Blogg 2007

 

Blogg 2007 är ett arkiv. Vilket innebär att länkarna inte funkar och att du, om du vill läsa inläggen i kronologisk ordning, måste börja från slutet. ;D

 

 

Drogtester på ungdomar

I Landskrona har vi för avsikt att göra en förstudie för att se om det är möjligt att genomföra slumpvisa drogtester i årskurs 8 och 9.

Det har blivit en enorm uppmärksamhet kring detta. En paradox är att "vanligt" folk är väldigt positiva medan "experterna" är betydligt mera negativa.

För egen del tycker jag att detta är ett bra initiativ.

Tydligen finns det inga lagliga hinder och det ska bli intressant att följa förstudien. Förhoppningsvis blir Landskrona först i landet med att införa detta i grundskolan och att vi därmed också blir först i landet med att ge föräldrar en möjlighet att tidigt ta tag i problemen med droger och ungdomar en bättre chans att slippa missbruksproblem.

Jag har en son i åttan och jag är inte alls säker på att jag skulle kunna upptäcka om han kom hem och hade rökat cannabis eller provat extacy. Men jag vill verkligen veta om det har hänt för annars är det ju omöjligt att göra något åt det.

Enligt en utredning som BRÅ (Brottsförebyggande Rådet) har gjort kostar en missbrukare ca 15 000 kronor per dygn allt inräknat. Så ur strikt ekonomisk synvinkel är därför en möjlighet att stoppa missbruk tidigt en god investering. Och ur ett mänskligt perspektiv ännu viktigare - vem önskar sina barn en framtid som missbrukare?

Postat: 2007-12-03, 12:03

 

 

Söndag kväll

Funderar på hur jag ska få ihop veckan och inser att jag borde gå och packa resväskan istället för att sitta framför datorn.

Kongress med Sveriges Kommuner och Landsting är det som gäller måndag eftermiddag till onsdag kväll. Bibban papper som vi ombud har att läsa igenom är gott och väl 20 centimeter tjock. Jag är glad att jag bad att få den till kontoret, går det till hemadressen får jag en avi i brevlådan och måste köra till Hemköp för att hämta paketet.

Det ska bli intressant att se om det görs några "borgerliga" markeringar, det är ju ny majoritet men organisationen som sådan är knappast särskilt politisk. Det tycker jag att man ska vara om man är "tillsatt" politiskt...

Jag lär återkomma med ett referat.

Postat: 2007-11-11, 22:39

 

 

Allhelgona

Det drar ihop sig till skräck och ljuslyktor. Kanske är denna helg ett bevis på den integration/globalisering som sker hela tiden?

En högtid som har sitt ursprung i förkristna keltiska traditioner, över Ortodoxa och Katolska kyrkans traditioner till de helt igenom kommersialiserade anglosaxiska.

Läs mer på Wikipedia

Postat: 2007-10-31, 14:03

 

Trångt i mitten

Det har riktats kritik mot nya Moderaterna för att partiet drar sig åt mitten och överger sin liberalkonservativa ideologi.

Nu möter ledande socialdemokrater upp i mitten även i sjukvårdsfrågan. Ingela Nylund Watz och Dag Larsson, socialdemokraternas gruppledare respektive vice gruppledare i Stockholms läns landsting säger i en debattartikel i dagens DN att "vi är öppna för alternativa driftsformer, privata såväl som ideella. Detta måste partiet i hela landet ställa sig bakom i både ord och handling. Som socialdemokrater ska vi stå på patienternas sida, inte den offentliga vårdapparatens."

Med tanke på att vi i Landskrona är på gång att ta fram en konkurrenspolicy i syfte att just öka det privata inslaget i den kommunala vård- och omsorgssektorn hoppas jag att socialdemokraterna här hörsammar uppmaningen från sina partikollegor i Stockholm.

Postat: 2007-10-31, 13:53

 

 

Regionrådet tycker till

Tillbringar tisdagen i Kristianstad med Regionfullmäktige. Där är jag bänkkamrat med regionrådet Pia Kinhult och hon tycker till om blockaden mot Videomix.

Jag kan bara instämma i hennes undran: är inte facket till för sina medlemmar?

Att försöka "värva" nya medlemmar genom att gå i konflikt med olika arbetsgivare verkar inte vara ett helt genomtänkt tillvägagångssätt.

Särskilt inte om arbetstagarna sagt sig vara nöjda med sin arbetsgivare och inte är intresserade av medlemskap i facket alternativt är medlemmar i ett helt annat fackförbund.

Postat: 2007-10-30, 14:24

 

 

Så proffsigt!

Det är nog kört för oss i framtiden grabbar, sa Fredrik, när han fått tillbaka klubban av det väligt ojämnlika stämmopresidiet.

Han syftade säkert på att de tre kvinnorna, Catharina Elmsäter-Swärd, Pia Kinhult och Charlotte Nordström, fört klubban på ett proffsigt, effektivt och framförallt väldigt vänligt sätt. Och att det därför inte var troligt att det skulle komma att sitta någon man i stämmopresidiet framöver, trots att vi - numera - har ett uttalat genderperspektiv.

Men han syftade nog framför allt på att de i allra sista frågan - om det statliga spelbolaget ska finnas kvar eller inte - var så korrekta som man ska vara när man sitter ordförande.

Catharina konstaterade när hon ställde proposition att det bara fanns ett förslag till beslut, nämligen utskottets, och att det förslaget var att bifalla den motion som sa att vi skulle avskaffa monopolet.

Viss förvirring uppstod på partistyrelsens bänkrad och Hans Wallmark gick upp för att prata med presidiet. Och fick då höra, liksom vi andra fick höra, att det inte inkommit något yrkande om att avslå motionen.

Så snopet! Och så slarvigt! Och så självklart att ingen, inte ens en partistyrelseledamot, kan lägga yrkande när debatten är slut och vi har sagt oss vara redo att gå till beslut.

Nu ska vi lyssna till Fredriks slutanförande, äta lunch och sen åka hem till våra kommuner och landsting runt om i vårt avlånga land.

Postat: 2007-10-28, 12:16

 

 

Spelmonopolet ryker?

Rungande applåder följde på Gunnar Hökmarks kraftfulla debattinlägg där han bad stämma besluta avskaffa statens spelmonopol.

Finansminister Anders Borg äntrade talarstolen direkt efter Gunnar och vädjade till ombuden att INTE rösta för att avskaffa det statliga spelmonopolet.

- Fall inte för den nyliberala retoriken utan var förnuftiga, sa han. Och för den reprimanden riktad mot oss ombud belönades finansministern med stämmans högljutt buande.

Jag tror Anders Borg spar mycket tid om han redan nu börjar fundera på hur den förlorade intäkten - som i stor utsträckning går till idrottsrörelsen - ska ersättas.

Postat: 2007-10-28, 11:49

 

 

Sista dagen

är igång. Och salen är hyggligt välbesatt trots att gårdagskvällens stämmomiddag tog en hel del kraft. Kanske hjälpte det att vi gick över till vintertid inatt...

Postat: 2007-10-28, 10:18

 

Nya moderaterna - gammal partiledare

Just omvald.

Postat: 2007-10-27, 14:56

 

Rusning till altaret?

Kan det kanske bli inom en inte allt för avlägsen framtid.

Nu har nämligen vi moderater bestämt att vi är för en könsneutral äktenskapslag. Det som återstår är beslut i riksdagen vilket i sin tur innebär att Alliansen har ett tufft arbete framför sig att jämka sig i denna fråga. Kristdemokraterna är idag det enda riksdagsparti som inte vill detta och de är ju en viktig del av Alliansen.

Postat: 2007-10-27, 14:55

 

 

Olov Lavesson

 

En annan ung, skånsk man som pläderar för att ändra äktenskapslagen.

Postat: 2007-10-27, 13:46

 

Patrik Åberg

Ung, skånsk man som pläderar för att behålla äktenskapslagen så som den ser ut.

Postat: 2007-10-27, 13:46

 

Utskott 6 - Sverige i Europa och världen

Klubbades av innan lunch och utskottets förslag vann gehör i alla frågor.

Vill man läsa det färdiga handlingsprogrammet efter hand som det växer fram så kan man göra det på stämmobloggen.

Precis som igårkväll gjorde jag ett besök på Sibyllakiosken på lunchen. Smal kokt korv med mos beställdes.
- Vill du ha krydda på, frågade mannen.
- Ja tack, svarar jag, i tron att han menade det traditionella, obligatoriska moskryddan.
Gissa om jag blev förvånad när jag fick min mosbricka överströdd med torkad dill!
En upplevelse på temat "been there, done that, don't wanna do it again".

Postat: 2007-10-27, 13:24 

 

Fortsatt förnyelse

Hur det ska gå till att vinna val 2009 & 2010 är nu partisekreteraren Per Schlingmann uppe i talarstolen och berättar.

Politikens uppgift är att adressera de problem och möjligheter som medborgarna har.

Ungefär så kan man sammanfatta strategin.

Fast jag tycker nog att det finns en dimension till, nämligen att ha en uppfattning om vilken väg som bär till framtiden - den framtid vi, som politiskt parti, önskar se. Den är nämligen helt olik den framtid vänsterpartiet, socialdemokraterna eller sverigedemokraterna vill se. Och det är viktigt att väljarna/medborgarna kan se att det finns en skillnad.

Att bara svara på de frågor medborgarna har räcker inte. Vi måste också - som parti - ställa frågor till medborgarna, och kräva svar.

Det duger inte för ett politiskt parti att bara vara en problemlösare, vi måste också vara en problemformulerare. Inte bara ge svar utan också söka svar.´

På detta område tycker jag att moderaterna har en del kvar att arbeta med - även här krävs det "fortsatt förnyelse".

Postat: 2007-10-27, 13:17

 

MUFs ordförande

Niklas Wykman talar nu om nya MUF.

Niklas vill pensionera den "ideologiska vakthunden" som MUF tidigare varit och istället förnya MUF och göra ungdomsorganisationen till den "propeller" som för politiken framåt.

Igår blev jag på väg till lunchen passerad av Anders Borg och Per Schlingman som kommenterade det tal Niklas höll igår med orden "han är riktigt bra". Förr skulle det ha varit ett problem för Niklas - muffare av den ideologiska vakthundsstammen gillar inte att deras ordförande får beröm av partisekreteraren.

Men kanske det nya MUF, med propellrarna (sitter dom på ryggen som på Karlsson på taket?) kan ha stor nytta av att deras ordförande gillas av finansministern och partisekreteraren?

I Landskrona har (sd)s Stefan Olsson uttryckt en oro för återväxten "vi har ingen återväxt, de unga är inte intresserade. Och de som går i skolan, för dem är ju det här med invandring och mångkultur inget problem, de är ju så vana."

