multiarena bara två timmar från Stockholm? KonferensVärlden har koll på läget. Vi har besökt några av landets häftigaste mötesplatser för stora konferenser och kongresser. Från Sandviken i norr till Öresundsbron i söder via Uppsala.

27


I maj 2009 invigs Göransson Arena i Sandviken – den största multiarenan norr om Stockholm. Med plats för 9 000 personer och en isyta fyra gånger större än Globens tar man upp kampen med liknande anläggningar i Mellansverige. – Vi är unika när det gäller storlek, utformning och möjlighet till olika evenemang inom idrott, kultur och näringsliv, säger Maya Olsson, VD på Göransson Arena.

Multiarenan

Text: Astrid Feldreich

I Sandviken byggs just nu en ny arena för

idrott, events, konserter, mässor, konferenser och utställningar – Göransson Arena. Invigningen äger rum i slutet av maj och Maya berättar entusiastiskt om multiarenans möjligeter. – Vi har en fantastisk konferensanläggning med ett 30-tal rum i olika storlekar där vi kan ta emot runt 400 konferensgäster. Arenan passar bra till kongresser, mässor och större middagssittningar på golvet. Man kan vara upp till 5 000 sittande middagsgäster och till större mässor rymmer arenan 9 000 personer, säger hon. Med en så stor yta och kapacitet gäller det naturligtvis att kunna erbjuda boende i närheten. För att klara boendefrågan har Maya fått lov att vända sig till hotell i Gävle under veckorna. – Men på helgerna har jag möjlighet att öppna upp alla hotellen i Sandviken för evenemangs- och konferensgäster, säger hon. Primärt ska man rikta in sig på att locka kunder från norra och mellersta Sverige. – Jag kan direkt nämna två mässor som ska komma hit nästa år, Villafamiljens mässa och Antik- och syfestivalen. Och många konserter är inbokade redan nu.

Stora utsikter Göransson Arena blir landets största arena norr om Stockholm. Faktum är att det är svårt att hitta någon byggnad med liknande storlek i hela landet. Med sina 8 000 kvadratmeter golvyta och en konstfrusen isyta motsvarande fyra ishockeyplaner passar den bra till allt från stjärnor på is till internationella kongresser. Som jämförelse kan nämnas att Läkerol Arena i Gävle skulle få plats inuti Göransson Arena. Maya tror att Sandvikens nya landmärke kommer att bli en viktig mötesplats för utsocknes i framtiden. Från Stockholm tar det inte mer än två timmar med bil, och från Arlanda knappt en timme. – Sandviken är tillräckligt nära för att vara attraktivt för mässor från Mälarområdet 28

STORA möten


GĂśransson

– Idrott och industri i perfekt symbios

29


samtidigt är det så pass långt borta att konserter och utställningar når en ny målgrupp, förklarar hon. För att profilera Göransson Arena som en attraktiv kongress- och mötesplats har Maya och hennes team satsat på att marknadsföra den som en multisportarena med teambuildande aktiviteter inom hälsa och idrott. Konferensgästerna kan prova på ett antal olika sportgrenar som skridskor och skyttetävling i bandy. Dessutom får de tillgång till förstklassig friskvård på plats i form av ett rehabcenter som drivs av sjukgymnasten Ola Rehn och kiropraktorn Ove Lind. - I byggnaden finns naprapater, kiropraktorer och nutrister som föreläser om friskvårdsmetoder. Dessutom kommer många kända idrottsprofiler att föreläsa om vilka prestationshöjande metoder företag kan låna från idrotten, berättar Maya. Förutom idrott och friskvård erbjuder arenan ett kök med skandinaviskt tema som kommer bli något utöver det vanliga. Det är entreprenören bakom Axmarbrygga Havskrog och Furuviks brygga, Claus Hartwig, som kommer att driva den nya restaurangen under namnet Fine Food of Scandinavia.

Fakta

Göransson Arena Total byggnadsyta: 12 940 m² Högsta takhöjd: 28,5 meter över mittlinjen.

Enligt Maya är det mycket utöver ägandeformen som gör Göransson Arena unik i sitt slag. - Framförallt storleken och det estetiska. Arenan är väldigt vacker och ändamålsenlig. Dessutom får alla besökare med sig en del av Sveriges industrihistoria hem.

Takyta: Cirka 15 000 m² Entré: Cirka 527 m²

Invigningsfest

Publikkapacitet: Cirka 9000 totalt. 3 100 sittande och 700 stående på läktaren, 5 000 parkett, 240 i restaurangen och 400 konferensgäster sammanlagt.

Den stora invigningen går av stapeln sista helgen i maj. Då har man satsat stort med ett antal kända namn. Till folkfesten har Maya lockat hem Sandvikens mest kända artister, mezzosopranen Malena Ernman och Tomas Ledin. Musikaliskt ansvarig för underhållningen är Anders Berglund och konferencier blir Fredrik Swahn som tillsammans med Sandvikens Symfoniorkester och Sandviken Big Band kommer att fylla den gigantiska arenan med musikaliska överraskningar. Dagen efter är det öppet hus med guider och visningar samt uppträdanden på scen. Det blir en hel helg med en öppen arena, säger Maya. Q

Konferenslokaler: 2 - 70 m², 4 - 30 m², 8 - 12 m².

Till skillnad från många andra projekt finansierar inte Sandvikens kommun arenan. Istället byggs den av de Göranssonska stiftelserna, bestående av släktingar till Sandviks grundare konsul Göran Fredrik Göransson. Arenan kommer att skänkas till Sandvikens kommun när den är färdig. Ett ljus i mörkret för ett samhälle som drabbades hårt av varsel förra året. - Att arenan är en gåva ger den en dignitet som gör att vi slipper sälja namnet och sponsringskontrakt. Det skapar också andra möjligheter för Sandviken. Ett nytt eventbolag har redan öppnat i kommunen och jag kommer att anställa en handfull nya människor i år, säger Maya. 30

STORA möten

Gåva till kommunen


Konferera

på Onsala Herrgård

Onsala Herrgård konferensanläggningarnas ”kryssningsfartyg”

30 minuter från Stockholm, 40 minuter från Arlanda www.runo.com | 08-555 380 00 | bokning@runo.se

Välkommen! Telefon: 0300-395 75 info@onsalaherrgard.se www.onsalaherrgard.se

www.acc.se 021-10 11 20

Centralt i Sverige - Mitt i Västerås


En av fem betalar inte fĂśr sig. Vilket är helt OK. Om du bokar en konferens fĂśre 31:e mars, och genomfĂśr den senast 15:e juni, bjuder vi var femte deltagare pĂĽ konferensavgiften (enligt ordinarie konferensprislista). Erbjudandet gäller sĂĽväl dag- som internatkonferenser. FĂśr bokning och information se www.ronnum.se, kontakta Ronnums HerrgĂĽrd 0521-26 00 00 eller mejla oss pĂĽ ronnum@proďŹ lrestauranger.se. Uppge bokningskod â€?Oslagbartâ€?.

Dannc‡n`ajo kicerjejc]n qpc•no ]r app r]_ganp l]ngkin‡`a lna_eo re` bkpaj ]r D]hha^anc k_d Dqjja^anc* H…cc pehh gqjjec lanokj]h o]ip ik`anj k_d abbagper qpnqopjejc k_d `ap ^hen aj pkp]h qllharahoa b•n .Ë5, `ahp]c]na*

Nkjjqio Dannc‡n` Ë aj `ah ]r LnkÙhnaop]qn]jcan

AY`wRRO`agbb bWZZ 0SWXW\U 0gb cb Y]\TS`S\a`c[[Sb []b Sbb Od dw`ZRS\a aXc c\RS`dS`Y 4‡`ZwUU \wabO X]PP`SaO bWZZ S\ Od dw`ZRS\a [Sab a^w\\O\RS abwRS` ]QV [‡b dy`S\ W 0SWXW\U :]bca B`OdSZ aY`wRRO`ag` `Sa]` T‡` T‡`SbOU ]`UO\WaObW]\S` ]QV U`c^^S` DW aYO^O` S\ `SaO a][ VSZb adO`O` []b S`O PSV]d ]QV PcRUSb AbO\a PwabO Rc[^ZW\Ua S\ ^`][S\OR ^y 9W\SaWaYO [c`S\ abcRWSPSa‡Y ^y T‡`SbOU SZZS` bOWQVW W U`g\W\US\ ³ dW aS` bWZZ Obb \W Ty` cb [S` Od 0SWXW\U w\ PO`O [‡bSa`c[[Sb ^y V]bSZZSb

EEE :=BCAB@/D3: A3 & #"# && "


Uppsalas stolthet satsar pรฅ mรถten

STORA mรถten

33


STORA möten

Djärv, varm, nytänkande och öppen. Så lyder de fyra kärnvärden som Uppsala Konsert & Kongress bygger sitt varumärke på. Ett och ett halvt år efter invigningen av Uppsalas nya landmärke vill de satsa lite extra på konferensgästerna. Text: Astrid Feldreich

Uppsala Konsert & Kongress går inte att mis-

sa. Så fort jag kliver av tåget ser jag den stora byggnaden bakom magasinet vid stationen, och konstaterar att vägbeskrivningen var överflödig. Några snabba steg över spåren till vänster och så är jag framme. På plats möter jag Nina Svanberg som är kongress- och konferensansvarig på anläggningen. Hon berättar att huset har kapacitet för stora konferenser och kongresser för upp till 1 100 personer, men poängterar att det går att boka mindre konferensrum också. – Det går att utforma mötet som man vill. En del hyr hela huset och andra bara ett styrelserum eller en sal. För någon vecka sedan hade vi 3 000 ungdomar här i tre dygn till ett stort mangakonvent, men vi har också mycket mindre grupper från Stockholm eller närområdet som hyr ett mötesrum för en eftermiddag, förklarar hon. Den som vänder blicken uppåt i entréplanet ser hela vägen upp till glastaket. Rulltrappan är rödmålad med syfte att skapa en varm och välkomnande känsla till den publika delen av huset. – Två av byggnadens fyra kärnvärden är öppen och varm. Och huset är verkligen en öppen bok som kan fyllas med det mesta. Mässor, events, möten och konserter, säger Nina. Det är tydligt att alla som arbetar med Uppsala konsert- och kongresshus är stolta över byggnaden och dess kapacitet. Och huset är verkligen något utöver det vanliga. Det har åtta våningsplan, är 37 meter högt och 14 600 kvadratmeter stort. Här finns tolv mötesrum, konsertsalar, bankettsal med kafé och bistro, utställningsytor på 2000 kvadratmeter, foajéer, artistutrymmen, restaurangkök, greenroom och en privat konferensvåning. Något som Nina är extra stolt över är alla de extrautrymmen som hör till de större lokalerna. – Vi har stora avlastningsytor och funktionella hissar som rymmer det mesta. Det tror jag är ganska unikt i Sverige, säger hon.

Mångsidiga möten På entréplanet ligger bankett- och utställningshallen, som också är en restaurang för upp till 900 sittande gäster. Skenor i taket gör det 34

möjligt att skärma av delar av salen. Linda Elfving är förste hovmästare och ansvarig för alla arrangemang i lokalen. Hon tycker att hallen bara växer för varje dag. – Man kan göra så mycket med ljus och dekoration. Jag kan ställa in en scen, anordna kurdiskt bröllop eller ha en bilutställning, säger hon. En trappa upp ligger två av de större salarna, Sal C och B med plats för 150 respektive 390 personer. Särskilt den senare är väldigt populär. – Någon enstaka dag finns kvar, men för arrangemang som sträcker sig över flera dagar är det fullbokat hela 2009, konstaterar Nina.

På samma plan finns sex mellanstora rum där konferensgästerna kan fatta viktiga beslut med utsikt över Uppsala. Vi fortsätter till våning sex och träder in i husets hjärta – Stora salen som rymmer upp till 1 141 personer. Men Nina berättar att salen med fördel kan användas för grupper om 300 till 700 personer utan att kännas öde. – Om man skärmar av och bara använder parketten går det bra att använda den till mindre sällskap. Eftersom samtliga av de tre större salarna används till konserter kan vi skryta med den bästa ljud- och ljusutrustningen på marknaden. Något som är viktigt på alla typer av möten.


VIP-våning Högst upp i huset ligger en konferensvåning som kan hyras separat. Våningen har en storslagen utsikt mot Domkyrkan och slottet. Här kan företag som inte vill bli störda eller har särskilda krav på säkerhet konferera. Exempel på sådana konferensgäster är självaste statsministern Fredrik Reinfeldt och kronprinsessan Victoria. När vi kliver ur hissen kommer vi direkt in i en lyxig lounge med lila mattor och svarta möbler. – Här finns också ett större konferensrum och ett antal rum med styrelsemöblering. För den som önskar stanna kvar på översta planet serverar vi mat och fika här, säger Nina. Många gånger anordnar Nina och hennes team flera parallella konferenser samtidigt. Vid varje tillställning finns värdar och värdinnor som hjälper gästerna att hitta rätt plats och ansvarar för säkerheten under konferensen. 35


Nära och nyskapande Med två universitet och mycket vetenskaplig forskning och institutioner lockar Uppsala till sig många stora internationella och nationella kongresser. – Vi ligger bra till med närhet till många städer i Sverige, men även till Arlanda och Baltikum, konstaterar Nina. På utsidan präglas Uppsala Konsert & Kongress av den uttrycksfulla arkitekturen med fasaden som växlar i färg och ton allt efter dygn, årstid och väderlek. Från stora foajén på våning sex har gästerna en storslagen utsikt över Uppsala med omnejd med den klassiska vyn mot väster med Uppsala Slott, Domkyrkan och universitetsbiblioteket. – Vi är lite av en knutpunkt mellan det nya och gamla Uppsala, säger Nina. Designen i rummen är avskalad, ren och snygg. Färgerna domineras av rött, svart och silver med accentfärgen limegrönt. Genomgående i alla salar är väggar av trä vars struktur går igen från utsidan av huset. Byggnaden har vunnit flera priser i arkitektur- och byggnadstävlingar, bland annat första pris i tävlingen Stora Samhällsbyggarpriset 2008 och guldmedalj vid Bienal Miami Beach 2007. Faktum är, berättar Nina, att varje gång de ska tillföra något nytt i huset, så samordnas det med inredningsarkitekten.

Djärv marknadsföring

36

Konsert & Kongress

• 9 konferensrum för 2-90 personer • 3 salar för 130 – 1 141 personer • Konferensvåning med lounge och 3 mötesrum • Utställningsytor, kafé, restaurang.

Uppsala Konsert & Kongress 2008 i siffror • Sammanlagt 495 kongresser, konferenser och events med 52 859 deltagare. • 478 konferenser under 623 konferensdagar med 37 108 deltagare • 17 evenemang med 15 751 deltagare. • 73 konferenser stannar längre än 1 dag. • 52 av dessa är tvådagars, 12 är tredagars och 10 varar längre än tre dagar. • 10 konferenser med fler än 500 deltagare. • 217 konserter och föreställningar med 96 186 besökare.

Mälardalen och i själva Uppsala, har huset ett perfekt utgångsläge för konferenser. – Det är närmare hit än till Stockholm från Arlanda. Som stad är Uppsala lagom stor och här är nära till allt, säger hon.

Uppsving för Uppsala Under hela 2000-talet har det debatterats huruvida huset skulle bli en börda för kommunen eller inte. Samtidigt berättar Mona att byggnaden blivit en känd del av Uppsala och gett staden ett uppsving. – Det har varit viktigt för oss att fokusera på att börja få förtroende lokalt. När konsert- och kongresshuset skulle byggas fanns det en hel del motståndare till projektet. Men nu kommer många in och säger att de ändrat åsikt. En av anledningarna till den allt mer positiva inställningen från uppsalaborna kan vara de synergieffekter huset gett. Kongress- och konferensverksamheten motsvarar - och i vissa fall överträffar - referensanläggningar i landet. Hotellbeläggningen i Uppsala har ökat sedan invigningen. I huset arbetar 50 fast anställda, och runt 300 extraanställda personer är med på lönelistan. – Huset genererar nya arbetstillfällen och marknadsför Uppsala som en attraktiv stad att bo i, säger Mona. Lågkonjunkturen har de inte märkt av nämnvärt. – Under januari hade vi några avbokningar, främst stora kickoffer. Men med de stora och internationella organisationerna flyter det på bra, säger Nina. Q

STORA möten

För att satsa på att locka till sig konferensgästerna har Uppsala Konsert & Kongress satsat på den imageskapande kampanjen ”våga prova ett nytt konferensrum”. – Vi vill utmana företag att våga sig hit och se vad vi har att erbjuda, säger Mona Hård, marknadsförare på Uppsala Konsert & Kongress. Förra året satsade de mycket på att locka till sig konferenser från närområdet och norra Stockholm. Med sin centrala position, både i

Fakta Uppsala


ETT HUS โ Mร NGA Mร JLIGHETER

t 1MBUT Gร S Hร TUFS J Wร S TUPSB LPOTFSUTBM t 4QBUJร TB GPBKร FS TPN QBTTBS Cร EF TUPSB PDI TNร Tร MMTLBQ t 6UNร SLUB VUTUร MMOJOHTNร KMJHIFUFS t $BUFSJOH Gร S BMMB TBNNBOIBOH t 5FLOJTLB PDI QFSTPOFMMB SFTVSTFS

7J TFS UJMM BUU EV Gร S FUU PGร SHMร NMJHU FWFOFNBOH 7ร MLPNOB

Telefon 08-784 51 56, E-post event.berwaldhallen@sr.se Dag Hammarskรถlds vรคg 3, 105 10 Stockholm

Unika mรถten i historisk miljรถ!

