Välkommen till Musik i Kullabygden 30 juni-7 juli 2024

30 juni kl 19.30
Konsert: Amanda Ginsburg med jazztrio
Plats: Krapperups Musikhall
Köp biljett

Måndag 1 juli. kl 15.00
Konsert: Familjen Stråke
Plats: Tivolihuset, Höganäs
Köp biljett

Måndag 1 juli kl. 19.30
Konsert: Amalie Stalheim & Marianna Shirinyan
Plats: Brunnby kyrka
Köp biljett

Tisdag 2 juli kl. 19.30
Konsert: Jazz med Fredrik Lindborg Septett
Plats: Krapperups Musikhall
Köp biljett

Onsdag 3 juli kl. 19.30
Konsert: Tre mästerliga pianokvartetter med fyra skandinaviska stjärnskott
Plats: Brunnby kyrka
Köp biljett

Torsdag 4 juli kl. 15.00
Konsert: Åkervinda
Plats: Himmelsfärdskyrkan, Höganäs
Köp biljett

Torsdag 4 juli kl. 19.30
Konsert: Spöket i köket med hemliga gäster!
Plats: Krapperups Musikhall
Köp biljett

Fredag 5 juli  kl. 15.00
Konsert: Willemark/Rydberg/Långbacka
Plats: Himmelsfärdskyrkan, Höganäs
Köp biljett

Fredag 5 juli kl. 19.30
Konsert: Malena Ernman & Mats Bergström
Plats: Brunnby kyrka
Köp biljett

Lördag 6 juli kl. 19.30
Konsert: Doric String Quartet
Plats: Brunnby kyrka
Köp biljett

Söndag 7 juli kl. 19.30
Konsert: Kvalitetsunderhållningen & Andreas T Olsson
Plats: Krapperups Musikhall
Köp biljett

Årets festivalprogram

Amanda Ginsburg
med jazztrio

30 juni kl. 19.30 Plats: Krapperups Musikhall

Tur att vi kan skratta

Sveriges nya stjärna på jazzhimlen presenterar sitt tredje album ”Tur att vi kan skratta”. Amanda och hennes vapendragare Filip Ekestubbe, Snorre Kirk och Andreas Fjeldstad öppnar årets festival med värme, lite vemod och en hel del humor. Prisade sångerskan Amanda Ginsburg har med sin musik tagit 

en bred publik med storm. Amanda, Grammisvinnare 2019 och 2021, förvaltar arvet från några av Sveriges mest älskade svenska sångare och låtskrivare – Olle Adolphson, Monica Zetterlund och Beppe Wolgers – samtidigt som hon med sin omisskännliga röst och stillsamma sväng skapar melodier som stannar, och tar lyssnaren med på outforskade musikaliska stigar. Sedan genombrottet har Amanda Ginsburg medverkat i Allsång på Skansen, SVT:s Nationaldagsfirande, Nyhetsmorgon, Doobidoo och På spåret. Trion består av några av våra skickligaste jazzmusiker Filip Ekestubbe – piano Snorre Kirk – trummor Anders Fjeldsted – kontrabas

Trion består av några av våra främsta jazzmusiker
Filip Ekestubbe – piano
Snorre Kirk – trummor
Anders Fjeldsted – kontrabas

Amalie Stalheim & Marianna Shirinyan

1 juli kl. 19.30 Plats: Brunnby kyrka

Mästarmöte

Den prisbelönta cellisten Amalie Stalheim har etablerat sig som en av Nordens mest spännande och mest orädda musiker. Hösten 2023 gjorde hon ett bejublat framträdande av Anders Hillborgs cellokonsert tillsammans med Helsingborgs Symfoniorkester.
Förutom att framföra de klassiska cellokonserterna som solist i Europa, har Amalie ett brinnande engagemang för att beställa och spela samtida konstmusik. Höjdpunkterna under säsongen 2023/2024 inkluderar solistuppdrag med bland annat Islands symfoniorkester, Åbo filharmoniska orkester, Ankara symfoniorkester, Sveriges Radios symfoniorkester, Malmö symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester och Trondheimsolisterna. 2021 vann hon Norsk Solistpris, 2018 vann hon Svenska Solistpriset. Stalheim har varit Sveriges Radio P2:s Artist in Residence 2018-2020.

