Grekisk pyttipanna

Grekisk Pyttipanna – allt i långpanna  225 grader 10+20

Fläskfilé  400 g (en tub)– Skär bort allt synligt fett, skär i kuber -  marinera

Grillolja vitlök  3 msk

Soja               3 msk

tomatpuré    2 msk

Peppar, kryddörter , balsamvinäger   - Hitta på lite marinad men smaka så den är god J

 

Skär potatis i  klyftor låt gå i 10 min innan du tillsätter övriga ingredienser och kör dem 20 min i ugnen

Potatis i klyftor

Häll på kött, marinad och grönsaker

Paprika i bitar,  två stycken i olika färger

Rödlök i klyftor

Coctailtomater

Oliver svarta och gröna

1 paket Feta ost mager strö över

 

Kall Limesås

lätt yoghurt låt rinna av i kaffefilter

1 Riven lime (pressa i  lite saft om man vill)

1 tsk honung

Salt peppar

Pressad vitlöksklyfta

 

Servera med grön fräsch sallad –blandad med  apelsinklyftor eller granatäpplekärnor

Maten dekoreras med en halv kruka färsk timjan.

Helena Ritzén

 

Tack Helena för du delar med dig av din favorit!


Vidio - läcker lammcurry

Hej!

Se en matlagningsvidio med ViktVäktarna (engelska)

Läcker lammcurry  - klicka >>>här

Recept på semlor

 

Semlor

15 stora eller 30 små

 

ProPoints värde/stor semla: 8

ProPoints värde /liten semla: 4

 

50 g margarin              

2 1/2 dl lättmjölk                     

1 pkt (50 g) jäst                       

1 1/4 dl kesella lätt                   

3/4 dl vit baksirap                    

1/4 tsk salt                               

1 tsk kardemumma                  

8-9 dl vetemjöl            

Pensling:

1 äggula                                   

3 msk lättmjölk            

Fyllning:

150 g mandelmassa     

3 dl mellangrädde max 27 %

 

Gör så här:

 Smält margarin, tillsätt mjölk och värm till 37o. Smula jästen i en bunke och häll över mjölkblandningen. Rör om så att jästen löser sig. Blanda ner kesella, salt, kardemumma, sirap och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter. Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut till runda bullar. Lägg på en bakpappersklädd plåt, låt jäsa 30 minuter. Vispa äggula, mjölk och pensla bullarna. Grädda i ugn 225o 6-8 minuter. Låt bullarna svalna under bakduk. Skär ett lock på bullarna, gröp ur lite inkråm och blanda med mandelmassan. Fyll bullarna med blandningen. Vispa grädde och klicka på. Lägg på locket och pudra över lite florsocker.

Tips!  Istället för mandelmassa, blanda kakao, socker och rivet apelsinskal i grädden.

 


Hembakat rågbröd

Hej!




Klicka >> här för att skriva ut receptet



1 bröd

50 g, 1 pkt jäst
4 ½ dl vatten, 37°
1 ½ msk ättika 12%
1 msk sirap
1 tsk salt
½ dl potatismjöl
½ dl fibrex
1 ½ dl rågkross
7 dl grovt rågmjöl
2 dl fullkornsvetemjöl special

 

Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet (37°) vatten och rör om så att jästen löser sig.

Tillsätt de övriga ingredienserna men spara ca 1 dl vetemjöl till utbakningen.

Låt degen jäsa ca 1 timme. Degen ska vara "kladdig" men formbar (med lätt hand).

Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av vetemjölet. Forma degen till en limpa och lägg i en smord bakform ca 1 1/2 liter.

Jäs brödet ca 1 timme. Nagga det lätt med en gaffel.

Grädda i ugn 250° i 15 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 45 minuter.

Låt brödet svalna inlindat i bakduk. Tips! Blanda gärna i brödkryddor för mer smak.

Brödet beräknas ge 20 skivor och är ett bröd med Mättnadsfaktor.



Vilka köpta bröd har mättnadsfaktor? Klicka >>>här







Recept på Grovt rågbröd med Mättnadsfaktor





Vill du ha recept på ett Grovt Rågbröd att baka själv som räknas som Mättande bröd?

Här kan du göra din anmälan av Nyhetsbrevet med receptet - klicka på länken nedan
Subscribe to our newsletter




Saffransbullar

Hej!

Recept på saffransbullar hittar du som har Månadskort+ om du klickar i övre menyn på Mat & Recept / Recept & Matlagning. Sök på Saffransbullar
.

Eller klicka nedan ....  

Lätta Lussebullar
Om du gör 30 bullar blir det 5 ProPoints
och gör du 50 st blir det 3 ProPoints per styck


På min blogg under "
tidigare inlägg Recept" hittar du goda chokladkolor


Lycka till med baket!


Hälsningar
Margareta

Äpplepaj

Hej!



Här kommer ett härligt recept på äppelpaj:

http://kalasgott.com/recept/appelpaj-smalare-variant/


4 portioner / 3 ProPoints per portion

Hälsningar Margareta

Kikärtspaj med kantareller - 6 ProPoints per bit

Hej!