17199

Tordenskiold skioldd

031-15 81 51 alvsborgsfastning.se


Här får lanseringen luft under vingarna

När det är dags för lansering av nya bilmodeller väljer de stora företagen Luftkastellet i Limhamn utanför Malmö. Här finns ytorna, de stora konferensrummen, en väl fungerande transportlogistik och närheten till en internationell flygplats. Text: Kristin Fridholm

STORA möten 38

Mäktig som Midgårdsormen i den nordiska mytologin sträcker sig Öresundsbron över sundet och binder samman Sverige med Danmark. På den danska sidan försvinner svansen mystiskt ner i underjorden på ön Pepparholm. På den svenska sidan ligger, som ormens huvud, konferensanläggningen Luftkastellet med sina panoramafönster som ormens öga ut mot havet. Luftkastellet flyttade från Köpenhamn till Malmö för sju år sedan. Tidigare hade de vackra lokalerna intill brofästet huserat Öresundsutställningen i samband med att bron byggdes. I dag används emellertid de 1 800 kvadratmetrarna för konferenser, koncerter, mässor, utställningar och stora middagar. Anläggningens ambition är att skapa möten mellan människor

i Öresundsregionen och södra Sverige. – Ett av våra största verksamhetsområden är produktlanseringar. Vi arrangerar allt ifrån stora världslanseringar av nya bilmodeller till mindre återförsäljarlanseringar av exempelvis nya hushållsmaskiner och liknande, berättar vd Jens Junert.

Samarbete med stad och kommun Exempel på större lanseringar som arrangerats i Luftkastellets lokaler är Volvos S80-modell, Opel Zafira och BMWs 1-serie. – Vid dessa stora evenemang hyr kunden ofta hela anläggningen i upp till ett par månader. För BMW arrangerade vi en så kallad dealer launch där allt mellan 300 och 500 återförsäljare varje dag skulle delta i workshops och prov-


Luftkastellets flexibla lokaler kan enkelt anpassas efter kundernas olika behov som här där man arrangerat en mässa. Luftkastellet sett från havet med den mysiga uteserveringen som varma sommarkvällar är fylld till sista plats.

De stora fönstren som släpper in ljuset från havet ger lokalerna en rymd som gör dem utmärkta för visningar och utställningar av olika slag.

köra bilarna. För Volvo var det i stället en press launch med visningar för journalister. Journalisterna kräver lite mer tid och då har vi oftast inte fler än max 60 pressrepresentanter per dag. Att många stora företag väljer just Luftkastellet för denna typ av uppdrag beror enligt Jens Junert framför allt på tre saker. – För det första har vi ett unikt läge med närheten till Kastrup, Köpenhamns internationella flygplats, varifrån det går flyg till i stort sett hela världen. För det andra har Malmö en väl fungerande logistik. Det är enkelt att ta sig in i och runt staden med bil utan att bli stående i långa bilköer. Och för det tredje har kommun och myndigheter i Malmö varit mycket tillmötesgående när vi exempelvis bett att få stänga av vissa vägavsnitt för att kunna provköra i lugn och ro. Det hade varit mycket svårare att genomföra i en storstad som exempelvis Köpenhamn.

Bron ett lyft Överlag tycker Jens Junert att Malmö stad har god insikt i betydelsen av att få större företag att arrangera sina möten i regionen. Han tycker sig märka 39


KONFERENS-PAKET Helpension med logi i dubbelrum. För- och eftermiddagskaffe med hembakade delikatesser. Lunchbuffé med soppa, nybakt bröd, salladsbord och varmrätt. Bordsvatten/lättöl samt kaffe ingår. Tvårätters supé, med bordsvatten/lättöl och kaffe. Möteslokal, med PC-kanon, frukt, vatten och godis. Stor frukostbuffé. Skräddarsydd gruppaktivitet med yoga eller teambuilding, som kan genomföras inomhus eller utomhus, med ett upplägg som passar gruppens önskemål. Öppningserbjudandet gäller konferenser som genomförs under mars-juli. Pris per person, exklusive moms. Ordinarie pris 1730 kr.

öppningserbjudande

Bohuslän, Sverige

1495 kr

Tel: +46(0) 523–442 00 | info@vann.se | www.vann.se


Stora middagar är inget problem för Luftkastellets duktiga kockar som lagar all mat på plats.

att Malmö håller på att förvandlas från en arbetarstad till en knutpunkt med fokus på affärsmässighet och entreprenörsanda. – Öresundsbron har verkligen lyft hela regionen, säger han. Den har skapat ett internationellt intresse för hela södra Sverige. Ett exempel på det är att bland våra större konferenser, det vill säga de med över 50 personer, är hela 20 procent danska företag. Till viss del kan denna höga siffra även förklaras med att Luftkastellet har en systeranläggning i Köpenhamn, Kulturkajen Docken, med ett ungefär likadant koncept som i Malmö.

Stora utrymmen

Mötesyta: 1 800 kvadratmeter Största konferenslokal: 1 200 personer i biosittning Övriga lokaler: Auditorium för 80-120 personer samt tre mindre konferensrum med plats för mellan 20 och 50 personer. Kök och restaurang för allt från 3 till 1600 gäster. Avstånd till Kastrups flygplats: 28 km Avstånd till Sturups flygplats: 35 km Avstånd till Malmö centralstation: 8 km

teter och bli mer av en evenemangsarrangör i framtiden, berättar Jens Junert. Än så länge är det bara på idéstadiet, men om det blir verklighet kommer den delen att läggas utanför Luftkastellets nuvarande verksamhet och erbjudas som en extern produkt.

Meny efter säsong Restaurangen Matkastellet har kapacitet att serva allt från mindre sällskap till grupper på upp till 3 500 personer. Kockarna arbetar med skandinaviska råvaror efter säsong. – Maten är väldigt viktig för oss, oavsett om den serveras till privata besökare, bröllopsföljen eller konferensgäster. Vi vill förmedla en känsla av omtanke till våra gäster och därför lagar vi all mat här på plats. På så vis kan vi garantera att brödet alltid är nybakat och glassen gjord på riktig grädde, säger Jens Junert. Sommartid är Luftkastellet öppet även för allmänheten. Då serveras bland annat Medelhavsinspirerade rätter som gästerna kan avnjuta tillsammans med den vidunderliga utsikten över Öresund och dess slumrande jätteorm. Q

STORA möten

Luftkastellets placering vid havet en liten bit utanför centrala Malmö är en stor fördel vid stora möten. Här finns i princip obegränsade utrymmen för bilparkering och även för att ordna olika typer av utomhusarrangemang med partytält och likande. Anläggningen tar utan problem sällskap på över 1 000 personer. Det största konferensrummet rymmer 1 200 gäster i biosittning. Därtill finns ett auditorium med 120 sittplatser samt ett antal mindre mötesutrymmen med plats för allt mellan 10 och 60 personer. Något hotell finns inte i direkt anslutning till konferensanläggningen utan övernattande gäster får söka sig till boenden i centrala Malmö eller Köpenhamn med omnejd. – Vi har emellertid funderingar på att utvidga verksamheten med exempelvis hotell och fler sidoaktivi-

Fakta Luftkastellet

41


Aula Magna I Aula Magna kan du anordna allt från de riktigt stora arrangemangen till de små seminarierna, allt under ett tak i magnifika lokaler. Aula Magna är beläget i Frescati i Stockholm. Byggnaden stod färdig 1997, och är ett av arkitekten Ralph Erskines främsta byggnadsverk. Lokalerna är ljusa och luftiga, genomgående inredda med blonda träslag. Generösa fönsterväggar vetter ut mot de ståtliga ekarna utanför.

Vacker och funktionell konferensmiljö Vår flerfaldigt prisbelönade konferensanläggning ger dina sinnen både avkoppling och stimulans och lokalerna bjuder på stora möjligheter. Här är varje detalj utformad för att erbjuda den optimala mötesplatsen, både i det större och mindre formatet. Hörsalen i hjärtat av Aula Magna är utformad som en amfiteater. Den rymmer 1 194 personer, och kan även delas av till två separata lokaler med plats för 557 respektive 637 personer. Det finns fem seminarierum med plats för mellan 18 och 50 personer. Seminarierummen är placerade ovanför hörsalen. Samtliga är utrustade med whiteboard, dataprojektor, OH-apparat, hörslinga och uttag för uppkoppling mot Internet. Aula Magnas eleganta foajé är belägen innanför huvudentrén. I dess generösa utrymmen finns reception och möjlighet att placera såväl utställningar som garderob. Det ljusa luftiga Galleriet på våningen ovanför erbjuder generösa utrymmen för utställningar och mingel. Här har traditionella hantverk väckts till liv och inredningen präglas av naturmaterial som tegel, trä, glas och sten. Mezzaninen är ett avskilt sällskapsrum för upp till 50 personer. Från det eleganta terrassliknande rummet har man en fin utsikt över galleriet och campusområdet.

Vi gör det vi är bäst på – vi bokar dina möten! Utan kostnad! Välkommen att kontakta oss på telefon 020-78 11 25 eller via www.konferenspoolen.se

Drömplatsen för både sjöbusar & landkrabbor

På sluttningen ovanför hamnen i Nynäshamn med härlig utsikt över Mysingen ligger Skärgårdshotellet med endast några minuters promenad till Nynäshamn centrum. Atmosfären andas tjära och tång och ni får en känsla av att vandra mellan sjöbodar. Vi vänder oss till dig som söker kvalitet till ett lågt pris och vill uppleva skärgårdskänsla ända in i rummet.

Kaptensgatan 2, Nynäshamn Tel: 08-520 111 20 Fax: 08-520 105 72 info@skargardshotellet.com www.skargardshotellet.com


Floating Hotel – i en hamn nära dig Det började med att Martin Green tänkte köpa en husbåt. Nu driver han företaget Floating Hotel som anordnar kongresser, events och hotellverksamhet på fartyg i hamnar över hela världen. Och med OS i Vancouver, FotbollsVM samt European Society of Cardiology på meritlistan är han ett namn att räkna med. Så håll utkik mot havet - Skandinaviens största hotell kan snart vara i en hamn nära dig. Text: Astrid Feldreich

När Tromsö i Norge skulle ansöka om att få arrangera vinter OS 2018 hade

de bara ett problem – för få hotellrum. Lösningen? Ett telefonsamtal till Floating Hotel. – De ringde helt enkelt upp mig en dag och sa att de behövde 23 000 hotellrum, så då tog vi fram en lösning som en del i deras boendelösning. Vår del av lösningen bestod av cirka 10 000 rum per natt, säger Martin Green, grundare och VD. Exemplet illustrerar tydligt Floating Hotels verksamhet. Konceptet bygger på att allt ska vara enkelt och flexibelt – både när det gäller säkerhet och logistik. Med Martin Green i spetsen anordnar företaget flytande events, hotell, konferenser och mässor på inhyrda fartyg i hamnar över hela världen.

STORA möten

43


– Många av uppdragen bokas i samband med stora kongresser där det är brist på lokaler eller hotell i en stad. Du kan beställa bara boende eller kombinera med konferenser, mässor och events. Floating Hotel designar en lösning som passar uppdragsgivaren från början till slut. Ibland anordnar vi roadshows med events där vi turnerar med fartyget från stad till stad för att på så vis nå ut till fler besökare, säger Martin.

Började med en husbåt Floating Hotels verksamhet har bedrivits sedan 2003, och startade med en tanke om en husbåt. – Det började faktiskt med att jag ville köpa och bo på en husbåt, och för fem år sedan började jag utveckla idén på heltid, berättar han. För att vara flexibel och ta fram de bästa alternativen till varje specifik kund samarbetar Martin med ett flertal fartygsägare i norra Europa, Medelhavet, USA och Asien. I Sverige arbetar Martin bland annat tillsammans med Silja Line. Inledningsvis analyserar han kundens behov, platsen för händelsen och antalet personer som ska bo eller vistas på fartyget. Därefter sätter han sig ner med kunden och går igenom alternativ och pris. När avtalet är väl klart tar Floating Hotels hand om alla arrangemang från början till slut. – Att skapa ett flytande hotell är så mycket mer än att bara hyra ett fartyg. Fördelen med att jobba med Floating Hotel är att vi tar hand om hela processen och därmed kan kunden luta sig tillbaka och i princip bara beställa den lösning de vill ha. Vi tar ansvar för helheten och våra system är en garanti för att skapa ett framgångsrikt event eller hotell. En av fördelarna med Floating Hotel är enligt Martin att allt fungerar så smidigt. Alla deltagare och boende måste registrera sig innan de kliver på fartyget – vilket underlättar när det gäller säkerheten vid en kongress eller konferens. - Gästerna är samlade i en jättestor arena för boende, restaurang, konferenscenter och all annan bekvämlighet som finns på den här typen av stora fartyg. Ett år drev vi Skandinaviens största hotell med 1 100 gäster i fem nätter, säger Martin. Q

Var jobbar Floating Hotel? Följande städer har särskilt goda möjligheter: • Stockholm • Köpenhamn • Göteborg • Oslo • Riga • St Petersburg • Helsingfors • Amsterdam • Barcelona • Wien • Genoa • Cannes • Marseille • Aten

44

STORA möten


5 starka skäl Hos oss får allt du behöver! 1 2 3 4 5

Våra pannor motsvarar alla de krav du kan ställa på en biopanna Vi samarbetar endast med certifierade leverantörer Du får en enkel och ren uppvärmning med förnyelsebara bränslen Hos oss kan du välja enbart panna eller komplett anläggning Din trygghet finns i vår kunskap och vår tillgänglighet

Sznmjhu!fubhfsvn! nfe!ibwtvutjlu 686!ls VÅR

IDÉ

ÄR

ENKEL.

På Nya Varvet Studios i

Göteborg får man mer än vad man betalar för och allt är möjligt. 150 rymliga hotellrum och upp till 250 sköna sängplatser. Ljusa och flexibla konferensmiljöer. Både Internet och bilparkering är helt kostnadsfritt. Här upplever man havet och den historiska parken, med

HDG flis- spån- och pelletspannor HDG helautomatiska biobränslepannor för fastigheter, lantbruk och privata hushåll. Hög förbränning ger mycket låga emissioner och optimal vekningsgrad. Uppfyller Boverkets bestämmelser om stoftutsläpp. Effekter 25-200 kW.

på Et er t pr nä ac st tic a al ko jo nf ke er en s

Kontakta någon av våra säljare: Mats Röllike 0346 - 850 13 Kjell Brunåker 023-453 85 Bo Hagberg 0510-888 53 Andreas Brunåker 016-35 00 92 www.bygglant.se

Galenkonsulten är den högst innovativa framtidsvisionären som tittar djupt i kristallkulan efter nya affärsmöjligheter i föreläsningsshowen Future Business in the Future.

citykärnan alldeles nära. Föreställ dig mer och lite till. Titta in så förstår du varför. Välkommen.

TELEFON 031-85 70 20

W W W. N YAVA R V E T S T U D I O S . S E

Future Business in the Future!

Beväpnad med ett batteri av välanimerade PowerPoint-bilder rör han om bland produkter, kundrelationer, strategier, processflöden och värdegrunder hos sina uppdragsgivare. Allt dessutom snubblande nära verkligheten. Komikern Johnny Sundin är upphovsman till konceptet “managementcomedy” och denna galna konsultkarikatyr. En figur som genom åren hunnit vända upp-och-ned på hundratals företag och myndigheter med sin speciella affärsinvecklingsmetod. Noggrann research, rätt terminologi, smart humor och genomtänkta bilder är några av de ingredienser som ger åhörarna ett practical joke att minnas långt efter det att projektorlampan slocknat! Vad du än går på din konferens – missa inte Galenkonsulten och en mental vitamininjektion med 110% verkningsgrad!

johnny.sundin@scenmix.se 070-530 28 86 www.galenkonsulten.se www.managementcomedy.com


En KonferensVärlden Promotion

Högt och lågt, stort och smått, publikt och hemligt

Gothia Towers fasad. Till höger syns den inglasade panoramahissen som på hissnanden 30 sekunder tar dig 60 meter upp till himlen – eller åtminstone till Heaven 23.

46

Kongresshallen sedd från scenen. Här kan hela golvet lyftas upp och vips skapas en bankettsal för stora middagar och kanske dans.