Och Niklas och hans muffare här är ett tydligt exempel på det. Till och med gårdagens diskussion om Moderatkvinnorna, som flera unga moderata kvinnor ville inlemma i partiet och inte ge några särskilda fördelar, är ett tydligt exempel på att unga idag vill vara med och höra till. Inte inordnas i speciella projekt, bara för unga.

Skolan är viktig, språket vägen till integration, möjligen att få ett arbete avgörande, säger Niklas. Sant - och det gäller alla, men kanske särskilt unga.

Jag tror att Niklas och MUF kommer att bli riktigt nyttiga och viktiga för oss "stora" moderater.

Nu blir det lunch.

Postat: 2007-10-27, 11:57

 

 

Titta på TV

För er som vill ha det live så sänds stämman på SVT24

Postat: 2007-10-27, 11:40

 

Utskott 6 - Sverige i Europa och världen

Debatten har nu pågått i två timmar och talarstolen har beträtts av väldigt många och nu är det fem talare kvar.

Diskussionerna har handlat om maktdelning mellan Sverige och EU, försvaret storlek och uppgifter, bistånd och EMU.

Det är just nu Gunnar Hökmark som pratar:
"vi ska disktuera vad EU ska vara, det är viktigt"
Med Gunnar, som också är vice ordförande i parlamentets största partigrupp EPP-ED, på plats i Bryssel är moderaterna och Sverige väl representerade.

Postat: 2007-10-27, 11:17

 

 

2 x Carl

Vi ska nu behandla den delen av handlingsprogrammet som heter Sverige i Europa och Världen - och då är naturligtvis utrikesministern här. Och för en kort stund i dubbel upplaga!

Postat: 2007-10-27, 09:35

 

Då är vi igång

Salen är hyggligt välfylld trots att det blev sent igår.

Själv drog jag mig en aning på morgonen men hann ändå med en tallrik filmjölk och flingor i hotellets matsal. Och när man är där får man passa på sig. För på samma hotell bor partiledningen och där partiledningen bor där bor också pressen.

Postat: 2007-10-27, 09:31

 

Slut för idag

Nu hoppar vi alla hem till våra respektive hotell, klämmer en kvällsbir och sover hårt för att vara pigga och fräscha inför morgondagens debatter. Vi hörs!

Postat: 2007-10-26, 23:05

 

Utskott 10 - Stadgar

Det låter torrt och tråkigt. Men oj vilken debatt såhär på sena fredagskvällen!

Anledningen är ett förslag från utskottet, som behandlade förslaget till nya stadgar, att avskaffa Moderatkvinnornas, ett nätverk inom Moderaterna, rätt att ha representation i föreningsstyrelser.

Hon som lade det förslaget gjorde ett alldeles utmärkt inlägg i talarstolen och jag tycker verkligen att hon har rätt - vi ska behandla alla människor som de unika individer vi faktiskt är. Men jag röstade ändå mot utskottets förslag.

Inte för att jag tycker det är tokigt utan för att vi är en demokratisk organisation som har en god vana av att låta våra medlemmar ta ställning - brett, ute i landet - till de förändringar som kan tänkas ske vid en stämma. Någon sådan beredning har inte skett.

När frågan kommer tillbaka på stämman 2009 kommer jag att vara en av dom - om jag fortfarande är ombud då - som röstar för att vi ska vara ett parti. Ett parti för alla.

Postat: 2007-10-26, 23:01

 

Utskott 5 - Så ska Sverige styras

har handlat väldigt mycket om regionfrågan. Och självklart har skåningarna varit i talarstolen en hel del...

Vem ska bestämma om det ska bildas nya regioner - de som finns i regionerna eller staten?

Svaret från stämman lär bli ett rungande avslag på alla statliga försök att dela in landets medborgare i regioner som de inte vill höra till.

Talarlistan har varit lång men nu har Catharina Elmsäter-Swärd dragit streck i debatten och det återstår därmed 6 inlägg innan vi går till beslut.

Tacksam för det. Presidiet har förklarat att vi ska följa programmet dvs vi ska komma igenom även utskott 10 innan vi får krypa till kojs - oavsett hur länge vi får vänta på nattandet.

Det är nog tur att vi ställer om till vintertid imorgon - den extra timmen på morgonen lär behövas om det ska bli någon stuns (och någon närvaro) på debatten imorgon bitti.

Postat: 2007-10-26, 20:15

 

 

Utskott 3 avslutat

utan några förluster för utskotten. Yes! Här kommer det blåa miljöpartiet.

Postat: 2007-10-26, 20:10

 

Kvällsmat

Eftersom jag gillar valfrihet och mångfald - och för att käket här inte varit något vidare, om än miljövänligt, så gick jag till Sibyllakiosken utanför konserthallen.

Han har haft mycket att göra idag och det lär bli bråda dagar även lördag och söndag.
För min del blev det en snitsare med bröd och pommes. Till detta avnjöts ett glas Chardonnay.

Nej, gatuköket har inte rättigheter. Jag tog maten i en påse, tog den och mig själv genom säkerhetskontrollen och gick till baren här inne och köpte ett glas vin.

Inte någon jättekulinarisk upplevelse men helt ok.

 

Postat: 2007-10-26, 20:08

 

 

Teknikstrul

USB-sladden till mobilen funkar inte. Inte heller IR-anslutningen. Bägge funkade tidigare idag. Bluetoothikonen syns längst ner på skärmen men jag är inte mänska att få igång skräpet. Så det lär inte bli bilder från stämman förrän jag hittat någon som kan hjälpa mig få rätt på detta.

Postat: 2007-10-26, 20:01

 

Köpa ny bil?

Ordföranden gjorde en liten gallupundersökning bland ombuden. Hur många har miljöbil - hand upp. Hur många vill ha miljöbil - hand upp. Det var inte särskilt många som redan har miljöbil men desto fler - inkl mig själv - som vill ha en. Vill du köpa miljöbil? Svara på veckans fråga i rutan till vänster!

Postat: 2007-10-26, 17:16

 

Totten

så här ser han ut i verkligheten, finansministern.

Och i talarstolen tackar han för en MYCKET bra diskussion, där fokus har lagts på rätt frågor, yrkanden varit balanserade (balans är viktigt för finansansvariga) och inläggen roliga att lyssna till. Det är nästan lite halleluljastämning härinne nu.

Postat: 2007-10-26, 17:06

 

 

Bensinskatten

är en fråga som debatterats flitigt de senaste två timmarna.

Många av ombuden från de glesare delarna av riket har pläderat för sänkt bensinskatt. Där finns ingen buss för de "vita medelålders männen" att ta, vilket för övrigt inte skulle vara rationell varken ekonomiskt eller miljömässigt, och dom är bekymrade.

Lars Lindblad är därför uppe just nu och förklarar att även om bensinskatten är besvärande så måste den finnas för att moderaterna ska kunna styra miljöarbetet och vara trovärdiga. Men, säger han, man måste se hela skattesystemet - lägre skatt på arbete och högre reseavdrag kompenserar en bibehållen skattenivå på fossila drivmedel.

Postat: 2007-10-26, 16:59

 

 

Nya vägar

Ett av ombuden hade hittat denna CD i den obligatoriska ombudspåsen och blev så glad - nu äntligen skulle moderaterna satsa riktigt ordentligt på infrastruktur och då särskilt vägarna.

Riktigt så var det inte - nya vägar
är vår nya kampanjlåt.

Men han fick salen att skratta ordentligt.

Postat: 2007-10-26, 16:52

 

 

Utskottet applåderas av finansministern

och det tror jag inte har hänt hittills...

Anledningen är att vi yrkade bifall till flera motioner som alla vill se en ökad satsning på infrastruktur.

Det vill inte partistyrelsen bara så där rakt av eftersom investeringar kostar pengar och inriktningen nu är att det ska satsas på välfärden. Och pengar är som bekant inte en oändlig resurs, varken i staten eller i kommuner och regioner.

Applåderna från finansministern kom eftersom vi - förutom att yrka bifall - också uttalade att "alla satsningar på infrastruktur måste finansieras på ett statsfinansiellt ansvarsfullt sätt".

Sannolikt känner han att det är den lucka han behöver. Men jag tror inte att han ska ropa hej än. Det finns väldigt många i Sveriges långa land som kan intyga att satsningar behövs. Inte minst de som sitter i salen och varav väldigt många kom försent till inledningen igår pga inställda flyg, försenade tåg och liknande.

PS Förstår inte varför pressbilden på Borg som kan hämtas på moderaternas hemsida visar honom med utslaget hår. Han har ju alltid tott...

Postat: 2007-10-26, 16:24

 

 

Sofia Arkelsten

är miljöpolitisk talesperson i Moderaterna och en av de drivande krafterna bakom Moderaternas Miljösmarta nätverk

Sofia är otroligt drivande och entusiasmerande, det är en fröjd att höra henne prata om alla de förändringar inom miljöpolitiken som är på gång.

Miljö i kombination med "traditionellt" viktiga områden i moderatpolitiken; utbildning och forskning, företagande, och ekonomi är vägen till framtiden. Både när det gäller tillväxt och ett förnuftigt nyttjande av jordens resurser.

Som Lars Lindblad, skåning, gruppledare i riksdagen och partistyrelsens representant i utskottet så riktigt påpekade i sitt inledningsanförande så har vi påbörjat arbetet med att göra Miljöpartiet onödigt. Moderaterna är det nya miljöpartiet!

Postat: 2007-10-26, 15:58

 

Utskott 3 - Vårt gemensamma ansvar

"mitt" utskott dvs det utskott där jag satt med under gårdagens arbete. Vi höll på ca 4 timmar med att finputsa ett förslag som redan var väldigt bra - och vi tycker att det lyckades.

Niklas Wykman, MUFs ordförande, gjorde nyss ett inlägg och sa bland annat:
"Det finns massor av medelålders vita män som har fantastiskt bra idéer när det gäller miljö och teknikutveckling. Men varför är det så svårt att få medelålders vita män att åka buss?"
Det inlägget drog ner en av stämmans, hittills, längsta applåder. ;D

Postat: 2007-10-26, 15:40

 

 

Utskott 9 - Trygghet från våld och brott

Justitieminister Beatrice Ask inledde och därefter var det utskottets ordförande, tillika Skåneförbundets ordförande, Lars-Ingvar Ljungmans tur att tala.

Han tackade utskottets ledamöter för ett väl genomfört arbete. Dom var sannolikt det första utskottet som blev färdiga igår och kunde åka till hotellen för uppfriskning inför gårdagsvällens delegationsmiddagar.

