Inspiration Andreas Liljendahl

Namn: Andreas Liljendahl Ålder: 22 Född: Bollnäs Bosatt: Stockholm

Företag:

Sociala företaget Worldfavor. Möjliggör för företag att visa vad de gör för att skapa en bättre värld, eller som en del kallar det – CSR. För mer om exakt vad och hur Worldfavor gör, kolla på denna video.

1. Vad fick dig att starta eget?

Engagerade mig i UF i Bollnäs på gymnasiet och blev ekonomiansvarig för en ungdomstidning som vi kallade Craze UF. Magasinet finansierades genom annonser. Tidningen gick bra och jag hade en mycket bra lärare som hetter Svahnberg, han var grym! Detta gjorde att jag fick upp ögonen för att starta företag! Blev inspirerad och för mig blev det en passion!

Efter UF startade jag Track Magazine, ung tidning som täckte hela Helsingland. Började samtidigt studera projektledning och ledarskap (KY utbildning) i  Uppsala, plus att jag läste företagsekonomi vid universitetet samtidigt. Det blev intensiva 200% med universitetet, KY och tidningen vid sidan av.

2. Hur kom Worldfavor till?

Under den här tiden började en idé växa fram som jag kallade bidrag.nu. Tanken då var att företag skulle uppmärksammas när de gör bra grejer, jag upplevde att de får så lite tillbaka i utbyte. Skänker de pengar får de ytterst lite uppmärksamhet! Hur ska vi motivera företag att vilja vara goda när de får så lite tillbaka? Jag tyckte problemet var att de inte hade någon plats att visa upp vad företaget gjorde som var gott. Den här tanken var ett första embryo till Worldfavor.

Så jag beslöt att leta riskkapital som kunde hjälpa Worldfavor komma igång. Gick på möten på möten! Av en slump såg jag annons som sökte en student att verka för förändring. Genom den annonsen träffade jag Andreas Alfredsson som hade en ideell förening som heter Opinionsbyrån. Han hade liknande ideer som jag, men jag hade kommit längre kring tekniska lösningar. Vi beslöt att jobba tillsammans och skapade Worldfavor. Vilket var det absolut bästa jag hade kunnat göra! Fick med mig Per Gustavsson som är vår systemutvecklare.

Vi formade Worldfavor på engelska efter ISO 2600. SiS ville ha vår översättning och ett avtal drogs upp där vi kan säga att Worldfavor är uppbyggd efter ISO2600. Detta är denStandard som visar vad som är rett och fel. Från januari till februari 2011har vi jobbat i högt tempo med 18 timmar per dag. Programmerade dag och natt, hur mycket kodning som helst. Vi förlängde jordens livsspann men kortade nog vårt eget!

Sedan dök POTY upp! Helt perfekt timing – samtidigt som vi lanserade Worldfavor. Finalen på POTY skedde två veckor efter lanseringen. Att vinna den var en bekräftelse på att det vi gjort var viktigt!

Hittils är det ett stort intresse från allmänheten. Företag vill visa upp hur goda de är! Idag har vi 1000 individer och 30 företag registrerade. Vi har Kung Markatta, Ekobanken, Max hamburgare, Danderyds sjukhus och flera spännande på gång!

För ett företag är Worldfavor ett lätt sätt att visa sitt arbete med socialt ansvar. För en privatperson är Worldfavor ett sätt att påverka företag att bli mer hållbar och att bry sig om att skapa en bättre värld. Det är gratis att använda Worldfavor. När företagen ska visa hur de är goda får de betala en avgift för att visa detta utifrån ISO2600. Så tjänar Worldfavor pengar. För mig är det inte ok att enbart tjäna pengar på att visa hur andra gör gott för samhället. Worldfavor ägs kommersiellt till 50% och 50% ägs ideellt. Worldfavor är inget företag man tjänar stora pengar på! Jag har lön och får växa som person och får känner mig som en pionjär!

3. Vad var svårt samt enkelt när du ville starta eget?

Ekonomi var lätt för mig, tyckte det var roligt! Och pappersarbete var kul när jag startade upp! Folk tror nog det är svårare än vad det är! Dessutom finns det ju programvaror som kan göra det mesta. Svårt i början var att förlora pengar man satsat. Men jag blev sporrad av detta! Det är viktigt att inte se det som misslyckande utan att sporras. Vände mina motgånger till framgånger!

4. Vad tycker du borde finnas för unga som vill starta eget idag?

Behövs mer tävlingar som POTY. Som uppmärksammar goda exempel. Kanske redan i gymnasiet.

5. Andreas Tips till andra unga som har en idé och vill starta eget.

Du måste hitta rätt problem som man går igång på! Då får du drivkraft! Misslyckas ofta! Det är bra!

6. Vad är din uppfattning av socialt entreprenörskap – konceptet ”att rädda världen OCH tjäna pengar”?

Jag räddar världen, men tjänar inga pengar. Företaget måste få in medel för att gå runt. Pengar är ett sätt att byta värde. Tycker inte att det är helt ok att direkt tjäna pengar på att rädda världen, men det är inte helt fel heller.

7. Vem inspirerar dig just nu?

Andreas Alfredsson! Han har gjort mig till en mer ansvarsfull människa! Annars hade jag bara fokuserat på att tjäna pengar! Han är min förebild idag!

Lämna en kommentar