Gothia Towers

är möjligheternas mötesplats Mitt i hjärtat av Göteborg reser sig de glänsande tvillingtornen Gothia Towers som en symbol för modern design och affärsmässighet. Det här är möjligheternas mötesplats och oavsett om du representerar ditt tvåmansföretag eller hela din koncern så möts du av honnörsorden ”vi fixar allt”. ETT AV DE ALLRA BÄSTA SÄTTEN att avnjuta Göteborg är med en King Size räkmacka på restaurang Heaven 23 i Gothia Towers. Genom panoramafönstren ser du hela staden breda ut sig under dina fötter. Åt ena hållet har du nöjesparken Liseberg med sina vackra trädgårdar och åkattraktioner. Åt det andra har du arenorna Skandinavium samt Gamla och Nya Ullevi. En kort promenad och du befinner dig mitt i stadens hjärta med Avenyn och de stora shoppinggatorna.

Möjligheternas mötesplats Med sina två torn i glas utmärker sig Gothia Towers direkt när du kommer in i staden söderifrån. I tornen finns förutom restauranger även hotellrum med samma vidunderliga utsikt samt ett flertal konferensrum. Vägg i vägg ligger Svenska Mässan som ingår i samma koncern och ägs av samma stiftelse som Gothia Towers. Hit kommer årligen cirka en miljon besökare och det finns utrymmen för alla oavsett om sällskapet är på 2 eller 4 000 personer. Totalt har Svenska Mässan hela 41 000 kvadratmeter utställnings- och konferensyta, vilket placerar mässan bland de största i Norden. – Det här är verkligen möjligheternas mötesplats, säger Marie Ulfberg, försäljningsansvarig för konferensdelen på Gothia Towers.

Affärshemligheter? VIP-rummet ligger lite för sig självt, har ”egen” ingång och är utrustat med kök, toaletter och utrymme för att exempelvis äta lunch på plats. Här finns ett mötesrum med 14 platser och utrymme för ungefär 25 minglande.

Här finns oändliga möjligheter att skräddarsy sammanträden och andra arrangemang precis så som kunden vill ha dem. Totalt har vi 49 konferenslokaler av olika storlekar plus de stora mässhallarna. – Vi vill verkligen att precis alla ska känna sig välkomna här hos oss, tillägger Maria Anderson, marknadschef på Gothia Towers. Bara för att det är en stor anläggning så glöms inte de mindre grupperna bort. För dessa har vi exempelvis vårt sobra styrelserum eller vår exklusiva VIP-lounge. Vi har också en jättegod och nyttig fikabuffé som serveras till grupper mellan 2 och 180 personer och som brukar få många berömmande ord av våra gäster.

Golv blir tak Såväl hotellrum som konferens- och mässutrymmen andas flexibilitet och modern design. Överallt finns möjlighet att flytta väggar, trolla bort eller trolla fram fönster och till och med göra golv till tak. Kongresshallen som har läktare med totalt 1 503 bekväma fåtöljer kan nämligen lyftas mot taket och vips så skapas en enorm bankettsal med scen och plats för över 1 000 sittande gäster – Det brukar vara ett effektivt sätt att imponera på besökarna, säger Marie Ulfberg med ett leende. Först kommer de in i lokalen för att exempelvis lyssna på föredrag under dagen. När de sedan återkommer på kvällen för festen och går in i samma lokal ser den helt annorlunda ut! Dagens 704 hotellrum har alla en stilren och modern design med svala färger och påkostade badrum. Här finns allt från välutrustade dubbelrum till lyxinredda sviter. Även vad gäller maten är valfriheten stor. Redan nämnda Heaven 23 på våning 23 i det västra tornet, har en restaurang och en lounge med bar. I restaurangen serveras förutom den vida omtalade räksmörgåsen även omsorgsfullt tillagade rätter med nordisk prägel till-

sammans med ett digert urval av viner. På andra våningen ligger Estrad där den fantastiska frukostbuffén serveras. En restaurang med plats för 700 sittande gäster som också används för konferensluncher och som festlokal med scener och dansgolv. Restaurang Incontro med sin italienska meny och formidabla söndagsbrunch har tidigare huserat på bottenvåningen, men kommer inom kort att flytta ut till egna lokaler ett stenkast bort. – Incontro har blivit en mycket populär restaurang tack vare maten och våra duktiga pianoartister som underhåller och lockar gästerna till sång och spontandans. Det brukar bli riktigt röj! Naturligtvis kommer även fredagarnas populära After Work att fortsätta och till våren kompletteras restaurangen med en ny uteservering, berättar Maria Anderson.

Vin från Österrike Ett lyckat möte ska naturligtvis vara effektivt och resultatinriktat, men också gärna upplevelserikt och njutningsfullt. Provning av drycker som vin eller whisky brukar vara en mycket uppskattad aktivitet efter att mötets mer officiella delar har avslutats. I restaurang Heaven 23 återfinns ett unikt vinrum fyllt av viner som de duktiga sommeliererna gärna hjälper till att botanisera bland. De senaste åren har kännarna valt att framför allt satsa på Österrikiska viner. Österrike är för oss i Sverige lite bortglömt som vinland, men här finns fantastiska viner av alla slag, både mousserande, vita och röda med alla önskvärda karaktärsdrag. Och har ni kanske inlett er konferens i Göteborg med räkmackan och ett glas gott vin i loungen så varför inte avsluta med att ta det hela ett steg högre? Både bokstavligt och bildligt talat! Heaven 23 har nämligen även ett tak där ni, efter att själva ha fått sabrera er champagne, kan skåla för ett ovanligt lyckat möte. Q

Ett av de modernt utrustade mötesrummen som rymmer cirka 180 personer i biosittning.

47


Möte

@ dc[ZgZch\ gY# >c\Zi VccVi K gV hZm \ gYVg ~g kVg dX] Zc gZcdYaVYZ `dc[ZgZch\ gYVg! ^c\Zi VccVi# :[iZg Ygn\i (% gh Zg[VgZc]Zi kZi k^ ]jg b iZc \ g i^aa# <Zcdb eZghdca^\i WZb iVcYZ! bVm^bVa [aZm^W^a^iZi dX] jih `i bVi h`VeVg k^ i^aahVbbVch Z[[Z`i^kV b iZc! [ g iVc`Z dX] ]VcYa^c\# B^A\ gYVgcV Ä b^a_ [ g b~cc^h`dg ^ b iZc

%)+"'% *' '% lll#b^a\VgYVgcV#hZ


Profilen

”När ska jag få ro att vila? När ska jag bli klar? När ska jag få tid att se om det jag gjort är det jag har?” Ur ”Nu är nu” av Fredrik Swahn

Fredrik Swahn

– inspirerar oss att våga 49 FOTO: TRONS


Fredrik Swahn är verkligen en sann entreprenör. De senaste tjugo åren har han uppträtt på tusentals företagsevenamang, medverkat i musikaler, varit programledare, släppt skivor och startat Sveriges näst största schlagertävling. Nu är han aktuell med den första Svanenmärkta skivan någonsin i Sverige. Text: Astrid Feldreich Foto: Trons, Fredrik Swahn, Filip Järnehag

Det är en kall onsdagskväll i januari och Fredrik Swahn har releasespelning inför skivsläppet av hans andra soloskiva, ”Ut i livet”. Med ett fast handslag och varmt leende hälsar han gästerna välkomna i Nalens foajé tillsammans med representanter från miljömärkningen Svanen. Skivan är nämligen den första någonsin att bära Svanenmärkningens sigill. Under hela konserten utstrålar Fredrik en positiv energi från scenen som räcker hela vägen ner till femte raden. Ackompanjerad av ett fyrmannaband sjunger han om att hitta sig själv och att uppskatta det man har. Fredrik slår sig ner vid flygeln, i sann Elton John anda, och berättar att han har haft vissa svårigheter med att definiera sin titel rent yrkesmässigt. Meritlistan är lång och varierande. Han har jobbat som föreläsare, sångare, musikalartist, kompositör, programledare och är dessutom utbildad sångpedagog vid Kungliga Musikhögskolan. Faktum är att bara Fredriks CV skulle kunna fylla ett uppslag i tidningen. – Till sist kom jag på att jag är en entreprenör. Det är man nämligen när lusten att våga är starkare än rädslan att misslyckas, säger han.

kelt budskap – att våga hitta lusten. – Det är utgångspunkten, att upptäcka vad som ger oss lust i tillvaron. Vägen dit är individuell men strävan efter att finna den bor inom oss alla. Jag vill hjälpa människor att se vad som gör just dem lyckliga och att våga utmana sina rädslor. Det är inte om du lyckas eller misslyckas som säger någonting, det är vad du lär dig av ditt misslyckande eller framgång som betyder något, säger han. Lust att våga är också titeln på Fredriks föreläsning där han vill uppmana oss att slösa med den mest miljövänliga energin i världen – vår egen. Den bygger på en kombination av musik, tal och gruppövningar.

Någon vecka senare träffas vi på ett kafé i hjärtat av Vasastan i Stockholm. Dagen till ära fyller Fredrik 39 år. Men trots ett fullspäckat schema på sin födelsedag verkar han nästan oförskämt harmonisk. För tre och ett halvt år sedan flyttade han till den lilla orten Stjärnsund i Dalarna, där han numera bor med sin fru Lisa och deras fyra barn. – Jag har hittat hem. Bokstavligt, geografiskt och känslomässigt, förklarar han och hugger in på födelsedagsfrukosten. För många är Fredrik ett känt ansikte som är lite svårt att placera. Troligtvis därför att han har gjort det mesta. Om du är säker på att du sett honom förut har han sannolikt varit konferencier eller föreläsare på din senaste konferens. Själv kallar han sin föreläsning för en musikalisk, interaktiv inspirationsföreläsnings-föreställning. Ett långt ord med ett en50

FOTO: FREDRIK SWAHN

Lust att våga


Profilen FOTO: FREDRIK SWAHN

Fakta Fredrik Swahn Ålder: 39 år. Bor: I Stjärnsund i Hedemora, Dalarna samt har en etta i Vasastan, Stockholm. Familj: Frun Lisa och barnen Isak 16 år, Daniel 15 år, Isabelle 12 år och Vilma 7 år. Aktuell: Ständigt aktuell med sin musikaliska, interaktiva inspirationsföreläsnings-föreställning ”Lust att våga” och med nya Svanenmärkta skivan ”Ut i livet”. Dessutom konferencier och underhållare på olika företags- och sportevent som Svenska Skidspelen. Intressen: Familjen, Mac-datorer, musik, långfärdsskridskor och längdskidor. Hemsida: www.fredrikswahn.se 51


Ur ”Ut i livet” av Fredrik Swahn Fredrik börjar med att informera sina åhörare om att samtliga i rummet kommer att stå upp och sjunga i slutet av timmen, vilket fungerar som en isbrytare samtidigt som det skrämmer många. – Ibland kan folk bli rädda när jag använder ordet interaktion, de tror att de måste stå ensamma på scenen och sjunga inför alla.

Prata med grannen Enligt Fredrik kan interaktion istället vara att våga prata med grannen på stolen bredvid och ta reda på två saker som han eller hon brinner för, efter att man skalat bort alla förväntningar och bekräftelsebehov. – Personligen har jag turen att ha en direktuppkoppling till min lust genom musiken. Men det kan vara något så enkelt som att gå i skogen, förklarar Fredrik. – Alla längtar efter att få känna sig levande. Jag förundras ofta över att vi människor är så lika trots allt. Oavsett om jag framträder för anställda på Statoil eller kungen har vi samma behov i grunden, fortsätter han. Trots att Fredrik har uppträtt för tusentals företag de senaste 20 åren tycker han fortfarande att det är lika roligt. – Människorna ger så mycket tillbaka. Inget framträdande är det andra likt. Varje gång jag kan hjälpa någon att tänja på sina trygghetsgränser ger det så mycket. Jag minns särskilt en gång i Genève när alla anställda på Agria i slutet av kvällen dansade ormen i ett långt led efter varandra till tonerna av ”Don´t worry be happy”. Helt plötsligt utbrister en äldre, kostymklädd man i mitten av ledet ett spontant ”det här är livet”. Då känner jag att jag har lyckats. För Fredrik själv är utmaningen inte så mycket att hitta lusten i tillvaron som att kunna vila och ta det lugnt. Varje gång han håller sitt föredrag påminns han om det. En annan anledning till att han älskar att föreläsa är att han brinner för flerdimensionella möten. – Jag gillar inte den envägskommunikation som ibland finns i artistbranschen i dag, där sångaren kör några låtar och sedan går av scenen. Dessutom är det en större utmaning att interagera med publiken. Du vet aldrig vad som väntar. Det är inte bara i föreläsningssalen som Fredrik är interaktiv. Även under låtskrivarproces52

sen vill han gärna bolla idéer med andra. – Jag brukar testa mina nya låtar på min familj, de är alltid ärliga. Jag är tacksam för att de stått ut med att lyssna på mina musikmixar innan middagen alla dessa år.

Positiv energi Även om det miljömärkta skivsläppet kostat mycket tid och pengar hoppas Fredrik att hans initiativ sänder ut signaler som i sin tur kan få andra att tänka likadant. Själv växte han upp i villa med en ekonomisk pappa och har sparat på värme och vatten sedan barnsben. – När man får barn blir det extra viktigt att tänka på vilken värld man lämnar efter sig. I min familj kör vi bland annat miljöbil och försöker leva så ekologiskt som möjligt. Merparten av all text och musik på nya skivan är skriven av Fredrik, och han sjunger många av låtarna under sin föreläsning. – Min vision är att kombinera skivan och föreläsningen genom att ge deltagarna en singel att ta med sig hem på slutet. På så vis får de med sig något som förhoppningsvis hjälper dem att minnas känslan längre, säger han. Frågan är då om allt måste vara lustfyllt i livet. Vad ska den som inte har världens roligaste arbete göra? – Även om du inte känner lust varje dag i jobbet kan du få ett mer meningsfullt liv genom att hitta det som får dig att må bra i vardagen. Jag tittar också mycket på vad det är som stoppar oss från att våga egentligen.

FOTO: FILIP JÄRNEHAG

Profilen

”Jag ville veta hur man njuter av livet, Var hittar jag kraft och inspiration. När jag bara är trött och tar allting för givet vill jag ha något mål, nån´tro, nån´vision.”

Till dem som inte har någon energi kvar att slösa med ger Fredrik rådet att helt enkelt fördela den smartare. – Som fenomenet med applåder. De genererar positiv energi. Jag tycker att vi borde ge oss själva applåder lite oftare. Många lägger all sin energi på jobbet eller familjen och glömmer bort sig själva. Hitta tid att ge dig själv lite mer energi, det är du värd, uppmanar Fredrik. Han jämför känslan av att vara barn. Alla älskar att se sina barn dansa och ge av sig själva. Men som vuxen sitter vi ofta bara och ser på, rädda för att göra bort oss eller misslyckas. – Att vara i rörelse är också att utsätta sig för en risk. Men livet är utveckling. Vem vill sitta stilla på en stol och bli bitter för att man inte tog chansen?

SMASK Hur var det då med Sveriges näst största schlagertävling? När Fredrik pluggade på Musikhögskolan ville han, som den projektmänniska han är, starta ett lite annorlunda och provocerande projekt. Något som resulterade i SMASK - Sveriges MusikAkademiers Sång Kåntest. En tävling som än i dag arrangeras årligen mellan landets musikhögskolor. – Då ska man komma ihåg att det här var i början av 90-talet när schlager var så ohippt som något kan bli, säger han och skrattar. Ännu ett inspirerande exempel signerat Fredrik Swahn som visar att man kan vinna om man vågar. Q


GÖR ETT SMART DRAG! Boka billigare konferenser på BokningsBolagets Auktionswebb.

www.auktionswebb.se

– från skräddarsydda konferenslösningar till bokning med bästa pris s s

KRISPAKET! I stämningsfull miljö

Vi på Vadstena Klosterhotel vill ge ett bidrag i kristider. Allt för att Ni ska kunna mötas och stärka lagandan och möta framtiden ännu starkare. Vi ger Er möjligheten att vässa Er organisation i en spännande historisk miljö med delikat mat, intressanta och roliga aktiviteter och skönt harmoniskt boende. -Förmiddagskaffe -Lunchbuffé -Eftermiddagskaffe -Drink i vår medeltida källare -Tvårätters middag inkl två glas vin/alkfritt -Logi i dubbelrum i flygeln -Frukostbuffé

Helpension Dubbelrum 1 395 kr Enkelrum 1 695 kr Gäller t o m 30/4 2009

För offert maila konferens@klosterhotel.se www.klosterhotel.se

SLÄCK OCH LÅS NÄR DU GÅR HYR KONSERTHUSET, RING MIA PÅ 031-726 53 31.

hotel@klosterhotel.se •+46 (0)143-315 30

WWW.GSO.SE


54


Konferenspärlor Lagom till årets första tussilagor slår ut vid asfaltskanten och solens strålar börjar värma har vi samlat några konferenspärlor att längta till. Långt bort från trafikbuller och stress. Naturliga mötesplatser som stimulerar våra sinnen och är bra för konferensen och klimatet. Här är lite inspiration för alla som känner för att boka en grönare konferens nästa gång.