Bea har fått massor av beröm från talarstolen för allt viktigt och bra som hänt under hennes ledning och som en talare sa "det viktigaste är satsningen på nya poliser, 20 000 ska de vara 2010, och att det nått ut märks. Söktrycket till polishögskolan är rekordhögt."

Beslutsprocessen gick snabbt och ett tydligt tecknet på att detta är ett område där de moderata ombuden är mycket nöjda med regeringens arbete går att se med blotta ögat: det är inte många ombud inne i stämmosalen...

Nu ajounerar vi oss i 10 minuter för så kallad "teknisk paus" och kl 14 blir det paneldebatt om ätstörningar. 

Postat: 2007-10-26, 13:54

 

 

Utskott 1 - Tillväxt och arbete åt fler

Är färdigbehandlat. Omröstning med rösträkning är inte helt vanligt men blev fallet på ett yrkande. Voteringen slutade med att 89 ledamöter ville bifalla och 98 ville avslå. Det är väldigt liten marginal.

Kristina Alvendal från Stockholm ville ha med följande i handlingsprogrammet:

"Ett moderniserat och fungerande bruksvärdessystem är ett viktigt skydd för hyresgästerna. I ett sådant bruksvärdessystem är de kommunala bostadsbolagens hyresledande roll avskaffad."

Jag var en av dom som, tillsammans med bland annat Skånebänkens yngre del, yrkade bifall. Kan man modernisera bruksvärdessystemet - vilket är vad moderaterna menar att man ska göra - bör inte de kommunala bostadsbolagen ha en sådan dominerande roll som de har idag när det gäller att sätta nivån på hyrorna.

I Landskrona är bruksvärdesprincipen knappast ett problem, det finns en klar överetablering av hyresrätter (ca 60 % av bostäderna i kommunen mot rikssnittets ca 40 %). Men i storstäderna är det ett uppenbart problem.

Där byggs inga nya hyresrätter av den enkla anledningen att de kommunala bostadsbolagens rätt att sätta hyresnivån - genom bruksvärdesprincipen - gör det omöjligt av rent ekonomiska orsaker. Nybygge är dyrt och kan man inte få betalt mer än vad det kommunala bostadsbolaget tar ut för sina, ofta äldre och avskrivna, lägenheter så finns det ingen som vill satsa pengar i byggande.

Jag beklarar att vi förlorade voteringen men ser fram emot de förslag om ändringar som Alliansen kommer att arbeta fram inom bostadspolitiken.

PS1 Det är bara Skåne som har dekorerat en del av sina platser med den egna flaggan - stiligt!

PS2 Stämman gick på utskottets förslag och beslutade att "värnskatten ska avskaffas då den fungerar som en straffskatt på utbildning och är skadlig för tillväxten" dvs en uppmaning till partistyrelsen (där några personer ju innehar en del viktiga uppdrag i regeringen, t.ex. statsminister...) att starta processen med avskaffandet nu.

Postat: 2007-10-26, 13:35

 

 

Det drar ihop sig...

...till votering. Nu är det 8 talare kvar på talarlistan som vill göra debattinlägg på utskottet Tillväxt och arbete åt fler.

Dessutom har lunchen börjat. Mellan 11:15 och 13:30 kan man lämna kongressalen och sätta sig i foajen och få lite mat. Efter vad jag hörde igår så skulle maten har inte klara en omröstning - det var tydligen inte gott.

Själv gick jag ut på stan och åt sushi, det är alltid gott!

Postat: 2007-10-26, 11:22

 

 

Värnskatten

är dock en fråga Anders Borg kan komma att förlora!

Utskottet beslutade efter votering att värnskatten är obra, vilket i och för sig även partiledningen tycker.
Utskottet var däremot tydligare än partiledningen - värnskatten ska bort nu!
Borg & Co vill ta bort den när "ekonomin så tillåter" vilket ju kan vara imorgon eller i någon obestämd framtid.

Talarlistan är lång och det lär bli omröstning så småningom, säkert flera stycken. Och därför är jag särskilt tacksam att det fanns extra röstkort i sekreteriatet - glömde mitt på rummet.

Postat: 2007-10-26, 09:56  

 

 

Dagen är igång

och Sven-Otto Littorin, och just nu finansminister Anders Borg, berättar vad partiledningen vill med vårt nya handlingsprogram under rubriken Tillväxt och arbete åt fler.

Debatten lär bli ganska het men enligt protokollet från utskottet som jobbade med frågan igår ser det inte ut att bli några jättestora förändringar. Vilket somliga säkert beklagar...

Postat: 2007-10-26, 09:41

 

 

Stämmopresidiet

Bara kvinnor - need I say more?

Postat: 2007-10-25, 18:41  

 

 

Stämman inleds

Med tal av partiledaren, tillika statsministern, Fredrik Reinfeldt.

Vi kom lite sent eftersom flyget på morgonen var försenat - tekniska problem (?!) - och vi därmed missade tåganslutningen på Arlanda. Fikade, köpte ny biljett, och kom strax efter 11 fram till konserthuset i Gävle.

Det droppade in delegater hela tiden så jag tror att mitt utskotts bifall på en motion om större satsningar på infrastrukturen i Sverige har goda chanser att vinna stämmans gehör....

I övrigt var vi ganska snälla i utskottet och gick i stort sett på partistyrelsens förslag - dom vill gärna att man gör det.
Men vi var dock överens om att det krävs en del ändringar i lagstiftningen t.ex. ville vi ha samma beskattning på dieselbilar och bensinbilar.
Vi var också överens om att lagstiftningen måste justeras så att t.ex. en hästgård inte behöver flytta om/när det byggs ett hus intill dit det flyttar en allergiker. Den som var på plats först måste har större rätt än den som kommer efter. Det ligger helt i linje med vår uppfattning att varje enskild individ måste ta ansvar för sina egna val. Tror att även detta kan vinna bifall på stämman.

Postat: 2007-10-25, 18:40

 

 

Partistämma nästa

Imorgon bär det av till Gävle för moderaternas partistämma.

Jag sitter i utskott 3 som behandlar Infrastruktur, miljö och skatter relaterade till dessa områden. Det ska bli intressant men ännu mera intressant - för de flesta - lär diskussionerna om arbetsrätt, äktenskap och migration bli. Återkommer med reportage när det hettar till!

Postat: 2007-10-24, 12:28  

 

 

Budget 2008 - och 2009

Så är då kommunens budget för 2008 klubbad i fullmäktige.

Mycken debatt men få lyssnande öron i fullmäktigesalen är nog en sammafattning som de flesta ledamöter kan skriva under på. Det ska erkännas att det ibland känns lite fånigt att stå i talarstolen och försöka få Larsarna (Ståhl, Svensson och Wallstén) att förstå varför vårt budgetförslag är bra och riktigt.

Deras uppgift är ju att driva opinion och försöka få beslut som grundar sig på en helt annan ideologi. Samtidigt är det precis detta som är tjusningen med politik i ett demokratiskt samhälle. Att vi faktiskt har lov att tycka olika och säga det.

Men jag är besviken på Niklas Karlsson & Co. Att inte kunna prestera ett färdigt budgetförslag - trots att vi tog extra tid på oss - är svagt för att inte säga nonchalant.

Särskilt pinsamt borde det vara för (s) när det gäller investeringsbudgeten. I kommunfullmäktige i juni ryade Lars Svensson så mycket att jag var nervös för att hans blodtryck.

Det var - då - ett tecken på regeringsoduglighet att - vi - inte presenterade en lista över vilka investeringar vi ville prioritera. Det var odugligt att vilja ha ytterligare möten med budgetberedningen. När de själva inte kan presentera en specificerad investeringsbudget i oktober och vill besluta om ytterligare möten i budgetberedningen är det tydligen en helt annan sak. Fast frågan är om det hade hjälpt dom. Niklas kom aldrig på budgetberedningens extramöte, Mecide kom en av två dagar och Lars Svensson sa inte flasklock på hela tiden...

Nu är vi i alla fall i mål för 2008 och det innebär att vi omedelbart sätter igång med arbetet inför 2009. Omvärlds- och internanalys ska fram, praktiska förutsättningar och politiska viljeyttringar beskrivas och redan i december träffas vi för en första genomgång av detta. Det är lååånga perspektiv i den kommunala verksamheten.

Postat: 2007-10-24, 12:19

 

 

Jag och Yoko Ono...

...har en gemensam kompis på Facebook.

"October 24th will mark a total of 12 years that Aung San Suu Kyi, Burma’s democracy leader, has spent under house arrest in Burma.

Like South African leader Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi is a symbol of heroic and courageous resistance in the face of oppression imprisoned simply because of her peaceful call for a free Burma.

Known to many of her followers as ‘the Lady’, Aung San Suu Kyi is the only imprisoned Nobel Peace Laureate."

Eftersom hon sitter i husarrest sköts hennes sida av Burma Campaign UK. "We are looking forward to the day when we hand this page over to her." Och det är vi många som gör...

Själv hoppades jag att det uppror som gjordes nyligen av invånarna i Burma skulle resultera i en oblodig kapitulation för de demokratiska krafter, världen över, som vill se ett fritt Burma. Tyvärr blev det inte så. Men kanske kan vi alla - genom Internet - hjälpa till att hålla trycket uppe på diktaturen.

Bli Aungs Facebook-kompis du också! När jag började skriva detta inlägg var vi 171 stycken, nu är vi 195...

Postat: 2007-10-17, 17:36 |

 

 

På förekommen anledning

Så vill jag berätta att vi flyttar inom kommunen. ;D

Postat: 2007-10-16, 17:48

 

 

Till salu

Då är det dags! Nu ligger Arlunda på nätet. Visning redan nästa vecka så skynda på!

Visst känns det lite sorgligt, vi trivs fantastiskt bra i huset, men samtidigt vore det roligt om någon - hästägare kanske - kunde nyttja hela fastigheten. Förhoppningsvis blir det så.

Postat: 2007-10-15, 21:01

 

 

Dags för budget

Nästa måndag är det dags att ta budgeten för 2008 i kommunfullmäktige. Förra veckan presenterade vi i Treklövern vårt förslag. Det följer den linje vi tidigare dragit upp med fokus på boende, näringsliv, skola, trygghet och arbete istället för bidrag. Inom alla dessa områden fortsätter vi att satsa för att Landskrona ska bli en kommun som låter tala om sig – på rätt sätt.

Vi har bantat bort 150 miljoner ur en väl lång önskelista på investeringar och hamnar ändå ganska högt – men vem kan förneka att det behövs förskolor, skolor och äldreboende? Visst är det tjusigt med domartorn i glas på utomhusbadet som är igång några månader på sommaren, men det är inte kommunal kärnverksamhet!

