Foder minskar omega-3-halten

På tio år har halterna av ­marint omega-3-fett halverats i odlad lax. Orsaken är att raps och soja blivit ett vanligt inslag i fodret. När hjärtpatienter på Ullevåls sjukhus i Oslo bjöds på lax som fått olika sorters foder var skillnaden tydlig redan efter sex veckor. Den fisk som bara fått marint foder var klart bättre för hjärtat än raps-laxen.

Odlad lax är en viktig källa till EPA och DHA, de marina omega-3-fettsyror som bland annat kopplas till bättre hjärthälsa. Men i takt med att priserna på fiskolja ökat har många producenter blandat i vegetabilisk olja i fisk­fodret. För konsumenten är det omöjligt att upptäcka skillnaden.

Nu har forskaren Sverre Seierstad i sin doktorsavhandling vid den norska veterinärhögskolan kunnat visa att förändringar i fodret kraftigt påverkar andelen av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA i fisken. Men inte nog med det: fiskens foder påverkar dessutom snabbt en rad kända riskfaktorer för hjärtsjukdomar hos den som äter fisken.

Laddar…