55


Bergendal Meetings är verkligen en grön anläggning, dels med sitt natursköna läge vid Edsviken i Sollentuna strax utanför Stockholm och dels med sitt miljöarbete. I oktober förra året blev Bergendal en klimatneutral mötesplats och VD:n Carin Skoglund är en av de mest slagkraftiga miljöförespråkarna i branschen. Text: Livia Jakobsson

Första gången jag besökte Bergendal Meetings var i somras då anläggningen firade 60 år. Från grindarna vid entrén sträcker sig en lång och lummig allé fram till herrgården. Det var en solig eftermiddag och anläggningen kom verkligen till sin rätt i den grönskande miljön. Förutom herrgården består anläggningen av ett flertal moderna 70-tals byggnader i olika nivåer, som knutits ihop via korridorer och gångar. Herrgårdens tillhörande trädgård inbjuder till flera natursköna aktiviteter och möten. När jag var där i somras hade jag ingen aning om det miljöarbete som Bergendal ständigt försöker utveckla. Så när jag besökte anläggningen under en snötäckt dag i februari visade det sig att Bergendal är en väldigt grön anläggning oavsett årstid.

Engångsförpackningar Jag möts av Carin Skoglund, VD och en sann pionjär när det gäller miljöarbete. I och med att Agenda 21, ett handlingsprogram om hållbar utveckling, antogs vid FN:s Rio-konferens 1992 bestämde sig Carin att även Bergendal skulle göra en medveten satsning. – Agenda 21 innebär att man ska verka mer i närområdet och med den underbara miljö som vi har här är det lätt att bli väldigt miljöfrälst, skrattar hon. Redan i ett tidigt skede kom hon i kontakt med Naturskyddsföreningen, som hjälpte till att utbilda Bergendals personal och samtidigt tog upp viktiga miljöfrågor. Engångsförpackningar, källsortering och sophantering var några av de frågor som kom upp. Carin diskuterade med kommunen, sop- och städbolagen om miljövänliga lösningar. – Vi valde lågenergilampor och blev bättre på att släcka lamporna när de inte behövdes. Dessutom vred vi ner värmen på rummen när de stod tomma. Det svåraste var nog att få med personalen i vårt miljöarbete, särskilt när det handlade om att ta bort engångsförpackningar till frukostbufféerna som då var standard.

56


Konferenspärlor

Grönt i dubbel bemärkelse

57


www.messe-muenchen.com Connecting Global Competence

New Munich Trade Fair Centre

Tysk- Svenska Handelskammaren Stockholm Tel. (08) 665 18 20 messe@handelskammer.se www.handelskammer.se

21–23 Apr 2009 12–15 May 2009 27–29 May 2009 15–18 June 2009

18–20 July 2009 23–26 July 2009 14–19 Sept 2009 16–18 Sept 2009 5–7 Oct 2009 6–9 Oct 2009 13–15 Oct 2009

ęĠĥĖĝĝ t ĘĠĝė t ĤġĒ t ħĚğ t ĞŰĥĖğ ĜĠğėĖģĖğĤ t ĤĞĒĜĦġġĝĖħĖĝĤĖģ

Outside Germany

20–22 Oct 2009

2009 Extract

IN-COSMETICSh The leading global business platform for personal care ingredients TRANSPORT LOGISTIC 2009*l 12 th International Exhibition for Logistics, Telematics and Transport INTERSOLAR 2009*h International Trade Fair for Solar Technology LASER WORLD OF PHOTONICS 2009*l 19th International Trade Fair and Congress for Optical Technologies—Components, Systems and Applications TRENDSET/ BIJOUTEXh International Trade Fair for Living, Tableware, Lifestyle BIKE EXPO DRINKTEC 2009*hl World Fair for Beverage and Liquid Food Technology OILS + FATS 2009h International Trade Fair for the Production and Processing of Oils and Fats made from Renewable Resources EXPO REAL 2009*hl 12 th International Commercial Property Exposition INTER AIRPORT EUROPE*h 17th International Exhibition for Airport Equipment, Technology, Design & Services MATERIALICA 2009h 12th International Trade Fair for Materials Applications, Surface Technology and Product Engineering DISCUSS & DISCOVER*l beyond bits and bytes

AUTO SHANGHAI 2009* Shanghai, China BAKERY CHINA 2009 Shanghai, China ELECTRONIC AMERICAS 2009h São Paulo, Brazil 2–6 June 2009 CTT MOSCOW 2009h Moscow, Russia ELECTRONICA INDIA 2009hl 8–11 Sept 2009 Bangalore, India PRODUCTRONICA INDIA 2009hl 8–11 Sept 2009 Bangalore, India 29 Sept–1 Oct 2009 ANALYTICA ANACON INDIA 2009 Hyderabad, India 12–15 Oct 2009 CONMEX MIDDLE EAST 2009h Sharjah, U.A.E. 13–16 Oct 2009 ELECTRONIC ASIA 2009*h Hong Kong, China 22–28 Apr 2009 12–14 May 2009 1–5 June 2009

h Trade visitors only l FKM approved * ufi approved event

Subject to alterations! 20 February 2009


Klimatkompensation Bergendal har en miljögrupp som träffas kontinuerligt för utveckling av miljöarbetet och 1999 blev Bergendal en av de första konferensanläggningarna som Svanenmärktes. Förra året gjorde anläggningen en stor investering när bergvärme installerades och sedan oktober kan Bergendal erbjuda klimatneutrala konferenser. – Vi fick en bra grund när vi Svanencertifierade oss och att bli klimatneutral kändes som en naturlig utveckling då vi har märkt att många företag efterfrågar miljöanläggningar, förklarar Cecilia Lind, marknadschef. Enligt företaget Respect, som hjälper till med processen, måste ett klimatneutralt företag arbeta systematiskt med att beräkna utsläpp och genomföra de återgärder som behövs göras inom den egna verksamheten. Kvarstående utsläpp kompenseras genom internationella klimatprojekt. Bergendal kompenserar för 140 ton koldioxid under ett år och stödjer projektet elproduktion av rishalm i Indien. – Vi har lärt oss mycket genom att titta var våra utsläpp kommer ifrån. Det förvånade oss att en stor del av vår förbrukning kommer från personalens resor till och från jobbet. Jag och Carin har till exempel börjat samåka till jobbet och Carin kör för övrigt miljöbilen Toyota Prius. En av våra receptionister har, på eget initiativ, precis klimatkompenserat sin bil på Statoil. Så det här har inte bara skapat en medvetenhet i företaget utan även hos individen, säger Cecilia.

gäller miljöarbetet men Carin har inga planer på att ligga på latsidan. I nya matsalen finns till exempel Lammhultsstolar som är tillverkade av återvunnet material. Det finns även planer på att titta på hur anläggningen kan använda solenergi i uppvärmningen. – Dessutom tror jag att vi under 2009 kanske kan få utbilda våra kollegor i branschen när det gäller miljöfrågor. Hos oss finns kunskapen så jag tror att många vill komma och se hur vi jobbar här. Vi vill även bli bättre på att informera våra gäster om vårt miljöarbete och samtidigt passa på att ge dem några enkla tips som de kan ta till sig som privatpersoner. En nyhet för året är aktiviteten miljökampen som är specialdesignad för Bergendal och där miljöfrågor lyfts fram genom olika utmaningar. Vid hemresa får alla Bergendals gäster med sig en miljöpåse med anläggningens egen kompostering som gästerna kan använda som planteringsjord. – Vår lilla påse sluter kretsloppet på något sätt och förhoppningsvis kan vi påverka våra gäster att bli mer medvetna när det gäller sitt eget miljöengagemang, avslutar Cecilia. Q

En ren förtjänst Genom åren har det funnits en generell uppfattning om att miljösatsningar och ekologiska produkter är kostsamma och Carin medger att Bergendal har gjort stora investeringar genom åren. – Under de 15 åren som vi har jobbat aktivt med miljön så har vi självklart gjort en hel del investeringar, men planen har hela tiden varit att de ska betalas tillbaka. De flesta har vi tjänat igen flera gånger om och jag tycker det är viktigt att tänka långsiktigt. För oss har det tvärtom varit lönsamt då vi har fått fler kunder på grund av detta, säger Carin. För att skapa en så bra miljö som möjligt för sina gäster har Bergendal också valt att satsa på säkerheten. Anläggningen är med i Safe Hotels och all personal är utbildad i HLR, Första Hjälpen. – Dessutom erbjuder vi en aktivitet där deltagarna får gå en entimmes kurs som avslutats med en certifiering. Det känns bra att vi kan stå på både säkerhets- och miljöbenet, menar Carin.

Fortsatt satsning Det är lätt att tro att Bergendal nu, efter att ha blivit klimatneutral, kan ta det lugnt när det

Fakta Klimatneutralisering En nyligen utförd Sifo-undersökning tycker 95 procent av de tillfrågade att de anser det viktigt för företag att engagera sig i klimatfrågan. Vad betyder klimatneutral? Många företag antar idag en vision om klimatneutralitet, det vill säga att verksamheten inte ska påverka den globala uppvärmningen. För att nå klimatneutralitet kan företag och organisationer använda sig av ett effektivt handlingsprogram med följande delar: • Kartläggning och beräkning av klimatpåverkan • Åtgärdsprogram för att minska klimatpåverkan • Kompensationsåtgärder för utsläpp som återstår, trots åtgärdsprogram • Kommunikation Hur går klimatkompensation till? Kompensationen sker genom stöd till globala klimatprojekt. Respect Climate arbetar med så kallade CDM-projekt (Clean Development Mechanism). Projekten följer Kyotoprotokollets intentioner och är certifierade av FN. Projekten leder till mätbara koldioxidminskningar, genom energieffektivisering eller övergång till förnybar energi, och leder till ökad social välfärd där de bedrivs . Kan vilket företag som helst bli klimatneutralt? Respect Climate erbjuder anpassade program för såväl mindre verksamheter som stora internationella koncerner. Källa: www.klimatneutral.se

59


Många avgörande beslut har tagits efter ett möte på Gunnebo Slott och Trädgårdar. Inspirerade av naturen och de unika byggnaderna har både historiska och nutida ledare som Gustaf III och George W Bush konfererat här och njutit av den vackra ekologiska kulturmiljön. Text: Kristin Fridholm

Under snöpudrat granris ligger lökar och rotknölar och väntar tålmodigt på att väckas till liv av vårsolen. Även slottet tycks slumra och drömma om forna fältslag, pråliga fester och förnäma besök. Men inne på den varma och ombonade krogen är det ingen som sover. Här råder full aktivitet hela året och från köket sprider sig kryddiga dofter som tinar upp våra röda nästippar. Gunnebo Slott ligger endast en kvart med bil från Göteborgs centrum, men det är ändå som att komma till en helt annan värld. Här är det snarare år 1789 är 2009. De nybyggda flyglarna har uppförts för hand med gamla metoder, maten som serveras lagas på plats av ekologiska råvaror, varav en del kommer direkt från de egna trädgårdarna runt slottet. – Vi tar historien på allvar och vill ge besökarna en genuin upplevelse av en svunnen tid, säger David Björneloo, avdelningschef på Gunnebo slott. Samtidigt vill vi inte skapa ett museum utan vara med i nutiden med exempelvis modern utrustning i konferenssalar och liknande.

Egen slottspunsch Dagkonferenser är Gunnebo slotts stora verksamhetsområde. Den största lokalen är vagnboden i den södra flygelbyggnaden och här finns plats för 80 personer i biosittning. Därutöver finns ett antal mindre lokaler i den norra flygeln. Där har utrymmena spännande namn som Rum för främmande drängar och Carlbergs kammare. – Sedan tycker jag att ingen borde besöka oss utan att även gå en rundvandring på slottet, säger David Björneloo. Vi arrangerar spännande visningar av slottet och av trädgårdarna för både företagsgäster och privatpersoner. – En populär aktivitet för lite mindre grupper är också att lära sig att baka vårt omtyckta bröd i det genuina slottsköket, berättar restaurangchef Camilla Johansson. Eller varför inte tillreda sin egen punsch under ledning av vår köksmästare? Punschen har anor ända tillbaka till 1700-talet när Ostindiska Companiet reste till orienten och tog med sig äkta arrak hem till Sverige.

60

Södra sidan av ett Gunnebo slott i vinterskrud med dammen i stilträdgården i förgrunden. Under EU-toppmötet i Göteborg år 2001 besökte både George W Bush, Romano Prodi och Göran Persson anläggningen. Foto: Gunnebo Slott och Trädgårdar AB Alla trädgårdar på Gunnebo odlas ekologiskt och skötseln görs enligt gamla traditioner. Foto: Eva S Andersson


Konferenspärlor

Gunnebo slott - ekologiskt med historisk mall

Sommarteater är ett populärt evenemang som lockar besökare från när och fjärran. I somras hette föreställningen Värdshusvärdinnan på Gunnebo slott och bland skådespelarna sågs bland andra Caisa-Stina Forssberg, Ulf Dohlsten, och Johan Gry. Foto: Hans Wretling

Camilla Johansson är restaurangchef och välkomnar gästerna in till Gunnebo Kaffehus och Krog. Foto: Kristin Fridholm

61


Carlbergs kammare är ett av de mindre konferensrummen med utsikt mot slottet.

Historia och framtid möts Även parken runt slottet sköts ekologiskt och enligt gamla traditioner. Den består av tre olika trädgårdstyper; köksträdgårdarna, stilträdgården och landsskapsparken. Under förra sommaren var Gunnebo en del i det stora arrangemanget Göteborgs Lustgårdar, tillsammans med Botaniska trädgården, Liseberg och Trädgårdsföreningen. Intresset var enormt och slottets 1700-talspark beundrades av tusentals besökare. – En variant av det mest uppskattade inslaget i sommarens utställningen, framtidens ekologiska köksträdgård, kommer vi att visa även i år, berättar David Björneloo. Det blev en väldigt intressant kontrast med de 300 år gamla traditionerna, sida vid sida med futuristiska tankar kring hur den rörliga och rastlösa framtidsmänniskan vill odla sina grönsaker.

Gunnebo Slotts historia Ursprungligen byggdes slottet i slutet av 1700talet som en luxuös sommarbostad åt den förmögne Göteborgsköpmannen John Hall. Under 1800-talet förföll slottet och de vackra 62

trädgårdarna ända tills friherreparet Carl och Hilda Sparre köpte det och påbörjade en omsorgsfull renovering. År 1949 köptes så fastigheten av Mölndals stad som har fortsatt paret Sparres arbete med att återföra slottet till fornstora dagars skick. Förutom slottet fanns vid köpet inte mycket kvar av de ursprungliga byggnaderna, men med hjälp av gamla ritningar, anteckningar, målningar och skisser reser sig nu egendomen som en fågel Fenix ur askan.

mera transporter. Lantgården jobbar med ekologisk djurhållning och de svenska lantraser som finns här går ute stora delar av året. Q

Gröna Gunnebo Gunnebo Slott och Trädgårdar arbetar aktivt med miljön i hela organisationen och både trädgårdarna, lantgården och restaurangen är Kravcertifierade. Verksamheten har också certifierats enligt Mölndals kommuns miljökrav, som även inkluderar verksameter som renovering, måleri och rengöring. Trädgårdens grönsaker är odlade utan bekämpningsmedel och gödningsmedlen är ekologiska. Gunnebo Kaffehus och Krog använder sig av ekologiska och närodlade varor. Dessutom användes säsongens råvaror för att mini-

I det stora orangeriet bakom avdelningschef David Björneloo serveras sommartid glass och annat gott. Foto: Kristin Fridholm


Vi är ingen hotellkedja Vad händer om du lägger konferensen på ett kurhotell den här gången? Vad händer med humöret, diskussionerna, besluten?

Testa!

När du bara vill bjuda de 1 000 närmaste. På Arlanda flygplats har vi både stora ytor och högt i tak. Det gör att du kan vara kreativ och skapa ditt unika evenemang i en alldeles speciell atmosfär.

Arlanda Conference & Business Center ARRIVE. MEET. DEPART.

-

Telefon 08-797 72 90 www.arlanda.se

www.kurortenmosseberg.se • 0515 - 432 00

Dra norrut på konferens Pris från:

Konferenspaket inkl. direktflyg

2995:/pers

Ta din konferens till nya höjder med vårt paket som inkluderar direktflyg t.o.r Arlanda - Lycksele. Dag 1

Dag 2

• Flyg från Arlanda, Stockholm med Next Jet • Ankomst Lycksele och Hotell Lappland • Lunch i restaurangen • Eftermiddagskaffe med bröd • 2-rätters middag • Logi i enkelrum • Frukostbuffé • Förmiddagskaffe med bröd • Lunch i restaurangen • Eftermiddagskaffe med bröd • Avresa till Arlanda,Stockholm

Pris från: 2 995:-/person ex.moms

Pris från:

2-dagars Konferenspaket

995:/pers

Lunch, eftermiddagskaffe, logi i dubbelrum, 2-rätters middag, förmiddagskaffe, lunch, tillgång till SPA. Konferenslokal ingår.

Pris från: 995:-/person ex.moms

Välj till några roliga aktiviteter! Krydda gärna din konferens med några av våra spännande vinteraktiviteter, tex. hundspann, snöskotersafari eller turridning med häst.