Armeniskfödda Marianna Shirinyan är en av de mest kreativa och eftertraktade pianisterna i Europa idag. Hennes kärlek till musiken och glädjen i att dela den med en större publik är uppenbar i hennes framträdanden.
Hon har fått Danmarks Radios prestigefyllda P2-pris för sitt bidrag till danskt musikliv och Kritikerförbundets kritikerpris. Marianna har gjort sig känd som en av sin generations främsta pianister genom soloframträdanden med orkestrar som Bayerska radions symfoniorkester, Danmarks nationella symfoniorkester, Oslo, Helsingfors och Köpenhamns symfoniorkestrar. Marianna är professor i piano vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn och gästprofessor vid Norges Musikhögskola i Oslo, samt är konstnärlig ledare för flera kammarmusikfestivaler runt om i Europa.

Nadia Boulanger Tre stycken för cello och piano
Robert Schumann Fantasiestücke  op. 12 för cello och piano
Dmitrij Sjostakovitj Sonat för cello och piano i d-moll op. 40

Familjen Stråke

1 juli. kl 15.00 Plats: Tivolihuset

Rekommenderad från 4 år

Kan en kontrabas bli arg?

Den populära familjeföreställningen som turnerat landet runt kommer nu till Tivolihuset i Höganäs. 

Vad är musik? Vad gör musik? Och vem gör musik? Dessa frågor är utgångspunkten i Familjen Stråke – en ordlös familjeföreställning som väcker nyfikenhet och triggar fantasin. Lär känna stråkfamiljen och dess medlemmar Violin, Viola, Cello och Kontrabas. Kan en kontrabas bli arg? Hur låter en cello när den sjunger? Kan det bli kaos? Hur uppstår harmoni? Det blir klassiskt, folkton, jazz, tango och kanske något mer. Med visuell medvetenhet och poetisk känsla utforskas och presenteras musiken från ett nytt perspektiv i regi av Bernard Cauchard.

Medverkande: Karolina Weber Sjöholm- violin, Olof Ander- violin, Christina Wirdegren Alin-cello, Jonas Dominique, kontrabas

Fredrik Lindborg Septett 

Tisdag 2 juli kl. 19.30 Plats: Krapperups Musikhall

En hyllning till Georg Riedel och Lars Gullin

Plats på scen för Fredrik Lindborg Septett som hyllar Georg Riedel och lyfter fram svänget och glädjen i Lars Gullins musik. Fredrik Lindborg har uppmärksammats stort som solist, bandledare och arrangör, och har spelat in flera egna album och medverkat på många andra. Hans konserter tillsammans med stråkkvartett bestående av toppmusiker inom den klassiska musikvärlden som alla regelbundet är solister med olika orkestrar och konstellationer på de stora scenerna, har lovordats av kritikerna.

Missa inte chansen när några av vår mest uppskattade musiker inom den klassiska respektive jazzvärlden möts i ett bejublat projekt över genregränserna.

Medverkande
Fredrik Lindborg – saxofoner, Martin Sjöstedt – kontrabas, Daniel Fredriksson – trummor, Daniel Migdal – violin, Henrik Naimark – violin, Ylvali Zilliacus – viola, Amalie Stalheim – cello

Tre mästerliga pianokvartetter med fyra skandinaviska stjärnskott

Onsdag 3 juli kl. 19.30 Plats: Brunnby kyrka

Pianokvartetter med några av Sveriges och Danmarks mest spännande nya namn på den klassiska stjärnhimlen. Den yngre, men redan väletablerade generationen klassiska musiker slår sig samman och framför några av de mest älskade verken skrivna för pianokvartett.

Gustav Mahler Pianokvartett i a-moll
Wolfgang Amadeus Mozart Pianokvartett i g-moll, K.478
Robert Schumann Pianokvartett i Ess-dur op. 47

De fyra unga musikerna har redan mottagit stora priser och erkännanden,  har flera album inspelningar samt prestigefyllda solistuppdrag i bagaget och är i början av individuella lysande karriärer.

Medverkande Anna Agafia Egholm – violin, Nicholas Algot Swensen- viola, Kristina Winiarski- cello, Gustav Piekut – piano.

