rödvinsmarinerad älgrostbiff med potatisgratäng o pepparotslingon 4 pers

1 kg älgstek
2 dl rödvin
1 msk rosmarin
1msk timjan
2 vitlöksklyfftor
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
saften av en halv citron
    pepparrotslingon.
2 dl frysta lingon
1 dl socker
en halv dl riven pepparrot
blanda ihop
lägg älgsteken i en kraftig plastpåse, häll i den blandade marinaden,förslut väl o mariner i två tre dyngn i kyl.
lyft ut steken o torka av steken men spar marinaden.bryn steken runt om i stekpanna.sätt steken i ungn
i 130 g.vid 55 g ta ut steken o linda in den i folie, låt vila 20 min innan du skivar den.koka upp stekskyn o
lite av marinaden.red av me maizena brun. smaka av med salt o peppar. servera med potatisgrateng
pepparotslingon o lättkokt broccoli

bryggarstek

Bryggarstek:

6 personer

1,5 kg älgkött
2 dl grädde

Ingredienser till lagen:

1 flaska mörkt öl
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl vilt och svamp fondi
1/2 dl soya
2 buljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
2 tsk krossad svartpeppar

Blanda alla ingredienserna till lagen och låt den koka upp. Lägg därefter i älgköttet och koka i 45 minuter. Vänd sedan köttet och låt det koka ytterligare cirka en timme. Låt därefter köttet ligga i skyn i cirka ett dygn. Sila sedan skyn och tillsätt 2 dl grädde. Red av med mjöl. Skär köttet i skivor och servera med potatis, sås, gröna ärtor och brysselkål.

gräddig fiskfele med bakade tomater,vitlök o oliver

150-200 g gös eller abborrfile per person
ca 20 st körsbärstomater, gärna i fler färger
rosmarin
svart oliver,hels italienska inlagda i olja
2 vitlöksklyfftor
1 dl grädde
ungnen på 175 g ,finhacka vitlöken.lägg tomaterna i en ungsfast form.salta o strö över lite rosmarin innan du
ringlar över olivolja.räkna med att tomaterna tar cirka 20 mi innan dom får färg.när tomaterna börjar bli klara
strör du över vitlöken o lägger ner oliverna i formen.häll på grädden o ställ in i ungnen några minuter
salta de byxade fiskfileerna o vänd dem i vetemjöl innan du gyllensteker dem i smör.lägg upp de färdigstekta
fileerna o fördela tomater,oliver o sås över.bara sallad till,potatis eller ris går också

bourguignon på hare

lår obogar skurna eller huggna  i två centimeter bitar.200 g rökt sidfläsk i en centimeters tärningar
200g smålök
200 g små champinjoner
timjan
3-5 dl rödvin
3 tärningar knorr hönsbuljong
maizena brun
salt o peppar
stek fläsktärningarna i fin färg, lägg i en bunke.stek sedan löken i de överblivna fettet från fläsket o sist champinjonerna.tillsätt ev lite smör.krydda med salt o peppar.lägg allt i bunken.bryn därefter haren runt
om i en järngryta,salta o peppra.slå på vinet o fyll upp med vatten så att det täcker ordentligt.lägg i
hönsbuljongtärningarna o låt koka upp.skumma om det behövs.sjud på svagare värme.lägg i en till
två kvistar timjan o hälften av fläsket,löken o champinjonerna,sjud med lock i ca 45 min.blanda i
resten av fläsket,löken o champinjonerna,sjud i ytterligare 15 min.red med maizena brun till en
såsig konsistent.servera med ris o kokta grönsaker

egen cafe de parissmör

250 g smör,1 äggula,1 msk tomatpure,1 msk fransk senap,1 msk finhackad schalottenlökar, 1 liten pressad
vitlök,2 msk finhackad persilja, 1msk finskuren gräslök,1 tsk kapris, 1 tsk citronsaft, 1/2 tsk grönpeppar,
1/2 tsk paprikapulver,1/2 tsk worcestershiresås, 1/2 tsk konjak,1 tsk timjan,1 krm rosmarin,1 krm curry,
salt o peppar.blanda å låt vila i kyl ett dyngn

vildsvinsbiffar med ungsbakade morötter o löksky 4 pers

600 g vildsvinsfärs
2 ägg
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
salt o peppar
2 st gula lökar,skivade
1 tärning knorr hönsbuljong
1 msk socker
2 dl vatten
maizena brun
8 st morötter
färsk timjan
2 msk strösocker
0,5 dl olivolja
blanda stöbröd,mjölk o ägg i en stor bunke.vänd ner färsen o krydda.blanda väl.forma fyra stora eller 8 småbiffar
o stek i smör.löksky.stek löken i smör,häll på sockret o låt löken få en karameliserad yta.häll deräfter på två dl
vatten o smaka av med salt o peppar.red med maizena brun till lagom simmig konsistens.ungsbakade morötter.
skala o skär morötterna i stavar.lägg i en ungsfast form o krydda med salt o peppar.lägg på lite färsk hackad
timjan.häll på olivolja o blanda väl.200 g i ca 15 min.

