gastrourbis

mhe

Inbakad oxfilé (tournedos)

(4 port)

4 tournedos á 150–175 gr

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1 msk smör

Fyllningen

200 gr kycklinglever

2 msk hackad gul lök

1+2 msk smör

1–2 msk vispgrädde

2–3 msk konjak

2–3 krm salt

1/2 krm peppar

Inbakningen

2 plattor djupfryst smördeg

1 ägg till pensling

I

Börja sedan med fyllningen. Stek kycklinglevern med smör i het panna. Ge den ordentligt med färg. Blanda i lök, peppar och konjak (eventuellt flambera).

II

Låt levern svalna och passera den i en finmaskig sil. Blanda ned 2 msk rumstempererat smör och rör smeten smidig. Tillsätt grädden, smaksätt med salt, nymalen svartpeppar och några droppar konjak. Konsistensen bör bli som bredbar pastej.

III

Putsa bort fett och hinnor från köttbitarna. Hetta upp stekpannan, krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet på alla sidor med stark värme och kort tid. Låt det svalna på en tallrik. Tina smördegsplattorna.

IV

Dela varje smördegsplatta på mitten till fyrkanter, kavla ut till ca 15x15 cm. Täck varje köttbit med en degplatta (skär bort eventuellt överflöd). Vik ihop till paket och kläm ihop på undersidan.

V

Pensla knytena med uppvispat ägg och placera på en bakplåt (MEP hit). Stek i ugnen på 225 grader, ca 15 minuter. Servera med madeirasås och pommes chateau.