Att det finns barnomsorg och skolor är särskilt viktigt när kommunen växer. Medvetna föräldrar vill se att det finns i området innan man flyttar in – flera års fördröjning på sådant är inte ett sätt att locka hit nya invånare. Tyvärr är det precis vad som har hänt i Glumslöv och Häljarp. Nu har vi hittat ett helt nytt koncept för att lösa de mest akuta utrymmesproblemen – genom så kallade skolvillor – och det är vi glada för. Troligen är det ett koncept som kommer att sprida sig i fler kommuner. Positivt för Landskrona!

I Landskrona, precis som i resten av västvärlden, blir gruppen äldre större för varje år som går. Som äldre, och kanske sjuklig, måste man kunna känna sig trygg i att man kan få omsorg när man inte längre klarar sig själv. Likaså måste vi kunna uppfylla lagens krav på att tillgodose boende för funktionshindrade. Allt detta har varit sorgligt eftersatt under socialdemokraternas styre och det kostar på att vända det rätt. Därför anstränger vi oss för att hitta entreprenörer som kan hjälpa oss bygga både grupp- och äldreboenden. Och våra ansträngningar ger resultat – jag blir kontaktad av människor som har tomter eller lokaler där detta kanske kan förverkligas. Stort tack för alla initiativ!

Socialdemokraterna ryade förfärligt i kommunfullmäktige i juni månad över att vi inte då hade ett färdigt budgetförslag framme – det visade, enligt (s), att vi inte var regeringsdugliga. Det lät faktiskt som om de hade sitt budgetförslag klart redan då. Men det är nog en feltolkning från min sida eftersom de inte hade något att presentera på kommunstyrelsen i oktober. Motiveringen var att de inte sett vårt förslag. Och jag kan förstå att man inte kan ha synpunkter på andras förslag innan man läst igenom det ordentligt. Men det hindrar ju inte att man kan ha ett alldeles eget förslag… Alla partier utom vänsterpartiet finns med i budgetberedningen och har haft närmare en arbetsvecka tillsammans med tjänstemän där vi gått igenom såväl verksamhet som pengar.

Postat: 2007-10-15, 17:52  

 

 

Ännu mer shopping?

Ett rykte har nått mig som säger att det finns fler stora aktörer som nu ser Landskrona som en intressant ort att etablera handel på. Väla och Center Syd får snart se upp! ;D

 

Postat: 2007-10-11, 11:29

 

 

Företagsbesök

I torsdags var jag ute på företagsbesök igen. Lika trevligt som vanligt!

Första anhalten var på Hilleshögs Nygård där ett antal, helt olika*, företag huserar. Deras olika framtidsplaner handlar mycket om boende, turism och expandering av de olika företagen, alltihop något som vi gärna ser mera av. Om alla planer går i lås kommer Hilleshögs by att låta tala om sig framöver - både lokalt och regionalt!

Lunchstoppet gjordes hos Mikis där vi lärde mycket om hur Miki ser på Landskrona i allmänhet och restaurangbranschen och närområdet i synnerhet.

Dagens sista besök skulle vi ha gjort hos Frankis Rostfriteknik AB men det fick ställas in i sista stund - av en väldigt trevlig anledning: Thomas skulle få viktigt kundbesök. Det är en helt riktig prioritering och jag ser fram emot att höra hur det gick när vi väl ses.

*
Toxicon
Molway
Gammeleksgården
Betongfabriken i Glumslöv
Lars Dencker AB
Syngenta Seeds (Hilleshög)

Postat: 2007-10-11, 11:21

 

 

Ett klick värt mycket!

Genom ett klick på länken kan du, alldeles gratis, göra en insats i kampen mot bröstcancer. Gör det!

Postat: 2007-10-11, 10:24

 

Fler bloggare

som skriver om Landskrona hittar man på Bill och Bull gör Landskrona och landskroniten.

Ilsket, initierat och intressant.
Läser med stor behållning, även om jag inte alltid delar åsikterna ;D

Postat: 2007-10-01, 15:52

 

 

Dagens KSAU-möte

hade vi hos HSB Landskrona. Kenneth Håkansson berättade om bolagets verksamhet och framtid. Hos HSB finns många och spännande idéer om hur och var Landskrona kan växa.

Under själva mötet i kommunstyrelsens arbetsutskott fick vi kritik av socialdemokraterna för att många ärenden ännu inte hade färdiga beslutsunderlag och därför lämnades öppna till kommunstyrelsen. Det är kritik som vi tar till oss och som vi ska försöka rätta till.

Samtidigt kan jag konstatera att skillnaden från förra mandatperioden inte är så stor. Den skillnad som finns är att då fanns inte ens ärendena med på dagordningen utan presenterades som extraärenden på kommunstyrelsen. Och då som nu kritiserades detta faktum av oppositionen... ;D

Ett ärende som det säkert kommer att bli politisk strid om är Konkurrensutsättningspolicy, något jag tycker att kommunen bör ha men som jag tror att socialdemokrater och vänstern helst av allt vill skicka i papperskorgen direkt. Det man kan konstatera är att kommunen sedan länge använt sig av konkurrensutsättning i stor skala inom "hårda" verksamheter, något vänsterblocket aldrig argumenterat emot. Om det däremot blir fråga om att lägga ut "mjuka" verksamheter, t.ex. omsorg, då är det betydligt motigare. Har svårt att se den principiella skillnaden här - men om det ska kunna göras med kvalitet behövs en policy och tydliga tillämpningsanvisningar. Så det kommer!

Bostadsutvecklingen är ett område som vi har sagt ska prioriteras och det är därför glädjande att det till nästa kommunfullmäktige kommer flera ärende i detta ämne. Bland annat exploateringsavtal med Peab ang. sista etappen i Nyhamn och detaljplan för Albano (fd Kumlatomten). Kommunstyrelsen får på sitt bord två ärenden, försäljning av de sista tomterna inom Smedvången i Asmundtorp och priserna på stycketomter i Glumslöv. Det rör på sig och det är både roligt och bra.

Postat: 2007-10-01, 15:35

 

 

En scen biokväll på Slottscaféet

Ett trevligt arrangemang, och en fantastisk film, som jag gärna gör reklam för:

Nu på torsdag, den 30 augusti anordnar Kulturlaboratoriet utomhusbio på Slottscaféet i Landskrona. Arrangemanget är mellan 16.00-22.30 och görs tillsammans med föreningen ”Vi är Landskrona”.

Temat för kvällen är Ha KUL! Arrangemanget är GRATIS.

Det kommer att vara, film, komik och musik. I parken arrangeras det också en femkamp som ger fina priser. Kulturlaboratoriet och ”Vi är Landskrona” kommer att utmana varandra och uppmanar andra föreningar, kompisgäng, företag etc. att ge sig in i leken.

Program

16.00 Vi är plats och börjar köra kortfilmer. Femkampen och grillen börjar värma upp.

18.00-18.10 En kul öppning

18.10- 19.45 Kul musik med Bloosblasters, Kul underhållning med Stå-upp-komik Elin Nordén med kollega

19.45-20.00 Prisutdelning

20.00-20.45 Kortfilmer

20.45-22.20 Långfilmen Priscilla - Queen of the desert

PARKEN:
5-kamp
Picknick (matkorgar)
Poul från Seglarpaviljongen finns på plats och serverar sin berömda fläskesteg och annnat gott att äta och dricka. Självklart finns också klassiskt biotugg så som popcorn, godis och läsk.

För mer information, kontakta Dennis Westerberg från Kulturlaboratoriet: 0733–47 33 09

Ta med filtar, kuddar och kom till vår scensommarkväll i Slottscaféet!

Postat: 2007-08-28, 16:09

 

 

Frida Kahlo

Såg filmen om hennes liv igår - fantastisk! Länk till mer info om Frida

Postat: 2007-08-27, 10:38

 

Om rädslan att förstöra världen

"Klimaträdsla. För 50 år sedan var vi mest rädda för ett kärnvapenkrig. Idag är fler rädda för konsekvenserna av miljöförstöringen. Reportage om hur vårt sätt att behandla jorden påverkar vårt psyke."

Detta är ingressen till ett intressant inslag i söndagens Godmorgon, världen!

Inslaget finns ca 26 minuter in i andra delen.

Postat: 2007-08-27, 10:29

 

 

På nyheterna

Igår var jag med i Rapport. Inslaget handlade om sverigedemokraternas framryckning (dock ej en statistiskt säkerställd sådan) i opinionen. Landskrona kommer på tapeten eftersom dom är störst i landet här och därför torde/borde göra störst avtryck.

Även om jag djupt ogillar deras flykting- och invandringspolitik tycker jag att (sd) i Landskrona ska ha en eloge för att dom verkligen anstränger sig för att vara ett seriöst alternativ. (Detta uttalande lär jag väl få smisk för från någon PK person, men det är min ärliga åsikt.)

Det jag däremot har mycket svårt för är de yttringar som en del människor, sd-sympatisörer?, gör efter i stort sett varje inslag. Jag kan ta att folk ringer, och där man ser numret, håller en hyfsad nivå på diskussionen och tackar för att man tar sig tid. Det jag inte kan ta är anonyma meddelande med kränkningar. Fegisar! Vågar man inte stå för det man vill framföra kan man lika gärna vara tyst.

Postat: 2007-08-20, 19:33

 

 

Lunarstorm för vuxna

var beskrivningen jag fick av en kompis. Å då vill man ju vara med! Så nu finns även jag på Facebook. See you there!

Postat: 2007-08-20, 10:00

 

Genom tropiska svampmarker och istider

Om två timmar, kl 21:30, kan man i TV1 se programmet På upptäcktsresa genom Europas historia

Det är inte historia i vanlig mening som avhandlas, dvs inte människans historia, utan kontinenten Europas historia. Hur den bildades för tre miljarder år sedan och hur den förändrats sedan dess.

En sak att fundera på - med tanke på mitt förra inlägg om klimatet - är följande: om vi nu upplever en klimatförändring till följd av människans påverkan, vilket är då vår kontinets "normalklimat"?

Är det istiden eller är det klimatet som rådde då flodhästar och lejon levde på den plats där vi idag hittar London?

Postat: 2007-07-29, 19:20

 

 

Ett lästips

i sommar om vädret inte blir som man vill ha det: State of fear Intressant och spännande om människans påverkan på klimatförändringen... om den nu finns.

Postat: 2007-07-14, 17:36

 

 

Det bästa

i matväg på karnevalen är - enligt min mening - Seglarpaviljongens fläskestegsburgare. En komplett middag, till och med barnen gillade den.