Ring och boka! 0950-370 03, Stefan 0950-370 01, Åsa


Ett möte på Dala-Floda Värdshus är så långt ifrån storstadens hets man kan komma. Här vilar ett lugn som kan få den mest stressade arbetsnarkoman att varva ner. Värdshuset är dessutom det minsta Svanenmärkta hotellet i Norden – men har tveklöst det största hjärtat. Text: Astrid Feldreich

I den undangömda byn Syrholen vid Flosjöns

södra ände, omgiven av röda timmerhus ligger Dala-Floda Värdshus. Redan på 1700-talet kallade Carl von Linné Dala-Floda för ”Dalarnas Lustgård”. När jag kör in på den slingrande vägen till värdshuset förstår jag varför. Det tjocka snötäcket bildar en mjuk tystnad. För den som kommer från storstadens larm är det som att träda in i en annan värld. Huset ser faktiskt ut att vara hämtat ur en sagobok hemma i bokhyllan. Väl inne i tamburen är det som att kliva in i en av Carl Larsson klassiska målningar. Inredningen är varm och lantlig. Dalablått blandat med Leksandsstolar, trägolv, trasmattor, och en och annan dalahäst i fönstren. På väggen i hallen hänger mängder av diplom. Utmärkelser som ”Årets Kulturkrog 2001” och ”Första kravmärkta köket” skvallrar om att värdshuset är en anläggning med både hjärta och seder. Dala-Floda Värdshus från 1910, då känt som Jonasesgården, har en lång tradition och firar snart 100-års jubileum

Nya ägare och gamla traditioner I den gemytliga matsalen står Evalotta Ersson klädd i förkläde och i färd med att ta upp lunchbeställningar. När hon och maken Per tog över Dala-Floda Värdshus i maj förra året hade de letat länge efter det perfekta stället att driva som ett gemensamt projekt. Per har varit i konferensbranschen länge medan Evalotta jobbat som landskapsarkitekt. De förra ägarna drev värdshuset i 29 år och var noga med att deras livsverk såldes till människor som fortsatte att utveckla värdshuset i samma anda. – Jag har alltid engagerat mig i miljöfrågor. Vi bodde i Enköping tidigare, men eftersom Per är från Borlänge och vi gärna ville bo naturnära kändes det naturligt att flytta till Dalarna. Miljömedvetenheten är en viktig del av verksamheten. Vi källsorterar, sparar på el och jobbar med lokala företag och bönder. För oss är det ett sätt att leva, berättar Evalotta. Nu står Per för den kulinariska upplevelsen medan Evalotta sköter trädgård och marknadsföring. Tillsammans jobbar de hårt för att skapa en lantlig oas. Evalotta och Per bor själva en trappa upp i värdshuset och tar personligen

64


Konferensp채rlor

Naturliga .. moten i Dalarnas lustg책rd 65


hand om sina gäster. De arbetar för närvarande med en rad ombyggnationer och förbättringar för att kunna satsa mer på konferenser. – Anläggningen passar bäst för mindre grupper på upp till 22 personer. Vi vill bevara den intima känslan och exklusiviteten. Kontrasten när man kommer från staden är verkligen total, här kan man bara släppa allt, säger Evalotta.

Luftiga konferensrum Dala-Floda Värdshus må se ut som en sagostuga på utsidan, men det är rymligt därinne. I huvudbyggnaden finns två större rum, Målarsalen och det största konferensrummet Studion med plats för 40 gäster. På somrarna används Studion även av boende i Dala-Floda till dans och andra kulturella händelser. Salen har ett fantastiskt ljusinsläpp och påminner om en ateljé. Utanför fönstret syns Flosjön som vid mitt besök är täckt med ett tjockt lager snö. Evalotta är lite extra nöjd med de nya konferensmöblerna i rummets mitt. – De här vita trästolarna med skinnsits är specialdesignade av Åke Axelsson, väldigt bekväma och tillverkade i Sverige. Vi har också satsat på att förbättra tekniken i våra konferensrum och erbjuder trådlöst bredband samt all annan utrustning som gästerna kan tänkas vilja ha. Ett stenkast bort på samma tomt ligger Parstugan. Där finns två rymliga dubbelrum en trappa upp och ett mindre mötesrum för upp till tolv personer i köket på undervåningen som kallas för Bagarstugan. Rummet har fått sitt namn tack vare en gammal vedspis. Mycket av brödet som serveras har gräddats av Evalotta på plats. – Den fungerar alldeles utmärkt. Jag bakar ofta med gästerna, det är väldigt uppskattat att få ta med sig hemmagjort bröd hem, säger hon. Värdshuset har sin högsäsong under sommarhalvåret. Då förvandlas hela Dala-Floda till en grön oas med Flosjön som mittpunkt. – Sjön är en verklig tillgång. Dala-Floda är känt för sin fina paddling. De konferensgäster som inte är badkrukor kan ta morgondopp, paddla kajak, fiska, och bada timmerbastu vid vattnet sommartid. Nu på vintern finns det skidspår runt sjön, säger Per.

Närodlat och personligt Att maten som serveras ska vara närodlad, ekologisk och lokal är viktigt för Evalotta och Per. Dala-Floda Värdshus är en av de första ekologiskt certifierade restaurangerna och kursgårdarna i Sverige - och är fortfarande det minsta certifierade hotellet i Norden. Och visst märks det att Evalotta och Per brinner för bra mat. Köttet köper de från en lokal gård i närheten, likaså grönsaker och frukt om de kan. Såhär i vintertider får gästerna rotfrukter i salladen. Allt efter säsong. Till och med osten är närpro66

ducerad och tillverkas av en kvinna i närheten. Troligtvis exotiskt för stadsbor som köper sin hushållsost inplastad på Ica. – Det finns en historia bakom varje råvara. Så här fin mat kan du inte köpa i vanliga butiker, säger Per. Köket är Kravmärkt sedan 1997 och hotellet Svanenmärktes år 2000. Svanenmärkningen tycker paret är ett tydligt bevis på att de verkligen jobbar aktivt med miljön, samtidigt som det naturligtvis är en stor investering för ett så pass litet företag. Per berättar också att han tycker att Kravmärkningen kan vara missvisande på så vis att den inte säger varifrån grönsakerna kommer. – Nu har vi till 70 procent ett Kravmärkt kök. Men eftersom vi alltid försöker köpa säsongens ekologiska frukter och grönsaker från samarbetspartner i bygden är vi egentligen mer miljövänliga än så, förklarar Per. Även om miljötänket genomsyrar hela verksamheten, från minsta lilla penna till uppvärmning och målarfärg, är Evalotta noga med att betona att hon inte tror att konferensgästerna märker någon skillnad från andra anläggningar. Förutom att allt är lite bättre då förstås. – Personligen tror jag inte att gästerna märker någon skillnad, mer än att de känner att det blir något extra både i köket och i atmosfären. Det är verkligen en fröjd att servera så god mat, säger hon, På väg hem möter jag två kvinnor som stannat till för att äta på värdshuset under sin resa mellan Stockholm och Sälen. – Det är ju så fantastiskt gott och fint här, säger den ena kvinnan. – Ja, det går ju knappast att jämföra med McDonalds, svarar den andra. Q

Dala-Floda värdshus Stort

Litet

Gammalt

Nytt

Norr

Söder

Puls

Lugn

TV

Brasa

Betong

Natur

Mygg

Bilar

Pool

Sjö

Resa dit Dala-Floda värdshus ligger mellan Mockfjärd och Björbo, längs riksväg 71, fyra mil från Borlänge i östra delen av Dala-Floda. Bil från Stockholm till Dala-Floda tar cirka 3,5 timmar. För ett miljövänligare alternativ, ta tåget Stockholm-Borlänge (2 tim 45 min) och rälsbuss (45 min) med Västerdals-banan Borlänge-Malung som går till Dala-Floda morgon, middag och kväll.


*}V XVIHNI oVIX M VEH

/SRJIVIRW)\TS ¦ QmWWER HmV LIPE FVERWGLIR Q}XW WITXIQFIV mV /SRJIVIRW)\TS XMPPFEOE M *VMLEQRWLEPPIR

OYVWKoVHEV

OSRJIVIRWERPmKKRMRKEV

LSXIPP

IZIRX QEREKIVW Q}XIWTPERIVEVI QEVOREHWGLIJIV

IZIRXF]VoIV FIWPYXWJEXXEVI WIOVIXIVEVI

OSRJIVIRWERWZEVMKE

7I ´ PQIR JVoR QmWWER SGL LMXXE QIV MRJSVQEXMSR To [[[ OSRJIVIRWI\TS WI

8MHRMRKIR J}V IZIRXO}TEVI QEVOREHWJ}VEVI SGL QmWWYXWXmPPEVI

7ZIVMKIW WX}VWXE XMHRMRK SQ Q}XIR OSRJIVIRWIV


Choice Hotels var den första hotellkedjan som blev rökfri och som introducerade ekologisk frukost. Nu har Choices Hotels som mål att bli världens mest miljövänliga hotellkedja. Choices norske ägare Petter Stordalen är enormt engagerad och under 2009 kommer kedjans alla 160 hotell att miljöcertifieras. Text: Livia Jakobsson

Entreprenören och Choices ägare Petter Stor-

dalen presenterade miljösatsningen, som går under arbetsnamnet Operation Penguin, på Choices interna konferens som arrangerades i början av året på Globen. Tillsammans med en grupp dansare intog Petter scenen iklädd en pingvinkostym för att hålla vad han kalllade ”sitt viktigaste tal någonsin”. Han pratade om att alla Choices hotell måste ta ansvar som sträcker sig utanför sina egna hotelltrappor och att Operation Penguin är något helt unikt. Under 2009 ska alla Choices 160 hotell att miljöcertifieras enlig ISO 14001-standarden. – För drygt två år sedan startade vi processen med att välja vilken typ av miljöcertifiering vi skulle göra. Vi vill bli världens mest naturvänliga hotellkedja och då är det viktigt att vi får ett verktyg som hjälper oss att jobba strukturellt med vårt miljöarbete. ISO 14001 är en internationell standard och det tyckte vi passade då vi är en internationell kedja. Det är viktigt med substans och seriöst innehåll för att kunna bygga ett solitt miljöhus, säger Arne Haugen, miljöchef på Choice. Under förra året införde sex pilothotell i Sverige, Norge och Danmark miljöstyrningssystemet och till årsskiftet 2009/2010 ska alltså de resterande hotellen certifieras. – Varför vi gör det i rekordfart beror på vår otålighet med att få komma vidare och att ständigt förbättra oss. ISO-certifieringen gav oss möjlighet att möta våra ambitioner med kontinuerlig förbättring och ett dynamiskt miljöarbete. Ingenting med vår satsning är hemligt, vi synliggör alla våra målsättningar och vårt resultat, förklarar Arne.

Konferenspärlor

Operation

Penguin

Engagerar alla Alla Choices 8 500 medarbetare kommer att få gå på miljökickoff för att få en grundläggande miljöutbildning. På Quality Hotel Ekoxen i Linköping har det redan utsetts en miljökoordinator. – Tillsammans med mig kommer miljökoordinatorn att få gå två stycken tvådagars utbildningar om miljöfrågor och ISO-certifiering. I april har vi en kickoff för alla medarbetare för 68

Choices ägare Petter Stordalen, här iklädd orange halsduk och pingvinkostym.


69


vi vill att alla avdelningar ska engagera sig. Vår tekniske chef har redan börjat arbeta gentemot våra leverantörer, som har en stor del i miljösatsningen, säger Jonas Ridderström, VD på Ekoxen. På Ekoxen är miljösatsningar ingen nyhet. Hotellets tidigare ägare Claes-Göran Österlund var miljömedveten och satte tidigt press på leverantörerna att inte leverera gurka med plast eller marmelad i engångsförpackningar. – Miljötänket har levt kvar i huset och vi är vana att jobba med det. Det känns jättebra att kedjan tar det här steget och gör en satsning som ingen kan ifrågasätta. Choice går ut stenhårt genom att säga att alla ska vara klara på mindre än ett år och det visar att kedjan inte tycker att det här går att skjuta på framtiden, berättar Jonas.

Ekologisk frukost För att ISO-certifieras måste alla hotell göra en kartläggning av sina miljöaspekter och inom vilka områden som hotelldriften påverkar miljön, både negativt och positivt. Den ekologiska frukost som Choice införde 2007 har en positiv inverkan på miljön och är ett led i kedjans strategi att öka tillgången av ekologiska produkter. Ökar behovet av de ekologiska produkterna som kommer även produktionen göra det. – Vi har fått väldigt många positiva reaktioner när det gäller vår ekologiska frukost. Många har fått upp ögonen för att det finns både bra och spännande varor som är kravmärkta. Fördelen med kravmärkta produkter är att de smakar bättre, men hållbarheten kan vara kortare och det är en utmaning för köket, förklarar Jonas. Avfallshantering, energi, transport, vatten och kemikalier är områden som påverkar miljön negativt och som hotellen måste arbeta med för att minska förbrukningen och komma på miljövänligare lösningar. – Hotellen måste kartlägga hur statusen är i dag och vilka utvecklingsmöjligheter som finns. Både kort- och långsiktiga mål måste sättas och många hotell måste nog ändra sina rutiner och göra en del större installationer. Det är självklart att Operation Penguin kostar mycket på kort sikt, men långsiktigt vill vi påverka miljön positivt och om vi reducerar förbrukningen kommer vi att reducera kostnaderna, säger Arne.

sändringar som kommer att göras i samband med ISO-certifieringen, men att miljömedvetenheten kommer att öka. – Vi har märkt en explosiv ökning i våra kunders krav när det gäller miljö och vi ser väldigt tydligt att fler och fler kunder tycker det är viktigt med miljöfokus, säger Arne. Förutom ISO-certifieringen har Choice inlett ett samarbete med Norska Regnskogsfonden, för att uppmärksamma och hitta lösningar till att regnskogen skövlas. För varje gästs övernattning skänker Choice pengar som motsvarar bevarande av 100 kvadratmeter regnskog. – På så sätt gör våra gäster en aktiv insats när de bor hos oss och Ekoxen kommer att rädda nästan fyra miljoner kvadratmeter regnskog under året. Det här och vår miljöcertifiering är projekt som alla går och väntar på. Det känns både spännande och inspirerande och det är ett stort engagemang i kedjan just nu, säger Jonas. Q Arne Haugen, miljöchef på Choice.

Så här glada är personalen på Quality Hotel Ekoxen i Linköping.

Större krav Både Arne och Jonas är överens om att gästerna inte kommer att märka av de stora drift-

Petter Stordalen.

Jonas Ridderström, VD på Quality Hotel Ekoxen.

Fakta ISO 14001 ISO står för International Organization for Standardization och är en världsomspännande sammanslutning av nationella standardiseringsorgan med 140 medlemsländer. Syftet med ISO 14001 är att ständigt förbättra verksamhetens miljöarbete och att minska miljöbelastningen. I Sverige är mer än 4 000 organisationer certifierade enligt ISO 14001. (källa: www.sis.se) 70


SHR FYLLER 100 ÅR!

I år fyller SHR 100 år. I ett sekel har vi arbetat för att utveckla hotell-, restaurang- och besöksnäringen i Sverige. När vi ser hur många fantastiska restauranger, konferensanläggningar och hotell det finns i landet så känner vi oss mycket stolta! De är alla utmärkta med SHR-märket – branschens symbol för god affärsetik sedan 1909. De som är medlemmar i SHR har gjort en tydlig markering gentemot dig som gäst – och även sina anställda – att de driver ett seriöst företag. Ett besök hos en SHR-medlem är därför ett enkelt sätt att gynna seriöst företagande. Tack alla medlemmar och gäster för att ni gör ett aktivt val! Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare

www.shrguiden.se


Konferenspärlor

Designade videokonferenser – skippa resan och se snygg ut på tv Det nystartade företaget Skiptrip är precis vad det låter som. En idé om att affärsresenärer ska slopa resan helt och hållet och satsa på videokonferenser. Varför? Bättre miljö, mer tid och pengar kvar i företagskassan. Konferensvärlden gick på ”studiobesök” till Skiptrips nya designade konferensrum på Clairon Hotel i Stockholm för att ta reda på hur snygg man kan bli med företagets tv-teknik och HD-skärmar. Text: Astrid Feldreich

När VD: n Urban Stärner startade Skiptrip vil-

le han förändra synen på videokonferenser och lyfta dem till en ny nivå. Skiptrip etablerar just nu ett nätverk av videomötesrum i Sverige. Än så länge finns de på Clairon Hotel i Stockholm och Clarion Collection Hotel Odin i Göteborg, men under 2009 öppnar de även i Malmö. – Jag tittade på varför videokonferenser inte har fått den genomslagskraft de borde. Tekniken med full HD fanns, men det saknades en tjänst som hyrde ut metoden och gjorde den lättillgänglig och kostnadseffektiv. Att bara erbjuda systemet räcker inte, någon måste ta hand om kunden professionellt och se till att allt fungerar som ett möte ska, säger han. I dag utgör endast dagsresorna inom Sverige 1 procent av de utsläpp vi måste minska för att uppnå klimatmålet 2020. Så Urban och hans team har verkligen valt rätt tid att kliva fram. Affärsidén är enkel. Alla ska ha råd och möjlighet att ha en videokonferens nära, inte bara stora företag. I stället för att köpa in dyr utrustning sköter Skiptrip allt – bokning, lokal, teknik och kundkontakt. Urban försäkrar att man som kund inte behöver trycka på en enda knapp. All teknik ska fungera felfritt. Skiptrip har ett helt eget fibernätverk för att undvika

72

störningar. Deltagarna visas i naturlig storlek på två stora bildskärmar och sitter så att de får ögonkontakt med varandra. - Det ska vara lika enkelt att boka en videokonferens som att boka en flygbiljett. Vi tror inte att någon är intresserad av att lära sig massa teknik, säger Urban.