Åkervinda

Torsdag 4 juli kl. 15.00 Plats: Himmelsfärdskyrkan, Höganäs

Uppiggande, förtrollande
och eterisk nordisk folksång

Åkervinda hyser en djup kärlek till folkmusik och ger nytt liv åt de skandinaviska folklåtarna i sina ursprungliga och moderna tolkningar. Gruppens namn är inspirerat av en svensk vildblomma vars rötter breder ut sig som floder under marken. Liksom blomman kommer gruppens graciöst sammanflätade melodier, stenhård groove och ständigt spännande harmonier att slå rot i ditt sinne. 2023 presenterade Åkervinda sitt tredje album “Så Skall Hat och Avund Smältas“.

Albumet föIjer det Grammisnominerade “Förgänglighet“ från 2018 och “Kära mor“ (2014). Som så många berättare och artister före dem bär Åkervinda berättelser om kvinnor genom tiderna, förkroppsligade i ett visuellt musikaliskt liveframträdande. Åkervinda fick sin TV debut i Allsång på Skansen 2019 och deras unika arrangemang sjungs av körer och vokalgrupper världen över.

Medverkande

Iris Bergcrantz, Agnes Åhlund, Linda Bergström och Lise Kroner, sång.

Konsertlängd: en timme utan paus.

Spöket i köket 
- med hemliga gäster!

Torsdag 4 juli kl. 19.30 Plats: Krapperups Musikhall

En katastrofoni av hembränd folkmusik i storbandsformat!

Spöket i Köket har utmärkt sig som en ny urkraft på folkmusikscenen. Bandet har gjort otaliga konserter omkring i Norden och Europa. Ett svenskt/danskt/belgiskt folkfusion-storband med sällan skådad partypotential som hanterar lika väl skira visor och polskor som käftsmälliga reels och schottisar. Musik från nordiska och kanadensiska folkmusiktraditioner och egna bitar i traditionell stil, allt arrangerat för Spökets kluriga sättning. Mycket har sagts om Spöket; gangstafolk, tvätt-äkta orkester, barnmusik för vuxna, ett kärleksbarn mellan besinningslöst umpa-bumpa och raj-raj på logen. Med sig på scen har Spöket i köket hemliga gäster, som inte avslöjas förrän ni är på plats!

LenaWillemark
Lisa Rydberg
Lisa Långbacka 

Fredag 5 juli kl. 15.00 Plats: Himmelsfärdskyrkan, Höganäs

Som inför en stundande middagsbjudning

Ett samtal som kan leda såväl längs gamla stigar och färdvägar som in på helt nya marker. Scenvana, musikalitet och spelskicklighet här förkroppsligad av några av landets mest begåvade spelkvinnor. Lena Willemark, sång och 

fioler, är en centralgestalt inom den svenska folkmusiken och en banbrytande genreöverskridande sångerska. Lena har tagit emot en rad utmärkelser, däribland fem Grammisar och Expressens musikpris ”Spelmannen”. 

Hon är riksspelman och kompositör, hedersdoktor vid Göteborgs universitet och Högskolan Dalarna samt ledamot av Kungl. Musikaliska Akademien. Lisa Rydberg, fiol, är Riksspelman och Diplomerad barockviolinist. Lisa är den första någonsin att ha gått en kombinerad folkmusik- och klassisk utbildning vid Kungliga Musik-högskolan. Hon utgör den ena halvan av hyllade duon Bach på Svenska, samarbetar med artister som Sofia Karlsson, 

Lina Nyberg och Sarah Riedel och har släppt flera Grammisnominerade album. Lisa Långbacka, dragspel, rör sig mellan skilda musikaliska världar. Hon utsågs av STIM till Årets kompositör på Folk- och Världsmusikgalan 2018 och har tidigare varit musikproducent vid Nobelbanketten samt utsetts till Årets Dragspelare. Tidigare samarbeten inkluderar Cullbergbaletten, Det Kongelige Teater i Köpenhamn och artister som Tomas Ledin.

Malena Ernman & Mats Bergström

Fredag 5 juli kl. 19.30 Plats: Brunnby kyrka

En klassisk konsert med jazzinslag!

Välkommen till en afton tillsammans med en av våra folkkära artister Malena Ernman och en av Sveriges mest kända gitarrister Mats Bergström som bjuder på en klassisk konsert med jazzinslag! Malena Ernman och Mats Bergström har känt varandra länge och spelat tillsammans väldigt mycket genom åren. Båda har en önskan att förena klassisk musik med ett friare musicerande.