Postat: 2007-07-14, 17:28  

 

The bäst

Prepens Pågar och Mikael Rickfors bjöd på underhållning igår. Riktigt trevligt trots att det var minst 10 grader för kallt. Regnjacka och gummistövlar kom väl till pass - fick t.o.m. "fanmail" idag pga stövlarna. Kul!

Det var inte knökfullt och ingen var heller knök-full, vilket kan ha berott på den relativt höga medelåldern i publiken. Musiken var helt ok men en del frågor restes av vårt sällskap:
Varför har Rickfors lagt sig till med mustach och hatt, kan det bero på en medelålderskris?
Och hur känns det, egentligen, när den låt som drar upp flest folk på dansgräset och ner mest jubel är drygt 15 år gammal?

Frågorna förblev obesvarade... men vi njöt ändå.

Postat: 2007-07-13, 13:59

 

 

Karnevalsdax

Nu börjar det!

Karnevalen avslutar vårterminen och är början på semestern för min del. Jag hoppas verkligen att vädergudarna skärper till sig, sol och värme vill vi ha.

Jag kommer att kunna beskådas i ett tält bakom tyghuset idag och imorgon mellan klockan 18 och 20. Där kan man möta sina fördomar - och kanske skaffa sig nya?

Gummistövlar är klädkoden för ikväll, hoppas kunna byta dom mot sandaler imorgon. Väl mött!

Postat: 2007-07-12, 16:03

 

 

Jag är sur... sas

Idag var det dags för hemresa från Holland. Klockan 15 embarkerade vi bussen vid hotellet och 30 minuter senare var vi på Shiphol, Amsterdams flygplats. I god tid för incheckning, säkerhetskontroll och sista-minuten-shopping. Men sen var det stopp...

... för flyget som skulle lyfta 17:55 var försenat, avgång 18:40 istället. Okej, sms hem att vi blir sena. Ny gate, en kaffe och lite läsning och därefter boarding. Nema problema.

Piloten flyger fort för att försöka komma fram såpass i tid att de med anslutningsflyg till andra orter i Danmark har en rimlig chans att hinna springa från den ena gaten till den andra. Vi andra ombeds sitta stilla tills dess att dessa passagerare gått av, vilket vi så klart gör.

Av planet, hasta genom Kastrup och ner till bagageutlämningen och då är det tvärstopp. Vi landade strax före kl 20 och först 21:15 hade den sista väskan - min "gula dammsugare" - kommit upp på bandet. Längs väggarna i bagagehallen stod fullpackade vagnar med väskor som folk uppenbarligen övergett för att komma hem i vettig tid, inte bara från idag utan även från tidigare i helgen.

"Många plan som landar samtidigt" var förklaringen i informationen varför det tog sån tid. Jaha! känner jag, är detta första gången det inträffar - eller!?

SAS har uppenbarligen stora problem och det verkar inte vara någon ände på det. Det jag inte begriper är hur SAS (och alla anställda där) tror att det bidrar till "köptrohet" hos resenärerna. Den allmänna uppfattningen bland Skånes kommunföreträdare (28 av 33 kommuner var med på resan) var att SAS bör överges till förmån för annat flygbolag.

För det är som en av oss sa "hade vi fortsatt med bussen som gick från hotellet hade vi varit hemma nu". Och det är inget säljargument för SAS!

Dessutom späddes det hela på när vi kom till tåget som skulle ta oss till den svenska sidan. "Japansk fyllning" var konceptet dvs. så mycket folk att sista kvinna in genom dörren, det var jag, fick luta sig mot densamma under hela resan. Trångt var bara förnamnet och det stod en hel del resenärer kvar på perrongen när vi körde, de fick helt enkelt inte plats.

Strax före Svågertorp säger en kvinnlig röst i högtalarna "om några minuter är vi framme vid Svågertorp, ni som ska stiga av där bör göra er i ordning och gå mot dörrarna". Stort jubel utbröt eftersom inte en kotte kom någonstans, så packade som vi stod.

Och att lösa biljett är inget man ska slösa tid på när det är nära inpå avgång (om man inte är förtroendevald vill säga och alltid, hela tiden måste göra rätt för sig). Om biljetter ska kollas på så fullpackade tåg får bolaget antingen anställa Spindelmannen, som kan krypa fram längs taket i vagnen, eller installera någon sorts vajeranordning i vagnstaket som tågpersonalen kan dra sig fram på.

Ny upphandling är gjort av Öresundstrafiken och jag hoppas verkligen att det blir bättre - det är den här delen av landet beroende av. Kunde man dessutom köpa in dubbeldäckståg (om det nu får plats på bron och i tunnlarna) så kanske det också kan hjälpa till med tillgängligheten. För det behövs - hai!

Postat: 2007-07-01, 00:58

 

 

Holland

...är målet för årets kommunledningsresa och imorgon är det samling på Kastrup 06:30. Visserligen har vi bra kommunikationer dit men sådags på dagen är det knappast möjligt att åka tåg. I så fall får man åka via Helsingör och starta klockan 01:38. Det är inte aktuellt, jag tar bilen till Svågertorp.

På programmet står, förutom det obligatoriska utbytet av information om hur de politiska och administrativa systemen ser ut i respektive länder, även punkter som "Internationell utveckling: Cities of the Future - global competition, local leadership", besök på nederländska kommunförbundet, bostadspolitik och integration, ny policy för medborgarengageman i Haag, mottagning på Sveriges ambassad samt både guidad cykeltur och kanaltur.

Det jag ser mest framemot är ett besök i Utrechts västra delar, Leidsche Rijn, där kommunen tillsammans med byggföretag och invånare utvecklar en ny stadsdel. Det största byggprojektet i Holland där 30 000 hus kommer att stå färdiga för ca 75 000 nya invånare år 2015. Där finns det säkert en hel del att ta med hem till Landskrona... vi har ju som sagt marken.

Postat: 2007-06-26, 19:39

 

 

Byggboom

Idag har jag varit i Malmö på ett intressant möte om hur Landskrona kan utvecklas. Det är många som vill hjälpa till så att vi når målet om 4 000 nya kommuninvånare till 2014. Det är glädjande.

I dagens tidningar redovisas läget på bostadsmarknaden i Skåne. Bara två kommunen, Landskrona och Östra Göinge har överskott på hyreslägenheter, de flesta kommuner har bostadsbrist och trycket ser inte ut att mattas av.

I tidningen Arkitektur är temat den här månaden Öresundsregionen - och där är bostadsmarknaden mer än het. Det kommer att byggas mycket på båda sidor av sundet under flera år framöver. För Landskronas del gäller det dels att "hänga på" och dels att våga prioritera.

Det märks att Landskrona nu har ett guldläge; närheten till havet, byggmark mark på intressanta områden inte minst centralt och våra goda kommunikationer gör att vi kan - i någon mån - välja vilka vi vill samarbeta med. Långsiktighet och förståelse för de behov som finns även av social och kulturell utveckling är viktigt.

Visst är det viktigt att nya bostadsområden är estetiskt tilltalande och energismart konstruerade men lika viktigt är att få de sociala funktionerna på plats. Seniorboende och Trygghetsboende är två benämningar på sådant socialt tänk inom byggbranschen som kommer mer och mer. Inte bara för äldre utan för alla. Kanske fastighetsskötsel i framtiden lika mycket blir "hyresgästskötsel". Det är ju en typisk tjänste- eller serviceprodukt och det är den delen av arbetsmarknaden som växer mest. Något för Landskrona där arbetslösheten visserligen är på väg ner i rasande fart men där det ändå behövs fler företag i branscher som ännu är underrepresenterade. Och där det krävs serviceanda men kanske inte högskoleutbildning för att bli framgångsrik.

Alla de intressenter som nu bankar på kommunens dörr och vill bidra (och tjäna pengar, det ska inte förnekas) gör att det känns mycket roligt och utmanande att få vara en del av kommunledningen.

Postat: 2007-06-26, 19:15

 

 

Ett tack till vädergudarna och personalen på Lunds Barnakut

Midsommar regnade bort mer eller mindre - och det är jag väldigt tacksam för!

Gräsmattan har väl inte blivit vattensjuk men inte så långt därifrån. Och det är sannolikt anledningen till att våran Frans slapp undan med blotta förskräckelsen efter helgens vådligheter.

Smågrabbarna kom på den lysande idén att plocka äpple. De är visserligen inte mer än kart ännu och dessutom högt placerade, vårt gamla äppleträd är nog 10 meter högt. Den lilla plastrutchkanan släpades fram för att Frans (som är längst) överhuvudtaget skulle nå upp till första grenen. Sen klättrade han vidare och var 4 meter upp i trädet, vi har kontrollmätt, när en murken gren brast och han damp i marken.

Mycken gråt och ett samtal till sjukvårdsupplysningen senare begav vi oss till barnakuten i Lund för att låta professionen kontrollera om något var på tok. Incheckningen gick snabbt och enkelt och en barnkirurg var redan på väg till avdelningen så vi hann inte mer än ett knappt kapitel i Spiderwick innan doktorn stod i rummet.

Han klämde och bankade, lyssnade och lös och Frans fick berätta om händelsen. Inget brutet, vrickat, skakat eller sträckt. "Du har haft stor tur, det kunde gått riktigt illa", var doktorns besked till Frans. Vi vände bilen hem och han precis i tid för hemlagade oxrullader.

Det kan vara mycket besvärligt att komma till den svenska sjukvården men är man väl där är den väldigt, väldigt bra. Stort tack till doktor Lars!

Postat: 2007-06-25, 15:42

 

 

 

I Öresundsvarvets spår

Dagen har ägnats åt företagsbesök i staden och det visade sig att alla tre har rötterna, på ett eller annat sätt, i Öresundsvarvet.

På morgonen fick vi en beskrivning av SwedeWater ABs verksamhet. Ett bolag som startades i kölvattnet (sic!) av varvsnedläggningen, som idag är en del av ABB-gruppen och som inom sitt segment har 60-70 % av världsmarknaden. ”Pure water cooling for safe power” är det man arbetar med, konstruktion och tillverkning av kylanläggningar för elinstallationer. Stora som en resväska – eller som ett mindre hus. Marknaden finns över hela världen och konstruktionerna klarar allt från -50 grader i Alaska till +50 i Dubai. Maffigt, och verkligen något att vara stolt över! De problem man har är framför allt att kunna få in mer duktigt folk – efterfrågan på produkterna är det inga bekymmer med, företaget växer med ca 10 % per år.

Lunchen åt vi på Hotel Chaplin, ett familjärt och familjeägt hotell i centrum. Huset i sig har gamla anor, sädesmagasin, elevhem för Öresundsvarvets lärlingsskola och numera alltså hotell. Ina Zachau berättade att många gäster återkommer, antingen för att de med jämna mellanrum jobbar på företag i Landskrona eller för att de upptäckt staden och dess vackra omgivningar. En solskenshistoria är paret som återkommer i år för att uppleva allsången i Slottsparken, något de tyckte var så trevligt.