Snygg i bild Urban förklarar att de lagt stor möda vid att erbjuda något nytt och revolutionerande inom videomötesbranschen – ergonomisk design. Rummet är stilrent vitt och har inga lösa sladdar eller komplicerade knappar. Bord och stolar är specialdesignade för att passa just videomöten. Deltagarna anländer 20 minuter innan mötet startar. Lagom till utsatt tid tänds belysningen automatiskt så att bilden får djup och deltagarna blir ljussatta på rätt sätt. Två stora bildskärmar med videokameran dold strax ovanför gör att man får känslan av att sitta mittemot deltagarna på andra sidan skärmen. Det finns fyra platser i vardera konferensrum, så för tillfället får mötet ha högst åtta deltagare. – Men vi har lokaler för sammanlagt tolv personer i sortimentet också. Dessa kommer vi att etablera så fort vi fått beläggningen bekräftad i de första lite mindre rummen. Kunden kan skifta mellan olika lägen på bildskärmen, som exempelvis whiteboard, stående eller sittande. För den som vill koppla in sin dator och visa en presentation går det att göra samtidigt i båda lokalerna. Konferensrummet påminner om en tv-studio, och Urban berättar att belysning och teknik mycket riktigt är riggat av riktiga tv-producenter för att deltagarna ska se så bra ut som möjligt. – Självklart vill man se snygg ut och helhetsintrycket är viktigt när det gäller videokonferenser, det får inte se amatörmässigt ut då det i sin tur gör att företaget som anordnar konferensen också hamnar i dålig dager. Designen är en stor del av konceptet och är utformad av landets mest framstående industridesigners och arkitekter.

Spar pengar När Skiptrip startade var tanken att företaget främst skulle vända sig till mindre bolag och grupper som inte har råd eller möjlighet att köpa in dyr videoutrustning. Men intresset från stora företag har varit lika stort. Lokalen på Clarion Hotel är nästan helt fullbokad flera veckor framöver. – Jag tror att det har att göra med att vi erbjuder ett sparalternativ där företagen märker skillnad i plånboken direkt, dessutom är vi det enda alternativet för små företag som inte har råd att lägga 300 000 kronor på ny utrustning. Hur fungerar tekniken i andra länder och hur hittar man liknande lokaler för videokonferensen där? – Mötena kan köras både mellan Skiptrips egna lokaler och mot externa videosystem i hela världen. Ibland är det en utmaning. Det finns inget direkt nätverk, men väl databaser med konferenscenter och hotell på 4 000 platser i världen som har videokonferensrum. Irak, Ecuador och Pakistan är några av länderna vi jobbat med, berättar han. – En annan aspekt är att du slipper köa genom säkerhetskontrollen, ta av dig bältet, vända ut och in på kavajen, packa upp och starta datorn, innan du kommer till ditt möte, konstaterar Urban nöjt. Q


Faktaruta Namn: Urban Stärner. Ålder: 38 år. Familj: Gift två barn. Bor: Söder om Stockholm. Aktuell: Som VD och grundare av Skiptrip. Bakgrund: En av tre som grundade Avanza bank 1997, var med och startade Nordnet. Intressen: Sport, och friluftsliv.

73


Konferenspärlor

Vilka miljömärkningar gäller egentligen? Det blir allt viktigare att marknadsföra sig som miljövänlig och klimatsmart. Kraven för varor som varit miljömärkta länge blir samtidigt allt hårdare. Enligt Konsumentverket är det är i stort sett sex miljömärken man behöver känna till för att kunna välja miljöanpassade vardagsvaror. Svanen, Bra Miljöval och EU-blomman är seriösa märken som täcker ett stort urval av varor och tjänster. För livsmedel finns Kravmärket, EUekologiskt och MSC. Samtliga är oberoende och seriösa miljömärkningar.

EU-blomman Om man ska åka på konferens i ett annat EU-land kan det vara bra att titta efter EU-blomman. Precis som de Nordiska länderna har enats om Svanenmärkningen, är EUblomman Europas officiella miljömärkning, beslutad av EU-kommissionen. Tanken var att ha en gemensam märkning som ska främja produkter med reducerad påverkan på miljön under hela sin livstid. Idag finns ett antal olika produktområden och kategorier för EU-blomman som omfattar bland annat rengöringsprodukter, diskmaskiner, värmepumpar, TVapparater, kylskåp, datorer, campingplatser, dammsugare och pappersprodukter.

Bra miljöval Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning för att hjälpa konsumenter att välja de produkter som är minst skadliga för miljön. För att en produkt ska få bära märkningen Bra Miljöval måste den leva upp till vissa krav som skärps efter hand, och produkterna måste successivt utvecklas och bli mindre skadliga för miljön. I dag finns kriterier för bland annat: Värmeenergi Elenergi Textil Kemiska produkter Godstransporter Persontransporter Livsmedelsbutiker Papper

Ekologiskt jordbruk EU: s märkning, ekologiskt jordbruk, ska i framtiden finnas på alla varor som är ekologiska. Ett ekologiskt jordbruk kommer från jordbruksmetoder som respekterar naturens och djuren och skapar nya möjligheter för landsbygdsbefolkningen. Jordbruket använder naturliga resurser och kontrolleras av strikta förordningar och kontroller. Den som köper produkter från ett ekologiskt jordbruk kan vara säker på att åtminstone 95 procent av produktens innehåll har producerats ekologiskt.

Kravmärket Kravmärkningen finns på alla slags livsmedel, från djupfrysta hamburgare till frukter. Också en del närliggande produkter och verksamheter kan Kravmärkas, till exempel restauranger, textilier, fröer och odlad fisk. Konferensanläggningar och hotell kan ha ett Kravmärkt kök. Krav har i vissa fall strängare regler än EU, till exempel genom att inte tillåta tillsats av nitrit. 74

att styra ventilationen effektivt. Ett Svanenmärkt hotell måste leva upp till vissa kriterier för att få använda sig av märkningen. Svanen har dessutom börjat märka transporter till och från konferensen. Svanenmärkningen innebär att hotellet måste ha ett långsiktigt miljötänkande och minska miljöpåverkan vid den dagliga driften. Svanen ställer bland annat krav på minskad energianvändning, vattenförbrukning, miljöanpassad inredning, förbrukningsartiklar, miljömärkta städ- och rengöringsmedel samt effektiv avfallshantering.

TCO-märket En annan märkning som går att lita på är TCO-märket. Märkningen omfattar endast kontorsutrustning, till exempel datorer, skärmar och andra apparater, kontorsmöbler och mobiltelefoner vilket kan vara relevant när man åker på konferens. Kriterierna omfattar arbetsmiljö som ergonomi och strålning, samt miljö. Det som skiljer TCO-märkningen från de andra miljömärkena är att den är inriktad på en speciell kategori varor.

FSC Märkningen FSC, Forest Stewardship Council, omfattar trä och andra skogsprodukter. Forest Stewardship Council är en internationell organisation som tagit fram riktlinjer för ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart skogsbruk. Märket finns i dag på vissa varor i byggvaruhus och en del annat.

Svanen Det finns drygt 90 Svanenmärkta hotell i Sverige i dag. Målet med den Nordiska miljömärkningen Svanen är att underlätta för konsumenter och inköpare så att de lättare kan välja de tjänster och varor som belastar miljön så lite som möjligt. Det handlar om att personalen arbetar med att minimera energiförbrukningen genom att ha ett bra uppvärmningssystem och

MSC Marine Stewardship Counsil, MSC, är en oberoende, global, icke-vinstgivande organisation som startats för att finna en lösning på problemet med överfiskning. De arbetar med att skydda världens tillgångar av fisk och skaldjur genom att gynna bästa miljömässiga val.


Grön checklista för konferensbokaren Andra symboler Det finns en hel del andra märken och symboler som inte är miljömärken i samma mening. Märken som företag själva sätter på sina produkter som uppfyller vissa, men inte alla, krav. Ett exempel på ett märke som kan vara vilseledande är Världsnaturfonden WWF: s Panda. För Pandamärket finns inga avancerade miljökrav för produkterna. Märket innebär främst att en del av priset går till att stödja Världsnaturfondens arbete. Ett annat är Rainforest Alliance, som märker sina produkter med en liten groda. Det uppfyller inte så hårda krav när det gäller kemikalier som Kravmärkningen gör.

Mer information och källor: www.konsumentverket.se www.naturskyddsforeningen.se www.svanen.nu www.krav.se www.tcodevelopment.com www.fsc-sverige.org

Innan man bokar Måste vi åka bort? Kan vi uppnå lika mycket med en videokonferens? Miljömärkning? Är konferensanläggningen (eller själva arrangemanget) miljömärkt, certifierat, diplomerat eller klimatmärkt? Helst både klimatcertifierat, det vill säga klimatneutralt, och miljöcertifierat. Hur jobbar anläggningen med miljön? Hur jobbar konferensanläggningen eller arrangören med miljöfrågorna? Finns det konkreta mål, utbildning, handlingsplan och löpande uppföljning eller bara en otydlig miljöpolicy? Finns det ett genuint personligt intresse och engagemang hos alla medarbetare? Är miljön en central del av företagets affärsidé? Hur länge har de jobbat aktivt med detta? Utbildning Hur utbildas de anställda inom miljöområdet? Energiförbrukning (uppvärmning, el, belysning). Använder de 100 procent förnybar energi till uppvärmning och el? Arbetar man på att effektivisera energiförbrukningen? Mat Kan man få vegetarisk mat, mycket grönsaker, ekologiskt, säsongsbestämt - alltså inte djupfryst och konserverat - och gärna närproducerat? Kranvatten istället för buteljerat vatten. Inga plastmuggar eller engångsservice. Transport Erbjuder konferensarrangören, eller finns det ett miljövänligt alternativ som tåg, buss eller miljöbil? Miljövänliga förbrukningsartiklar Är rengörings-, tvättmedel, tvål, papper miljömärkt? Har man en plan för att inte slösa med resurserna? Återvinning Hur sköts återvinning, källsortering och kompostering? Fastigheten/lokaler Är fastigheten miljövänligt byggd? Sker renovering med miljövänliga material? Eventuella tävlingspriser Ge bort upplevelser eller tjänster istället för saker som priser. Tack till Jens Ljunggren på Klimatsmart. 75


En KonferensVärlden Promotion

Best Western Hotell Stensson

Gemytlig stämning och nära till livets goda I hjärtat av Eslöv ligger konferenspärlan Hotell Stensson. Här kan du konferera med närhet till både kultur och natur i en atmosfär som för tankarna till ett äkta skånskt gästgiveri. Hotellet har precis totalrenoverat ett helt våningsplan med konferensrum, restaurang och lobby. Dessutom satsar man på särskilda hälsokonferenser i år. – Hotell Stensson är perfekt om du vill mötas i en vacker omgivning och njuta av livets goda, säger Bo Broman, VD på Hotell Stensson.

PÅ STORA TORGET I ESLÖV ligger stadens stolthet, den storslagna hotellbyggnaden som liknar en 1700-tals herrgård. Strategiskt placerad i den växande Öresundsregionen har Hotell Stensson nära till allt från golfbanor till naturreservat och slott. Samtidigt är det bara 25 minuter till Malmö och 50 minuter till Köpenhamn. – Eslöv är en gemytlig stad där allt du kan tänkas behöva för att förgylla din konferens bara ligger ett stenkast bort. Natur, aktiviteter, god mat och dryck. Här finns tillgång till det mesta, säger Bo. Under hösten har hotellet fått en ansiktslyftning och inredningen har numera en genomgående arkitektritad stil som följer fasadens klassiska herrgårdstema. Utöver ny dekor blev Hotell Stensson Svanenmärkt i dagarna. Lika praktfullt som hotellet är utifrån, lika personligt är det inuti. Bo är särskilt stolt över staden och hotellets höga trivselfaktor och gemytliga stämning. Tar man en promenad längs med Eslövs gator hittar man bland annat en chokladfabrik runt hörnet. Hemtrevligt var ordet. – Att vår personliga service uppskattas märks inte minst därför att vi har så många återkommande gäster, som Skånes Fotbolloch Handbollsförbund samt lokala myndigheter, säger Bo.

76


Vacker atriumgård

Flexibla möten Hotell Stensson har fem stora konferensrum och fem lite mindre grupprum. I den största lokalen ryms 160 personer samtidigt. Som professionella konferensarrangörer är Bo och hans kollegor vana vid att planera för en lyckad sammankomst. All teknik som trådlöst internet och dataprojektorer ingår alltid. – Eftersom hotellet ligger granne med en biograf har vi nöjet att kunna utnyttja två av deras fina salonger som konferensrum för upp till 150 personer. En annan fördel med vår konferensanläggning är att rummen enkelt går att skärma av och anpassa efter gruppens storlek, säger Bo.

I mitten av hotellet öppnar sig en stor och ljus inglasad atriumgård med samma atmosfär som en gammal skånsk innergård. Här avnjuter konferensgästerna sin eftermiddagsfika och lunch. Bo berättar att hotellet har prisbelönta talanger både bakom bardisken och i köket. Vad sägs om att få en cocktail blandad av en svensk mästare? – Vår köksmästare, Daniel Pembert, är otroligt skicklig med deltagande i Årets kock och medverkan i tv-program på meritlistan. I baren står en svensk mästare i drinkblandning som även anordnar drinkkurser och whiskey- och vinprovningar här på hotellet, säger Bo.

Söderåsens nationalpark eller Skånes djurpark några minuter bort. När det gäller mer sportiga aktiviteter finns det möjlighet till ridsport, lerduveskytte, femkamp, simning och tennis alldeles i närheten av hotellet. Och glöm inte golfbagen! Eslöv är ett paradis för golfare. Några av Europas bästa golfbanor finns på bekvämt avstånd från hotellet. – Vi samarbetar med tre golfbanor i området, och har på grund av vårt läge en ovanligt lång säsong. Särskilt i maj och september kommer det mycket golfgäster från norr. Den som är intresserad av kultur och slott kan ta en tur till Trollenäs slott för att äta middag eller bara strosa runt i de vackra omgivningarna.

