den franska

1kg potatis
3/4 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1msk fransk senap
1 1/2 tsk italiensk salladskrydda
rödlök
sallads-purjo eller gräslök
kapris.
skala potatisen o koka i buljong.finhacka rödlök o skär purjo, gräslök eller salladslök i yttepyttetunna ringar
avgör mängden själv.ta stavmixen o kör ihop olja, vinäger, senap o salladskrydda.dressingen ska bli tjock o
krämig.skiva den avsvalnade potatisen o blanda allt. glöm inte kaprisen.smaklig måltid

skogsbärs kesellaglass 4 pers

400 g frysta skogsber
400 g kesella naturell
1 dl råströsocker
20 st pepparkakor
2 dl vispad grädde
citronmeliss
smula pepparkakorna i fyra vinglas.mixa med en stavmixer de frysta bären,kesellan o sockret i en skål
fördela i vinglasen o toppa med grädde, dekorera med en kvist cetronmeliss.

kallrökt hälleflundra med örtägg o permesan 4 pers

200 g kallrökt hälleflundra, tunt skivad
80 g hyvlad permesan
1msk hackad persilja
1 msk hackad basilika
1 msk hackad dill
3 msk philadelphiaost
1 förpackning salladsskott
 salt o peppar
hacka persiljan, basilikan o dill.mixa örterna med philadelphiaosten. hyvla permesanen.forma örtkrämen
till små ägg.lägg upp hälleflundran på tallrik med lite salladsskott o ett örtägg. strö över hyvlad permesan.

rådjursskav

4 pers.
800 g rådjurskött
200 g trattkantareller
100g ädelost
1 hackad gul lök
4 dl grädde
3 msk smör
400 g palsternacka
400 g potatis
4 msk smör
3 dl mjölk
strimmla köttet halvtinat så går det lättare att skära tunna skivor.värm en traktörpanna eller en järn gryta
lägg i smöret, däreffter löken o svampen å låt fräsa.tillsätt o bryn köttet,salta o peppra.lägg i osten
å häll i grädden,låt koka till en såsig konsistens.skär palsternackan o potatisen i mindre bitar.koka i saltat vatten
tills allt är mjukt.häll av vattnet o tillsätt mjölk o smör,salt o peppar.mosa med potatisstamp.servera.

sotare

strömming
1dl grovt salt
urtagen strömming med huvudet kvar läggs i en påse med 1dl grvsalt.
skaka o låt ligga ett par timmar.grilla över glödbädd eller stek i mycke het panna
ät omeldelbart,hälls me fingrarna.

älgfile

Ta en älgfile,skär en skåra efter hela filen, skär ej igenom filen.fyll filen med rikligt me vitlöksost, och valfri kryddost i skåran.krydda med grillkrydda utanpå köttet o smeta med en vitlöksklyffta på köttets yta.
trä köttnät runt filen så den håller ihop.in i ungn.ta ut den när det röblodiga precis har försvunnit.
glöm ej att lägga rikligt med klickar av margarin i ungspannan runt köttet.sen gör du såsen av skyn.
servera med klyfftpottatis

mera inlägg

återkommer med mera recept konturnuerligt

musselsoppa 4 pers

1 påse musslor
1 gul lök,hackad
2 vitlöksklyfftor, finhackade
3 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl olja
1 dl hackad persilja
tvätta musslorna i kallt vatten o dra bort eventuelt skägg.kasta skadade musslor.
hetta upp oljan i en stor kastrull.ha i löken o musslorna.lägg på locket o skaka
kastrullen ordentligt.koka 3 min häll sedan i vinet o koka två min.i med grädden
o koka två min till. lägg i persiljan o servera genast me brödkrutonger. rosta brödet
o gnid in de me en vitlöksklyffta

tipps på marinader

färsk ananasjuice blandad med rivet citronskal

citronsaft,krossad vitlök o hackad röd chilipeppar

rövin ,tranbärsjuice o krossade enbär

rövin,kanelstång, o krossade kryddneijlikor

sherryvinäger,olja,timjan,salvia, o lagerblad

kokt rimmat gåsbröst med örtpasta och tomat

4 pers
2 gåsbröst, 400 g pasta,1/2 dl kryddörter,4 tomater,1 röd lök,1 msk olivolja
saltlake:1,25 l vatten ,175 g colorozosalt,1 msk socker
spruta in saltlag i köttet med en kanyl, lägg sedan köttet i laken två timmar.
koka sedan köttet till dess det känns mört.gör en sallad på tomat o rödlök,
koka pastan o blanda med örter o olivolja.skär upp köttet o  servera.

återkommer kontinuerligt med nya recept

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0