Eftermiddagen ägnades åt Landskrona Rostfria Svetsmekano AB, ytterligare ett företag som har sitt ursprung direkt i Öresundsvarvet – eller snarare i det att varvet lades ner och ett stort antal driftiga människor startade eget. Rostfria är leverantör till ett antal stora livsmedelsföretag, Tetra Pak, FMC Foodtech (FrigoScandia) och även till lokala företag t.ex. SwedeWater. Man växer så det knakar även här och problemen är desamma som på många verkstadstekniska företag – det är svårt att rekrytera rätt kompetens och det är svårt att få dem att stanna. För att underlätta det sistnämnda har man nyligen lagt om arbetssättet på Rostfria för att göra fler delaktiga i hela tillverkningsprocessen och komma ifrån montona arbetsmoment. Det gör också att kompetensen höjs i hela företaget och man därigenom kan producera mer, med bättre kvalitet och ännu högre konstnadseffektivitet.

Postat: 2007-06-19, 17:52

 

 

Skolavslutning

Härligt fast lite sorgligt, det gäller att krama om klasskompisarna ordentligt så att det räcker en god stund.

Var också på Kunskapsskolans avslutning och kunde konstatera att av sju stipendier för bra studieresultat gick ett till en kille. Resten tog tjejerna hand om, dom är bäst hela vägen från årskurs sex till årskurs nio.

Det ser likadant ut på universitet och högskolor - det är tjejerna som presterar de bästa resultaten generellt sett. Så om det bara finns modiga män ute i företag och styrelser så tror jag det finns goda chanser att vi får se många kvinnliga företagledare och styrelseledamöter framöver. Knowledge rules!

Postat: 2007-06-13, 13:48

 

 

Så många år jag letat...

... och äntligen! En länk för Windows 95 nostalgiker som längtar (tillbaka) till Good Times


Postat: 2007-06-12, 18:04

 

 

Citta öppnar idag

Äntligen öppnar badet, sommaren är som bekant redan här.

Hjalmar är less på simskola (han har ännu inte riktigt knäckt koden) men älskar att bada. Och den nya "snurran" i barnbassängen är mycket uppskattad; "Titta mor, jag flyger själv" ropar han när han susar runt i strömmen.  

Postat: 2007-06-11, 18:14

 

 

Gårdsbutik - på landet och på nätet

Besökte häromdagen Nylanders Rött & Grönt en gårdsbutik som också finns på nätet.

Det här tror jag är framtiden! Lokalt producerat, kan beställas via nätet och fås hemkört. Busbra helt enkelt!!

Postat: 2007-06-11, 18:10

 

 

Att förverkliga sin dröm

är vad en av mina äldsta vänner nu gör. Imponerande! Grunnen til at jeg nå begynner på dette prosjektet er helt enkelt at jeg ikke kan la være. Dette har lenge vært en drøm for meg, og da må man gå for det 100 %.

 

Postat: 2007-06-05, 17:01

 

 

Om betor och träd

Idag har Syngenta sitt 100-års kalas och delade då ut en present till oss i Landskrona. 100 träd varav 10 planterats vid gamla kyrkans grund.

De resterande 90 ska planteras norr om Säbybäcken där de blir till "Hilleshögsparken".

Under tårtkalaset på eftermiddagen diskuterades möjligheten att vidareutveckla sockerbetans användning t.ex. för framställning av etanol. Det lät mycket intressant och kan innebära fler arbetstillfällen men också en möjlighet för en helt ny verksamhet i Landskrona som kanske också kan ge positiva effekter på andra processindustrier i Landskrona.

Grattis på födelsedagen önskar jag!

Postat: 2007-06-05, 16:58

 

 

25 meter bröstsim

var det som stod på dagordningen när Frans gjorde sin första Morgondagaretävling under lördagen. Den stipulerade tiden, 28 sekunder, var det många barn som tillsammans med Frans inte klarade. Men det är ändå roligt och spännande att få tävla "på riktigt" med tidtagare, starttuta och familjernas glada påhejande.

Postat: 2007-05-27, 19:05

 

Framtidsmöte 2007

I torsdags var jag på Mässan i Malmö där Svenskt Näringsliv höll sitt Framtidsmöte. Nyvalda ordföranden, Signhild Arnegård Hansen, höll ett inspirerande tal.

Därefter vankades arbetsmöten på olika teman och dagen avslutades för min del med att lyssna på Mona Sahlin. Jag delar som bekant inte hennes värderingar men hon är bra mycket trevligare att lyssna på än sin föregångare.

Postat: 2007-05-27, 18:59

 

 

Kamphundar

I helgen attackerades lammen på Citadellet av två kamphundar som släppts in i fårhagen av sina ägare. Det gör mig förbannad men också väldigt ledsen och besviken att någon kan tycka att hundar som hetsar och dödar lamm är underhållande.

Det är många som ringt och mailat och vill veta vad vi i kommunen gör för att komma till rätta med oseriösa och omogna hundägare.

Det vi kan göra i kommunen är - tyvärr - inte så mycket. Vi kan möjligen förändra våra lokala ordningsföreskrifter men någonting säger mig att dessa hundägare struntar i det. Det som behövs är förändrad lagstiftning och det är på gång.

Följande är hämtat från regeringskansliets hemsida:

"Idag [den 16 maj] överlämnas lagrådsremissen om ny lag om tillsyn över hundar och katter. Genom förslagen i lagrådsremissen vill regeringen öka allmänhetens säkerhet i förhållande till hundar samt minska andra problem orsakade av bristande tillsyn och skötsel av hundar.

- Jag tycker att det är oerhört viktigt att vi nu kan lägga fram en ny lag som ökar samhällets möjligheter att ingripa i situationer där hundar orsakar eller riskerar att orsaka skada, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

- Många känner sig rädda för att röra sig på gator och torg. De är rädda för att bli angripna av aggressiva hundar. Med den nya lagen, som innebär att polisen kommer att kunna gripa in tidigare och mer kraftfullt mot olämpliga hundägare, hoppas jag att människor kommer att känna sig tryggare, avslutar Eskil Erlandsson.

Sammanfattning av lagförslaget

Hundar och katter ska hållas under tillsyn och skötas om på det sätt som behövs för att förebygga att de till exempel orsakar skador.

Om någon brister i tillsynen över eller inte sköter om sin hund, får polisen meddela de förelägganden eller förbud som behövs för att förebygga skador eller avsevärda olägenheter (problem). Förelägganden och förbud får förenas med vite.

Polisen får besluta att en hund ska omhändertas för att hindra att den orsakar skada eller andra problem. Om det är tillräckligt med mindre ingripande åtgärder ska dock hunden inte omhändertas.

Om någon allvarligt brister i tillsynen över en hund får polisen besluta om hundförbud, det vill säga, förbjuda någon att äga eller ha hand om en hund. Förbudet kan avse en viss tid eller gälla tills vidare. Om någon bryter mot ett hundförbud kan hon eller han dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Flera bestämmelser i de nuvarande lagarna, lagen om märkning och registrering av hundar och jaktlagen överförs till den nya lagen utan några större förändringar.
En ny bestämmelse om upphittade hundar, i lagen (1938:121) om hittegods, föreslås också.

Vad händer nu?

Lagrådsremissen har lämnats över till lagrådet. Efter lagrådets granskning tas en slutlig version av propositionstexten fram av Jordbruksdepartementet. En proposition planeras lämnas till riksdagen innan sommaren 2007."

 

Postat: 2007-05-22, 11:19

 

 

Budgetberedning

Hade vi i veckan som gick. En heldag för ordföringar och tjänstemän där vi gick igenom svaren på de frågor och uppdrag som budgetberedningen lämnat till samtliga nämnder. En nytt sätt att arbeta som förhoppningsvis innebär idéspridande och bättre helhetsgrepp för alla.

Därefter två dagar när budgetberedningen (som också är kommunstyrelsens arbetsutskott) diskuterade specifika frågor med varje nämnd för sig.

Vi kan konstatera att önskemålen om mera pengar överstiger de intäkter vi får - vilket de i och för sig alltid gjort. Det är ett grannlaga arbete att prioritera men vår ambition är att det ska ske utifrån våra politiska prioriteringar dvs. trygghet, arbete och skola.

 

Postat: 2007-05-22, 11:04

 

Jag har gjort en tavla

Igår var det Landskronadagen och hela stan var full av folk och aktiviteter. De politiska partierna hade ställt upp med var sin representant och uppdraget var att måla en tavla.

Tavlan skulle innehålla det som beskrevs i följande sånger:
Man ska leva för varandra
Schottis på Valhall
Flicka från backafall
Wonderful Copenhagen
Gamle Svarten
Tiotusen röda rosor

Tavlan jag målade ser ni här, vann gjorde Lars Ståhl vars tavla målades av Refika Fetahovic om jag tolkade bilden i dagens tidning rätt. Men det var tillåtet att ta hjälp av släkt eller partikamrater - allt i Landskronadagens anda: ju mer vi är tillsammans...

Postat: 2007-05-13, 12:20  

 

 

Uppdateringen...

... har varit undermålig - jag vet och jag skäms. Det beror dock inte på att inget hänt, tvärtom. Sen sist har jag hunnit med följande:

Påskfirande i Estland - en kortsemester med maken. God mat och dryck, kultur i form av promenader och kyrkobesök i Gamla stan i Tallin och Tartu, mer mat och så hann vi prata med varandra. Inte bara om vad som fattas i kylen och vem som går på föräldramötet utan om livet och världen. Jätteskönt.

Passivhusmässa i Bregenz - jätteintressant och en verklig inspiration för vårt fortsatta arbete med att erbjuda Landskronabor boende med i stort sett noll uppvärmningskostnad och världen ett bättre klimat.

Via Europa - träffade Jonas Birgersson som berättade om hur framtiden inom öppna nätverk, trådlös uppkoppling och bredband ser ut. Här kan det hända mycket!

Polisriksdag - en tvådagars utbildning för nya och gamla ledamöter i polisstyrelser och -nämnder. Seminarier och anföranden av Justitieminister Beatrice Ask, och länspolismästarna i Skåne, Anders Danielsson, och Stockholm, Karin Götblad.

Skånekonferens med förbundsstämma - även detta en tvådagarstillställning i Lund med moderaterna. Jag blev nominerad på stämman att sitta i förbundsstyrelsen men förlorade omröstningen med drygt 30 röster till närmaste man. Jag är glad för förtroendet men inte förvånad över utgången - det är sällan valberedningens förslag förlorar. Och så ska det ju vara om valberedningen gjort ett bra jobb.

