För att komma till ätsmart klicka på bilden nedan!

onsdag 2 februari 2011

Meny


1. Kycklingspett med limeyoughurt, spent- & tomatsallad
2. Jordärtskockssoppa med champinjoner och en persiljedipp
3. Köttbullar i brunsås med kokt potatis
4. Pasta med kräftstjärtat och dill
5. Helstekt fkläskkotlett med ugnsbakad tomat, vitlökskeso och olivsallad

måndag 17 januari 2011

Meny v 3

1. Kokt kolja med hackat ägg, persilja och riven pepparrot
God klassiker som alltid går hem (lätt, 25 min)



2. Fylld lövbiff med löksky och rostad potatis

Läcker biff med smakrik potatis (medel, 30 min)

3. Blomkålssoppa med fylld paprika
God, enkel och mättande vegetarisk rätt (30 min medel)

4. Kycklinggryta med curry
Lättlagad kycklinggryta med sting (30 min lätt)

5. Grillad karré med tomatconcassé
En härligt marinerad karré som avslut på veckan (30 min, lätt)

tisdag 11 januari 2011

Meny v.2

1. Viltskavsgryta med champinjoner
En mustig och god gryta som värmer i vinterkylan (lätt 20 min)

2. Ugnsbakad kolja med senap och persilja
Färsk fisk med svenska smaker (lätt, 25 min)

3. Potatis- & spenatsoppa med ägghalvor
En lättlagad och god vardagssoppa (lätt, 20-25min)

4. kycklingwok med bambuskott & vattenkastanj
Snabblagad wok kryddad med färsk ingefära
(lätt, 20 min)

5. Grillade hamburgare med klyftpotatis
Barnfavorit i repris (medel, 40 min)

torsdag 16 december 2010

Juluppehåll!

Vi på ätsmart har juluppehåll under veckorna 51-1 med start igen vecka 2.

Vi önskar alla en God Jul och ett Gott Nytt År!

Maria & Lina

Saffran

I juletid är saffran en populär krydda i många hem. Saffran har använts som smakförhöjare, doft, färgämne och medicin i mer än 3000 år. Den är världens dyraste krydda per vik och består av pistiller plockade från saffranskrokusen (Crocus sativus).
Saffran innehåller ämnen som i studier har visat sig i ha potential att bl.a. förebygga cancer och åldrande. Saffran innehåller ämnen som fungerar som antioxidanter. Antioxidanter skyddar våra celler i kroppen från att oxidera (härskna). Mycket tyder på att sjukdomar så som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och viss typ av diabetes beror på oxidering (härskning) i kroppen och antioxidanter skyddar kroppen mot dessa sjukdomar.
Antioxidanter finns det även rikligt av i frukt och grönsaker.

Regelbundna måltider

Regelbundna måltider är A och O för att vi ska må bra! Våra matvanor påverkar både vårt humör och vår ork. Äter vi regelbundet håller vi blodsocker i en jämn och fin nivå vilket resulterat i bättre koncentrationsförmåga, vi blir piggare, får minskat sötsug och ett bättre humör. Frukost, lunch, middag och 2 mellanmål är det optimala för en dag. Självklart handlar det inte bara om när vi äter utan också vad äter. Bra frukostar och mellanmål som naturell yoghurt med müsli och bär, gröt eller ett grovt bröd med ett bra pålägg är att rekommenderas. Försök att lägga fokus på frukost och lunch och ät mindre till middag och kvällen. Äter vi regelbundet, och håller blodsockret på en jämn nivå, minskas sötsuget under dagen och kvällen.

Frukost ska ätas som en drottning, lunch som en prinsessa, middag som en bonde och kvällsmål som en fattiglapp!

måndag 6 december 2010

Meny v. 49


Ugnsbakad lax med saffransdoftande grönsakssuté

När det är jul i vårt hus kryddar vi maten med lite saffran
Viltskavsgryta med champinjon och pepparrot

En mustig och god gryta, väl till pass efter en vinterdag

Grillade kycklingklubbor med saffransbulgur/ris
Saffrankryddad bulgur/ris som gör sig extra gott med lite mandel och plommon
Korvgryta med röda linser
En gryta med mycket grönsaker, kryddad med lite senap
Fläskfilé med champinjon och tomatconcassé

En god och trevlig fedagsmiddag