Ibland måste vi på gymtips också tipsa om andra bra sajter som har med gym, träning osv att göra. Idag tänkte vi tipsa som sajten styrketräning (ja den heter så), som har många bra tankar om träning och styrka. Kika gärna in!

En favoritartikel på styrketräning är “Positiva effekter av styrketräning“.

Ibland krävs inspiration för att fortsätta med sin träning och då är det väldigt bra att kolla på sport. I Sverige är ishockey största publiksporten tillsammans med fotboll antalsmässigt men bandy, innebandy, handboll, basket och golf är rätt stora publiksporter de också - åtminstone när det gäller slutspel eller liknande.

Dessutom är det ofta rätt så billigt, speciellt om man köper på andrahandsmarknaden. Så gå och kika på sport. Det är både roligt och inspirerande!

Hitta biljetter till sportevenemang här.

Är du student ska du självklart dra nytta av de olika studentrabatter som gymmen erbjuder. Nästan alla gym har studentrabatter av olika slag, frågan är oftast hur mycket. De gym som ligger tillsammans med universiteten och högskolorna i synnerhet, förstås. Campushallen är ett sådant exempel i Linköping.

Ofta brukar studentrabatter på gym vara att månadsavgiften är lite lägre. Det kan handla om 10%, 30% eller 200 kronor istället för 400 kronor. Det varierar extremt mycket.

Mitt tips är i alla fall att verkligen ta vara på de studentrabatter som finns. Vare sig du är gymnasiestuderande, högskolestuderande eller precis tagit studenten så finns det många hundralappar att hämta. På årsbasis troligtvis tusenlappar…

Ett exempel på gym med studentrabatt är Tyresö Gym och Hälsocenter.

Det har varit segt med träningen på sistone. I och försig har jag gått väldigt mycket, inte minst med vår hund, och även varit ute rätt mycket. Någon gymträning har det dock inte blivit tyvärr.

Letar förövrigt begagnade bilar på bytbil.com. Verkar inte vara särskilt lätt att hitta nån bra bil så här års. Har ni tips får ni gärna höra av er!

Blossom fortsätter i höst sitt populära hälso- och träningsprogramserie Toppform med en lite ny inriktning. Med inspiration från “Klass 9a”, där en problemklass blev coachade av några av Sveriges bästa pedagoger, ska Blossom och hennes medhjälpare få en skolklass i Norrköping att röra på sig mer!

I dagens skoldebatt talar man mycket om kunskap, ordning och reda och betyg. Men stillasittande, dåliga matvanor, för lite sömn och för mycket stress är orsaken till stora delar av problemen i skolan. Med Toppform utmanar skolan tar Blossom Toppform till en högre nivå. Tillsammans med föräldrar, ungdomar, skola och ett antal nyckelpersoner arbetar man för att förbättra en niondeklass hälsa.

Läs mer på svt.se, ur.se, newsdesk.se och expressen.se.

Blossom @ Toppform
Bild: svt

Jag har mina källor för att hitta sportnyheter, hälsoinformation och annat intressant. En bra uppsamlare för många olika källor är Nyhetsportalens nyhetsdel Nyheter Sport där man brukar hitta det mesta från de största tidningarna. Vill man ha lite mer nischat och mer riktat mot gym kan kanske muscles.se eller sund.nu vara en bra startpunkt. På engelska finns även New York Times hälsodel och Digg.

Har du några bra tips? Lämna gärna en kommentar!

Det går faktiskt att klara sig bra utan kosttillskott, trots väldigt intensiv träning. Skafferiet brukar innehålla det mesta som behövs för en bra träningskost. Några riktlinjer och tips:

  • Frukt är jättebra! Vitaminer behövs ännu mer vid träning, dels för återhämtning dels för att kroppen måste använda vitaminerna för att bygga upp nya muskler med. En eller två bananer efter träningen gör att både energi och vitaminer tillförs, liksom ett äpple. Vid intensiv träning kan det ibland vara nödvändigt och bra att äta frukt 3-6 gånger per dag mellan de vanliga målen.
  • Frukost är det viktigaste. Det är ingen klyscha, det är helt sant. En rejäl frukost gör att kroppen orkar med all träning. Musli, fil, frukt, mörkt bröd, bra pålägg (leverpastej är t.ex. väldigt bra) och ett glas juice är tips. Mjölk, fet ost, smörgåsmargarin och söta Corn Flakes är dock inte någon bra frukost, det kan tvärtom ta ned kroppens energiflöde.
  • Mycket kött (t.ex. fläskfilé, köttgryta eller biffar), fet fisk (t.ex. lax) och mycket bönor gör att man både får i sig tillräckligt med protein samt Omega 2 och 3, som är viktiga ingredienser i kroppens uppbyggnad. Då behövs inget proteinpulver, som ändå innehåller mer skit än nyttigheter.
  • Kolhydrater är inte heller någon klyscha. För någon som tränar mycket behövs energi i form av pasta, ris och potatis. Försök om det är möjligt att använda fullkornsris, fullkornspasta och kanske även än nyttigare varianter som bulgur. Det gör kroppen gott.

Kort och gott: fokusera på bra mat, gärna fullkornsvarianter och nyttigheter. Ta bort mjölk och ljust bröd, ät mycket frukt och grönsaker och slutligen ät ordentligt! Det behövs, men ät bra saker. Magen blir nöjdare och kroppen får ut det mesta av träningen på ett helt annat sätt!