Städdag på dagis - en återkommande händelse på Montessori. Roligt att träffa andra föräldrar ett par timmar och det känns skönt att veta att vi genom vårt arbete ger möjlighet till mera pedagogisk verksamhet till barnen.

Kommunfullmäktige och Regionfullmäktige - KF på kvällen och RF hela dagen efter. Intressant men det är väldigt mycket att läsa in...

Side, Turkiet - den traditionella semesterveckan på våren med äldste sonen som vi gör i sällskap med var sin bästa kompis (också mor och son). Temat var liksom tidigare: äta, sola, bada, läsa, sova. I år lade vi dock till shoppa och massage. Jätteskönt och avkopplande och det faktum att vi gick till sängs före 21 varje kväll tyder på att vilan behövdes. Särskilt teshekür ederim till Gullistan som lärt mig några spridda fraser på turkiska - det gav en helt annan kontakt och service.

Polisstyrelse - i Kristianstad den här gången där vi fick en dragning om hur polisverksamheten i nordost fungerar och vilka problem och möjligheter man ser där. Viktigt och bra att polisverksamheten även över länsgränsen fungerar bra, det där med gränser ställer annars lätt till med problem.

Landskrona+ - första styrelsemötet med mig som ordförande. Vi ser plusitivt på framtiden och bilden av att Landskrona - äntligen - har "bottnat ur" som näringslivet säger bekräftades. Många nya medlemmar är på väg in i den ekonomiska föreningen och stämningen är mycket god.

Närsjukvårdsberedning - första gången jag klarat av att vara med, i regel har dessa möten legat på samma dagar och tider som vi har möte med kommunstyrelsens arbetsutskott. Vi fick information om vad som är på gång inom närsjukvården i Skåne och vi beslutade om vilka arbetsgrupper vi ska ha för att kunna föra en bra dialog om utvecklingen med verksamheterna runt om i vårt län.

Kommunstyrelse - möte igår där vi vann några frågor med hjälp av (sd) röster men förlorade en annan då (s) och (sd) gjorde gemensam sak. Och så lär det se ut resten av den här mandatperioden vilket gör politiken rolig men ibland svårhanterad.

Folkhälsoarbetet - diskuterades igår vid ett möte mellan kommunen och Region Skåne. Folkhälsan i Landskrona är på vissa områden alldeles rysligt låg och det är ett långt och mödosamt arbete vi har framför oss med att rätta till det. Att Region Skåne vill och har resurser att hjälpa oss med det är mycket roligt och stimulerande.

En kort sammanfattning av den senaste månaden - inte på något sätt fullständig men jag hoppas det ger en bild av vad jag hållt på med.

Postat: 2007-05-10, 10:37

 

Valkongress '07

Kommunförbundet + Landstingsförbundet = Sveriges kommuner och landsting

I tisdags "ombudade" jag och Torkild för våra respektive partier vid valkongressen i Stockholm. Göran Gabrielsson och Fredrik Lindström underhöll, män i mörka kostymer talade och vi ropade "ja" på rätt ställe.
Inga överraskningar, inga sensationer men det var kanske heller inte meningen.

Till ny ordförande valdes Anders Knape (m) från Karlstad. Förhoppningsvis klarar han diskussionen mot regeringen om viktiga frågor som finansieringsprincipen och självstyret. För det kommer att behövas även med en borgerlig regering...

Postat: 2007-03-30, 10:29

 

 

Riksdagsman i arbete

På Arlanda Express på väg in till hufvudstaden mötte jag Hans Wallmark.

Han torde vara välkänd, tidigare ledarskribent på HD, kommunalråd i Ängelholm och numera riksdagsman. Verkar vara ett hektiskt uppdrag eftersom han både pratade i telefon och läste handlingar på väg till kammaren...

Postat: 2007-03-30, 10:24



Ministerbesök

är något vi ser mycket av i Landkrona. Statsministern har varit här, likaså skolministern och idag var det dags för Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister.

Idag har vi undertecknat ett avtal mellan kommunen och staten och statens myndigheter som ska innebära att arbetet oss emellan blir bättre och effektivare. Fokus i avtalet ligger på trygghet, arbete och skola - exakt samma områden som vi i Treklövern har sagt att vi ska arbeta med under den här mandatperioden.

Det känns skönt att regeringen är på samma linje... ;D

 

Postat: 2007-03-16, 15:24

 

 

Första dagen på resten av mitt liv

Idag ska jag börja träna. Har haft problem med nackspärr de senaste månaderna och inser att det måste åtgärdas.

Så väskan är packad och i eftermiddag går jag iväg till Fysiken för att börja bygga muskler. Nya tag och full fart framåt är vad som gäller - där som här på Stadshuset.

Postat: 2007-03-15, 09:08

 

 

Entreprenörstalanger sökes.

Till hösten startar Malmö Högskola utbildning i Business Innovation i Landskrona.

Så om du vill utveckla dina idéer eller omsätta andras i praktisk verklighet är detta något för dig. Som synes väntar många företag på just din kompetens. Eller varför inte starta eget?

Postat: 2007-03-14, 22:06 

 

 

Succé direkt!

Stort grattis till Borstahusens Konstförening och oss alla som har förmånen av att ha Pumphuset på "himmaplan". Att bli Sveriges nionde bästa konsthall är inget mindre än en succé - och ger naturligtvis stor prestige och stora förväntningar. Som man med all säkerhet kommer att uppfylla med råge.

Ur pressmedelande från Borstahusens konstförening:

"Tidskriften Disajn har gett en jury bestående av åtta tunga konstexperter uppdraget att utse de bästa konsthallarna och konst muséerna i Sverige under 2006. I en första ranking plockades 25 st museer och konsthallar ut runt om i Sverige. Utifrån denna listan nominerades de 12 främsta och dessa utsattes för en tuff jurybedömning. Kriterierna var tillgänglighet, öppethållande, publikvänlighet, graden av aktivitet under året, byggnadens utseende invändigt och utvändigt, dvs arkitekturen, nyhetsmässighet samt mediaaktivitet. Varje jurymedlem poängsatte de nominerade där Pumphusets konsthall kom på en oerhört hedrande niondeplats."

"Idag står erkända och stora konstnärer på kö för att få ställa ut i den vackra konsthallen. 2007 års utställningsprogram är sedan länge klart där den pågående utställningen av Lis Kläpp följs upp av Janeric Johansson, Ulrika Hydman-Vallien, PG Thelander, Niklas Anderberg samt avslutas med en utställning kallad Unga Konstnärer."

Postat: 2007-03-14, 22:02  

 

 

Förtroendevald, ledare och kvinna

Heter seminariet jag är på idag och imorgon. Barbro Dahlbom-Hall är en urstark kvinna, om än i en något bräcklig kropp, som gett oss 25 kvinnor i ledande förtroendeställning mycket att tänka på idag.

Hon bjuder på många aha-upplevelser, insikter om tillgångar och tillkortakommanden men framförallt inbjuder hon till att fundera på vem jag är. Och det är inte alltid en lätt fråga att svara på...

Det ska bli spännade att delta i detta nätverk med kvinnor från alla partier och alla landsändar. Utveckling är att vänta! Ett tips redan nu: sluta kalla kvinnor omkring er för "tjejen" eller "flickan". Är ni nyfikna på varför så kontakta Barbro.

Postat: 2007-03-12, 17:30

 

 

VÅR!

12 grader varmt, fågelkvitter och solsken. Och kaprifolens gröna blad är redan på god väg. Äntligen!

Postat: 2007-03-11, 17:21

 

En ny moderat

avslutade Kommunal Rikskonferens i Örebro med att uppmana till fortsatt förändring. Klarar vi inte det kommer partiet att förlora inflytande.

Det känns i någon mening som en självklarhet. Att försöka möta dagens och morgondagens problem med politik från förra seklet är omöjligt. Men en kärna av grundläggande värderingar måste ändå finnas kvar om inte fotfästet helt ska förloras.

För min del är denna grundläggande värdering människans frihet; att varje människa ska ha rätt, och skyldighet, att ta ansvar för sitt eget liv. Politikens uppgift är att stifta lagar och sätta regler som gör detta möjligt.

Det är mycket arbete kvar att komma dithän, socialdemokratins kvävande omhändertagande har försatt många människor i en maktlös situation. Och att ta sig därifrån innebär inte alltid enbart en befrielse - att ta ansvar ställer också krav som kan kännas betungande.

Men det är nödvändigt om våra gemensamma resurser ska räcka till dom som absolut måste ha vårt stöd.

Intressant var också Fredriks inlägg i miljödebatten. Att vi har ett ansvar att dra vårt strå till stacken men att vi också måste lyckas påverka de stora nationerna.

"Det hjälper inte om alla svenskar ställer bilen och tar cykeln istället om alla kineser samtidigt ställer cykeln och börjar köra bil."

Postat: 2007-03-11, 17:19

 

 

Kommunal rikskonferens

1800 personer är i Örebro som inte brukar vara där. Och det lär betyda en hel del intäkter till det lokala näringslivet...

Visserligen är dagen fullt schemalagd. Tre seminarier har jag åhört/medverkat i men hann ändå med en liten shoppingrunda på stan. Och att köa med 1799 andra för lunch eller buffen ikväll var aldrig aktuellt så vi var några som köpte mat på stan istället. Ett ordentligt konferenscentrum borde varje kommun ha - för att stärka upp köpkraften. Det tar jag med mig hem.

De seminarium jag deltagit i - som åhörare eller panelist - har också gett idéer att ta med hem.

Vårdval Halland - vårdpeng "på riktigt" och nästan fri etableringsrätt för vårdgivare är något även skåningarna bör ha. Det gör vi i Region Skåne under mandatperioden.

Nya svenskar, nya möjligheter - ett seminarium som klargjorde att socialdemokratins "mammighet" inom integrationspolitiken måste bort. Doktor Riyadh Al-Baldawi, född i Irak och verksam i Stockholm, förklarade mycket tydligt att det man behöver som nyinflyttad i Sverige inte är en ny mamma och pappa som tar hand om, utan en handledare som kan instruera i hur det nya samhället fungerar. Stora förändringar i introduktionen i kommunerna är att vänta.

Sverigedemokraterna, nej till samarbete - det seminarium där jag satt i panelen - visade tydligt att (sd) inte är ett enhetligt parti. Snarare en sammanslutning för människor som inte upplever att de blivit tagna på allvar tidigare, oavsett om det gäller renbetet i Norrland eller det egna utanförskapet. Jag är något fundersam inför partiledningens linje "vi ska behandla (sd) som vilket parti som helst". Om det är sant känns det omotiverat med två seminarier om just (sd) och en särkild grupp utsedd att särskilt granska (sd) och deras politik. Det gör vi ju inte med något annat parti. Det som verkligen behövs är att ta itu med de problem som många år av socialdemokratiskt styre ställt till med, först då kan vi på allvar öka vårt mandat och minska andra politiska partiers.