Mer än konferenser…

Partyproffs

För alla som känner att det blivit lite för mycket wienerbröd till kaffet den senaste tiden erbjuder Hotell Stensson ett särskild hälsopaket. – På en hälsokonferens serveras exempelvis grönt te istället för kaffe. Efter lunch kan man ta en promenad på hälsans stig som börjar alldeles utanför hotellet. Dessutom finns relaxavdelning med bubbelpool, bastu och gym, förklarar Bo. I övrigt är utbudet av aktiviteter snudd på obegränsat med natursköna utflyktsmål som

Första fredagen varje månad är det nattklubb på Hotell Stensson, ikväll med After-ski tema och en discjockey från Sälen i båset. Så det är ingen underdrift att säga att Hotell Stensson har en gedigen erfarenhet av att arrangera lyckade fester. – Roliga företagsfester med teman är lite av lite av vår specialitet och brukar vara väldigt uppskattat, säger Bo som redan tagit fram skidglasögonen inför kvällens evenemang. Q

77


Krönika omvärld

Hur frågvis är du? Då jag som framgångscoach åker världen över och studerar vad de som är bäst inom sina respektive expertområden gör för att uppnå sina exceptionella resultat, är det kanske inte så konstigt att det vanligaste jag får höra när jag är ute och inspirerar människor till att locka fram det bästa ur sig själva är något i stil med: Vad är det viktigaste jag kan ta tag i för att bli lika bra som de bästa? Det är en riktigt bra fråga och det är just vad mitt svar handlar om. För få saker kan vara viktigare för att nå dit vi vill i livet än just att lära sig att ställa rätt frågor. Tyvärr gör de flesta av oss inte det då vi blivit utbildade att ställa orsaksinriktade istället för resultatinriktade frågor. Skillnaden? Fundera exempelvis lite på följande fråga och vilka svar den leder till: Varför kan män och kvinnor inte leva ihop? Svaren varierar givetvis beroende på vem du frågar, men några logiska är saker som ”därför att vi helt enkelt tänker olika” eller ”för att vi har så olika behov”. Jämför nu det med en annan typ av fråga: Hur kan man och kvinna leva ihop så att vi använder våra olikheter på bästa sätt och har passionerat roligt under tiden? ”Genom att förstå att två sätt att se världen ger bättre lösningar än ett” ”när vi inser att vi är gjorda olika för att kunna komplettera varandra – vive la différence!” Självklart skulle vi kunna fortsätta denna diskussion inom varje område. Detta då våra allra mest briljanta hjärnor är helt övertygade om att det bästa sättet att lösa problem är att studera problemen. Ju mer utbildning en person har desto mer verkar de sitta fast i denna paradigm. Ta skolan till exempel. De flesta undrar över saker som ”Varför lär sig inte vissa elever lika bra som andra” eller ”Varför verkar de inte intresserade av läxorna?” Hoppas att ni förstår att även de ”rätta” svaren på dessa frågor leder till oanvändbara svar. Långt bättre vore att ställa frågor som: ”Hur kan vi få eleverna att tycka lektionerna är så roliga att de inte vill gå när det 78

ringer ut?” eller ”Om en skola existerade som lärde barn och ungdomar vad de verkligen behöver veta för ett lyckligt och framgångsrikt liv, vilka ämnen skulle stå med i schemat?” Vet inte vad du tror, men jag har prövat att fråga barn och ungdomar vad de skulle svara på den sista frågan och de har intressanta svar: Man skulle få lära sig hur man får någon att bli intresserad av en. Man skulle få lära sig hur man blir ekonomiskt oberoende. Man skulle få veta hur man håller sig barnslig hela livet. Vad skulle du själv svara på den frågan? Tar du den seriöst och verkligen lägger lite fokus på det, så får du svar som är användbara för din framtid. Skälet till det är att enligt mig så är det mesta av allt mänskligt beteende ett svar på de frågor som vi ställer till oss själva. När vi är hungriga eller är lite frusna ställer vi enkla frågor som ”Vad finns det att äta?” eller ”Var är min jacka?” Lite mer komplext blir det när vi börjar ställa frågor som ”Vad vill jag jobba med?” eller ”Hur kan jag få min partner att känna sig älskad idag?” Så fort vi ställer dessa frågor börjar hjärnan jobba med att hitta svar som leder oss i olika riktningar. Nu är dock de flesta tämligen omedvetna om

alla de tusentals frågor de ställer till sig själva varje dag, och kanske än mindre medvetna om de förutsägbara konsekvenser de kommer att få i deras liv. Så nyckeln till att ta ditt liv till nya nivåer är att till en början bli väldigt medveten om de frågor du ställer till dig själv. För alltför många av frågor som de flesta ställer till sig själva är inget vidare. Faktum är att de kan rent av vara destruktiva för att de helt enkelt inte har några bra svarsalternativ. Fundera till exempel på vad du skulle tänka för typ av tankar om du ställde följande frågor: • Varför händer alltid detta mig? • Varför kan jag inte komma ur det här? • Varför gillar ingen mig? • Varför håller jag på så här?

Det ödeläggande med den här typen av frågor är att hjärnan tar dem på allvar och gör allt den kan för att hitta på olämpliga svar till dem. Den söker reda på skäl till varför du inte kan ändra dig och att ”ingen” gillar dig – fast du kan förändra dig och mängder av människor tycker att du är helt ok. Som jag hoppas att du förstår är de frågor som du ställer till dig själv på daglig basis av största, kanske den absolut största, betydelse för kvaliteten på hela din livsupplevelse. Om du vill ändra på de resultat du får med din hälsa, din ekonomi, relationer eller något annat – ändra på de frågor du ställer till dig själv! Här kommer några frågor som jag brukar börja mina dagar med: • Vilka är mina bästa minnen? • Vad är jag tacksam för i mitt liv just nu? • Hur kan jag göra den här dagen rolig för mig själv och dem jag bryr mig om? • Vilka är mina viktigaste mål? • Hur kan jag komma närmare dem på något vis och ha roligt under tiden? Jag delar inte med mig av dessa frågor för

att de skulle vara speciella på något vis, och du kan säkert komma på andra som är både kraftfullare och mer motiverande för dig, men de ger mig mängder med bra svar som håller mitt sinne ockuperat med användbara tankar och för mig mot min personliga definition av framgång och lycka i livet. Så vilka frågor kan få dig att förväntansfullt studsa upp ur sängen på morgonen? Vilka frågor kan förändra din bransch till det bättre? Vilka frågor kan vända ”krisen”? Hur kan de frågor du ställer ge dig de svar du söker? Lägg lite tid på de att hitta de rätta frågorna och jag lovar att du fullkomligt kan revolutionera både din egen och andras upplevelse av livet. Vad kan vara bättre än det?


Fakta Anders Haglund Anders Haglund är framgångscoach, certifierad Trainer of NLP av grundaren Dr. Richard Bandler och en av Sveriges absolut mest uppskattade föreläsare och inspiratörer. Coachar även chefer, idrottsmän och andra som vill locka fram det bästa ur sig själva snabbt. Läs mer om Anders på www.lifevision.se eller på www.hittatalare.se

79



I juni slås portarna till nya Kosta Boda Art Hotel upp. Det kommer att bli idel glas, vackra ljuskreationer och champagne, lovade de entusiastiska herrarna i montern.

Besöksrekord

på konferens- och eventmässa EasyFairs Konfex&Events lockade i år rekordmånga besökare till ett februarikallt Eriksberg. Mässan för möten, events och affärsresor arrangerades i år för nionde gången och trots larmrapporter om en sviktande ekonomi var stämningen och framtidstron hög. Text: Kristin Fridholm Foto: EasyFairs

Onsdagskvällen avslutades med en after work i Eriksbergshallens café. Såväl besökare som utställare bjöds på sushi samt vin och öl. Så scenen underhöll gruppen Vaudeville.

Totalt besökte 2 368 personer mässan som anordnades i Eriksbergshallen i Göteborg – en ökning med cirka hundra personer jämfört med förra året. – Vi har ännu inte hunnit sammanfatta de enkäter som vi delade ut till besökare och ut81


En av grundreglerna för ett lyckats mässbesök är att ge sig tid till en riktigt god och nyttig lunch. Mässans VIP-lunch stod Succée Event och Catering för.

ställare under mässan, säger mässarrangörens presskontakt Annette Sturesson, men enligt kommentarer som jag fått verkar alla mycket belåtna med arrangemanget. Utställare har berättat att de var nöjda med antalet besökare samt att de som kom till montrarna var personer som hade mandat att ta beslut om framtida möten och konferenser.

nomiska läget, fortsätter Annette Sturesson. Vid en snabb rundfrågning meddelade ungefär hälften av utställarna att de känt av lågkonjunkturen. Flertalet av dem som svarade ja menade att efterfrågan på dagkonferenser ökat och att fler efterfrågat relativt sett billigare kringaktiviteter.

Anna Hallström som är skådespelare, improvisatör och coach lockade till skratt när hon hjärtligt drev med sin egen yrkesgrupp. Rallykartläsaren Tina Törner talade om motivation och positivt tänkande. Totalt deltog ungefär 1 000 personer på seminarierna. Q

Seminarier Frågar efter dagkonferenser – Att vi hade så många utställare och besökare visar på en positiv framtidssyn i branschen och det känns väldigt roligt med tanke på det eko82

Under mässans två dagar erbjöds även kortare seminarier. Här talade bland andra komikern och sångerskan Maria Möller om hur vi påverkas av olika personers röst.

Utställarna bjöd på allehanda drycker och tilltugg i sina montrar. Här är det Svenska Möten som serverar lite nyttigheter.


Eva Rice, Göteborgs arrangemangsfixare nummer ett, intervjuades på scen av Harald Treutiger om hur det går till när ett stort event ska ordnas.

Mässarrangören EasyFairs var mycket nöjd över besöksrekordet på Konfex&Events i Göteborg.

83


Läget och priset Under Konfex & Events mässan i Göteborg passade vi på att mingla bland besökarna för att höra vad som lockar inför konferensresorna 2009. Läget verkar slå det mesta i år. Service, läge, bra pris, rätt känsla och fräscha

lokaler står högst upp på besökarnas önskelista. Just närheten till konferensanläggningen blir extra viktigt under en lågkonjunktur, vilket ofta gynnar storstädsregionerna. En tydlig trend är att det råder en köparens marknad, med många fördelaktiga erbjudanden att välja bland. Lite förvånande bokade en stor majoritet av de personer KonferensVärlden talade med inte färre konferenser i år än föregående år. Men trots trogna konferensbokare tyckte många att det var glesare mellan montrarna i år. I en tid när miljöfokus blir allt viktigare säger samtidigt de flesta att de inte aktivt väljer en miljömärkt anläggning om det inte ingår i företagets policy. Däremot är det ett plus om konferensanläggningen dessutom är bra för miljön. Fingertoppskänsla, webben och kollegornas erfarenhet verkar vara de mest inflytelserika hjälpmedlen när vi väljer plats för nästa konferens. Q

Susanne Ström och Gabriella Larsson, marknadsansvariga på A-Hus AB. – För tillfället tittar vi på närliggande konferensanläggningar som har ett bra pris. Vi bokar lika många konferenser men av en annan art än föregående år. Det vill säga mindre, närmare och färre dagar per konferens. Vi anordnar tre konferenser per år och har varit runt och tittat på olika anläggningar här på mässan. En viktig sak som vi alltid tittar på är miljön, både inne i konferenslokalen och utanför. Sedan ska maten vara god förstås.

Susanne Källqvist, Management Assistant på Mölnlycke Health. – Jag har varit på många Konfex & Events mässor tidigare och det är märkbart färre utställare här i år än föregående. En fördel för mig är att det finns en hel del lockerbjudanden. Här på mässan letar jag främst efter större konferenslokaler för över 100 personer, och bokar ungefär 6-8 konferenser per år. Viktigast för mig när jag letar efter lokaler är främst läget. Det ska vara nära, helst inte mer än en timme från Göteborg eller Köpenhamn. Sedan är jag ständigt på jakt efter nya pärlor.

Tina Westlund, Assistant controller, SEB. – Bra rum, trevlig personal och god mat är viktiga kriterier för mig när jag letar anläggning till evenemang. Förra året bokade jag fyra stycken för 40-50 personer sammanlagt. Men i år har jag inte bokat något än så länge, mycket på grund av lågkonjunkturen. Vi får se hur det blir senare.

84


viktigt 2009

Heléne Jensen och Anne Pettersson, Marketing Administrators, Astra Zeneca. – Vi bokar sex stycken mindre konferenser med teamet per år, lika många i år som föregående. Just nu letar vi efter en kreativ miljö med aktiviteter utöver det vanliga. Anläggningen får inte ligga för långt bort från kontoret, helst inte mer än en halvtimme. Bra service och kvalitet, fräscht, en genuin känsla samt luften och miljön är viktigt när vi väljer plats för våra konferenser. Det är en utmaning att hitta smultronställena. Ofta väljer vi slutligen utifrån en blandning av kollegors erfarenhet och fingertoppskänsla. Dessutom är det bra om de erbjuder visningsturer så att vi personligen kan bilda oss en uppfattning om anläggningen.

Goda möten mellan himmel och hav. Kanske en SPAkonferens... Det är välgörande inspiration för en gladare och mer motiverad personal. Ring oss för fräscha idéer och färdiga paket på Roslagens vackraste SPA-hotell!

Ulla Olsson, Kvalitetssamordnare, kulturombud, festfixare, Radiologi SU/Östra sjukhuset. – Framför allt tittar jag på tillgänglighet och att allt är enkelt och flyter på utan problem. Anläggningen ska ha bra konferensvärdar som sköter allting på ett smidigt sätt. Själv bokar jag en stor konferens för 1 300 personer varje år. Mässan tycker jag är jättebra med ett stort utbud. Jag försöker hitta nya platser inför varje konferens.

KONFERENS, SPA & WEEKEND I ROSLAGEN.

Tel: 0175 - 309 30 www.hotellhavsbaden.se 85


– Det har varit ett stort intresse för Kunskapsdagarna i år. Flera föreläsningar har varit fullbokade ett par veckor i förväg, berättar grundare Hans Görgensson.

Jan Kronkvist redde ut frågan om varför vissa människor övertygar oss där andra misslyckas och varför en del ledare lyckas föra ut sitt budskap och andra inte. Allt handlar om retorik!

– Det har varit en fantastisk dag! Jag har lyssnat på många inspirerande föredrag och knutit nya kontakter med personer från hela landet, säger Maria Patriksson, marknadschef på Scenkonstbolaget i Sundsvall.

Kunskap på Sverigeturné När entreprenören Hans Görgensson först presenterade sin idé om gratis föreläsningsdagar hade han ingen aning om vilken enorm succé det skulle bli. I år firar han tioårsjubileum och arrangemanget drar fulla hus i hela landet. Text: Kristin Fridholm

– Att utbilda sig och gå seminarier med kända

föreläsare kan ofta bli en kostsam historia. Med Kunskapsdagarna ville jag helt enkelt vända på steken och arrangera en seminariedag som är 86

gratis för besökarna och som samtidigt erbjuder en attraktiv mötesplats för företag, organisationer och fackföreningar, berättar Hans Görgensson, VD för Kunskapsdagarna Sverige AB. Finansieringen säkerställs genom att Kunskapsdagarna samarbetar med ett flertal fackförbund, kommuner och företag som därigenom får möjlighet att erbjuda sina medlemmar eller anställda en spännande och lärorik dag. Ämnena på föreläsningarna varierar, men berör på olika sätt områdena kommunikation, kreativitet och personlig utveckling. I fjol arrangerades totalt 25 kunskapsdagar från Piteå i norr till Malmö i söder och det lär inte bli färre i år. – Jag får hela tiden mejl och telefonsamtal från personer som frågar om vi inte kan kom-

ma till just deras hemstad också. Det är ytterligare något som är unikt med Kunskapsdagarna, att de inte bara arrangeras i storstäderna utan kommer ut där besökarna finns, säger Hans Görgensson.

Inspiration och nätverksbyggande I Göteborg arrangerades Kunskapsdagarna i början av februari och totalt besöktes de 18 entimmesföreläsningarna av närmare 800 personer. Maria Patriksson är marknadschef på Scenkonstbolaget och hade rest ända från Sundsvall för att närvara. – Vi samarbetar ofta med talare och inspiratörer av olika slag och att på detta sätt få en kort presentation av hur de olika föreläsarna arbetar


Karin Klerfelt föreläste om hur man blir en stjärna på att förhandla. Själv hade hon precis innan hon kom till Hotell Scandic Opalen, där seminariedagen hölls, förhandlat till sig en fin tröja på NK.

är perfekt för mig. Det har varit en fantastisk dag med inspirerande föredrag och en chans att bygga nätverk i olika branscher, säger hon. Framför allt inspirerades Maria av Jan Kronkvist som var en av talarna som inledde dagen. Titeln på hans anförande var Kommunicera framgångsrikt med retorik – vår viktigaste konkurrensfaktor! Jan är en av Sveriges mest anlitade föreläsare inom ämnet retorik med över 350 referensuppdrag från olika företag och organisationer. Sitt föredrag inledde han med att upplysa åhörarna om att de, när de går därifrån, endast kommer att minnas ungefär tre procent av allt han berättat. – Först och främst så hör vi endast hälften av vad som sägs då det är en massa annat som

stör som sprakiga mikrofoner, personer som kommer och går i lokalen och så vidare. Av det som vi hör lyssnar vi på hälften – resten sorteras bort för att det inte intresserar oss eller så distraheras vi av andra tankar. Av det vi lyssnar på förstår vi hälften, tror på hälften och avslutningsvis så minns vi hälften. Då återstår 3,125 procent. Tipset som deltagarna fick för att komma runt det här problemet var ”Less is more”. Håll det kort, enkelt och konkret – och framför allt – tro på ditt eget budskap!

Nya stigar

att han till en början stötte på starkt motstånd från många håll. – I dag är vi vana vid att man vänder på konceptet med köpare och säljare som jag gjorde. Se bara på en tidning som Metro eller alla bloggar och liknande som finns ute på internet. Nyheterna levereras gratis och det är annonsörerna som betalar för det – inte läsarna. Men då, 1999 var det många som tyckte att jag saboterade för övriga i branschen, berättar han. Så precis som flera av talarna uppmuntrade deltagarna att göra – våga trampa nya stigar – gjorde Hans Görgensson och det har tusentals åhörare under åren tackat honom för. Q

Devisen att tro på det egna budskapet levde Hans själv efter redan då för tio år sedan – trots 87


Sist men inte minst...

Clustret

- industriell charm mitt i Stockholm Från vagnstall på 1800-talet till fest och konferenslokal på 2000talet. I Münchenbryggeriets bottenplan driver familjeföretaget Podion AB en nygammal lokal med oanade möjligheter. – Vår styrka är att planera en heldag med konferens, middag och slutligen fest, säger Greger Hernborg, vice VD och en av grundarna av Clustret.

riet smälter byggnaden in i omgivningen. Men bakom den tjocka fasaden döljer sig en nyrenoverad nöjeslokal för konferens, events, fest och minimässor. Under öltillverkningens glansdagar var Clustret ett vagnstall där man parkerade bryggeriets åkdon. Väl innanför väggarna förstår jag varför. Takhöjden på sex meter är imponerande och tre välvda fönster går hela vägen från golvet till taket. Första intrycket är rymt och ljus blandat med en industriell charm. För tillfället är lokalen tom, men som mest kan den rymma upp till 600 personer.