Malena Ernman, mezzosopran, är en av vår tids stora svenska operastjärnor och en av få artister i världen som lyckats kombinera en operakarriär i världsklass med att nå ut till den breda publiken. Malena har genom åren vant rör sig mellan alla olika scenuttryck. Förutom opera bemästrar hon allt från klassiskt och barock till jazz, musikal och pop.

Mats Bergström, gitarr, är född 1961 i Gävle och utbildad vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Juilliard School of Music i New York. Han debuterade 1983 i Wigmore Hall i London och är sedan dess en framgångsrik solist, ackompanjatör och ensemblemusiker.

Stråkkvartett från världens
största scener till Kullabygden.

Lördag 6 juli kl. 19.30 Plats: Brunnby kyrka

En av världens bästa stråkkvartetter gästar oss under festivalen 2024. För er som kommer ihåg den otroliga konsertupplevelsen med Marmenkvartetten under förra årets festival får ni nu chansen att höra deras mentorer spela för oss. Från världens största scener till oss i Kullabygden. Missa inte möjligheten att få höra kammarmusik på högsta internationella nivå.

Doric String Quartet firade sitt 25 års jubileum förra året och fortsätter att vinna nya fans över hela världen. De tillför en elegans och intimitet både till de klassiska verken och nyskriven musik, och letar ständigt efter nya sätt att fördjupa sina tolkningar. De har dryga tjugotre inspelade album i sitt CV, och har turnerat till världens alla hörn.

Efter att själva ha dragit nytta av coachning av grupper som Hagen-, Alban Berg-, Artemis- och LaSalle-kvartetten, är gruppen angelägen om att stödja unga musiker och har undervisat vid Royal Academy of Music sedan 2015 och varit konstnärliga ledare för Mendelssohn på Mull Festival sedan 2018. Alex Redington spelar på en violin gjord av Paulo Castello ca 1770, Ying Xue på en fiol av Giovanni Gabrielli från 1754, Hélène Clément spelar en viola av Francesco Giussani från 1843, tidigare ägd av Benjamin Britten och på generöst lån från Britten - Pears Arts, och John Myerscough uppträder på en cello gjord av bröderna Amati 1587.

Program
Robert Schumann - Stråkkvartett i A dur op 41 nr 3
Benjamin Britten - 3 Divertimenti för stråkkvartett (1936)
Ludvig van Beethoven -Stråkkvartett nr 14 i ciss-moll op. 131

Doric String Quartet

Kvalitetsunderhållningen
& Andreas T Olsson

Söndag 7 juli kl. 19.30 Plats: Krapperups Musikhall

Tillsammans med skådespelaren och dramatikern Andreas T Olsson och sex musiker ur Hovkapellet tar sig Kungliga Operans solister Vivianne Holmberg och Ola Eliasson an favoriter ur den svenska låtskatten. Sånger av Jules Sylvain, Karl Gerhard, Povel Ramel med flera. En kväll med humor, nostalgi och skönsång. Efter konserten ställer vi om salen och bjuder upp till dans.

Andreas T Olsson är dramatiker, manusförfattare, satiriker och skribent. Han tillhör Dramatens fasta ensemble och framträder ofta i filmer och TV. Han har gjort huvudrollen som opera-chefen Benny Zetterberg i Kungliga Operans succéuppsättning av Glada Änkan.

Sopranen Vivianne Holmberg är sedan sin examen vid Operahögskolan 2011 en del av Kungliga Operans fasta solistensemble och har redan hunnit medverka i över fyrtio operaproduktioner. Hon var mottagare av Anders Wall stipendiet 2010 och Henrik Mogrens pris 2015.

Ola Eliasson, baryton, anställdes som solist vid Kungliga Operan 1997 och har till dags dato sjungit ett femtiotal roller i ett fyrtiotal operor från varierande tidsepoker som sträcker sig från barocken till uruppföranden av nyskrivna operaverk. Han har även gästat bland annat GöteborgsOperan, Folkoperan, och Drottningholms Teater.

Medverkande:

Vivianne Holmberg-sång, Ola Eliasson - sång, Andreas T Olsson, Tora Thorslund - trumpet, Malin Peterson - violin, Per Billman - klarinett, Anders Öberg - kontrabas, Mattias Böhm - piano, Roger Svedberg - trummor.

Musik i Kullbygden tackar årets sponsorer, bidragsgivare och samarbetspartners

Få mer information om musikscenerna där årets konserter spelas