Postat: 2007-03-10, 01:25

 

 

Örebro

Så är jag då på plats i Örebro för att delta i Kommunala Rikskonferensen 2007.

Än så länge är det uppvärmning - incheckning på hotell och mingel med kamrater från andra ställen. Kontakter är viktigt... de vill dock inte medverka med namn.

Postat: 2007-03-09, 01:37

 

 

Ljus i Landskrona

Idag har jag besökt Fehco som sedan några månader tillbaka är en del av Defa-koncernen.

Både Öjvind, direktör på Defa, och Ingela, vd på Fehco ser mycket ljust (sic!) på framtiden. Redan har förändringen lett till ökad produktion och försäljning från Glumslöv och kanske kan den också innebära en utbyggnad och ett behov av fler händer i verkstan.

Vi håller tummarna!

Postat: 2007-03-07, 17:42

 

 

En läsvärd blogg!

och himla rolig. Dyslesbisk är namnet.

Postat: 2007-03-06, 11:30                        

 

Vems är väljaren?

"I en tid när vinnaren i aktie-SM är ombudsman på LO, när Thage G. Peterson spelar golf och Bosse Ringholm börjar varje dag med att läsa börslistorna för att kolla sina aktier skall vi nog inte vara så tvärsäkra på hur våra potentiella väljare ser ut."

Denna och några flera reflexioner gör Leif Pagrotsky i en artikel i AiP inför socialdemokraternas extrakongress i mars. Det ska bli intressant att se om kongressen utmynnar i en ny politisk ton eller om det bara handlar om att välja en ny partiledare.

Postat: 2007-03-06, 11:23                        

 

Öresundshearing

I fredags var jag på börshuset i Malmö för att lyssna på Cristina Husmark Pehrson när hon lyssnade på oss Öresundsborgare.

Ett ordentligt grepp om hinderna för integration mellan svenskar och danskar lär hon ha fått. Många var de som vittnade om fördelarna med bron och att kunna bosätta sig och/eller arbeta på vilken sida sundet som helst. Men många vittnade också om hur klyddigt det kan bli ibland, när regelverk inte är avpassade för verkligheten. Det finns mycket att ta i men Cristina har ambitionen och intresset så jag vågar hoppas på stora framsteg under den här mandatperioden.

Postat: 2007-03-05, 11:16

 

 

HSB Omsorg på väg till Landskrona?

Förra måndagen deltog jag i ett seminarium om framtidens äldreomsorg. Ministern, Maria Larsson, som anvarar för äldre och folkhälsa var också där.

HSB Omsorg är intressant. Det är - som jag ser det - en smart produktutveckling. Att kunna erbjuda tjänster i hemmet/huset är egentligen inget nytt, de allra flesta av oss har nog ett minne av en portvakt. En person som stod för både hjälp med trasiga packningar i kranen och för ett stort mått av trygghet i huset.

Så om vi efterfrågar ökad trygghet och bekvämlighet hemma kan nog portvakten "uppfinnas" igen. Och med möjligheten till skatteavdrag för hemnära tjänster så lär det vara en bransch som går goda tider till mötes. HSB Omsorg är ett företag som kan anställa många portvakter och som dessutom är ett välkommet tillskott bland de bolag som utför vård och omsorg i hemmiljö. Särskilt nu när vi har en politisk majoritet i Landskrona som vill införa kundval även inom denna verksamhet.

Det ska bli intressant att se socialdemokraternas argumentation - om det blir någon debatt. Ordförande i HSB Landskrona är nämligen förre kommunfullmäktigeordförande Gösta Nilsson. I HSB är han väldigt för att låta HSB Omsorg etablera sig i Landskrona. Men i sin funktion som socialdemokrat i kommunfullmäktige var han väldigt emot under hela sin tid där. Lite svajigt - man undrar hur de interna mötena i partiet har gått till...

Postat: 2007-03-05, 11:07

 

 

Nyanställningar i stan!

Bosab blev årets företagare i Landskrona 2005. Något som inte inneburit att man lutat sig tillbaka - tvärtom. Ett stort grattis till ordern och de som komma skall!

Postat: 2007-02-21, 14:01

 

Ny butik i stan

Presskonferensen rullar och det är inte längre en officiell H&Mlighet.

Till hösten finns världens mesta klädmärke att köpa i butik i Landskrona. Förhoppningsvis är detta starten på en livligare handel i centrum. Det finns massor av "bruna-papper-i-fönsterna" lokaler som torde vara intressanta för handlare med framtidstro.

En intressant detalj med handeln i Landskrona är ju att trots att köpkraften generellt är låg i kommunen så köps det förhållandevis dyra klädesplagg i butikerna. Antingen beror det på att Landskronaborna, när dom handlar, köper dyrt (och med hög kvalitet) eller så beror det på att folk från andra kommuner hittar hit för att handla.

Oavsett vilket - det kanske rent av är en kombination - så borde det göra att det faktiskt finns en bra grund för handel i stan. Något som alla handlare är välkomna att nyttja. Ring en fastighetsägare redan idag för att försäkra dig om en bra lokal! Eller ring Invest in Landskrona så hjälper dom till - 0418 470894.

Postat: 2007-02-21, 13:28                                

 

 

Havre är hälsa!

Idag har jag varit på besök hos Oatly ute på Kronan. Och för första gången smakade jag havremjölk...

...och det var riktigt gott! Tog den med äppelsmak eftersom allt med syntetisk jordgubbssmak påminner mig om alla de penicilinkurer jag plågades igenom som litet öronbarn.

Och det är en imponerande anläggning - kliniskt ren och snygg på ett high-tech-designer sätt. Dessutom sprudlar det av idéer om hur utvecklingen av hälsosam mat kan ta fart, i Landskrona. Det ska verkligen bli spännande att följa alla projekt.

Postat: 2007-02-07, 20:36

 

 

Room with a wiew...

vi vill flytta in till stan! Nån som har ett hus eller en lägenhet hyggligt centralt där vi får plats med barnen, katten, taffeln och alla böckerna? Torde vara minst 200 kvm. Ring!

Postat: 2007-02-01, 08:22  

 

Aktuellt idag

Landskronas valresultat är fortfarande något som intresserar nationellt. Nu senast - ikväll - togs det upp i Aktuellt i SVT.

Det har gjorts en väldig massa tv, radio och artikelserier om Landskrona sedan valet och frågan vi förtroendevalda nu får är "hur går det?". (Tidigare frågade man "hur kommer det att gå?")

Svaret på det är självklart än så länge - "Det vet vi inte". Det krävs ju att man kommer igång, har nämnds- och styrelsemöten, får upp en politisk fråga på dagordningen, kommer till beslut och kanske votering innan man kan säga hur det går. Och helst måste detta ske ett antal gånger innan man kan ha en uppfattning om "hur det går". Ring mig efter sommaren så ska jag berätta hur det känns/går!

Jag har ända sedan den 18 september hävdat att det är väljarna som avgör valet och deras val måste respekteras. Det var jag ganska ensam om då och jag måste erkänna att jag känner mig fortfarande ganska ensam. Statsvetare och kommunministern diskuterar att införa nyval i kommuner om det inte blir en tydlig politisk majoritet. Varför då?!

Om väljarna inte vill ha en tydlig politisk majoritet då? Om väljarna tycker det är värt att hellre rösta mot något dom inte vill ha än för något dom vill ha - trots att det får tokiga och svåra konsekvenser, så vadå?

Faktum, ett annat av SVTs program, har gjort ett reportage om Landskrona och Sverigedemokraterna och det jag personligen tyckte var mest interessant med det var att så få Landskronabor ville kommentera valresultatet.

Det är välkänt att när man ett tag, ett halvår till ett år, efter ett val gör en undersökning och frågar vad människor röstade på så säger sig betydligt fler ha röstat på dom som vann (oavsett vem det var) än vad som faktiskt var fallet. Många vill nog helt enkelt vara en av dom som vann, en av dom som röstade på "regeringen". Icke så i Landskrona!

Det är inte för mycket att säga att Sverigedemokraterna vann valet i Landskrona. Dom gick från 4 till 12 mandat, en tredubbling av röster i kommunvalet. Trots detta, trots att (sd) alltså fick mer än 22 % av rösterna i kommunen, kunde Faktum bara hitta en enda person som sade sig ha röstat på (sd). Han var dessutom den ende som överhuvudtaget ville prata om (sd) i programmet. Detta borde intressera statsvetare och etnologer!

Är valresultatet i Landskrona en gigantisk missnöjesyttring som Landskronaborna nu skäms över och ångrar? Om inte - varför går det inte att hitta minst 22 % Landskronabor som är stolta över valresultatet?

Kan du svaret på den frågan så tveka inte - maila mig!

Postat: 2007-01-16, 22:21                                      

 

 

Tingsrätten ska INTE flytta

I dagens Landskronaposten kan man läsa att lagmannen Jan Alvå vill undersöka möjligheten att flytta de som arbetar på tingsrätten i Landskrona till Lund. Det är inte aktuellt.

Detta är en diskussion som ständigt återkommer trots att regeringen, som äger frågan, gjort klart att tingsrätt ska finnas i Landskrona. Vi har under förmiddagens förhört oss med departementet i Stockholm om detta har ändrats men inte fått något sådant besked - tvärtom.

Självklart är det så att en kommun som vår, med de problem vi har, behöver ha en dömande myndighet på nära håll. Vår och den nya regeringens ambitioner att stärka rättsapparaten och tidigare och kraftfullare ta itu med kriminaliteten på alla områden kommer självklart också att kräva att den dömande verksamheten inte avlövas, snarare tvärtom!

Postat: 2007-01-10, 10:33  


Sol mitt i vintern


En vecka på Kanarieöarna tillsammans med familjen laddar batterierna - och det lär behövas.


Fantastiskt väder varje dag gjorde veckan till precis den kombination av avkoppling och uppladdning som behövs för att vara på G inför det kommande arbetet. Och det lär bli en del... det har uppenbarlingen inte gjorts många knop sedan den 17 september av den avgångna socialdemokratiska ledningen. Dålig stil tycker jag. Antingen sitter man kvar perioden ut och gör jobbet (dvs. fattar beslut) eller så kliver man av och lämnar över till de nya. Allt däremellan är dåligt ledarskap.

Postat: 2007-01-10, 10:23

 

 

Med hjärtat i Öresundsregionen men nyfiken på hela världen

 

+46 768 486812
me@tutti.se