Text: Astrid Feldreich

Tom målarduk

Om man inte är uppmärksam är det lätt att

missa Clustret på vägen in till centrala Stockholm längs med Söder Mälarstrand. Likt en stenvägg i bottenplanet på Münchenbrygge88

Greger liknar Clustret vid en tom målarduk som går att fylla med det mesta. Färgglada fester, middagar, mingel, konserter, klubbar och biosittningar. Vi går in i stora lokalen via ett inglasat rum som kallas Paviljongen.

- I Paviljongen brukar vi ha lite mingel och fördrink. Men vi har också varit med om att förvandla hela rummet med ett Japan-tema. Glasrutan ut mot gatan blev en stor filmduk där man spelade en mangafilm, berättar han medan vi går vidare in i huvudbyggnaden. Clustret har en öppen planlösning som består av ett bottenplan med trappor upp till en balkongliknande övervåning med utsikt ner över golvet. På bottenplanet finns en flyttbar scen, soffgrupp och två barer. Övervåningen används ofta till mingel, och även här finns en bar. Enligt Greger är deras specialitet att skräddarsy ett event eller en företagsfest efter tillfället. Han berättar att de har mycket fester, nattklubbar och produktreleaser för stora företag som IKEA, Make up store och Björn Borg. – Kunden lämnar en heloffert och så hyr vi in teknik och allt annat som behövs för att utfor-


En festlig känsla skapas genom att att belysa stenväggarna i olika färger.

Greger Hernborg vilar ut i en av soffgrupperna på nedre plan. Han har jobbat hårt för att skapa sin drömlokal. På fem månader byggdes det gamla vagnstallet om till Clustret.

ma lokalen efter upplägget. Ofta samarbetar vi med cateringföretag och eventbolag, men vissa kunder har med sig egen catering. Lokalen kan hyras en hel dag och gruppen kan börja med en konferens, sedan ta en båttur eller mingla på övervåningen. När de kommer tillbaka har vi dukat för middag och avslutningsvis fest. En smart detalj är att lokalen går att dela på mitten tack vare en skjutvägg som stänger ute 50 decibel, vilket ungefär motsvarar mingelmusik. – Väggen gör att vi kan ha två grupper här samtidigt med var sin entré, bar och separata toaletter, förklarar Greger.

Stämningsfull dukning på Clustret. Sammanlagt rymmer lokalen upp till 350 middagsgäster.

Familjeföretag Podion AB är ett familjeföretag som varit i branschen sedan 1997. Greger och hans mamma Kinga Hernborg, som även är VD för Po89


Mingel och företagsfest. Lokalen har en öppen planlösning med trappor upp till en balkongliknande övervåning. På nedre plan finns en flyttbar scen, soffgrupp och två barer.

dion AB, äger företaget tillsammans. Utöver Clustret driver de även utbildningsföretaget Personlig pedagogik sedan 1987 och ytterligare en festlokal, Telegrafberget, sedan 2004. I dag har Podion sex heltidsanställda, men Greger beräknar att det oftast är runt 30 projekt- eller timanställda som hjälper till. – I snitt har vi ungefär tre till fyra arrangemang i veckan, mest fester men även en hel del konferenser. Har man ansvar för ett stort evenemang måste det finnas mycket folk som ser till att allt fungerar felfritt. Innan Greger och Kinga Hernborg tog över den nuvarande byggnaden ägde de två andra lokaler i Münchenbryggeriet. I samband med att de fick möjligheten att köpa det gamla vagnstallet bytte de namn till Clustret för att signalera att flytten var en nystart. Vägen till en färdig lokal har varit lång. Greger berättar att när renoveringsarbetet drog igång i början av 2006 såg byggnaden helt annorlunda ut. Golvet var av trasig betong och jord. Trä och stålbalkar stack ut lite här och var. Så det var bara att totalrenovera. På fem månader byggde de om det gamla garaget. – Jag tror att vi gjorde om ritningen ungefär femtio gånger innan vi var helt nöjda. Vi ville så gärna få med allt det vi saknat tidigare, säger Greger. Q

90

Fakta Clustret Hela lokalen är 750 kvadratmeter 600 personer i mingel 350 middagsgäster 200 konferensgäster i biosittning. 12 toaletter 2 mindre grupprum 3 fasta barer med permanent tillstånd att servera alkohol 2 kök

Münchenbryggeriet Münchenbryggeriet är ett av Stockholms mest karaktäristiska inslag i stadsbilden och ett minnesmärke från en svunnen industriepok. Här tillverkades öl i över hundra år. Som mest hade Münchenbryggeriet en kapacitet på 60 000 flaskor öl i timmen. Sista flaskan fylldes så sent som 1971, då hade man tillverkat öl där sedan april 1857. Påsknatten 1893 utbröt en brand som förstörde större delen av bryggeriet. Under 1971-72 flyttade en del kontor och småindustrier in i lokalerna och 1979 köpte byggföretaget ABV huvudbyggnaden och totalrenoverade den. I dag är Münchenbryggeriet en modern arbetsplats för många olika företag.


Våga utsätta dig för ett nytt konferensrum. det är enkelt att göra som man alltid gjort... och sedan upprepa det intill dumhet. Men det finns en baksida, speciellt om man arbetar med nytänkande och innovationer. För då kan det vara värt hur mycket som helst att gå en annan väg ibland, att välja en ny plats för sina vanor. Miljön här på Uppsala Konsert & Kongress är långt ifrån insmickrande, men den utmanar, inspirerar och är något »helt annat«. Om du vill utnyttja det föreslår vi att ni lägger nästa möte här. Du känner säkert till att vi har stora kongressalar men kanske inte att vi har små rum

som är idealiska för möten mellan två till 60 personer. Givetvis är de utrustade med senaste teknik och allsköns uppkopplingar. Restaurangen i huset är erkänt bra och läget kunde inte vara bättre – centralt mitt i Uppsala – nära till Arlanda, tåg och bussar. Efter mötet finns alla möjligheter att fortsätta brytandet av mönster och vanor. Utsätt er för ett ljudförsök. Gå på en konsert och lyssna på något ni aldrig hört förut. För aktuella konserter, evenemang och konferensmöjligheter se ukk.se Välkommen till något nytt!

Ring 018-727 90 20 eller mejla konferens@ukk.se för att boka nästa möte på Uppsala Konsert & Kongress. Uppsala Konsert & Kongress AB 753 75 Uppsala | 018-727 90 00 | www.ukk.se


Efter

fem

Cocktail Hour

– timmen för de festliga mötena Eftersom de viktigaste besluten fattas efter arbetstid bjuder vi er på en liten drinkskola. En av deltagarna i Sveriges inofficiella bartender SM – Joel Katzenstein på restaurang Pontus i Stockholm, lär dig skaka ihop hans egenkomponerade cocktail ”The Clan”. Imponera på chefen inför kommande löneförhandling. Vi garanterar en drinkupplevelse som tar dig tillbaka till Frank Sinatras guldålder – en tid då cocktail hour var dagens höjdpunkt. Text: Astrid Feldreich

För tredje året i rad arrangeras Café Opera

Cocktail Kamp, ett inofficiellt bartender-SM där landets bästa barer och restauranger tävlar om ära och prestige. Under en sjuveckorsperiod kämpar ett tjugotal av Sveriges bartenders om den åtråvärda förstaplatsen. Tävlingen är indelad i fyra deltävlingar som i sin tur består av ett antal olika moment. – Du ska till exempel ta en beställning så snabbt som möjligt, hälla upp exakt antal centiliter och göra en egen cocktail, förklarar Joel Katzenstein. Han tävlar för restaurang Pontus i Stockholm som förutom deltagande i bartender-SM fått två utmärkelser i årets White Guide, årets miljömärkning/stämning samt årets ekokrog. Cocktailmomentet gick så bra att Joel och hans kompanjon vann deltävlingen med sin whiskeybaserade ”The Clan”. En drink med ett väl genomtänkt namnval. – Dels innehåller den Chivas Regal, vilket är en skotsk whisky, så tankarna går direkt till 92

skotska klaner. Så har jag inspirerats av det gamla Rat Pack gänget med Frank Sinatra och Dean Martin i spetsen. De drack alltid Chivas Regal och kallade sig själva för The Clan, säger Joel. Vanligaste felet vi drinknoviser gör är enligt Joel att inte använda tillräckligt med is. Ett annat misstag är att blanda för starka drinkar. – Många använder också likörer istället för färsk frukt. Tänk bra råvaror, ungefär som med matlagning, tipsar han. Joel menar att bartendrar fortfarande har sämre rykte än sina kollegor i branschen, sommelier och kockar. Han hoppas dock att folk kommer att gå mer på smak och upplevelse när det gäller drinkar i framtiden. – Vinkännarvärlden har kommit så mycket längre. Men jag tror att det håller på att utvecklas en större förståelse för att drinkar är mer än bara alkohol, säger han. Så låt oss nu lossa på slipsen, kliva ur de obekväma skorna och sjunka ner i en fåtölj med Joels vinnardrink. Så här gör du trekomponentsdrinken The Clan:

The Clan Ingredienser: 6 cl Chivas Regal 15 ml citronjuice 10 ml honung. Is En apelsin 1. Hacka isen om du har större isblock. 2. Häll upp honung, citronjuice, Chivas Regal och is i shakern och skaka riktigt ordentligt. 3. Sila ner innehållet i ett glas, som gärna får ha förvarats i frysen innan. (Ingen vill ha en ljummen cocktail).

4. Ta en kniv och skär till en apelsinzest (en liten skiva av apelsinskalet). Undvik det vita och ta bara med själva skalet. Kläm och vrid apelsinzesten över drinken och dra den längs med glasets kanter. Lägg den slutligen i drinken som dekoration och smakförstärkare. Överkurs: Joel smaksatte sin honung genom att hälla i 10 cl apelsinjuice samt lite apelsinskal i honungen och låta den stå i och dra i två dagar.


Basprodukter i drinkskåpet 1. Din favoritspritsort, vodka, rom etc. 2. Skippa likörer – använd färsk frukt. 3. Juicepress 4. Koka sockerlag i förväg, lika delar socker och vatten för att balansera syrlig smak. 5. Is – väldigt viktigt och underskattat. 6. Shaker och någon form av sil.

Joels topp tre drinkar 1. Sazerac 2. Dry Martini 3. Daiquiri på rom, lime och socker

93


[ gZa~hVgZ jiW^aYVgZ bdYZgVidgZg

iVaVgZ

`dc[ZgZcX^ZgZg

H `Zg c^ Zc iVaVgZ dX] ^che^gVi g i^aa Zgi c~hiV b iZ ZaaZg jiW^aYc^c\4 H ` WaVcY kZg &+% Vk HkZg^\Zh W~hiV iVaVgZ# >c\V egdk^h^dcZg ZaaZg YdaYV Vk\^[iZg

lll#]^iiViVaVgZ#hZ


Efter

fem

Svanenmärkta Nordens första

stjärnkrog

Efter flera års arbete med att förbättra miljön blir Operakällaren Nordens första Svanenmärkta stjärnkrog. Vi passade på att prata lite med Stefano Catenacci, välkänd kökschef på restaurangen, om varför han inte läser recept och hur en stjärnkorg kan jobba för en bättre miljö. Text: Astrid Feldreich

Stefano ställer fram en vacker rätt från nya

menyn på bordet framför oss och hela rummet fylls av en fantastisk doft. – På ena sidan har du två havskräftor med en libbsticka mellan dem inlindade i ett tunt lager skivad inlagd ättika. Det hela är toppat med en havskräftsky med Muscovadosocker, som är

ett rörsocker. På andra sidan tallriken ligger en karamelliserad endiv på toppen och bredvid den lite fänkålssallad. Du har även en liten ravioli fylld med löjrom, och sist men inte minst ett skaldjurschips gjord på en havskräftfond, majsena och olivolja, förklarar han. Stefano är kökschef på Operakällaren sedan 1996 och ansvarar för alla banketter och galamiddagar som serveras på Kungliga slottet. Utöver det är han delägare i Nobis AB, moderbolag till Operakällaren sedan 2001. Restaurangen har tilldelats en stjärna och hela fem röda bestick i Guide Michelin och har Sveriges högsta samlade betyg i prestigeguiden. Så hur arbetar då en stjärnkrog med miljön? Största biten ligger på att se över alla kemiska medel, menar Stefano. Operakällaren har fått byta ut 90 procent av dessa för att nå upp till miljökraven. – Ett aktivt miljöarbete ligger rätt i tiden och

95


Mötespunkt av Historia Turkiet har varit värd för många civilisationer under historiens tid. Idag kombineras varm gästvänlighet, utmärkt service, naturlig skönhet och ett rikt kulturarv i Turkiet – en perfekt plats för internationella möten och kongresser.

Turkiska Turistbyrån Tel: 08.679 83 20 - 21 www.turism.turkemb.se info@turism.turkemb.se www.thy.com


Efter

vi vill värna om miljön, även om det har inneburit väldigt mycket jobb. Till exempel har vi bytt ut alla stearinljus så att de inte innehåller paraffin, slutat att använda engångsmaterial, sett över energitillförseln och installerat nya silar på vattenkranarna. Mycket får vi tillbaka rent ekonomiskt eftersom vi gör av med mindre energi nu än tidigare. Men vissa råvaror som matolja kostar 40 kronor mer per liter, vilket naturligtvis gör att vi måste välja rätt ekologiska produkter. Operakällaren har under de senaste fyra, fem åren jobbat med att bli mer miljövänlig. Samtidigt är långt ifrån allt på menyn ekologiskt. Trots att Stefano föredrar att använda sig av närproducerade och ekologiska råvaror finns de inte alltid att hitta i Sverige. Vad kan då vi

fem

som lagar mat hemma tänka på om vi vill utveckla våra kulinariska talanger? Enligt Stefano är det inte svårt att laga mat. Alla kan bryta sina invanda mönster och kasta sig ut i det okända. – Våga prova. Självklart har vi som är utbildade kockar en bättre teknik, men man kan göra mer än man tror. Jag läser aldrig recept, utan tittar bara på bilder. Att sitta framför ett skrivbord och utforma recept har heller aldrig varit min grej. Jag vill hellre gå runt i köket och få inspiration av råvaror. Även resor till andra länder inspirerar, tyvärr hinner jag aldrig gå ut och äta själv hos någon av mina kollegor i Sverige, säger han. Q

Stefanos medlemskap & utmärkelser

• En stjärna och fem bestick i Guide Michelin ända sedan 1998 • Silvermedalj i Årets kock 1999. • Nordisk mästare 1999. • 4: e plats i EM i Bordeaux mars 2000. • Kockarnas kock 2000. • Gastronomiska akademiens guldmedalj 2003. • ”Smakskeden” 2007 av Lilla Sällskapet. • ”Årets Werner” 2008 av Restauranger & Storhushåll. • Medlem i Eurotoques. 97


Hav klippor och inspiration ingår i priset. KONFERENSPAKET Helpension med gourmetmiddag, logi i dubbelrum, från 1600:-

2009 kommer inte ensam... Vi har skapat en ny söktjänst för Dig som ska boka konferens!

(per person/dygn exkl moms)

Tel 0523-66 84 50, www.smogenshavsbad.se

www.konferenshandboken.se – nätets bästa konferenssajt?

SKÅVSJÖHOLM – PRICKFRIA MÖTEN Bara 25 minuter från Stockholms City finns mötesplatsen som inspirerar alla dina sinnen. En kreativ miljö som ser till att möten, konferenser och kick-offer blir både effektiva och spännande. Skärgård, egen sandstrand och sköna grönområden – dessutom ger vi dig en matupplevelse utöver det vanliga. Och på natten vaggar vågorna dig till sömns. Välkommen!

Skåvsjöholm, 184 94 Åkersberga. Telefon 08-540 267 00. www.skavsjoholm.se info@skavsjoholm.se


nkel kommunikation foto: Björn Tesch/Råddarna

Smågrabbarnas klubb tar en bensträckare. Vi har konferenslokaler för alla slags möten – från 2 till 450 personer. Välkommen till Essinge Konferenscenter. www.essingekonferens.se | tel. 08 - 737 69 00


Posttidning B Returadress: KonferensVärlden Box 6910, 102 39 Stockholm Adressändring: adress@konferensvarlden.se

Meetings

designed for your success

9L YDU GHQ I|UVWD LQWHUQDWLRQHOOD KRWHOONHGMDQ VRP HUEM|G ERHQGH JlVWHU EUHGEDQG XWDQ NRVWQDG 1X InU DOOD YnUD P|WHVGHOWDJDUH VDPPD VDN Välkommen till 170+ Radisson SAS-hotell i Europa, Mellanöstern och Afrika.

Ring 08 5068 8700 eller mejla till groupdesk.sweden@rezidor.com

radissonsas.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.