Många förknippar träning på gym med stora biffiga killar som sitter med hantlar á la 50 kilo vardera och som efteråt häller i sig en liter av något konstigt kosttillskott tillsammans med ett rått ägg. Kanske med rätta, på många gym är detta en del av sanningen.

Kosttillskott kan dock fler än de som redan är biffar använda. Vid träning krävs annan kosthållning och framförallt när det gäller protein så är det svårt att få i sig tillräckligt för att musklerna ska kunna byggas upp. Proteintillskott blandat med “återhämtningskolhydrater” kan därför vara ett bra alternativ, även för de som kanske inte går in lika seriöst för träningen.

Ett par råd vid inköp av kosttillskott:

  • Köp på nätet. Oftast flera hundra kronor billigare och möjlighet att jämföra priser på ett helt annat sätt, utbudet är mycket större.
  • Köp storpack. Spara eller dela med kompisar, storpack blir oftast väldigt mycket billigare. Det brukar i många fall gå att dela upp i olika smaker trots storpack (pga att de ligger i påsar).
  • Prata med ditt gym eller din tränare. Behövs kosttillskott? Protein, återhämtningskolhydrater, vätskebalans, mineraler? Ibland kan det bästa kosttillskottet vara en banan eller två. Låt dig dock inte luras av att de även vill sälja direkt från gymmet, gå hem och Googla på samma märke istället.
  • Köp inget skit. Kosttillskott är dyrt, men kosta på dig sådant som verkligen är bra för kroppen. Det är en bransch fylld av skit och därför ska man försöka köpa riktiga grejer. Naturliga kosttillskott är dock inte skit, de brukar hålla hög kvalitet. Det är snarare de lite tyngre preparaten som “luktar biffgym” som min kompis skulle sagt, som man ska akta sig för.

Styrkeguiden
Styrkeguiden innehåller ett komplett övningsbibliotek med 175 styrketräningsövningar fotade i 2-3 steg, vilket gör boken till en av de mest omfattande på marknaden just nu! Tanken är att man själv ska kunna skapa ett bra och varierat styrketräningsupplägg. Med tecknade anatomibilder, enkla symboler och angivna svårighetsgrader är det lätt att få hjälp oavsett träningsnivå.

Pris: 139 kr på www.coachonline.org

Styrkeguiden

Stretchguiden
Stretchguiden är en uppföljarbok till Styrkeguiden av Cia Larsson, personlig tränare och kost och träningskonsult. Även denna bok är utförd som ett övningsbibliotek med ca 100 enkla stretchövningar för hela kroppen. Här hittar man tex tips för golfarmbågen eller om man har stela muskler i ryggen. Alla bilderna är fotade i färg med tillhörande teknikförklaringar och kommentarer. Cia skrapar också lite på ytan vad gäller stretching i allmänhet, enkla råd och fördelar inför olika idrotter. Boken är utformad till att ha med i träningsväskan, utan en massa tung fakta och i ett praktiskt format. I boken uttalar sig också några kända idrottsprofiler om deras stretching, vilket är väldigt inspirerande!

Pris 159 kr på www.coachonline.org

Just nu har Cia ett paketpris på 275 kr för båda böckerna! Kika in på coach online för att ta del av erbjudandet.

Spinning är en träningsform för grupper där träningsredskapet är varsin motionscykel. Det går ut på att cykla till musik i ett tempo och ställning som träningsledaren, som själv cyklar i motstående riktning mittemot övriga träningsdeltagarna, bestämmer. Hur mycket motstånd man vill ha kan man dock ställa in själv genom att vrida på ett handtag på ramen. Desto lägre man har styret, desto jobbigare blir det.

Träningsledarens viktigaste uppgift är att peppa deltagarna till att kämpa, vilket brukar innebära många “Kom igen nu! Ni orkar mer!”. Spinning är en väldigt effektiv träningsform som kräver mycket energi. Således inget för de som varit förkylda eller som vill ha rehabilitering.

I Spinning finns tre olika ställningar som träningsledaren säger åt deltagarna att byta mellan då och då:

  • Sittandes (det mjukaste alternativet)
  • Stående framåtlutad med stadigt tag om styret (det något hårdare alternativet)
  • Stående med rak rygg och endast använda styret för balans (det riktigt jobbiga alternativet)

De flesta gym har spinning-pass för sina medlemmar och på många ställen är det även gratis för de som har gymkort.

Spinning

Jag rekommenderar spinning till de som vill köra ett riktigt hårt motionspass. För det är precis vad det är, otroligt hårt och väldigt bra för motionen. Det finns 20, 30, 40 och 60 minuterspass och om det är första gången rekommenderas ett något kortare pass. Spinning är riktigt jobbigt, hur bra kondis man än har.

Ett tips är att planera in ett spinning-pass i veckan. Det brukar vara rätt lagom för de flesta och då ger det verkligen resultat. Själv har jag i perioder kört ett spinning-pass i veckan tidigt på morgonen, vilket fungerade rätt bra för mig trots morgontröttheten.

Note: Cycling är i princip samma sak som spinning. Spinning är ett varumärke och ett koncept där träningsledarna behöver gå en speciell utbildning, medan cycling är en avgrening och motkoncept som inte är lika kommersialiserat.