Min lätta favoritpaj i repris hittar du på 
http://vvmargareta.blogg.se/2009/august/kikartspaj-med-kantareller.html
I väntan på kantarellerna går det utmärkt med champinjoner



Hälsningar Margareta


Tips på snabblagad mat från lektionerna v 12

10 ProPoints

1 laxfile, 2 potatis, 3 msk fraiche, broccoli, pepparrot

1 kycklingfilé, ris 1,5 dl, rotfrukter i ugn, 1 tsk olja, sås för 2 PP

1 kycklingfilé, sweet chili och creme fraiche, äggnudlar, wokgrönsaker
 
Grovt rågbröd, 2 dl räkor, 1 ägg, lättmajonäs, sallad, tomat, gurka, 1 dl vitt vin


Snabba rätter med få ingredienser 

Omelett, mjukost, sparris, körsbärstomat, sallad

Pasta, rökt lax, färsk spenat, vitlök, minimat 4% (grädde)

Tonfisk, ägg, lök, oliver, tomater, dijonsenap

Ris, Hemköps lättkorv, körsbärstomat, haricot verts

Wokgrönsaker, lövbiff, ris, rostade pinjenötter, mangochutney

Laxfilé, spenat, tomater, quinoa, fetaost

Pasta, färs, lättfraiche, ost, purjolök

Laxfilé i micron, couscous, grönsaker

Champinjoner med bortaget skaft som fylls med fetaost och körs lite i micron !!! Gott!!!

Omelett, potatis, stekt lök, fetaost, grönsallad

Glutenfri, vegetarisk och mjölkfri:
Ris, röda linser, tomatpuré, gul lök, vitlök
Fräs lök, vitlök och tomatpuré. Addera linser, vatten, salt, olja och citron och låt koka till riset är klart.

Tack alla medlemmar för inspirerande idéer!

Hälsningar 
Margareta 


 




Fyll på med vitaminer

Hej !

Här kommer en länk till läckra lätta recept som är sprängfyllda med vitaminer och antioxidanter.

http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/recept/fyll-pa-med-vitaminer_5849673.svd   Mums!

hälsningar Margareta

Marshmallows


Prova att göra egna Marshmallows

Hela satsen ger totalt 76 Pro Points

http://www.stenvreten.se/julgodis.htm

Mums!



Vitkålssallad



VITKÅLSSALLAD

20 portioner
2 ProPoints per portion


1 litet vitkålshuvud
2 gula lökar, hackade
2 gröna paprikor, strimlade
1 grovt riven morot

Dressing:
2/3 dl vinäger
1,5 dl olja
2 tsk salt
1 ts socker
1/2-1 tsk malen svartpeppar

Häll friskt kallt vatten över så att salladen ligger till hälften i vätska.
Blanda om väl.
Låt stå till nästa dag då den är färdig att servera.


Ett stort tack till alla medlemmar för era recept!



Janssons frestelse, grön- och rödkålssallad


5 ProPoints per portion /
6 portioner


•        12 potatisar

•        1 gul lök

•        1 tsk flytande margarin

•        12 ansjovisfiléer

•        2 dl matlagningsgrädde max 4 %

•        2 dl lättmjölk

•        2 msk ströbröd

 

Strimla löken och fräs den mjuk i, utan att den tar färg, i margarin.

Strimla potatisen i matberedaren. Varva potatis, lök och ansjovis i en ungsform.

Börja och sluta med potatis.

Blanda samman mjölk, grädde och ansjovisspad, häll det över potatisen.

Strö över ströbröd och tillaga i ugn 200 grader i ca 50 min.



Här kommer ett recept på grönkålssallad.


Ännu fler spännande recept med grönkål m.m.


Här kommer ett recept på rödkålssallad


Mer tips runt julmaten hittar du på ViktVäktarnas hemsida -
"God Julmat för dig"


Recept på knäck och kolafras



KNÄCK

75 st , 1 Pro Points per styck

2 dl vispgrädde 40%
2 dl socker
2 dl ljus sirap
25 g sötmandel

Gör så här:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka allt utan lock på medelvärme. Värmen bör vara jämn hela tiden och massan bör bubbelkoka. Koka i 15-20 min beroende på kastrullens bottenyta. Rör om då och då men inte för ofta eftersom då kan knäcken bli sockrig i konsistensen.

Skålla, skala och hacka mandlarna. Tillsätt strax innan knäcksmeten är klar. Gör ett s k kulprov genom att droppa smet i en bägare med kallt vatten. Om smeten inte flyter ut i vattnet är knäcken färdigkokt. Klicka upp smeten i små formar och förvara dem  i kylen.



KOLAFRAS

25 bitar, 1 Pro Points per styck

25 g margarin
2 msk sirap
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1 msk vatten eller kokt kaffe
3 msk russin
30 g cornflakes
1 msk kokos

Gör så här:

Rör margarin, sirap, socker, vaniljsocker, kakao och vatten eller kaffe i en skål. Smält i micron 0,5 min på full effekt. Rör om. Tillaga i 1-1,5 min. Tag ut ur micron. Alternativt, koka på spisen under omrörning på svag värme. Blanda i russin och cornflakes. Klicka ut i små bullformar eller direkt på bakplåtspapper. Strö över kokos. (Kan uteslutas.) Låt stå i kyl några timmar eller frys en timma.