grillad vildsvinskarre med salvia,bacon o vitlök

1 skiva vildsvinskarre
salt o peppar
1/2 paketbacon
1 vitlöksklyffta
1 brunt salviablad
en liten knippa bladpersilja
tärna baconet o skiva vitlöken tunt.plocka bladen från salviasjälkarna ogrovhacka persiljan.stek baconet o låt
det rinna av på papper.strax innan karren är klar hettar du upp lite smör o en aning olja i en panna
skjuts i med de hela salviabladen,vitlöken o persiljan.sen hastigt i med baconet o vips upp med en hög
av det gröna på karren.på bordet väntar en sallad med tomater i blandade färger o rikligt med  rödlök
i tunna ringar.

katrinplommonspäckad en husmansklassiker 4-5 pers

vildsvinskarre hel,benfri runt 1 kg
katrinplommon,kärnfria
2 1/2 dl vatten
1 buljongtärning,grönsak
1 dl grädde
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
salt o peppar
puttsa karren, stick några hål här o var där du trycker in katrinplommon.inte för många.salta o peppra,ge den sen en fin stekyta.skiva löken o lägg ner den tillsammans med vatten o buljong.puttra på låg värme i en o en halv timme.ta upp o låt vila när du gör sås av skyn.ta upp löken innan du fräser lite nytt smör i en kastrull,vispa
i mjölet o späder med skyn.rör i grädden o låt de hela puttra några minuter.smaka av med salt o peppar.
ungnsrostade rotsaker till.mjölig potatis i stora bitar o morot fick koka en kvart i kastrull,sedan ångade de av
i durkslag,små halverade rödlökar o en skvätt smält smör,pluss salt. in i ungn på 225 g tills fin färg ca.30 min.

möraste o mustigaste karre"n i tomatsås 4-5 pers

hel benfri vildsvinskarr"e runt 1 kg
2 burkar hela tomater
2 msk tomatpure
1 gul lök
2 vitlöksklyfftor
1 morot
2 stjälkar blekselleri
2 msk vit balsamvinäger
1/2 msk socker
salt o peppar+ en nypa chiliflakes
en nypa chiliflakes eller liknande, t ex lite sambal oelek.salt o peppar på karren innan du steker den runt om i en
panna.fimhacka lök o vitlök,samma sak med morot o selleri.enklast är att först strimla dem o sedan skära i små
bitar.ta fram en gryta som fungerar att sätta i ungnen o fräs upp allt hackat helt kort innan du häller på tomaterna
tomatpure,vinäger, lite salt o chili.ner me köttet i grytan,locket på i ungnen på låg värme,runt 80 g ca 5-6 tim.
när grytan kommer ur ungnen har du den garanterar mörast bit kött,den faller bokstavligen i bitar o passar så
bra till pasta o en generös näve färskriven parmesanost.

Asieninspererad snabbversion 4 pers

vildsvinskarre ca 600 g
några stjälkar salladslök eller strimlad purjo
färsk broccoli
1 vitlöksklyffta
en bit skalad färsk ingefära,valnötsstor
1/2 färsk chili
saften av1/2 limefrukt
2 msk ljus soja
1/2 tsk sesamolja
en klick honung
strimmla köttet ytterst fint.lättast går det om biten är halvfryst.strimmla löken på snedden.bryt broccolin i bitar
finhacka vitlöken,ingefära o chili.den som vill ha påtaglig hetta låter fröna inuti vara kvar.hetta upp olja i en
stekpanna.välj en neutral olja, t ex raps. lägg i köttet o fräs det till en fin färg. lägg i lök o broccoli o fräs helt
kort innan du följer efter med övriga ingredienser. rör om, avakta ett ögonblick o så var det klart.riktig
snabbmat som serveras med nudlar eller ris.

RSS 2.0