Lätta Lussebullar och chokladkola m.m.




Lätta Lussebullar
Om du gör 30 bullar blir det 5 ProPoints
och gör du 50 st blir det 3 ProPoints per styck


På min blogg under "
tidigare inlägg Recept" hittar du goda chokladkolor

I Tidning Må Bra hittade jag
7 läckra recept med pepparkakor och saffran.

Cake pops - senaste trenden i USA




http://www.tasteline.com/Recept/Cake_pops

gör barnkalaset till succé  ..... och även för viktväktare som vill äta lite men gott

Cake pops 

ProPoints™ värde:    2
Portioner:  30  

Ingredienser - förtydligande
Lättyoghurten innehåller 0,5% fett
Philadelphia Extra Light 5%


Läs mer om Cake pops på
http://www.svd.se/mathalsa/mathalsa/smarrig-klubbtrend_5584959.svd



Lätta Wafers

Jag vill tips om goda Choko Wafers utan socker för 1 ProPoints per styck.

Två rån med en kula hallonsorbe i mellan blir ett festligt mellanmål eller efterrätt.





Sommartårta

Hej!

Inför fruntimmersveckan så kommer här ett recept på en urgod Sommartårta.
Låt dig väl smaka!




Antal bitar: 12


ProPoints värde/bit: 4


Tårtbotten:

4 ägg                                                      

1 1/4 dl strösocker                                

3/4 dl vetemjöl                                        

3/4 dl potatismjöl                                   

1/2 tsk bakpulver 
                                  

Fyllning:

1 liter jordgubbar                                   

1/2 dl vaniljvisp max 12 % 
                   

Garnering:

2 1/2 dl mellangrädde max 27 %         

1 liter jordgubbar                                   

citronmeliss                                            

 

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner. Häll upp smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda i ugn 175o ca 40 minuter. Ta ut kakan, stjälp upp den och låt den svalna. Dela den i 2 bottnar. Mosa jordgubbar och blanda med vispad vaniljvisp och bred på första bottnen. Lägg på nästa botten. Bred/spritsa på vispad grädde, lägg på jordgubbar och stick ner några blad citronmeliss.


Midsommarmat


Här kommer länken till smarrig Midsommarmat på ViktVäktarnas hemsida

                                                         



ViktVäktarna - lektion v 24




Under denna veckas lektion kommer vi ordna en utlottning med bl. a. hjälpmedel i köket.
Du är välkommen att delta!


Midsommar närmar sig och vad ska vi äta för gott?
Kanske en Matjespaj för 11 ProPoints - receptet hittar du som har Månadskort+ i vår databas.
Eller en Nubbesallad som förrätt.
Eller en läcker ViktVäktarcheesecake.

Här kommer recepten: 


Nubbesallad            

Portioner: 6           3 Pro Points/port       (19 ProPoints totalt)

 

4 potatisar, kokta kalla

1 rödlök

100 g matjessill

2 ägg, hårdkokta

3 msk dill

1 dl fraiche max 5 %

salt , peppar

 

Låt sillen rinna av och dela den i mindre bitar. Finhacka löken, dela potatisen i mindre bitar och hacka äggen. Blanda potatis, lök, sill, ägg och dill. Vänd ner fraiche och kryddor.

Tips! Servera det i snapsglas dekorerat med en dillvippa och en bit knäckebröd.

 


Frusen ViktVäktar Cheesecake

 

Portioner: 10             ProPoints per bit: 8

4 ägg

2 dl strösocker

400 g philadelphiaost 5 %

1 vaniljstång

4 dl mellangrädde vispbar 27%

10 st kakor WeightWatchers  “Raspberry & White Chokolate Cookies” alt. Chokolate Cookies


Att äta till: blandade bär och frukter i bitar

 

1. Separera äggulor och äggvitor och lägg dem i skålar. Vispa äggvitorna hårda i en ren och helt torr skål.

2. Smula ner ViktVäktarkakorna och sprid ut dem i en pajform med löstagbar kant. Vispa grädden.

3. Vispa äggulor och strösocker till en pösig smet. Skrapa ut fröna från vaniljstången och kör dem tillsammans med philadelphiaosten i matberedaren med kniven monterad.  Slå äggsmeten över osten och kör det tillsammans några sekunder.

4. Vänd samman ägg- och ostsmeten med den vispade grädden. Till sist blandas de vispade äggvitorna varsamt ner utan att luften går ur smeten.

5. Häll smeten över kaksmulorna och ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.

6. Låt kakan tina något innan den serveras med blandade bär och frukter.


Tips: Pröva att ersätta mellangrädden med ViktVäktarnas ”Dessert Topping”. Vispa 2 påsar enligt anvisningar med vatten och låt stå kallt i 1 tim innan den används i kakan. Använder du Dessert Topping blir det 6 ProPoints per bit.


Välkommen!


PS. Öppettider som vanligt denna vecka. DS.




Tidigare inlägg
RSS 2.0